Vágólapra másolva!
Elsőként a Liverpool jutott be a Bajnokok Ligája döntőjébe, miután kedd este az elődöntős párharc visszavágóján 3-2-re nyert a Villarreal otthonában. A spanyol együttes meglepetésre már az első félidőben ledolgozta az Anfield Roadon összeszedett kétgólos hátrányát, ám a csoda csak a szünetig tartott, mivel az addig haloványan játszó angolok a fordulás után teljesen más arcukat mutatták és szűk félóra alatt megfordították a mérkőzést, így összesítésben Jürgen Klopp csapata kettős győzelemmel, 5-2-es összesítéssel kvalifikálta magát a párizsi fináléba, ahol majd a Real Madrid-Manchester City párharc győztesével fog találkozni. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a keddi játéknap további érdekességei.

A Villarreal fél óra alatt került padlóra

Egy héttel korábban az Anfield Roadon a Liverpool kétgólos előnyt szerzett a Villarreal ellen, így kényelmes helyzetből várhatta a visszavágót. Az első összecsapás meglehetősen egyoldalú volt, emiatt pedig a fogadóirodák és a szakértők többsége nem adott túl sok esélyt a Villarrealnak. A spanyol csapat vezetőedzője, Unai Emery ugyanakkor fogadkozott, hogy a visszavágó teljesen más lesz és már az első percekben megmutatkozott, hogy nem a levegőbe beszélt: a harmadik perc végén ugyanis megszerezte a vezetést a Villarreal. A folytatásban is a hazaiak voltak veszélyesebbek, a Liverpool pedig rengeteg hibával és annyira bizonytalanul játszott, ahogy talán még ebben a szezonban soha. A félidő végén a spanyolok okkal reklamálhattak volna egy tizenegyest, ugyanis a ziccerben lévő Lo Celso ütközött a kivetődő Alissonnal, de a játékvezető nem ítélt büntetőt. Ezt a spanyolok talán csak azért nem bánták, mert a 41. percben ismét gólt szereztek és összesítésben ledolgozták kétgólos hátrányukat.

Meglepte a Villarreal a Liverpoolt az eső félidőben Forrás: AFP/Paul Ellis

A végső győzelemre is esélyes angolok úgy vonulhattak szünetre, hogy sok technikai hiba mellett labdabirtoklásban is alulmaradtak riválisukkal szemben, míg két lövési kísérletükből egyik sem talált kaput.

A fordulás után aztán Jürgen Klopp csapata rendezte a sorokat és teljesen más arcát mutatta. Ennek eredményeként az angolok azonnal beszorították a spanyolokat és fél óra alatt megfordították a mérkőzést. Előbb Fabinho talált be éles szögből, majd öt perccel később Luis Díaz fejelt a kapuba. A labda mindkétszer Rulli kapus lábai között pattant a kapuba, de különösen az első gól írható a spanyol kapus számlájára. A végeredményt Sadio Mané állította be a 74. percben, miután a félpályáról indulva a kapujából kifutó Rulli mellett elvitte a labdát és az üres kapuba lőtt.

  • A szenegáli támadó a 15. gólját szerezte a legrangosabb európai kupasorozatban, ezzel pedig Didier Drogbát megelőzve a legeredményesebb afrikai labdarúgó lett a BL-történetében.
Sadio Mané lett a BL-történetének legeredményesebb afrikai labdarúgója Forrás: AFP/Paul Ellis

A Liverpool sikerével tizedik alkalommal jutott a legrangosabb európai kupasorozat döntőjébe, amelyet hatszor nyert meg, legutóbb 2019-ben. Az angol együttes elképesztő formában menetel az idei szezonban, 12 BL-meccséből csupán egyet veszített el, egy döntetlen mellett pedig tizet megnyert. Jürgen Klopp csapatának idén minden esélye megvan, hogy négy trófeával zárja a szezont, ugyanis az angol Liga megnyerése mellett továbbra is harcban vannak a Manchester Cityvel a bajnoki címért, az FA-kupa mellett pedig immáron a Bajnokok Ligájában is finalista.

A spanyolok büszkék, az angolok már a döntőről beszélnek

A Villarreal számára a Juventus és a Bayern München kiejtése után a Liverpool már túl nagy falatnak bizonyult. Ettől függetlenül a spanyol csapat emelt fővel búcsúzhat.

– mondta a Villarreal spanyol válogatott támadója, Gerard Moreno.

