Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Marcus Rashford az angol labdarúgás egyik legnagyobb ígéreteként robbant be a köztudatba, amikor a Manchester United csapatában sorra döntötte a rekordokat. Louis van Gaal dobta be a csapatba a fiatal angol támadót, aki gólokkal hálálta meg a bizalmat. Marcus Rashford még mindig csak 24 éves, de nem kérdés, hogy viszonylag rövid pályafutása legnehezebb időszakát éli. Kikerült az angol válogatottból és mióta Ralf Rangnick a csapat edzője, a Manchester Unitedben is csak epizódszereplő lett, a bizalom hiányában pedig a pályán töltött percek valóságos kínszenvedésnek tűnnek. Jelen pillanatban szomorú történet az övé, de még nem kizárt, hogy happy end lesz a vége.

Elvesztette a fejét

A Manchester United szezon közben váltott edzőt. A Rashfordban feltétel nélkül bízó Ole Gunnar Solskjaer helyét a német Ralf Rangnick vette át, akinek a vezetésével Marcus Rashford látványosan szenved a pályán és azon kívül is. Március 15-én zuhant ki a Bajnokok Ligájából a Manchester United, amikor a legjobb 16 között az Atlético Madrid az Old Traffordon tudott nyerni 1-0-ra. Azon a meccsen Rashford a hajrában állt be csereként, gyakorlatilag ezúttal sem volt értékelhető megmozdulása, a találkozó után pedig az elkeseredett hazai szurkolók is megtalálták.

Marcus Rashford élete legrosszabb formájában van Forrás: AFP/Glyn Kirk

Pedig Rashford a manchesteri szurkolók közül való. A klub akadémiája nevelte ki, soha nem játszott másik csapatban, helyi srác, aki mindig a Unitednek szurkolt. Szerződése egyébként 2023 nyaráig köti a klubhoz, amit a United még egy évvel meg is toldhat, ha akar, de egyelőre nem ez a téma a klub körül vele kapcsolatban. Azon a keddi estén, az Atlético elleni kiesés után, miközben Rashford az autója felé sétált, pár United-szurkoló "megtalálta" a csatárt, aki képtelen volt visszafogni magát. Kicsit beszállt a szájkaratéba, mutogatott is valamit, ami miatt később a közösségi oldalain magyarázkodott.

Magyarázkodásból kijut mostanában a United szurkolóinak. A játékosok hol a mutatott teljesítmény, hol a meggondolatlan cselekedeteik vagy kijelentéseik után kérnek bocsánatot. Ezzel már kezd tele lenni a padlás, de ha a teljesítményüket és a nyilatkozataikat nem tudják vállalni, akkor úgy tűnik, nem marad más.

A fiatal csatár kihasználva ismertségét az angol válogatott és a Manchester United emblematikus alakjaként folyamatos online kampányokat folytatott. Gyerekeknek írt motiváló könyveket, a koronavírus-járvány ideje alatt ételt és pénzt gyűjtött a rászorulóknak, azoknak, akik az iskolák bezárása miatt kiszorultak a közétkeztetésből, ezzel pedig szó szerint az éhezés fenyegette őket. Az általa elindított a legszegényebbeknek szóló ingyenes iskolai étkeztetési programot később a brit kormány is felkarolta, országossá téve azt. Rashford a lezárások alatt komolyabb eredményeket ért el, mint a neves brit politikusok, nem véletlen, hogy később a Brit Birodalom Rendjének tagja lett, azaz maga a királynő tüntette ki, de egyetemi díszdoktori címet is kapott, a maga közösségében pedig nem véletlen, hogy igazi hősnek számít. Rashford folyamatosan dolgozik a szegények, a gyerekek érdekében és rendre fellép a rasszizmus ellen.

2021 novemberében kapta meg a királynő kitüntetését Forrás: AFP/Andrew Matthews

A nyári Európa-bajnokságon ő is ott volt az angol válogatott keretében, de az olaszok elleni döntőben, a tizenegyespárbajban rontott.

Az angol népharag természetesen megtalálta,

rasszista és egyéb támadásokat kellett elviselnie, főleg a virtuális térben. Rashord már a nyári tornára is sérülten érkezett, köztudott volt, hogy rossz a válla, műteni kell, de az Eb-t még vállalta. A torna után rövid pihenőt kapott, majd jöhetett a beavatkozás, ami miatt október közepéig nem tudott játszani. Szó se róla, ráfért a pihenő, ugyanis Solskjaer az elmúlt szezonban szinte teljesen kifacsarta (egyik) kedvenc játékosát, aki csak a klubjában 57 meccsen kellett, hogy pályára lépjen.

