Egy magyar szemtanú drámai beszámolója a botrányos BL-döntőről

Horizontal
Liverpool fans stand outside unable to get in in time leading to the match being delayed prior to the UEFA Champions League final football match between Liverpool and Real Madrid at the Stade de France in Saint-Denis, north of Paris, on May 28, 2022. (Photo by Thomas COEX / AFP)
Vágólapra másolva!
Két nap elteltével is a botrányos párizsi BL-döntőtől hangos a nemzetközi sportsajtó. A Liverpool-Real Madrid finálé előtt kialakult állapotok egészen dermesztőek voltak - főleg azoknak, akik a helyszínen élték át az eseményeket. Makádi Péter fotóriporterként dolgozott a párizsi BL-döntőben. A közösségi oldalára feltett írás szerint egészen elképesztő, ami Párizsban a meccs előtt zajlott.

A fotóriporter írásában azonnal leszögezte, hogy a szervezés katasztrófa volt. Majd így folytatta:

Makádi Péter beszámolójából az is kiderült, hogy a francia rendőrség a Liverpool játékosainak családtagjait is lefújta paprikaspray-vel. A rendőrök könnygázt permeteztek a gyerekekre, és bezárták a stadionba nyíló kapukat.

A bezárt kapuk mögött rekedt Liverpool-szurkolók a 2022-es párizsi BL-döntő előtt Forrás: AFP/Thomas Coex

A párizsi események - s ezt már mi tesszük hozzá - sok kérdést felvetnek. A francia fővárosban 2024-ben nyári olimpiát és paralimpiát is rendeznek, amely sokkal nagyobb esemény egy BL-döntőnél.

Márpedig, ha egy sima focimeccs ekkora gondot okozott, akkor nehéz elképzelni, mit kezdenek majd a hatóságok az olimpiával.

Az UEFA amúgy 2022. február 25-én, egy nappal az orosz-ukrán háború kirobbanása után vette el az idei BL-döntő megrendezését Szentpétervártól. Akkor Budapest és a Magyar Labdarúgó Szövetség is jelezte, hogy a Puskás Aréna szívesen otthont adna a döntőnek. Ez azonban nem hatotta meg az UEFA-t, amely egy nap alatt, szinte suttyomban adta oda Párizsnak a rendezést, nem kis mértékben az akkor még versenyben lévő PSG nyomására. Pedig ha belegondolunk abba, hogy a magyar főváros milyen tökéletesen rendezte meg a 2021-es Európa-bajnokság négy meccsét (közte a francia-portugál csúcsrangadót), akkor biztosan állíthatjuk, hogy a Párizsban történtek Budapesten nem fordultak volna elő.