Elképesztő izgalmak: majdnem csodát tett a Chelsea, de a drámai hosszabbítás után a Real Madrid jutott tovább

Horizontal
Real Madrid's French forward Karim Benzema celebrates after scoring a goal during the UEFA Champions League quarter final second leg football match between Real Madrid CF and Chelsea FC at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on April 12, 2022. (Photo by PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP)
Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágóján a Real Madrid egy nagyszerű meccsen hosszabbítás után 3-2-re kikapott a Chelsea-től, de 5-4-es összesítéssel továbbjutott. A BL-címvédő 75 perc alatt megfordította a párharcot, de a Real szépített és kiharcolta a hosszabbítást, majd Karim Benzema fejesével eldöntötte a továbbjutást. A másik keddi mérkőzésen a Bayern München 1-1-es döntetlent játszott hazai pályán a Villarreal ellen, így hatalmas meglepetésre 2-1-es összesítéssel kiesett. A bajor sztárcsapat szinte végigtámadta a meccset és Robert Lewandowski révén ledolgozta a hátrányt, viszont a 88. percben egy kontra után gólt kapott, így a spanyol együttes szenzációt okozva ott van az elődöntőben.

Real Madrid - Chelsea

A Bajnokok Ligája címvédője - amelynek Lőw Zsolt személyében magyar másodedzője van - az első mérkőzésen 3-1-es vereséget szenvedett a Stamford Bridge-en, története során pedig mindhárom eddigi olyan egyenes kieséses párharcát elveszítette, amikor az odavágón otthon kikapott. A Chelsea a 2005/2006-os és a 2019/2020-as idény nyolcaddöntőjében a Barcelonával, illetve a Bayern Münchennel, a 2010/2011-es szezon negyeddöntőjében pedig a Manchester Uniteddel szemben búcsúzott így.

Thomas Tuchel dolgát ráadásul nehezítette, hogy a Real Madrid története során csak kettőt bukott el a 36 olyan európai kupapárharcából, amelyen idegenben megnyerte az első mérkőzést, a legrangosabb sorozatban pedig csak egyszer, a 2018/2019-es kiírás nyolcaddöntőjében, amikor az Ajax Amsterdam otthonában aratott 2-1-es sikert egy 4-1-es hazai vereség követte.

A két csapat londoni összecsapásának főszereplője Karim Benzema volt, a 34 éves francia csatár egymást követő második fellépésén ért el mesterhármast,

a BL egyenes kiesés szakaszában erre csak korábbi csapattársa, Cristiano Ronaldo volt képes a 2016/2017-es szezonban.

A bajnokságban mindkét klub magabiztosan nyerte hétvégi meccsét, a Chelsea vendégként 6-0-ra ütötte ki a Southamptont, a Real pedig a Getafét győzte le 2-0-ra.

Carlo Ancelotti nem sokat változtatott a múlt heti kezdőcsapatán: az eltiltott Eder Militaót, Nacho helyettesítette a védelem tengelyében, a támadósorban ezúttal is Vinícius Junior és Federico Valverde kapott lehetőséget Benzema oldalán.

Tuchel a támadósorban a kezdőbe jelölte azt a Timo Wernert, aki a két csapat tavalyi elődöntőjén - amelyen a Chelsea jutott tovább - gólt szerzett, a középpálya egyik legfontosabb láncszemét, Jorginhót viszont a cserepadra ültette. Az Eb-győztes olasz játékos helyét Ruben Loftus-Cheek vette át.

Az eredménykészerben lévő Chelsea próbálta irányítani a játékot a meccs elején, a 8. percben Marcos Alonso beadása után Ferland Mendynek kellett mentenie a középen érkező támadók elől. A 11. percben láthatta az első Real-lehetőséget a Santiago Bernabéu Stadion közönsége, ekkor Benzema tekerte kapu fölé a Vinícius felvágásáért megítélt szabadrúgást.

A 15. percben az első komolyabb helyzetéből megszerezte a vezetést a Chelsea. Werner térddel tette a labdát a 16-oson belülre befutó Mason Mount elé, aki a kapu bal oldalába helyezett.

Mason Mount szerzett vezetést a Chelsea-nek Madridban Forrás: AFP/Oscar Del Pozo

A címvédő továbbra is irányította a játékot, a Real lényegesen halványabban futballozott, mint a londoni mérkőzésen.

A 23. percben megvillant Benzema is, a francia csatár a 16-os előteréből lőtt, ám labdája megpattant egy védőn és a kapu fölé szállt.

A 34. percben Rüdiger lőtt kapura jó 30 méterről, életerős lökete azonban elszállt a bal felső sarok mellett. A Real többnyire a védekezéssel volt elfoglalva ezekben a percekben, de a madridi publikum értékelte és sokszor tapssal jutalmazta a hazaiak erőfeszítéséit.

