Vágólapra másolva!
Utolsóként Wales jutott ki Európából a labdarúgó-világbajnokságra, miután vb-pótselejtezőn legyőzte az ukrán válogatottat. A walesi válogatott legutóbb 64 éve jutott ki a vébére, és a legtöbb játékosa alig játszott a klubcsapatában az elmúlt idényben, beleértve az ötszörös BL-győztes Gareth Bale-t is, aki kilenc év után a nyáron elhagyja a Real Madridot.

2021 áprilisában a walesi labdarúgó-válogatott válsággal küzdött. Bár a nyári Európa-bajnokságra kvalifikálták magukat, de ekkora már nem volt szövetségi kapitánya a csapatnak. A Manchester United egykori klasszis szélsőjét, Ryan Giggst, aki 2018-ban Chris Colemantől vette át a nemzeti tizenegy vezetését, felfüggesztették, miután családon belüli erőszak elkövetésével vádolták meg az egykori focistát.

Giggs még mindig a tárgyalásra vár, a Manchester United legendás játékosa legközelebb augusztusban áll a bíróság elé.

Giggs távollétében a walesi labdarúgó-szövetség a kapitány asszisztenséhez, Rob Page-hez fordult, aki korábban soha nem irányított még klubcsapatot sem, nemhogy egy nemzeti válogatottat. Page vezetésével azonban walesi válogatott kijutott a 2021-es Eb-re, sőt, a csapat továbbjutott a csoportból is. Dánia azonban már túl nagy falatnak bizonyult Walesnek, és 4-0-s vereséggel kiestek a nyolcaddöntőben.

Page vezetésével egyre jobb a walesi csapat Forrás: AFP/Paul Ellis

Page és csapata előtt most újabb nagy kihívások állnak, mivel ő lett az első szövetségi kapitány, akivel a walesi válogatott 64 év szünet után kijutott a világbajnokságra.

A kispadra szorultak válogatottja

Wales a június eleji vb-pótselejtezőn 1-0-ra legyőzte az ukrán válogatottat. Az összecsapást eredetileg márciusban rendezték volna, de az ukrajnai háborús helyzet miatt elhalasztották. Wales az ukránok előtt Ausztriát búcsúztatta, és várt több mint két hónapot utolsó vb-selejtezős mérkőzésére.

Gareth Bale ünnepli a gólját Forrás: AFP/Paul Ellis

A walesi csapatban több olyan játékos volt, akit pályafutásuk alatt sokszor alulértékeltek, de a nemzeti tizenegyben mindig jó teljesítményt tudtak nyújtani.

Például az ukránok elleni találkozó legnagyobb hőse, a walesiek kapuját őrző, 35 éves Wayne Hennesse volt, aki a klubcsapatában január 2. óta nem lépett pályára.

A Burnley 35 éves kapusa kilenc védést mutatott be az ukránok elleni győztes meccsen.

A középcsatár Kieffer Moore szintén fontos tagja a csapatnak: a csatár rengeteg munkát végez támadásban és védekezésben is a válogatottban, bár mindössze négy találkozón játszott másodosztályú Bournemouth csapatában, akik feljutottak a Premier League-be.

A walesi csapat ünnepli a győzelmet Forrás: AFP/Paul Ellis

A csapat ismertebb tagjai sem sokszor léptek pályára az elmúlt bajnoki szezonban, nem tartoztak a klubcsapataik meghatározó játékosai közé a 2021/2022-es idényben.

A csapat sztárja, Gareth Bale mindössze 290 percet játszott a BL-győztes és spanyol bajnok Real Madridban a szezonban.

Aaron Ramsey csak háromszor kezdett a Glasgow Rangers csapatában, és csupán a 118. percben állt be csereként az Európa-Liga döntőben. Joe Rodon csupán huszonkét percet játszott február óta a Tottenhamben.

Ben Davies fáradhatatlanul játszott Forrás: AFP/Paul Ellis

A walesi Ben Davies szintén óriási mentéseket produkált az Ukrajna elleni meccsen. A Tottenham balhátvédje nyugalomra intette a csapatát és a szurkolókat, mikor Wales megszerezte a vezetést az első félidő végén. A játékos mindkét mutatóujjával a halántékára mutatott arra utalva,

hogy muszáj koncentráltnak maradniuk a hátralévő időben.

Davies egyébként a 2016-os Eb-menetelésben is nagy szerepet vállalt.

Tizennyolc hónappal korábban Sorba Thomas még az ötödik ligában szereplő Boreham Wood csapatában játszott, de mára már a másodosztályú Huddersfield Town szélsője és a walesi védelem egyik motorja. A középhátvéd Ethan Ampadut háromszor adta kölcsön más csapatoknak a Chelsea, míg végül megtartotta a londoni klub, bár játéklehetőséget így is ritkán kap. Ugyanez igaz Harry Wilsonra a Liverpoolnál. A sorból nem maradhat ki a korábban említett rutinos középpályás Aaron Ramsey, aki a Juventus és a Rangers után ismét szárnyakat kapott a wales válogatottban.

