Meghalt a fociedző, akinek döbbent arcára minden Vidi-szurkoló emlékszik - videó

HORIZONTAL fbl EFFIGY FACADE CELEBRITY DEATH TRIBUTE TOWN HALL FOOTBALL
A szarajevói városháza falára is kivetítették Ivica Osim portréját a halála után
Vágólapra másolva!
Grazban utcát vagy teret neveznének el Ivica Oszim legendás labdarúgóedzőről, aki vasárnap halt meg.

Elke Kahr polgármester kedden elmondta, szándékai szerint a Sturm Graz stadionja előtti tér, vagy az Augarten nevű városi park - a klub alapításának helye - viseli majd a 81 éves korában meghalt mester nevét. A lehetőségeket hamarosan megvitatják Oszim családjával, a városvezetés pedig pénteken tárgyal az indítványról.

A szarajevói születésű Ivica Oszim játékosként 1970-ig a Zseljeznicsarban szerepelt, majd nyolc évig Franciaországban futballozott. A jugoszláv válogatottban 16 alkalommal lépett pályára, nyolc gólt szerzett, és az 1968-as Európa-bajnokságon ezüstérmes volt.

A szarajevói városháza falára is kivetítették Ivica Oszim portréját a halála után Forrás: AFP/Elvis Barukcic

Edzőként a Zseljeznicsar, a Partizan Beograd, a Panathinaikosz, 1994 és 2002 között a Sturm Graz, majd a japán JEF United Chiba csapatát irányította, illetve 1986 és 1992 között a jugoszláv, később egy évig a japán válogatott szövetségi kapitánya volt. A Sturm Graz - amelynek 1999-től Korsós György és Szabics Imre is a játékosa volt - az osztrák bajnokságot kétszer, a kupát háromszor nyerte meg az irányításával, ráadásul háromszor csoportkörös volt a Bajnokok Ligájában.

A Sturmnál 2009-ben a klubtörténet legjobb edzőjének választották. Utoljára a bosnyák labdarúgó-szövetségnél tevékenykedett, majd a visszavonulása után Grazban élt, ott is halt meg.

Ivica Oszim volt a Zseljeznicsar edzője, amikor 1985-ben az UEFA-kupa elődöntőjébe jutottak, és ott a Videoton verte ki őket. Azok a magyar szurkolók, akik látták a meccset, valószínűleg soha nem felejtik el, amikor a visszavágó 85. percében Szarajevóban Csuhay belövi a továbbjutást jelentő gólt, a holtsápadt Oszim pedig kezébe temeti az arcát.

A gól 3'30-nál, Ivica Oszim reakciója 3'41-nél látható.