Vágólapra másolva!
A Ferencváros egy egészen káprázatos hangulatú mérkőzésen 2-1 kikapott a szlovák bajnok Slovan Bratislavától a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező második fordulójának első mérkőzésén. Az első 45 percben egyértelműen a magyar bajnok játszott fölényben, több nagy ziccer is kimaradt azonban a vendég kapunál, és egy elmaradt tizenegyest is számon kérhetett a Fradi a spanyol játékvezetőn. A második félidő közepén Zachariassen révén megszerezte a vezetést a magyar bajnok, azonban a 82. percben egy szerencsés góllal egyenlített a Slovan, majd percekkel később a győztes gólt is megszerezték a vendégek. A Fradinak nem volt szerencséje, az utolsó percben a kapufa mentette meg a szlovákokat. Visszavágó július 27-én Pozsonyban.

A sorsolás pillanatától kezdve biztosra lehetett venni, hogy ez a meccs más lesz, mint a többi. Járt már a Groupama Arénában az FC Barcelona és a Juventus is, várták is a drukkerek a két sztárcsapatot, de közel sem volt akkora a várakozás, pláne nem voltak annyira felfokozottak az érzelmek, mint 2022. július 20-án este, amikor a szlovák bajnok, Slovan Bratislava ellen lépett pályára a Fradi.

Önmagában a "szlovák bajnok" is elég jó hívószó a zöld-fehér drukkerek számára, de az 1992. szeptemberében Pozsonyban történtek, amikor a szlovák kommandósok brutálisan szétverték a magyar szurkolókat, máig nem gyógyuló sebet hagyott a Fradi-drukkerek lelkében.

Nem csoda, hogy kedden kora délután már az volt kiírva a Groupama Aréna jegypénztárainál, hogy a találkozóra minden jegy elkelt.

Itt már fölösleges volt sorba állni Forrás: Origo

Az is biztos volt, hogy a mérkőzés a pozsonyi drukkereket is megmozgatja, és a '92-es visszavágóval szemben ezúttal nem csak Daniel Antosík fog magányosan ülni a vendég szektorban. Az előzetes hírek alapján 500 szlovák drukker érkezését várták Budapestre. Így nem is volt meglepő, hogy a BL-meccseken szokatlanul nagy, a Fradi-Újpest derbiket idéző rendőri készültség várta a szurkolókat. A vendégszektor végül meglehetősen foghíjas volt, talán, ha 200 Slovan-drukker ácsorgott ott.

A mérkőzés előtt akadt is dolguk a rendőröknek, a szlovák csapat buszát nem éppen virágokkal várták a fradisták, akik ellen könnygázt is bevetettek a rendfenntartók.

Kisebb rendbontás volt a meccs előtt Fotó: Csudai Sándor - Origo

Sztanyiszlav Csercseszov elégedett volt a Tobol ellen látottakkal, erre utalt egyrészt a keddi satjótájékoztatón, és ezt jelezte, hogy nem változtatott a kazahok elleni egy héttel korábbi kezdőcsapaton. A cserék között volt a Fradi legenda, Lisztes Krisztián fia is.

A szlovák bajnok magyar válogatott középpályása, Holman Dávid csak a cserék között kapott helyet a kezdő sípszó pillanatában.

Már hagyománynak tekinthető, hogy a nemzetközi meccsek előtt felhangzik a Nélküled című dal, ezúttal a dunaszerdahelyi Valaskó Ferenc énekelte el a pálya közepén, a Fradi-tábor pedig vele énekelte. A kivonuló csapatokat, hatalmas "Nem felejtünk 1992" koreográfia fogadta.

A Fradi-szurkolók meccs előtti hatalmas koreográfiája Forrás: Origo

A Himnusz alatt a fotózkodásból felbátorodva visszatérő szlovák drukkerek a szektorukat elválasztó rácsot rázták, és a hozzájuk legközelebb magyar drukkereknek mutogattak. A rendezők aztán gyorsan rendet tettek, amit onnantól a szektorba szép számmal megérkező rohamrendőrök tartottak fenn.

