Vágólapra másolva!
Mostanában Európában a nagy bajnokságok az elmúlt szezon aranyérmesének és kupagyőztesének mérkőzésével kezdődnek, a Szuperkupával. Ezek többnyire senkinek nem fontos, amolyan „kötelező" események, melyekből semmilyen következtetést nem lehet levonni. Az idei német Szuperkupa ilyen szempontból kicsit más lesz, mert - legyen bármi is a végeredmény - fontos következtetéseket tudunk majd levonni arra nézvést, milyen lesz a Bundesliha 2022-23-as szezonja.

A szombat esti német Szuperkupában bemutatkozik az átalakított Bayern, és ha ezúttal is nyer, akkor vélhetően megint érdektelen lesz a bajnoki címért folytatott harc. Ha viszont a Leipzig bebizonyítja, hogy verhető az elmúlt 10 évben mindig bajnoki címet szerző gárda, ezzel példát mutat, és a 2009-2010-es év után ismét érdekes lehet a salátástálért folyó küzdelem.

A két egykori osztálytárs és jóbarát ma ellenfélként találkozik Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Elmar Kremser/Sven Simon

Mert 2010 óta bizony nem rágtuk le a körmünket az izgalomtól az utolsó néhány fordulóban, még abban a két szezonban sem, amikor a Jürgen Klopp vezette Borussia Dortmund megviccelte a bajor óriást. A két sárga-fekete diadal után meg elkezdődött a máig tartó, megingathatatlan bajor uralom. És nemcsak a saját hazájában volt próféta.

Legutóbb talán a 2008-2009-es szezonnak futott neki úgy a Bayern München, hogy senki nem tartotta esélyesnek a Bajnokok Ligája győzelemre.

Pedig akkor ott volt a keretben Franck Ribery, Luca Toni, Bastian Schweinsteiger, Miroslav Klose, Lucio, Ze Roberto, hogy csak a legnagyobb nevek kerüljenek szóba. Annak a csapatnak a kapus, Michael Rensing mellett a leggyengébb láncszeme az edző, Jürgen Klinsmann volt, aki ezt hétről hétre bizonyította is. Nem is csinálhatta végig a szezont. Helyére érkezett Louis van Gaal, és ugyan még a 2009-10-es szezonnak sem úgy indult a Bayern, hogy esélyes a BL-diadalra, ám

a holland mester elvezette a csapatot a madridi fináléba.

Azóta folyamatosan ott van a kontinens legjobb 5-6 csapata között, ám pechére ezen idő alatt csak kétszer tudott Európa csúcsára jutni. Annyiszor, mint a Chelsea, míg a permanensen nem jobb Real Madrid 2010 (sőt 2013) óta ötször is.

Sadio Mané-nak kell pótolnia Robert Lewandowskit Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Tim Nwachukwu

Vélhetően idén a Bayern nem tud meghatározó szerepet játszani a legnagyobbak játszóterén. Mert nehéz elképzelni, hogy olyan csapat emelje magasra a BL-serleget, melynek a csatársorába Sadio Mané, Eric Maxim Chupo-Moting, Joshua Zirkzee és Mathys Tel közül kell választani embereket. Igaz a nyáron a Liverpooltól szerződtetett Manét a legjobb afrikai focistának választották a múlt szezonban, és a népszerűsége akkora hazájában, hogy azt mondta: amikor játszik a Bayern egyetlen ember sem dolgozik majd Szenegálban.

Nagelsmann a nyilatkozatával nem kis terhet rakott Mathys Tel-re Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Frank Hoermann/Sven Simon

Julian Nagelsmann edző a 17 éves francia Mathys Telt korunk legnagyobb ígéretének nevezte, és azt mondta, biztos benne, hogy valamikor fog egy szezonban 40 gólt szerezni a Bundesligában. Ez ugyebár az az álom-gólmennyiség, melyet Gerd Müller ért el a 1971-72-es bajnokságban, és 2021-ig (a „nemzet bombázója" halálának évéig) mindenki csak tisztes távolságból, megbabonázva nézett. Ekkor a nyáron az itt töltött nyolc évéhez méltatlan módon távozó Robert Lewandowski megdöntötte ezt a csúcsot, de éppen az utolsó hónapjaiban tanúsított magatartása miatt aligha fogja bárki is mülleri magasságokban emlegetni a nevét.