A Liverpool ugyanakkor kettős győzelemmel, története során tizedik alkalommal jutott a legrangosabb európai kupasorozat döntőjébe, amelyet hatszor nyert meg eddig, legutóbb 2019-ben. A siker egyik kulcsa a csereként beállt Luis Díaz volt, aki új lendületet tudott adni a Liverpoolnak. A kolumbiai támadó gólt szerzett, és a második félidőben folyamatos nyomás alatt tartotta a spanyolok védelmét, így nem meglepő, hogy őt választották a mérkőzés legjobb játékosának.

– mondta Fabinho, a Liverpool brazil középpályása, aki első BL-gólját szerezte az idei szezonban.

"Valamiért soha nem könnyítjük meg magunknak ezeket a Bajnokok Ligája-elődöntőket. Nagyon nehéz meccs volt most is. Az első félidőben nagyon jól játszottak, számítottunk rá, hogy agresszíven fognak játszani, de egyszerűen nem találtuk az ellenszert. Aztán a szünetben rendeztük a sorokat, mindent beleadtunk, aminek végül meglett az eredménye. Két meccs alatt egy rossz félidőt megengedhetünk magunknak. Biztos, hogy nézni fogjuk a Real Madrid-Manchester City elődöntőt, és abban is biztos vagyok, hogy jó meccs lesz. Ha olyan lesz, mint a múlt héten, akkor egy újabb csodálatos mérkőzésnek nézünk elébe. Izgalmas lesz látni, hogy melyik csapat lesz az ellenfelünk a döntőben" – mondta Trent Alexander-Arnold, a Liverpool védője.

A vártnál nehezebben, de elsőként a Liverpool jutott döntőbe Forrás: AFP/Paul Ellis

"Az első félidőt mielőbb el kell felejtenünk. Alig volt nálunk a labda, a korai gól pedig nem könnyítette meg a dolgunkat.

Most élvezni kell ezeket a pillanatokat. Már a hétvégén is pokolian nehéz meccset vívtunk a Newcastle United ellen, nyilvánvalóan most teljesen más volt a forgatókönyv. A Villarreal története legnagyobb meccsére készült – természetes, hogy mindent meg akartak tenni a siker érdekében" – értékelt a lefújást követően a Livrpool holland sztárja, Virgil van Dijk, aki a párizsi döntőre is kitért.

Náluk játszik a világ talán legjobb formában lévő csatára. Meglátjuk, mit hoz a visszavágó, és ki lesz az ellenfelünk, de nincs értelme azon gondolkodni, hogy mi lesz a döntőben. Álmodni lehet, de a realitások talaján kell maradni" - mondta a holland védő.

Virgil van Dijk szerint rémálom vár a döntőben a Liverpoolra Forrás: AFP/Paul Ellis

"Micsoda hihetetlen stadion, Unai pedig elképesztő munkát végzett itt, hiszen a Villarreal nagyon jól játszott, de végül megérdemelten nyertünk.

A szünetben azt kértem a srácoktól, hogy a második félidőben játszanak jobban. Mondtam nekik, hogy másnap azt szeretném olvasni az újságokban, hogy félelmetes mentalitású szörnyetegek jártak a városban.

Látható volt, mennyire sokkoltak minket az első félidőben, pont ezért igazán lenyűgöző, hogy így fel tudtunk állni a padlóról. Olyan érzés, mintha az 500. meccsünket játszottuk volna a szezonban, szóval emiatt is kiemelkedő a játékosok teljesítménye. Saját magunknak tettük nehézzé a dolgokat, mivel tudtuk, hogy benne van a pakliban, hogy a Villarreal visszajön a meccsbe. Azonban az életben mindig az a fontos, hogyan reagálsz, ha a dolgok nem úgy történnek, ahogyan szeretnéd. Tudtuk, mi a baj, egyszerűen nem voltunk elég rugalmasak az első félidőben. Változtatnunk kellett, és a legfontosabb, hogy a fiúk jól reagáltak" – értékelt a Liverpool német trénere, Jürgen Klopp, majd pár szót ejtett a fináléról is.

Jürgen Kloppal a Liverpool öt év alatt harmadszor jutott BL-döntőbe Forrás: AFP/Paul Ellis

– mondta meglehetősen diplomatikusan Jürgen Klopp, aki Miguel Munoz, Sir Alex Ferguson, Carlo Ancelotti és Marcello Lippi után az ötödik olyan edző lett a BL-történetében, aki négyszer jutott döntőbe, ráadásul a Liverpool edzőjeként öt év alatt harmadszor.

