Vágólapra másolva!
A labdarúgó Európa-liga elődöntőjének első mérkőzésén a Gulácsi Péterrel és Szoboszlai Dominikkel felálló RB Leipzig hazai pályán 1-0-ra legyőzte a skót Glasgow Rangers csapatát, míg a másik csütörtök esti elődöntőben a West Ham United 2-1-re kikapott a Barcelonát búcsúztató Eintracht Frankfurttól a londoni Olimpiai Stadionban.

Gulácsi Péter, Willi Orbán és Szoboszlai Dominik csapata három éven belül a második elődöntőjére készült, hiszen a 2019/20-as idényben a Bajnokok Ligájában szerepelt a négy között.

A két csapat története során csak egyszer találkozott, ráadásul akkor is csak egy barátságos mérkőzésen, a 2017 januárjában rendezett találkozón a német együttes 4-0-ra nyert.

A Lipcse korábban egyszer csapott össze skót csapattal a nemzetközi kupákban, az Európa-liga 2018/19-es kiírásának csoportkörében a Rangers ősi riválisával, a Celtic Glasgow-val szerepelt azonos négyesben, otthon 2-0-ra győzött, a skót fővárosban pedig 2-1-re kikapott.

A skót csapat szurkolói szép számban érkeztek Lipcsébe Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Sebastian Willnow

A Rangersnek, amely a legjobb 16 közé jutásért egy másik német csapatot, a Borussia Dortmundot búcsúztatta, ez volt története 50. mérkőzése német rivális ellen. A skótok vendégként korábban nem sok sikernek örülhettek, a sárga-feketék otthonában aratott februári győzelmet megelőzően 23 találkozóból idegenben csak hármat nyertek meg.

A lipcsei csapatban a csapatkapitány Gulácsi Péternek bérlet helye van a kezdőben, mellette pedig ott volt a középpályán Szoboszlai Dominik, aki a legutóbbi három Bundesliga-mérkőzésén két gólt lőtt és egy gólpasszt adott.

A csapat harmadik magyar válogatott focistája, Willi Orbán ezúttal eltiltás miatt nem léphetett pályára, mert az Atalanta elleni negyeddöntőben megkapta a második sárga lapját.

Az RB Leipzig már az találkozó első percétől kezdve megszállta a Rangers térfelét, azonban a skót csapat rendkívül zárt, védekezett, így igazán komoly helyzet sokáig nem alakult ki, hanem csak mezőnyjáték dominált a középpályán.

Szoboszlai Dominik és Calvin Bassey harca a labdáért Forrás: MTI/EPA/Filip Singer

Az első nagy lehetőségre a 31. percig kellett várni.

Fellazult a Rangers, majd egy gyors kontratámadás végén Szoboszlai nyeste a labdát a hosszún érkező Angelino elé, de a spanyol balhátvéd kapáslövését Connor Goldson blokkolta a kapu előtt.

A második félidőt a Rangers kezdte jobban, és a 49. percben volt is egy nagy helyzete a skót csapatnak. Ryan Kent kapott egy átadást a tizenhatoson belül, egy biciklicsellel elment Josko Gvardiol mellett, de az éles szögből leadott lövése elkerülte Gulácsi Péter kapuját. Nem sokkal később a Lipcse is veszélyeztetett. Az 54. percben Szoboszlai kapott egy átadást, lekészítette a labdát az érkező Christopher Nkunkunak, aki 17 méterről kapura bombázott, de a francia válogatott támadó lövését Allan McGregor vetődve hárította.

Giovanni van Bronckhorst remekül megszervezte csapata védekezését Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jan Woitas

A folytatásban a Rangers továbbra is a masszív védekezésre fektette a hangsúlyt, ezzel pedig a Lipcse látványosan nem tudott mit kezdeni, így találkozó nem volt túlságosan magas színvonalú.

A 70. percben a találkozó legnagyobb helyzetét hagyta ki a Lipcse.

Nkunku került helyzetbe, megtolta a labda a kapuból kivetődő McGregor mellett, és már csak az üres kapuba kellett volna lőnie, de 11 méterről jócskán a kapu fölé bombázott.

Az utolsó húsz percben a német csapat fokozta a nyomást, de sokáig úgy tűnt, marad a gólnélküli döntetlen. A 85. percben aztán az amerikai Tyler Adams bombáját McGregor kitolta a léc alól, de a lipcsei szöglet után Calvin Bassey, a skót csapat nigériai játékosa középre fejelte ki a labdát, a tizenhatosra érkező Angelino pedig 20 méterről, kapásból kilőtte a jobb alsó sarkot.

Angelino gólját ünneplik az RB Leipzig játékosai Forrás: AFP/John Macdougall

A hajrában a lipcseiek még mentek előre a második gólért, de a Rangers tartotta az eredményt, hogy maradjon esélye a visszavágóra. Végül nem született újabb találat, így az RB Leipzig 1-0-ra megnyerte a meccset és előnnyel utazhat a jövő heti glasgow-i visszavágóra.

A másik elődöntő első találkozóját az Eintracht Frankfurt nyerte Londonban, miután 2-1-re diadalmaskodott a West Ham United vendégeként, s így kedvező helyzetben várja a visszavágót.

A német csapat már az első percben előnyhöz jutott, de a hazaiak hamar egyenlítettek. A szünet után viszont ismét betalált a Frankfurt, az angol riválisnak pedig erre már nem volt válasza a lefújásig.

Európa-liga, elődöntő, első mérkőzések:
RB Leipzig (német)-Rangers FC (skót) 1-0 (0-0)
gólszerző: Angelino (85.)

West Ham United (angol)-Eintracht Frankfurt (német) 1-2 (1-1)
gólszerzők: Antonio (21.), illetve Knauff (1.), Kamada (54.)

A párharcok visszavágóit jövő csütörtökön rendezik, a döntőre pedig Sevillában kerül sor május 18-án.