Ám az kétségtelen, hogy a lengyel olyan űrt hagyott maga mögött, melyet egy emberrel nem lehet betölteni.

A széles taktikai repertoárral rendelkező Julian Nagelsmann-nak egészen új dolgokat kell(ett) megtanítani csapatának. Ám a továbbra is a játékával és a mentalitásával az elvárt szinttől elmaradó Leroy Sanéval, és a hangulatember Serge Gnabryval nem lesz könnyű végigverni Európát. Az is nagy kérdés, hogy a vezér, Thomas Müller mire lesz képes Lewandowski nélkül, akivel olyan szimbiózisban teljesített a pályán, amely a mai fociban ritkaság.

Az ős-bayernes, Thomas Müller (középen) talán azt kérdezi: hol vagytok ti régi játszótársak? Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Frank Hoermann/Sven Simon

Hátulról távozott Niklas Süle, a múlt szezonban elég gyengén teljesítő védelem legmegbízhatóbb pillére. Helyére érkezett egy 22 éves fiatalember a Juventustól, Matthijs de Ligt.

67 millióért, vagyis a Lewandowskiért kapott pénz másfélszereséért.

Nagy lutri, de ha bejön akkor az átírhatja a fenti eszmefuttatást az Európa legszűkebb elitjéből távozásról. Az is lehet, hogy a harmadik sztárigazolás, a 20 éves holland, Ryan Gravenberch is úgy rúgja be a Bundesliga ajtaját, mint Arjen Robben bő 10 éve. Bár nem valószínű.

Mathys Tel, Matthijs de Ligt és Ryan Gravenberch. Vajon eljutnak Franck Ribery, Arjen Robben és Robert Lewandowski szintjére? Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Frank Hoermann/Sven Simon

Ám azt a Bayern szurkolóinak is be kell látniuk, hogy a Haszan Szalihamidzsics vezette „piackutató részleg" ezen a nyáron fut a pénze után. Az egyéves szerződéssel megsértett lengyel csatár hisztis távozása után próbálja betömni a száját a rajongóknak néhány ígéret leigazolásával, de bizonyíték még nincs.

F.R. David egykori nagy slágerével ellentétben a szavak könnyen jönnek, így mondhatta azt a drukkerek megnyugtatására Nagelsmann, amit mondott Telről.

Ám az új játékosok beillaszkedéséról először csak ma este kaphatunk képet. Addig csak arra a tényre támaszkodhatnak a német foci rajongói, hogy a Manchester City elleni amerikai előkészületi találkozón a Bayern 90 perc alatt nem lőtt kapura.

Lipcsében teltház várja majd a csapatokat Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jan Woitas

A fenti gondolatfüzér 2009-től követte mostanáig a német rekordbajnok útját. Azóta, amióta a Szuperkupa-ellenfél, az RB Leipzig létezik. A német focit csak felületesen ismerők bizonyára megdöbbennek:

ezt a lipcsei csapatot 2009. május 19-én alapították.

Nem jogutódja egyetlen ottani gárdának sem. A semmiből hozta létre a világhírű energiaitalt gyártó cég, melynek „véletlenül" ugyanaz a rövidítése, mint a csapat hivatalos nevének, a RasenBallsport-nak. A társulat a menetelését az ötödosztályban kezdte, az SSV Markranstädt helyén. Innen jutott el 13 éves korára a Német Kupa megnyeréséig. Továbbá addig, hogy a bajnoki címre is esélyes gárdaként lehessen emlegetni az első labdaérintés előtt.

Májusban Gulácsi Péter vette át a Német Kupát Forrás: AFP/Ronny Hartmann

A Leipzignél ugyanis jelenleg minden, és mindenki a helyén van.

