LeBron James is tulajdonos lesz az olasz bajnok AC Milanban

US Sassuolo v AC Milan - Serie A NurPhoto General news Soccer Soccer Match Serie A Serie A Match May 22 2022 22th May 2022 US Sassuolo Competition Reggio Emilia Horizontal SPORT
Alessio Romagnoli (AC Milan) and his teammates celebrate lifting the trophy after winning the SERIE A championship during the italian soccer Serie A match US Sassuolo vs AC Milan on May 22, 2022 at the MAPEI Stadium in Reggio Emilia, Italy (Photo by Francesco Scaccianoce/LiveMedia/NurPhoto) (Photo by Francesco Scaccianoce / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Hosszú bizonytalanság után végre úgy tűnik, hogy megvan az olasz bajnok AC Milan új tulajdonosa. A piros-feketék szurkolói megnyugodhatnak, ugyanis az új befektetők nem valami homályos távol-keleti céget képviselnek, és ráadásul még a sport világából is érkeznek.

A Financial Times című gazdasági lap szerint - mint írják az ügyletre közelről rálátó forrásokra hivatkozva - szerdán bejelenthetik, hogy a New York Yankees és egy Los Angeles-i befektetési alapkezelő veheti meg az Elliott Managementtől az AC Milan többségi (93,97 százalékos) tulajdonrészét. Az 1,2 milliárd eurós üzletbe még a RedBird nevű pénzügyi cég is beszáll.

A Los Angeles-i alapkezelőrő azt írják, hogy a részvényesei, illetve befektetői között olyan hírességek vannak, mint a kosaras világsztár LeBron James, a rapper Drake, vagy az ismert zenei producer, Jimmy Iovine. Így, ha áttételesen is, de ők is tulajdonosok lesznek a 19-szeres olasz bajnok, valamint hétszeres BEK-, BL-győztes klubban. Jamesnek SpringHill nevű cégén keresztül már van érdekeltsége a labdarúgás világában, ugyanis a Fenway Sports Groupban meglévő kisebbségi tulajdonrésze révén tulajdonosnak mondhatja magát a Liverpoolban.

Ha a befektetők tervei valóra válnak, akkor újra régi fényében tündökölhet az AC Mian Forrás: NurPhoto via AFP/Francesco Scaccianoce/LiveMedia/NurPhoto/Francesco Scaccianoce

A Yankees nem csupán a világ egyik legértékesebb sport brandje a maga 6 millárd dolláros becsült értékevel, de a tulajdonos Steinbrenner család előszeretettel fektet be más sportágakba is, így részesedésük van például a City Groupban, azaz tulajdonosok a Manchester City futballcsapatában is.

Az egész üzlet fő irányítója a bennfentesek szerint a RedBird főnöke, Gerry Cardinale, aki évtizedek óta dolgozik együtt a Yankees tulajdonosaival, és, akinek a Milan esetében a legfőbb célja, hogy a pályán és azon kívül is újra a futball egyik legsikeresebb klubja legyen az olasz sztárcsapat. Cardinale kétségkívül szereti a sportot, hiszen már eddig is tulajdonosa volt a francia élvonalba frissen feljutott Toulouse futballcsapatának, és az indiai profi krikettliga egyik sztárcsapatának, a Rajastan Royalsnak is.

AC Milan mellett a Genoa, a Bologna, a Fiorentina, az AS Roma és Spezia is amerikai kézben van az olasz élvonal csapatai közül, míg a Serie B-ben és a Serie C-ben további féltucat csapatnak van tengerentúli tulajdonosa.