Vágólapra másolva!
Csütörtök este az angol labdarúgó-bajnokság 22. fordulójából bepótolt mérkőzésen a Tottenham Hotspur hazai pályán, közel egy órát emberelőnyben játszva 3-0-ra legyőzte az Arsenal csapatát, ezzel Antonio Conte együttese egy pontra megközelítette a városi riválisát és életben tartotta az esélyeit a BL-szereplés kiharcolására.

A találkozót január közepén rendezték volna, de az Arsenal kérésére elhalasztották a meccset, ugyanis koronavírus és egyéb sérülések miatt 13 mezőnyjátékosnál és egy kapusnál kevesebb bevethető futballista állt az Ágyúsok rendelkezésére. Antonio Conte, a Tottenham edzője akkor nehezményezte, hogy elhalasztották a meccset, mert januárban egyértelműen a Spurs lett volna a találkozó esélyese, ugyanis az Arsenalból a sérültek mellett Thomas Partey, Pierre-Emerick Aubameyang, Nicolas Pépé és Mohamed Elneny is az Afrika-kupán szerepeltek.

Az Arsenalnak nehezen indult a szezonja, de mostanra összeállt Mikel Arteta csapata, amely a legutóbbi négy meccsét megnyerte a Premier League-ben, ráadásul olyan felsőházas ellenfelek ellen, mint a Chelsea, a Manchester United és a West Ham United. A Tottenham formája viszont elég ingadozó. Antonio Conte együttese a legutóbbi négy meccséből csak egyet nyert meg, igaz, a legutóbbi találkozóján a Liverpool otthonában játszott döntetlent, ami bravúrnak számít.

A Tottenham-szurkolók már a meccs előtt elképesztő hangulatot csináltak Forrás: AFP/Glyn Kirk

A Spursnek három fordulóval a vége előtt négy pont volt a hátránya a negyedik Arsenal mögött, így a két csapat számára ez a találkozó az év meccse volt. Az Arsenal egy győzelemmel bebiztosíthatta volna a BL-szereplését, egy döntetlennel pedig remek pozícióból várhatta volna az utolsó két meccset. A Tottenhamnak viszont csak a győzelem volt elfogadható ezen a találkozón.

Az Arsenal némi meglepetésre egészpályás letámadással kezdte a meccset, de a kezdeti rohamok ellenére nem tudott komoly helyzetet kialakítani a Tottenham kapuja előtt. A találkozón érződött, hogy ez egy hamisítatlan észak-londoni derbi, aminek plusz pikantériát adott a hatalmas tét. Az első húsz percben több kemény belépő is volt, főleg a dél-koreai Szon Hung Mint faragták az Arsenal-játékosok.

A 20. percben aztán Cédric Soares egy beadás után ellökte Szont a tizenhatoson belül, így tizenegyeshez jutott a Tottenham, amit Harry Kane a bal alsó sarokba lőtt.

Harry Kane az észak-londoni derbik történetének legeredményesebb játékosa Forrás: AFP/Glyn Kirk

A Spurs vezetőgólja után úgy alakult a meccs, ahogy azt Antonio Conte elképzelte. Az Arsenl kinyílt, a Tottenham pedig kedvére kontrázhatott. A 33. percben aztán óriási bajba került az Arsenal. A mérkőzés eleje óta a Szonnal küszködő Rob Holding egy hosszú indítás után lekönyökölte a dél-koreai támadót, így az Arsenal védője megkapta a második sárga lapját és mehetett zuhanyozni.

  • Mikel Artetát 2019 decemberében nevezték ki az Arsenal élére, azóta ez volt a csapat 13. kiállítása a Premier League-ben, ami legtöbb ebben az időszakban.

A 37. percben aztán a Tottenham hatalmas lépést tett a győzelem felé. Szon jobb oldali szögletét Rodrigo Bentancur csúsztatta meg, a hosszú oldalon érkező Harry Kane pedig közelről a kapuba stukkolta a labdát.

  • Kane lett minden idők leggólerősebb játékosa a Spurs és az Arsenal közötti mérkőzéseken (14), ráadásul az angol válogatott csatár már 41 gólt szerzett londoni derbiken a Premier League-ben, és csak Thierry Henry (43) szerzett nála többet londoni riválisok ellen.
Kane-nek a második gólnál sem volt nehéz dolga Forrás: AFP/Glyn Kirk

A második félidőben az Arsenal az öltözőben maradt, a 47. percben pedig Szon eldöntötte a meccset. Kane kapott egy bejátszást, megpróbált lefordulni Gabriel Magalhaesről, a brazil védő becsúszva szerelte a Sprus csatárát, de a labda pont Szon elé csorgott, aki 11 méterről a bal felső sarokba helyezett.

  • A dél koreai támadónak ez volt a szezonbeli 21. gólja, ami azért is elképesztő, mert egyetlen 11-est sem lőtt, és így is csak egy gólra van Mohamed Szalah mögött a góllövőlistán.
  • Ennél több gólt büntetők nélkül csak Harry Kane szerzett a Spurs színeiben egy szezonban (2017/18-as szezonban 28-at, a 2016/17-es idényben 24-et).

A harmadik gól után az Arsenal már csak arra ment rá, hogy ne szaladjon bele egy megalázó vereségbe, míg a Tottenham továbbra is ment előre, de már korántsem olyan elánnal, mint az első félidőben. Conte a hajrában már le is kapta a pályáról Szont és a sokat melózó Dejan Kulusevskit is.

A dél-koreai Szon Hung Minnek elképesztő szezonja van Forrás: AFP/Glyn Kirk

Ezzel a győzelemmel a Tottenham két fordulóval a vége előtt egy pontra megközelítette a negyedik helyen álló Arsenalt, így Antonio Conte csapata életben tartotta az esélyeit Bajnokok Ligája-szereplés kiharcolására.

Az Arsenal hátralévő meccsei:

  • Newcastle (idegenben)
  • Everton (otthon)

A Tottenham hátralévő meccsei:

  • Burnley (otthon)
  • Norwich (idegenben)

Premier League, 22. forduló:
Tottenham Hotspur-Arsenal 3-0 (2-0)
gólszerző: Kane (22., 37. - az elsőt 11-esből), Szon (47.)
kiállítva: Holding (33.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Manchester City 38 28 3 7 96-34 62 91
GY
GY
GY
GY
GY
2.
Arsenal 39 28 5 6 91-29 62 90
GY
GY
GY
GY
GY
3.
Liverpool 38 24 4 10 86-41 45 82
V
D
GY
D
GY
4.
Aston Villa 38 20 10 8 76-61 15 68
GY
D
V
D
V
5.
Tottenham Hotspur 38 20 12 6 74-61 13 66
V
V
GY
V
GY
6.
Chelsea 38 18 11 9 77-63 14 63
GY
GY
GY
GY
GY
7.
Newcastle United 38 18 14 6 85-62 23 60
GY
GY
D
V
GY
8.
Manchester United 38 18 14 6 57-58 -1 60
D
V
V
GY
GY
9.
West Ham United 38 14 14 10 60-74 -14 52
V
D
V
GY
V
10.
Crystal Palace 38 13 15 10 57-58 -1 49
GY
D
GY
GY
GY
Teljes lista