"Nagyszerű érzés, hogy bejutottunk a döntőbe. Öt év alatt már harmadszor, ez hihetetlen. Ma kiélvezzük ennek minden pillanatát, de holnaptól már a hétvégi Tottenham elleni rangadóra koncentrálunk. Csúcscsapat vagyunk, amelyre a csúcsra tör, ezért tudunk kétgólos hátrányból fordítani. Szerintem így izgalmasabbá tettük a párharcot. Konkrét céljaim vannak a szezonban, mind egyénileg, mind pedig csapatszinten. A harminc gól és a 15 gólpassz kicsivel a céljaim alatt van, mivel a szezon előtt negyven gólt akartam elérni. Minden fronton közel vagyunk a végső sikerhez, szóval miért ne sikerülhetne? A BL-csoportkörben hihetetlen meccseket játszottunk, akkor azt mondtam, hogy idén megnyerjük a sorozatot. Őszintén szólva

– mondta a Liverpool egyiptomi sztárja, Mohamed Szalah.

A Liverpool egyiptomi sztárja, Mohamed Szalah a Real Madriddal szeretne találkozni a döntőben Forrás: AFP/Paul Ellis

Klubtörténeti siker kell a spanyol bajnoknak a döntőbe jutáshoz

A másik ágon szerdán a Real Madrid a Manchester Cityt fogadja. A két csapat egy héttel ezelőtt Angliában az év egyik legfantasztikusabb mérkőzését játszotta, amelyen Pep Guardiola csapata 4-3-ra nyert. A hét gól ráadásul rekordnak számít a BL elődöntőinek történetében, ugyanis korábban csak két alkalommal született ennyi találat a legjobb négy között: az Ajax-Bayern München találkozón 1995. április 19-én, illetve a Liverpool-AS Roma meccsen 2018. április 24-én egyformán 5-2-es hazai siker született.

A csapatok formáját nézve, most is gólzáporos mérkőzésre van kilátás. A fennállása 35. bajnoki elsőségét a hétvégén begyűjtő madridi csapat az Espanyol ellen aratott 4-0-s győzelemmel hangolt a visszavágóra, akárcsak a Manchester City, amely 4-0-ra ütötte ki a Leeds Unitedet.

A Real Madrid sikerének két kulcsa, Karim Benzema és Carlo Ancelotti vezetőedző Forrás: AFP/Oscar Del Pozo

A Real Madridnak ugyanakkor nem lesz könnyű dolga a visszavágón, ugyanis a BL történetében csak hatszor fordult elő az a bravúr, hogy egy csapat döntőbe jutott, miután elveszítette az elődöntős párharc első felvonását. Carlo Ancelotti csapatának pedig klubtörténeti sikerre lenne szüksége a Santiago Bernabeu Stadionban, mivel korábban nyolc olyan BEK/BL-elődöntőből sem tudott továbbjutni, amikor a párharc első mérkőzését elvesztette. Ez persze nem kizáró ok, ráadásul

a 13-szoros BL-győztes Real Madrid a hazai pálya előnye mellett rutinos támadójában, Karim Benzemában is bízhat, aki az idei szezonban kirobbanó formában játszik hétről hétre.

A francia csatár az előző hónapban 10 gólt jegyzett, amiből négyet a spanyol bajnokságban, hatot pedig a Bajnokok Ligájában lőtt, így már mindkét versenysorozat góllövőlistáját vezeti.

A hírek szerint Carlo Ancelotti nem számíthat a régóta sérüléssel bajlódó Eden Hazard játékára, valamint az egyik meghatározó játékosára, David Alabára. Az osztrák védő a múlt heti manchesteri találkozó első félidejében sérült meg, és már a hétvégi bajnokin sem játszott. A túloldalon Pep Guardiolának még mindig a legnagyobb fejfájást a jobbhátvéd pozíció megoldása okozhatja. Kyle Walker és John Stones is sérülés miatt nem játszhat, de a manchesteri meccset eltiltás miatt kihagyó Joao Cancelo ismét bevethető lesz.

Az év egyik legjobb mérkőzését hozta a City-Real elődöntő első felvonása Forrás: AFP/Oli Scarff

"Holnap egy nagyszerű meccset fogunk látni két nagyszerű csapat között, mivel mindegyikben kiváló játékosok szerepelnek. Amikor BL-elődöntőben vagy már nem elég puszta szívből és motivációból játszani. Fontos, de nem elég. Vannak más szempontok is, de minden létező körülménynek működnie kell ahhoz, hogy meg tudd nyerni a Bajnokok Ligáját.

Az első mérkőzésen húsz perc után bajban voltunk, de utána szépen lassan visszajöttünk és életben tartottuk a továbbjutási esélyeinket. Három gólt viszünk magunkkal a Bernabeu Stadionba, bízunk benne, hogy bejutunk a döntőbe" - nyilatkozta Carlo Ancelotti, aki a hétvégén megnyert spanyol bajnoki aranyéremmel történelmet írt, ugyanis ő lett az első edző, aki mind az öt európai topbajnokságot megnyerte már.