De térjünk vissza kicsit az Atlético elleni meccsre. Rashford tehát csereként állt be, de nem tudott segíteni, sőt. Az angol focista elemi hibákat követett el, amikor a madridi csapat a vezetés birtokában már csak ölni akarta játékot. Volt eladott labdája, teljesen felesleges szabálytalansága, amivel csak az ellenfélnek kedvezett. Teljesen elveszettnek tűnt, mint aki nem tudja, mi a pontos feladata. Ezzel persze látszólag nincs egyedül a mai Unitedben, de az ő teljesítménye az, amelyiken a legjobban látszik a hihetetlen visszaesés. Nincs is könnyű dolga, mert egyre többször kerül a kritikák kereszttüzébe. A „ha van ideje a pályán kívüli rengeteg dologra, akkor miért nem képes a pályán is mutatni valamit", illetve a „hogy képes mosolyogni könyvekkel a kezében, miközben így teljesít a pályán, ahol olyan, mint aki citromba harapott" témakörök kerülnek elő vele kapcsolatban a legtöbbet, hogy az Angliában oly' sokakat érintő online abúzusokról már ne is beszéljünk.

Marcus Rashford az olaszok elleni Eb-döntőben tizenegyest rontott Forrás: AFP/John Sibley

Rashford egy szárnyaló, jókedvű angol válogatottból csöppent bele a rehabilitáció monotonitásába, majd tért vissza ahhoz a csapathoz, ahol a szezonbeli nagyjából tizedik meccsén már a harmadik edző (Solskjaer, Michael Carrick, majd Rangnick) utasításait kellett követnie és arról se feledkezzünk meg, hogy hiába a rutinos szupersztár (Bruno Fernandes, Cristiano Ronaldo, Harry Maguire, Raphel Varane, Edinson Cavani) csapattársak, ebben a csapatban egyelőre senki nem képes betölteni azt a szerepkört, amit mondjuk korábban egy Roy Keane vagy egy Nemanja Vidic tudott, azaz, hogy igazi vezére legyen a csapatnak a pályán és az öltözőben is. Úgy tűnik, ha a menedzser eszközei elfogytak, nincs olyan játékos, aki egy irányba terelné a játékosokat.

Visszatérés a darálóba

Rashford tehát egészen 2021 októberéig sérült volt, miközben óriási szükség lett volna rá. A nyáron igazolt Jadon Sancho főleg Rashford posztján szerepelt, a játéka hagyott kívánnivalót bőven, de szép lassan elkapta a fonalat, mára pedig szinte kihagyhatatlan a United alapcsapatából, ráadásul a balszélről indulva kap szerepet, ami Rashfordnak is a kedvenc szerepköre. A középcsatár posztja Cristiano Ronaldót illeti meg, ha éppen egészséges, a jobboldalon pedig Mason Greenwood volt az első számú opció, de ő úgy tűnik, végleg kiírta magát a Manchester United történelméből az erőszakos ügyével. Mára pedig ott tartunk, hogy

Ronaldo távollétében a Leicester City elleni bajnokin a Sancho, Fernandes, Elanga támadótrióval kezdett Ragnick, miközben Rashford teljesen egészséges volt.

Rashford 2016-ban debütált a manchesteri csapatban, Louis Van Gaal dobta be először. Első meccsén két gólt szerzett az Európa-ligában, majd a Premier League-ben is két góllal debütált az Arsenal ellen, valamint győztes gólt lőtt a Manchester City ellen, és végül nyolc góllal zárta a szezont. Innentől folyamatosan fejlődött az angol támadó. Első teljes szezonjában 11 gól és hét gólpassz került a neve mellé, majd a következő két idényben 13 gólig és 10 gólpasszig jutott.

A 2019-20-as szezonban már 22 gólt lőtt 12 gólpassz mellé, majd az előző szezonban 21 gól, 15 gólpassz volt a mérlege.

A két legjobb szezonjában egyarán Solskjaer volt a csapat menedzsere.

De térjünk vissza októberre.

Rashford a legnagyobb darálás idején tért vissza, amikor óriási lejtmenetbe került a csapat Solskjaer irányítása alatt. A hosszú kihagyás után a Leicester elleni 4-2-es vereség alkalmával csereként gólt szerzett, majd a BL-ben az Atalanta elleni győzelem alkalmával is betalált. A Premier League-ben jött a Liverpool elleni 0-5, a Spurs elleni 3-0-s siker alkalmával újra gólt szerzett, majd jött a City elleni 0-2, a Watford elleni 1-4 és Solskjaernak mennie kellett. A klub korábbi játékosa, a norvég edző mellett másodedzőként dolgozó Michael Carrick kapott három meccset, az utolsón Rashford még gólt szerzett az Arsenal legyőzése alkalmával, majd a klub kinevezte Ralf Rangnickot.