Első félidő

Rögtön az első percben Zachariassen előre vágott labdájával Adama Traoré ugrott volna ki, Ricardo de Burgos játékvezető szerint azonban a mali támadó túl magasra emelte a lábát, amikor a labdát akarta átvenni. Sebaj, mert egy perccel később már Bolit rúgták fel (ez persze baj volt), és 30 méterről jöhetett szabadrúgással a Fradi. A beívelt szabadrúgást Boli perdítette a kapu fölé.

Franck Boli harcosan kezdte a mérkőzést Fotó: Csudai Sándor - Origo

Eközben a szlovák drukkerek felgyújtottak néhány széket a szektorukban, ami után még több rohamrendőr érkezett.

Fekete füst jelezte, hogy szlovák ultrák akcióznak a szektorukban Fotó: Csudai Sándor - Origo

Persze játék is volt a pályán, a Fradi lehetősége után a Slovan jutott szabadrúgáshoz mintegy 20 méterre Dibusz Dénes kapujától, és Weiss lövését óriási bravúrral védte a magyar válogatott kapus, az ismétlést pedig ezer százalékos ziccerben mellé rúgta Medvedev.

A 10. percben a Fradi is eljutott ziccerig, Civic beadását Zachariassen fejelte a jobb kapufára. A Fradi irányította a meccset, a Laidouni és Zachariassen rendre visszalépett a labdáért, a jobboldalon Wingo, míg a balon Civic lépett be a támadásokba,

elől pedig Boli, Traoré és Tokmac igyekezett zavart kelteni.

A Slovan láthatóan tudatosan húzódott vissza és rendezkedett be kontrákra. És az is látszott, hogy rutinos csapat a Fradi ellenfele, amelyikre nem könnyű ráijeszteni.

Aissal Laidouni sokszor keltett zavart a szlovákok védelmében Fotó: Csudai Sándor - Origo

Éppen ezért volt fontos, hogy állandó nyomás alatt tudja tartani a Slovant a magyar bajnok. A 21. percben szinte a semmiből született az újabb Fradi-ziccer: egy röviden kifejelt labdát Tokmac vett le 18 méterre a Slovan kapujától, felpörgette magának, majd kapura lőtt, Chovan kapus hatalmas bravúrral ütötte szögletre a jobbfelső sarokba tartó labdát.

A szögletet ugyan kivágta Abena, de előtte Medvedev kezére esett a labda, a videobíró szerint azonban nem történt semmi. Az a legkevesebb, hogy tévedett! A Fradi joggal kérhetett számon egy büntetőt.

A következő percben azonban már újabb Fradi-helyzetet láthattunk, Civic balról beívelt szabadrúgását Kovacevic fejelte nem sokkal a kapu fölé.

A 30. percben kicsit felforrósodott a hangulat a pályán, miután Weiss nem tudott elvégezni egy szögletet a felé dobált tárgyak miatt. A Slovan kapitánya azonnal a játékvezetőnél kezdett siránkozni, ami kisebb csődületet generált, végül megnyugodtak a kedélyek, amiben a mindig higgadt Dibusz Dénes is segített.

Feszült volt a hangulat, de sportszerű maradt a mérkőzés Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 31. percben elrendelt ivószünetről visszatérve Adama Traoré bombáját tolta ki a jobb kapufa mellől a Chovan, de így is gyönyörű megoldást láthattunk a Fradi támadójától.

Vladimir Weiss nem lehetett elégedett a látottakkal, mert a frissítés után szemmel láthatóan aktívabb szlovák csapat tért vissza a pályára, és próbált zavart kelteni Dibusz kapuja előtt. A 42. percben Saponjic maradt lent a földön, a szlovákok nagyon szerettek volna egy sárgát látni Esitinek, azonban a bíró jól látta, hogy

nem történt semmi, hiába kellett "ápolni" a Slovan csatárát.

A színészkedés jutalma az lett, hogy a spanyol bíró jó egy percen át nem engedte vissza szemmel láthatóan makkegészséges szerbet.

Az első félidőt összegezve elmondhattuk, hogy jobban játszott a Fradi, és a Slovan számára nagyon hízelgő volt a 0-0-s állás.

Második félidő

A második játékrészt a Slovan kapusa tölthette a Fradi-tábor előtt, biztos volt már nyugodtabb 45 perce Adrián Chovannak. Szlovák helyzettel indult a játékrész, Weiss 14 méteres lövését kellett blokkolnia Traorénak, a szögletet pedig Dibusz tolta ki az érkező Slovan-csatár elől.