Carlo Ancelotti a Real Madrid olasz edzője elképesztő rekordot állított fel Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A két csapatnak ez lesz a harmadik egymás elleni párharca a legrangosabb európai kupasorozat egyenes kieséses szakaszában, 2016-ban ugyancsak az elődöntőben találkoztak, Manchesterben gól nélküli döntetlen született az első felvonáson, majd a visszavágón egy öngóllal a madridiak jutottak a fináléba. 2020-ban a nyolcaddöntőben a City kettős győzelemmel lépett tovább, mindkét találkozón 2-1-es győzelmet aratott.

Hihetetlenül jól kell teljesítenünk, és meg kell nyernünk a meccset. Ahhoz, hogy ki tudjuk ejteni a Real Madridot, két jó meccsnél is többet kell tennünk. Az első mérkőzésen sok szép dolgot csináltunk, több gólt is szerezhettünk volna, viszont sajnos kaptunk is. Mindkét csapat támadó futballt játszott, fantasztikus látvány volt. Bebizonyítottuk, hogy bármikor képesek vagyunk veszély teremteni, és győzni megyünk Madridba" – mondta a Manchester City vezetőedzője, Pep Guardiola, aki a Barcelona vezetőedzőjeként 15 alkalommal nézett szembe a Real Madriddal, kilenc győzelem és négy döntetlen mellett mindössze két vereség a mérlege, 33-15-ös gólkülönbséggel.

Pep Guardiola szerint az első meccsnél is jobban kell játszania a Citynek Forrás: AFP/Oli Scarff

Tekintve, hogy a Real ebben a szezonban már többször is bizonyította, hogy a legnehezebb helyzetben is képes felállni, a City egygólos előnye nem tűnik életbiztosításnak. Ugyanakkor a manchesteriek sorozatban második alkalommal juthatnak be a Bajnokok Ligája-döntőjébe, ami extrán motivációt adhat, de ami biztos, hogy a Cityre a valaha volt legnehezebb kilencven perc vár majd a Bernabeuban.

Hosszabbítás

Végezetül lássuk az elődöntő érdekesebb statisztikáit:

  • A Villarreal ötször lőtt kapura, mint az ötször az első félidőben, míg a Liverpool 15 próbálkozásából 13 volt a fordulás után.
  • A Liverpool lett az első angol klub, amely egy szezonon belül bejutott a BL, az FA-kupa és az angol Ligakupa döntőjébe.
  • A Liverpool az idei szezonban 57 mérkőzésen 139 gólt lőtt, ami új klubrekord.
  • Trent Alexander-Arnoldnál (18) csak Thomas Müller (21) és Kylian Mbappé (19) adott több gólpasszt az idei szezonban az öt európai topligát tekintve.
  • Francis Coquelin, a Villarreal francia középpályása a 39. meccsén megszerezte az első BL-gólját.
  • Boulaye Dia 2 perc és 51 másodperc után szerzett gólja a második leggyorsabb találat, amit a Liverpool kapott a BL-ben. Az angol klub 2018 áprilisában egy perc és 57 másodperc után került hátrányba a Manchester City ellen.
  • A Villarreal először kapott ki hazai pályán a Bajnokok Ligája kieséses szakaszában (2 győzelem, 5 döntetlen, 1 vereség), ugyanakkor először szerzett egynél több gólt hazai pályán.
  • Unai Emery irányítása alatt harmadszor fordult elő, hogy a Villarreal egy félidő alatt egyetlen lövéssel sem próbálkozott, ebből kettő a Liverpool elleni elődöntőben volt.
  • A kapusok közül Gerónimo Rulli, a Villarreal hálóőre követte el a legtöbb olyan hibát (3) az idei szezonban, amiből gól lett. Loris Karius 2018-as bakijai óta a spanyol kapus az első, aki egy meccsen két gólban is benne volt.
  • Étienne Capoue lett a Villarreal első olyan játékosa, aki két gólpasszt jegyzett egy BL-meccs alatt.

Bajnokok Ligája, elődöntő, visszavágó:
Villarreal (spanyol)-Liverpool (angol) 2-3 (2-0)
Vila-real, Estadio de la Ceramica, v.: Makkelie (holland)
gólszerzők: Dia (3.), Coquelin (41.), illetve Fabinho (62.), Luis Díaz (67.), Mané (74.)
Továbbjutott: a Liverpool kettős győzelemmel, 5-2-es összesítéssel.

A sorozat fináléját május 28-án Párizsban rendezik.