Marcus Rashford óriási lejtmenetben van Forrás: AFP/Lindsey Parnaby

Rangnick a bevált 4-2-2-2-es taktikájával nyitott, Rashford kezdett nála az első három meccsen, mint Cristiano Ronaldo éktársa, de nem tudott gólt szerezni, ki is került a kezdőből. A Brentford és a West Ham ellen zsinórban két meccsen is betalált csereként, így újra kapott pár meccset kezdőként. Ekkor Rangnick már váltott 4-3-3-ra és Rashford a jobboldalra került, ahol teljesen súlytalan volt.

Január vége óta, azaz két és fél hónapja egyetlen gólt sem szerzett, nem meglepő, de az angol válogatott keretébe sem került be.

Nem vita kérdése, hogy páylafutása legnehezebb napjait éli a támadó, akinek az önbizalma is darabokban lehet. Ha lehetőséget kap, képtelen élni vele, ha nem kap lehetőséget, akkor pedig nyilvánvalóan nem tud bizonyítani, miközben a német edző feladata adott, minél jobb eredményt kell elérnie, akár a lehetetlent is, azaz behozni BL-induló helyre a manchesterieket.

A Leicester elleni bajnoki azért is lehetett különösen frusztráló Rashfordnak, mert ő a hosszabb válogatott szünetet edzéssel töltötte, miközben a Sancho, Fernandes, Elanga hármasból utóbbi kettő sorsdöntő vb-selejtezőkön gürcölt, mégis Rashford találta magát újra a padon. Kérdezhetnénk, ha így nem kap lehetőséget, akkor vajon hogyan és mikor fog?

Marcus Rashford élvezte Ole Gunnar Solskjaer bizalmát Forrás: premierleague.com

Rashford nem az egyetlen támadó, aki nem képes Rangick vezetése alatt jó formát mutatni. Ronaldónak ugyan vannak felvillanásai, de a többiek is adósak a jó játékkal. Ole Gunnar Solskjaer rengeteget foglalkozott Rashforddal, mint fentebb is írtuk, kétszer is 20 gól feletti szezont hozott ki belőle. Mint egykori csatár, és olyan csapat menedzsere, amelyik gyakran védekező felállású riválisok ellen készül, sokat foglalkozott a csatárokkal, aminek volt is eredménye (nem a mostani idényben), Rashford pedig kulcsszereplője volt a United támadásainak. Rangnick jelszava a letámadás, az erő és az energia, de eközben a United borzalmas mutatókat produkál, főleg a gólszerzési lehetőségei pocsékak, nem csoda, ha nem villognak a csatárok. Ennek ellenére Rashford formahanyatlása egészen elképesztő.

Csak emlékeztetőül, 2019 márciusában még a Barcelona érdeklődött iránta, és 2018-ban Pep Guardiola azt mondta róla, ő az egyetlen, akit az akkori Manchester Unitedből elfogadna.

Rashford azóta főleg a karitatív munkájával hívta fel magára a figyelmet. Elismerik, támogatják az ellenfél csapatainak szurkolói is, gyerekek milliói olvasnak könyveket, hála neki. 1,3 millió brit iskolás köszönhette neki az étkeztetést a pandémia idején, a világ vezetői találkoznak vele szívesen, de a pályán mutatottak nem tartottak lépést azzal, amit azon kívül ért el. Nem említhető a világ legjobb csatárai között, nem volt kezdő a nyári Európa-bajnokságon sem, ahogy már a manchesterieknél sem az.

Ne felejtsük el, Rashford még mindig csak 24 éves, van még hova fejlődnie, lesz még lehetősége szép célokért küzdeni, ahogy azt már korábban is tehette. Kérdés, mi lesz a sorsa nyáron, Érdeklődőben nincs hiány, a Newcastle például biztosan vinné, de nem valószínű, hogy nyáron távozik, miután Manchesterbe új edző érkezik – most nagyon úgy tűnik, hogy a holland Eric ten Hag lesz az.

Ronaldo érkezése nem volt jó hatással a többi támadóra Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

Az új edzőnek kihívásokkal teli élete lesz, ahogy Rashfordnak is, ha marad. Úgy tűnik Jadon Sancho helye megkérdőjelezhetetlen, így talán először pályafutása során, igazán keményen kell küzdenie azért, hogy a csapatban lehessen. Az új edzőnek meg kell találnia a játékos számára a megfelelő pozíciót a támadószekcióban és fel kell építeni újra az önbizalmát, ráadásul hagynia kell, hogy fizikailag és mentálisan is feltöltődjön az új szezon előtt, amit a világbajnokság is félbe vág majd.

A klub biztosan mindent megtesz majd a saját nevelésű nemzeti hős maradásáért, de ahhoz, hogy újra biztos helye legyen a csapatban, neki is fel kell nőnie a feladathoz, ugyanis a klublegendák többnyire a kezdőcsapatban szerepelnek és nem a kispadról nézik a meccseket.

Mindent egy helyen az Eb-ről