Az 54. percben jött a Fradi válasza, de Traoré erős, veszélyes beadása elment az érkező Boli lába előtt az ötösön belül.

A Slovan kapusának bőven akadt dolga a mérkőzésen Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az 57. percben Sztanyiszlav Csercseszov lecserélte a rengeteget dolgozó Adama Traorét, helyére Stjepan Loncar állt be. Visszavette az irányítást a Fradi, a zöld-fehéreknél volt többet a labda, és a meccs újra felvette az első félidőben látott képet: a Ferencváros támadott, a Slovan pedig próbált kontrákból megindulni.

A passzolgatást Sammy Mmaee unta meg a 62. percben, és 25 méterről célba vette a Slovan kapuját: nem sokkal tévesztett célt, és ezúttal Chovan is verve lett volna.

A 63. percben újra felzúgott a Fradi-tábor jól ismert rigmusa: "Alé, alé, lőjetek egy gólt", zengett a stadionban, amit ismét Sammy Mmaee igyekezett megfogadni, de veszélyes fejese a kapu mellé ment.

A 70. percben aztán a Fradi mezőnyfölénye végre góllá érett: egy nagyon szép baloldali támadás végén Laidouni beadását Boli átlépte, az érkező Kristoffer Zachariassen pedig közelről a Slovan kapujába vágta a labdát - 1-0 a Fradi javára!

Kristoffer Zachariassen rendkívül fontos gólt szerzett Fotó: Csudai Sándor - Origo

A gólra két cserével válaszolt Vladimir Weiss, aki a fiát is lekapta a pályáról. A Fradi és Zachariassen pedig újabb gólt szerezhetett volna, de a norvég támadó centikkel lemaradt Tokmac beadásáról.

Ha eddig fergeteges hangulat volt a stadionban, akkor a gól és az újabb Fradi-helyzet után már egészen varázslatos volt az atmoszféra, a 20 ezer magyar drukker egy emberként ugrált a lelátókon.

Csercseszov Traoré és Boli után Tokmacot is lecserélte a 80. percben, a következő percben pedig jött a hideg zuhany: egy szöglet után Guram Kasia csúsztatta közvetlen közelről a labdát Dibusz kapujába. Már így is nehéznek ígérkezett a visszavágó, de igazán rosszra csak a 85. percben fordult a helyzet, amikor Tigran Barszegjan - meg kell hagyni szépen - tekert 15 méterről Dibusz kapujának jobb oldalába. A labda a kapufáról pattant be.

A ráadásban még kimaradt egy hatalmas Fradi ziccer, Civic lövése után azonban most a kapufáról kifelé pattant a labda. Nem volt szerencséje a Fradinak: a meccset végül 2-1-re megnyerte a Slovan. Nem érdemelt vereséget a Fradi, és ez a legkevesebb, amit mondhatunk.

Egy hét múlva, július 27-én (20.30-as kezdéssel) Pozsonyban lehet javítani, és kiharcolni a továbbjutást.

Bajnokok Ligája-selejtező, 2. forduló, 1. mérkőzés:
Ferencváros - Slovan Bratislava 1-2 (0-0)
gól:
Zachariassen 70., ill. Kasia 81., Barszegjan 85.
Ferencváros: Dibusz - Wingo, S. Mmaee, Kovacevic, Civic - Laidouni (Mercier 72.), Esiti - Zachariassen - Tokmac (Auzqui 80.), Traoré (Loncar 57.), Boli (Bassey 71.)
Slovan Bratislava: Chovan – Medvedev, Kasia, Abena, De Marco – Barszegjan (Agbo 90+2.), Kucka (Holman D. 90+2.), Kankava, Pauschek (Cavric 72.), Weiss (Csakvetadze 72.) – Szaponjics (E. Ramírez 62.)

A visszavágót július 27-én 20.30-as kezdéssel rendezik Pozsonyban a Nemzeti Stadionban. A továbbjutó az azeri Qarabag és a svájci FC Zürich párharcának győztesével találkzik. Az első meccset az azeriek nyerték hazai pályán 3-2-re.