Rövid időn belül a harmadik focistája halt meg a legendás német csapatnak

World Cup 1974 SPO People historic soccer Horizontal SPORT
Exchange of pennants and handshake between Franz Beckenbauer (l) and Bernd Bransch (r) (22.06.1974). Germany's national team lost the match against the German Democratic Republic 0:1. | usage worldwide (Photo by HEINRICH SANDEN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
A család közlése szerint szombat este 77 éves korában meghalt Bernd Bransch, az egykori Kelet-Németország történetének egyik legjobb futballistája.

A hallei születésű csatár - aki pályája végén már középhátvédet játszott - a kelet-német város csapatában, az SC Chemie Halle (később Hallescher FC) együttesében kezdte meg karrierjét, ahol 1962 és 1973 között, majd 1974-től 1977-ig szerepelt. Az egyetlen kivételt jelentő, 73-74-es idényben a Carl-Zeiss Jena játékosa volt, és velük nyerte egyetlen klubtrófeáját, a kelet-német kupát 1974-ben.

A válogatottban azonban jóval sikeresebb volt, mint szeretett klubjában: 1967 és 1976 között összesen 77 alkalommal szerepelt az NDK csapatában, tagja volt az 1972-es olimpián bronz, majd a négy évvel később Montrealban aranyérmes csapatnak is. Ahogy csapatkapitányként az 1974-es, NSZK-ban rendezett világbajnokságon szereplő csapatnak is vezére volt, amelyik a csoportkörben legyőzte a későbbi világbajnok hazaiakat, és első helyen jutott be a középdöntőbe.

1968-ban és 1974-ben is az év focistája volt az NDK-ban, a Chemie Halle csapatában több mint 300 alkalommal lépett pályára. Visszavonulása után a hallei klub elnöke lett, irányítása alatt az újraegyesítést követően a Hallescher FC rövid ideig a Bundesliga 2-ben is szerepelt.

Hans-Jürgen Dörner és Joachim Streich után Bransch a harmadik tagja a kelet-német aranycsapatnak, aki idén halt meg.

Címlapi kép: Bernd Bransch (kék mezben) kezet fog az NSZK csapatkapitányával, Franz Beckenbauerrel a sporttörténelmi vb-meccs előtt 1974. június 22-én, Hamburgban.