Tavaly nyáron majdnem meghalt, most élete formájában focizik Christian Eriksen

soccer sport action duel ORANGE friendly practice exhibition game celebrate celebration cheer fbl TOPSHOTS Horizontal FOOTBALL HEADSHOT JOY PORTRAIT-AMERICAN SHOT HANDS IN THE AIR
Denmark's Christian Eriksen celebrates after scoring a goal during the friendly football match between the Netherlands and Denmark at the Johan-Cruijff ArenA on March 26, 2022 in Amsterdam. (Photo by MAURICE VAN STEEN / ANP / AFP) / Netherlands OUT
Vágólapra másolva!
A tavalyi év legsokkolóbb sportpillanata volt, amikor az Európa-bajnokságon a dán labdarúgó-válogatott legjobb játékosa, Christian Eriksen váratlanul összeesett a finnek elleni csoportmérkőzésen és a pályán újra kellett éleszteni. A kiváló középpályás kórházba került, a szervezetébe szívritmus-szabályozót ültettek be, és sokáig úgy tűnt, végleg fel kell hagynia a profi labdarúgással. Eriksen azonban ezt nem fogadta el, szívrohama után nyolc hónappal később a Premier League-ben szereplő Brentford csapatába igazolt, ahol elképesztő formában futballozik. A 30 éves sztárjátékos a dán válogatottba is gólokkal tért vissza, és eltökélt célja, hogy a katari világbajnokságon is pályára léphessen.

Ijesztő volt látni a tavalyi Európa-bajnokságon azt a jelenetet, amikor június 12-én Christian Eriksen teljesen váratlanul összeesett a pályán a finnek elleni koppenhágai csoportmérkőzésen. A kiváló középpályásnak hirtelen megállt a szíve, és újra kellett éleszteni a pályán. Csapattársai - különösen a hősiesen viselkedő Simon Kjaer - példás magatartást tanúsítottak, és az orvosi stáb gyors beavatkozásának köszönhetően sikerült megmenteni Eriksen életét.

A futballista hat napot töltött kórházban, majd szervezetébe szívritmus-szabályozót ültettek be, és úgy tűnt, fel kell hagynia az aktív labdarúgással.

Klubja, az olasz bajnoki címvédő Inter fel is bontotta Eriksen szerződését, mert Olaszországban a törvények értelmében nem léphet pályára olyan labdarúgó, aki korábban szívrohamot kapott és pacemakert visel.

Christian Eriksen életveszélyes állapotba került a tavalyi foci-Eb-n Forrás: Twitter

"Nem hittem, hogy ez bárkivel előfordulhat, azt meg főleg nem, hogy éppen velem. Szerencsés voltam a körülöttem lévő emberekkel.

mondta később Eriksen.

A dán futballista állapota idővel egyre jobbra fordult, és nem adta fel a harcot, mert határozott szándékában állt, hogy folytassa karrierjét. Eriksen decemberben kijelentette, mindent megtesz azért, hogy visszatérhessen a pályára, mert az idei katari világbajnokságon szeretne a dán keret tagja lenni.

És ha minden jól megy, akkor nem is lehet akadálya. Focizni és a válogatottban játszani az egészen különleges érzés. Vissza fogok térni" - mondta határozottan egy interjúban.

A 30 éves középpályás a tavalyi év végén nevelőegyesületénél, az Odense BK együttesénél edzésre jelentkezett, hogy egyéni tréninget végezhessen.

mondta a dán futballklub szóvivője.

Eriksen 2005 és 2008 között játszott az Odensében, ahonnan az Ajaxba igazolt, és ott mutatkozott be a felnőtt csapatban. A futballista 2013-ban a Tottenham Hotspurhöz szerződött, ahonnan 2019-ben távozott és írt alá az Interhez, melynek színeiben olasz bajnok lett a 2020/2021-es idényben. Mivel Olaszországban nem folytathatta, új csapatot és másik országot kellett keresnie, de sokáig bizonytalan volt, melyik klub fogja szerződtetni.

Egy ideig arra is volt esély, hogy visszatérjen az Ajaxhoz vagy a Tottenhamhez, végül úgy alakult, hogy a Premier League-ben szereplő Brentford együttesével sikerült megállapodnia idén januárban.

Christian Eriksen január végén a Brentford csapatához igazolt Forrás: AFP/Adrian Dennis

Az angol élvonalba tavaly nyáron 74 év után újra feljutó londoni csapatnál nagyon örültek Eriksen érkezésének, Thomas Frank vezetőedző a Brentford valaha volt legjobb igazolásának nevezte a dán futballista megszerzését, akivel féléves szerződést kötöttek. A középpályás azonnal jó teljesítménnyel tette le névjegyét új klubjában, a Southend United elleni felkészülési meccsen egy, míg az Európa-ligában menetelő Rangers elleni barátságos találkozón két gólpasszt adott.

Eriksen a Premier League 27. fordulójában, a Newcastle ellen hazai pályán elszenvedett 2-0-s vereség alkalmával játszott először tétmeccsen a Brentfordban, miután az 52. percben állt be csereként.

