Majdnem összeomlott a Liverpool, a bíró és a szerencse is kellett a fordításhoz

Horizontal
Liverpool's players celebrate after Liverpool's Senegalese forward Sadio Mane scored his team's third goal during the UEFA Champions League semi final second leg football match between Liverpool and Villarreal CF at La Ceramica stadium in Vila-real on May 3, 2022. (Photo by Paul ELLIS / AFP)
Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája keddi elődöntőjének visszavágóján a Liverpool kétgólos hátrányból fordítva 3-2-re legyőzte a Villarreal csapatát, így Jürgen Klopp együttese kettős győzelemmel jutott a fináléba.

Egy héttel korábban az Anfield Roadon a Liverpool kétgólos előnyt szerzett a Villarreal ellen, így kényelmes helyzetből várhatta a visszavágót. Az első összecsapás meglehetősen egyoldalú volt, most viszont könnyű mérkőzésre nem számíthatott Jürgen Klopp csapata, lévén a Villarreal november 27. óta nem veszített tétmérkőzést hazai pályán. Igaz, az angol sztárcsapat viszont idegenben december 28. óta veretlen. A spanyol együttes ugyan komoly skalpokat gyűjtött a BL mostani idényében, előzőleg ugyanis a Juventust, illetve a Bayern Münchent búcsúztatta, ám alighanem az eddigieknél is nagyobb bravúrra lenne szüksége a Sárga Tengeralattjáró becenevű alakulatnak ahhoz, hogy bejusson a labdarúgó Bajnokok Ligája fináléjába.

Rossz előjel lehet viszont Unai Emery csapata számára, hogy története során csupán egyszer jutott BL-elődöntőbe, de akkor is éppen egy angol klub, az Arsenal ejtette ki.

Az első félidőben a szezon legbizonytalanabb arcát mutatta a Liverpool Forrás: AFP/Paul Ellis

A Villarreal a hétvégi bajnokiját "feláldozta" a BL-visszavágó érdekében, ugyanis 2-1-re kikapott a bentmaradásért küzdő Alavés otthonában, míg a Premier League bajnoki címéért versenyben lévő Liverpool ezt a luxust nem engedhette meg magának, de Kloppnak sikerült úgy pihentetnie több meghatározó játékosát is, hogy közben a csapat győzni tudott 1-0-ra a Newcastle United otthonában.

Az első mérkőzéshez képest mindkét vezetőedző két helyen változtatott kezdőcsapatán. Klopp Jordan Henderson helyére a hétvégén győztes gólt szerző Naby Keitát, Luis Díaz pozíciójára pedig Diogo Jotát jelölte. Unai Emery pedig a támadóit cserélte le a két együttes előző meccséhez képest.

A Villarreal így a Rulli – Foyth, Albiol, Pau Torres, Estupinán – Lo Celso, Parejo, Capoue, Coquelin – Gerard Moreno, Dia összeállításban kezdett, míg a Liverpool az Alisson – Alexander-Arnold, Konaté, Van Dijk, Robertson – Keita, Fabinho, Thiago Alcantara – Szalah, Mané, Diogo Jota tizeneggyel lépett pályára az Estadio de la Cerámica stadionban.

Ugyan a szakértők többsége és a fogadóirodák sem adtak túl sok esélyt a Villarrealnak a továbbjutáshoz, a spanyolok a fogadkoztak, hogy ez a mérkőzés teljesen más lesz, mint az első volt.

Egészen szenzációsan kezdett a spanyol csapat, ugyanis már a harmadik perc végén megszerezte a vezetést. Egy bal oldali beadásra Capuoe érkezett a hosszú oldalon, visszatette a labdát a középen érkező Diának, aki hat méterről értékesítette a ziccert.

Meglepte a Villarreal a Liverpoolt, egy félidő alatt ledolgozta kétgólos hátrányát Forrás: AFP/Paul Ellis

A bekapott gól után a Liverpool igyekezett átvenni az irányítást, de a szervezetten védekező hazai csapat ellen nem találta az ellenszert. A Villarreal pedig eddig él is az eséllyel.

A 23. percben kis híján egyenlített a Pool, Jota került ziccerbe, de túl hosszan vette át, így a kapujából kivetődő Rulliban elakadt a labda.

A félidő hajrájában ismét a Villarreal percei következtek. Liverpooli labdavesztés után Gerard Moreno ugratta ki Lo Celsót, aki ziccerben átesett Alissonon, ám a játékvezető nem ítélt büntetőt. A kétes szituáció sem fogta meg a spanyolokat, a 41. percben pedig jószerivel felrobbant a stadion, miután

megszerezte a második gólját a csapat, amivel összesítésben kiegyenlített. Étienne Capoue jobb oldali beadását Francis Coquelin teljesen zavartalanul fejelhette a jobb felső sarokba.

  • A Villarreal most először tudott egynél több gólt szerezni a BL-egyenes kieséses szakaszában otthon.
Francis Coquelin, a Villarreal középpályása ünnepli a gólját Forrás: AFP/Paul Ellis

Az első félidőben a magasan védekező Villarreal rákényszerítette a saját akaratát ellenfelére, amivel teljesen ritmustalanná váltak a Liverpool támadásai. Sőt, gyakorlatilag semmi veszélyt nem jelentettek, kétszer próbálkozott, de kaput nem tudott eltalálni Klopp együttese, amely a szezon talán legbizonytalanabb arcát mutatta.