Jobban szeretik a focit mint a rögbit

A walesi szövetségi kapitány, Rob Page a világ legjobb szurkolóinak nevezte a walesi drukkereket az ukránok elleni meccset követően. Wales eddig a rögbiről volt híres, de az utóbbi években egyre több figyelmet kap az ország labdarúgócsapata is. Egy májusi közvéleménykutatáson az ország lakosainak negyvenhét százaléka nevezte meg a focit a kedvenc sportjának, és ez két százalékponttal több mint a rögbit kedvelők aránya (45 %) volt.

A walesi válogatott miatt megszerették a focit az országban Forrás: AFP/Ryan Pierse

Ami a világbajnoki múltat illeti: 1993 novemberében csak egy hajszál választotta el a walesi csapatot, hogy kijusson az 1994-es amerikai világbajnokságra. Azért is fontos lett volna Walesnek, hogy akkor kijusson a tornára, mert az ősi ellenfél Angliának ez nem sikerült, így ez a walesiek részéről óriási fricska lett volna a háromoroszlánosoknak. A válogatottnak csak egy pontra volt szüksége a Románia elleni meccsen. Az 1-1-es mérkőzés állásnál tizenegyeshez jutott Wales, de Paul Bodin a kapufára rúgta a labdát.

A Swindon védője korábban az előző három tizenegyesét berúgta, de most megremegett a lába.

Románia a 83. percben megszerezte a győztes gólt, így ők jutottak ki a 94-es vb-re.

A 2016-os Eb-n Wales remekül szerepelt: a csapat megnyerte az első meccsét Szlovákia ellen, csupán másodpercekre volt a döntetlentől Anglia ellen, és végül megverte Oroszországot. A walesi csapat így a B-csoport élén végzett. A legjobb tizenhat között megverték Észak-Írországot, majd 3-1-re legyőzték Belgiumot. A későbbi győztes Portugália azonban megálljt parancsolt Gareth Bale-éknek. Katarban Wales ismét a B-csoportban fog szerepelni, és az ősi ellenfél Anglia újra az ellenfelek között van.

Bale király

Walesnek két híres királya volt: az egyik Owain Glyndŵr, aki az angol megszállók ellen harcolt a 15. században, és mostanság Gareth Bale, akit a walesi szurkolók ezrei éltetnek minden meccsen, és az ország labdarúgásának korszakos alakja a 21. században.

Bale remek játékossá vált a Madridban, de a szurkolók nem kedvelték meg Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Gareth Bale minden idők egyik legsikeresebb futballistája. A walesi szélső 2013-ban az akkor rekordot jelentő 100,8 millió euróért igazolt a Tottenham Hotspurtől a Realhoz. A november 21-én kezdődő katari vb-re készül

walesi válogatott csapatkapitánya ötször nyert Bajnokok Ligáját a Real Madriddal,

a spanyol bajnoki címet háromszor, a spanyol Király Kupát egyszer hódította el, emellett háromszoros klubvilágbajnoknak, háromszoros európai és egyszeres spanyol Szuperkupa-győztesnek vallhatja magát. A 2018-as BL-döntőben Bale minden idők egyik legnagyszerűbb találatát szerezte egy gyönyörű ollózás után.

A mostani idényben ugyanakkor mindössze hét, az ezt megelőző szezonban pedig húsz mérkőzésen jutott szóhoz a csapatban. A madridi klubnál korábban sokszor kikezdték a szurkolók:

az egyik meccsen egy „Wales, golf, Madrid" transzparenst feszítettek ki a lelátón utalva arra, hogy a walesi focista számára a szeretett csapatuk nem élvez elsőbbséget a fontossági rangsorban.

Benzemával jó viszonyban volt Forrás: AFP/Paul Ellis

Bár korábbi edzői (Zidane, Ancelotti) sem rajongtak túlságosan a walesi szélső játékáért, és sokszor nem játszatták a focistát. A 32 éves walesi játékos szerződése június végén jár le a királyi gárdánál, amelynél kilenc évet töltött. Az utóbbi hetekben több európai és amerikai klubbal is hírbe hozták a nevét, de a játékos csak a nyaralása után szeretne dönteni a jövőjéről.

– mondta el Bale az ukránok elleni meccs után, akivel a 2016-os Európa-bajnokságon a walesi válogatott egészen az elődöntőig menetelt.

A walesi válogatott szeretne újra sikeres lenni Forrás: AFP/Geoff Caddick


– mondta le Ben Davies a vb-selejtezős győzelem után.

Wales a története során másodszor jutott ki világbajnokságra: 1958-ban, Svédországban a negyeddöntőben búcsúztak.

A katari világbajnokságon Wales első ellenfele az Amerikai Egyesült Államok csapata lesz november 21-én, és ki tudja, egy jó kezdéssel akár újra történelmet írhatnak a walesi válogatott tagjai.