Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Nagyobb kereteket jelölhetnek ki a szövetségi kapitányok a katari világbajnokságra

fbl Horizontal
The FIFA World Cup trophy and the official 2022 World Cup ball called Al-Rihla, which means "the journey" in Arabic, are seen on stage during the draw for the 2022 World Cup in Qatar at the Doha Exhibition and Convention Center on April 1, 2022. (Photo by KARIM JAAFAR / AFP)
Vágólapra másolva!
A korábbi 23 helyett akár 26 fős kereteket is kijelölhetnek az egyes nemzeti válogatottak szövetségi kapitányai a Katarban november 21-én kezdődő labdarúgó-világbajnokságra.

A nemzetközi szövetség (FIFA) csütörtökön közölte ezt a döntését, hozzátéve, hogy az előzetes nevezési listán 35 helyett 55 játékos szerepelhet majd egy-egy csapatban, s ezt a névsort kell legalább 23-asra, legfeljebb 26-osra szűkíteni a november 13-i határidőig.

A FIFA jelezte, ezekre a módosításokra azért is volt szükség, mert a vb-t az idén szokatlan időpontban, az európai ősz végén, tél elején rendezik. Mindemellett így az esetleges koronavírus-fertőzések okozta gondokat is valamivel könnyebben megoldhatják a vb-n résztvevő válogatottak.

Az európai szövetség (UEFA) a tavalyi - részben budapesti rendezésű - Európa-bajnokságon szintén 26 főben maximalizálta a keretek létszámát, a Copa América dél-amerikai kontinenstornán, valamint a januári Afrika Kupán pedig 28 játékosból gazdálkodhattak az edzők.

Mindez azt is jelenti, hogy a december 18-ig tartó vb-re az eddig megszokott létszámhoz képest 96-tal több futballista utazhat majd el, legtöbben európai klubokból.

A világbajnokságon életben lesz az a szabály is, mely szerint három helyett öt játékost cserélhetnek majd le egy-egy meccsen a kapitányok.

A FIFA csütörtökön azt is bejelentette, hogy a 73., tisztújító kongresszusára március 16-án Ruandában, Kigali városában kerül sor. Szintén döntöttek arról, hogy a koronavírus-járvány miatt tavaly törölt U20-as világbajnokságot jövőre, május 20-tól június 11-ig rendezik Indonéziában.

Mindent egy helyen az Eb-ről