Az hogy Jürgen Klopp mennyire elégedetlen volt csapatával jól mutatja, hogy Jota helyére beállította Luis Díazt. A fordulás után a vendégek rendezték a sorokat és sokkal aktívabban kezdtek, a hazaiak lendületét viszont érezhetően megtörte a szünet. Az 55. percben majdnem összejött a szépítés: Alexander-Arnold távoli lövése megpattant egy védőn, a labda pedig a felső lécre vágódott.

A Villarreal ezekben a percekben csak a védekezére kocentrált, az angol csapat pedig folyamatosan nyomott, fél óra alatt pedig megfordította a meccset.

Fél óra alatt fordított a Liverpool a Villarreal otthonában Forrás: AFP/Paul Ellis

egy remek ritmusváltás után Fabinho éles szegből lőtt, a labda Rulli lábai között talált utat a rövid alsó sarokba.

  • A brazil védekező középpályás az első BL-gólját szerezte az idényben.

Öt perccel később Alexander-Arnold beadása után pedig a mélységből érkező Díaz fejese Rulli lábai között pattant a kapuba. Majd a 74. percben a spanyolok minden reménye elszált: Keita indította a saját térfeléről Sadio Manét, aki egy csellel elvitte a labdát a kapujából kifutó Rulli mellett és higgadtan az üres kapuba lőtt.

Ezzel Mané minden idők legeredményesebb Afrikai labdarúgója lett a BL-ben. Ráadásul a szenegáli támadó a Liverpool 139. gólját szerezte az idei szezonban, ami új klubrekord.

Sadio Mané minden idők legeredményesebb afrikai focistája lett a BL-ben Forrás: AFP/Paul Ellis

A spanyolok a hátralévő időben teljesen összezuhantak, ráadásul emberhátrányba is kerültek, miután a hajrában Capoue egy teljesen felesleges szabálytalanságért megkapta a második sárga lapját.

A Liverpool Jürgen Klopp irányításával öt éven belül harmadszor jutott döntőbe, ahol majd a Real Madrid-Manchester City párharc győztesével találkozik.

Bajnokok Ligája-elődöntő, visszavágó:
Villarreal (spanyol)-Liverpool(angol) 2-3 (2-0)
gólszerzők: Dia (3.), Coquelin (41.), illetve Fabinho (62.), Díaz (67.), Mané (74.)
tovább jutott: a Liverpool 5-2-es összessítéssel

1. félidő
41Francis Coquelin
41Etienne Capoue
41
3Boulaye Dia
3Etienne Capoue
3
1
2. félidő
92
86Etienne Capoue
85Pau Torres
85Etienne Capoue
85Pau Torres
84Fabinho
81Giovani Lo Celso
80Andrew Robertson
80Thiago Alcantara
80Naby Keita
80Boulaye Dia
80Raul Albiol
79Thiago Alcantara
79Naby Keita
79Andrew Robertson
79Boulaye Dia
79Pervis Estupinan
79Raul Albiol
79
77Trent Alexander-Arnold
74Sadio Mane
74Naby Keita
74
68Gerard Moreno
68Francis Coquelin
67Luis Diaz
67Trent Alexander-Arnold
67Luis Diaz
63Etienne Capoue
62Fabinho
62Mohamed Salah
62
47
46Diogo Jota
46Diogo Jota
46
Összeállítások
Villarreal4-4-2
Liverpool4-3-3
Football Pálya
18
Alberto
Moreno
21
Yeremi
Pino
15
Arnaut
Danjuma
13
Geronimo
Rulli
8
Juan
Foyth
3
Raul
Albiol
4
Pau
Torres
12
Pervis
Estupinan
17
Giovani
Lo Celso
5
Daniel
Parejo
6
Etienne
Capoue
9
Roberto
Firmino
1
Alisson
Becker
66
Trent
Alexander-Arnold
5
Ibrahima
Konate
4
Virgil
van Dijk
26
Andrew
Robertson
8
Naby
Keita
3
6
Thiago
Alcantara
11
Mohamed
Salah
20
Diogo
Jota

Villarreal

Kezdők
18Alberto Moreno
21Yeremi Pino
15Arnaut Danjuma
13Geronimo Rulli
8Juan Foyth
3Raul Albiol
80
79
4Pau Torres
85
85
12Pervis Estupinan
79
17Giovani Lo Celso
81
5Daniel Parejo
6Etienne Capoue
86
85
63
41
3
19Francis Coquelin
68
41
7Gerard Moreno
68
16Boulaye Dia
80
79
3
1Sergio Asenjo
35Filip Joergensen
2Mario Gaspar
9Paco Alcacer
10Vicente Iborra
11Samuel Chukwueze
14Manuel Trigueros
20Ruben Pena
22Aissa Mandi
23Moi Gomez
24Alfonso Pedraza
25Serge Aurier
Cserék

Liverpool

Kezdők
9Roberto Firmino
1Alisson Becker
66Trent Alexander-Arnold
77
67
5Ibrahima Konate
4Virgil van Dijk
26Andrew Robertson
80
79
8Naby Keita
80
79
74
3Fabinho
84
62
6Thiago Alcantara
80
79
11Mohamed Salah
62
20Diogo Jota
46
46
10Sadio Mane
74
62Caoimhin Kelleher
7James Milner
12Joseph Gomez
14Jordan Henderson
15Alex Oxlade-Chamberlain
17Curtis Jones
18Takumi Minamino
21Konstantinos Tsimikas
23Luis Diaz
67
67
27Divock Origi
32Joel Matip
67Harvey Elliott
Cserék