Gulácsi Péter évek óta a liga egyik legjobb kapusa.

Az előtte játszó védelem irányítója, a szintén a magyar válogatottban alapember Willi Orban tavaly élete legjobb szezonját produkálta. A hátsó alakzat évek óta készen van, ha a két német, Lukas Klostermann és Marcel Halstenberg egészséges lesz a szezonban, akkor rengeteg variációs lehetősége lesz az edzőnek a védelemben. Nordi Mukiele távozásával meg csak nyert a csapat, elég csak a tavalyi évkezdésére gondolni.

Az érte kapott 12 millió többet ér nála.

Ahogy talán a szintén távozó Tyler Adams sem fog különösebben hiányozni. Ha Konrad Laimer elmenne az lenne egy komolyabb érvágás. Mert ő lehet, hogy a Bayernben folytatja, de nincs kizárva, hogy úgy járna, mint honfitársa, a szintén osztrák Marcel Sabitzer, aki Lipcsében hiányzik, Münchenben „létszám feletti."

Az RB Leipzig kerete szinte semmit nem változott a kupagyőzelem óta Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jan Woitas

Ha Laimer marad, és együtt játszhat a Wolfsburgból érkező Xaver Schlagerrel, akkor a kupagyőztes minden poszton minőségi focistákkal rendelkezik majd, mert a támadószekció maradt. A tavalyi szezon legjobb játékosának választott Christopher Nkunku, az edzőváltás után magára találó André Silva, a sérülése után formája visszanyerésén dolgozó Dani Olmo és a mi Szoboszlai Dominikunk mellett még ott van a két ős-lipcsei, Emil Forsberg és a jelenleg sérült Yussuf Poulsen.

Hat minőségi játékos négy posztra, az ötcserés rendszerben ez óriási lehetőségeket rejt.

Ezzel a kerettel nemcsak a Bundesliga bajnoki címért lehet(ne) versenyben a Leipzig, hanem a Bajnokok Ligájában a legjobb nyolc közé jutásért is.

Domenico Tedesco a nyerő taktikát magyarázza Orbanéknak Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jan Woitas

És ne feledjük, hogy kiváló edzője is van a Leipzignek, Domenico Tedesco személyében. Aki évfolyamtársa volt Julian Nagelsmannak a kölni főiskolán, és – meglepő módon – Tedesco volt az osztályelső. Tavaly ilyenkor még csak ígéret volt a két játékoskorú edző, ma már Tedesco kupagyőztes, Nagelsmann bajnok. Valamelyikük ma estére Szuperkupa-győztes is lesz, és nem kétséges, hogy még sok-sok trófea kicsinyített másolatát fogják mindketten a vitrinjükbe tenni a következő évtizedekben.

Christopher Nkunku vagy Szoboszlai Dominik is eldöntheti a Szuperkupát Forrás: AFP/Ronny Hartmann

Bármilyen furcsa ezt kijelenteni, de a Szuperkupa esélyese a Leipzig lehetne, ha nem lenne a csapatnak egy olyan „betegsége", mely rendre kiütközik rajta a komoly tétmérkőzéseken. Arról van szó, hogy „egyfélidős".

Mióta felkerült a legjobbak közé szinte még soha nem volt olyan rangadója, amelyen mindkét játékrészben egyenletesen jó teljesítményt nyújtott volna.

Ez Nagelsmann idején is így volt, és így van ma is. Ez lehet Nagelsmann-nak és jelenlegi csapatának a nagy esélye az esti taktikai csatában. Mert ez az lesz a javából a két eminens tanuló között, csak most kissé nagyobb a tét, mint amikor a tanáraiknak kellett bizonyítaniuk egy-egy vizsgán Kölnben.

A labdarúgást szeretők viszont biztosan nyernek a két jóbarát furcsa összecsapásával. A német Szuperkupa egyébként is hagyományosan gólgazdag. 2011 óta mindig legalább két gól esik, az elmúlt öt összecsapásból négyen pedig legalább négy.