A PL-ben 766 nap után pályára lépő Eriksent a játékostársak és a szurkolók is hatalmas tapsviharral köszöntötték.

De igazából minden nap nagyon különleges itt a Brentfordnál a megérkezésem pillanata óta. A klubnál mindent elkövettek, hogy gondoskodjanak rólam, hogy gyorsan beilleszkedjek és jól érezzem magam. Hálával tartozom a sok segítségért, amit kaptam, na meg azért is, hogy ennyire örültek a visszatérésemnek" - mondta a 30 éves labdarúgó az első meccse után.

Eriksen fokozatosan egyre jobb formába lendült, a Noriwch elleni győztes meccset végigjátszotta, akárcsak a Burnley ellen 2-0-ra megnyert összecsapást, amelyen még gólpasszt is adott. A dán középpályás a Leicester City-től elszenvedett vereség alkalmával nem lépett pályára, viszont április 2-án részese volt egy fantasztikus győzelemnek, ugyanis

a Brentford idegenben 4-1-re kiütötte a BL-címvédő Chelsea-t, ráadásul Eriksen szerezte csapata második gólját a meccsen.

A londoni sztárcsapat történelmi pofonba szaladt bele, mert legutóbb 83 éve, vagyis 1939-ben kapott ki városi riválisától.

A fantasztikus győzelem után edzője nem győzte dicsérni Eriksent, és elmondta, nagyon szeretné, ha a futballista még sokáig a Brentford együttesét erősítené.

Tudom, hogy Christian élvezi a játékot, majd az idény végén meglátjuk, hogyan alakulnak a dolgok" - nyilatkozta Thomas Frank a Chelsea elleni diadal után.

A Brentford teljesítményére is rendkívül jó hatással van Eriksen jelenléte, mert a Tottenhammel 2019-ben Bajnokok Ligája-döntőig jutó focista érkezése előtt a PL-újonc csak három pontra volt a kiesőhelytől, azóta viszont stabil középcsapattá vált.

Thomas Frank Eriksen maradásában reménykedik Forrás: AFP/Glyn Kirk

Mindeközben Eriksen a dán válogatottba is újra meghívott kapott, a tavalyi Eb-n elődöntőig jutó nemzeti csapat márciusban a hollandokkal és a szerbekkel játszott barátságos mérkőzéseket. Az amszterdami meccsen Kasper Hjulmand szövetségi kapitány a félidőben küldte pályára hosszú idő után visszatérő játékosát, aki nem vesztegette az idejét, 115 másodperccel később óriási bombagólt lőtt a hollandok kapujának jobb felső sarkába. Ezt a mérkőzést ugyan 4-2-re elveszítették a dánok, de Eriksen számára emlékezetes maradt a meccs, mert az amszterdami közönség ovációja közepette állt be a szünet után. Ennek ellenére azonban akadtak olyan drukkerek is, akik érthetetlen módon érmékkel dobták meg a meccs utáni interjú közben.

mondta Eriksen a találkozót követő sajtótájékoztatón.

Eriksen góllal tért vissza a válogatottba Forrás: AFP/John Thys

A dánokra három nappal később hazai pályán várt felkészülési mérkőzés, ráadásul abban a koppenhágai stadionban fogadták a szerbeket, ahol Eriksen szívrohamot kapott a finnek elleni Eb-csoportmeccsen.

nyilatkozta a mérkőzést megelőzően.

A magyar válogatottat korábban felkészülési meccsen 1-0-ra legyőző szerbeket magabiztosan, 3-0-ra megverték a dánok a Parken Stadionban, és a csapatkapitányi karszalagot viselő Eriksen megint gyönyörű gólt szerzett.

A Brentford játékosa a 16-oson kívülről bombázott a kapu jobb oldalába az 57. percben, majd a 79. percben vastaps közepette lecserélte Kasper Hjulmand.

Christian Eriksen és a dánok szövetségi kapitánya, Kasper Hjulmand Forrás: AFP/Ritzau/Scanpix/Liselotte Sabroe

Valószínűleg kevesen gondolták volna, hogy a tavalyi Európa-bajnokságon szívrohamot kapó Eriksen nyolc hónappal később ilyen fantasztikus formában tér vissza a labdarúgás világába. Sokáig az is kétséges volt, hogy egyáltalán futballozhat-e még a jövőben, és valószínűleg azért nem akarta több csapat sem szerződtetni, mert kockázatos húzásnak tartották egy olyan játékos leigazolását, aki csak pacemakerrel a testében sportolhat.

A dán sztárfocista azonban rendíthetetlen volt, eltökélten készült a visszatérésre és a világ legerősebb bajnokságában, a Premier League-ben bebizonyította, hogy még mindig topjátékos.

Eriksen a dán válogatottban is megmutatta, hogy mire képes, és ha minden a tervei szerint alakul, akkor játszani fog a katari világbajnokságon. A PL-újonc Brentford viszont nem biztos, hogy képes lesz őt megtartani a nyáron, mert bejelentkezett érte a szezon közben a világ egyik leggazdagabb csapatává váló Newcastle United.