A félidő hajrájában újabb helyzet már nem alakult ki, a Chelsea egy gólt ugyan ledolgozott hátrányából, de összesítésben még mindig a Real állt továbbjutásra.

A Real többnyire védekezett az első félidőben Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

A második félidő ott folytatódott, ahol az első abbamaradt: a Chelsea támadott, a Real védekezett. Az 51. percben megint gólt szerzett a Chelsea, és ledolgozta hátrányát. Mount szöglete után kiválóan emelkedett a magasba Rüdiger és a kapu bal oldalába fejelt.

Ritmust váltott a Real, Benzema került helyzetbe pár perccel később, de közeli lövését blokkolta a londoniak védelme, majd Toni Kroos szabadrúgását védte Edouard Mendy. A túloldalon Kai Havertz lőhetett éles szögből, de csak az oldalhálót találta el. A 61. percben Dani Carvajal a szögletszászlótól húzta vissza labdát Valverdéhez, aki erős lövést küldött a kapu fölé.

A 62. percben újabb gólt szerzett a címvédő, és úgy tűnt, megfordítja a párharcot.

A támadás során azonban a gólt szerző Alonso kezéhez ért a labda, így a videobírós visszajátszás alapján a játékvezető nem adta meg a találatot.

Felélénkült a meccs, Benzema is gólt szerezhetett volna, de a kapufára fejelt a 67. percben.

A 75. percben már érvényes gólt lőtt a Chelsea és megfordította a párharcot.

Werner szépen futott be az üres területre a bal oldalon, két védőt is elfektetett, majd lövése a bal alsó sarokban kötött ki.

Timo Werner lőtte a harmadik Chelsea-gólt Forrás: AFP/Oscar Del Pozo

A Real csak szenvedett és teljesen padlót fogott, a továbbiakban sem tudta igazán magához ragadni a kezdeményezést.

A 80. percben aztán mégis szépített a Real és hosszabbításra mentette a párharcot.

Luka Modric külsővel gyönyörűen ívelt a csereként beálló Rodrygo elé, aki a védők között kibújva kapásból lőtt a rövid sarokba.

A hajrát és hosszabbítást a Chelsea nyomta meg jobban, a 94. percben Christian Pulisic Carvajal szorításában lőtt a léc fölé. Újabb gól azonban már nem esett, 4-4-es összesített állás után következhetett a kétszer 15 perces ráadás.

A hosszabbítást a Real kezdte jobban.

A 96. percben egy Chelsea-labdavesztést büntetett meg a Real: Vinícius ívelt lágyan a középen kilépő Benzamához, aki okosan fejelt a jobb alsó sarokba, így Ancelotti csapata állt továbbjutásra.

Benzema megint gólt lőtt a Chelsea-nek, és tivábbjuttatta a Realt Forrás: AFP/Oscar Del Pozo

Egyre jobban játszott a Real, egy újabb labdaszerzés után Eduardo Camavinga 21 méterről bombázott kapu fölé.

A hosszabbítás második félidejében a madridiak már leginkább arra vártak, hogy teljenek a percek, tartották a labdát és időnként az időt is húzták, a Chelsea egyre nagyobb bajban volt.

A 114. percben Hakim Ziyech lőtt éles szögből, Courtoisnak kellett szögletre mentenie, majd két perccel később Jorginho lövésébe lépett bele bravúrosan Valverde. A 117. percben Havertz fejelhetett volna gólt, de kísérlete éppenhogy célt tévesztett, majd megint Jorginho találhatott volna be, de 13 méterről mellé bombázott.

A Chelsea mindent megtett az újabb gólért, de a büntetőpárbajt már nem tudta kiharcolni. A Real 3-2-re kikapott, de 5-4-es összesítéssel továbbjutott egy elképesztően izgalmas, fordulatos mérkőzésen.

1. félidő
37Karim Benzema
15Timo Werner
15Mason Mount
10Reece James
2. félidő
118Daniel Carvajal
115Vinicius Junior
113Cesar Azpilicueta
109Kai Havertz
106Mateo Kovacic
106Ruben Loftus-Cheek
102Hakim Ziyech
100N'Golo Kante
96Vinicius Junior
96Karim Benzema
91Eduardo Camavinga
88Nacho Fernandez
83Timo Werner
80Rodrygo
80Luka Modric
78Casemiro
78Ferland Mendy
75Timo Werner
73Toni Kroos
68Federico Valverde
62Marcos Alonso
51Mason Mount
51Antonio Ruediger
Összeállítások
Real Madrid4-3-3
Chelsea4-3-1-2
Football Pálya
3
Eder
Militao
7
Eden
Hazard
1
Thibaut
Courtois
2
Daniel
Carvajal
6
Nacho
Fernandez
4
David
Alaba
23
Ferland
Mendy
10
Luka
Modric
14
8
Toni
Kroos
15
Federico
Valverde
21
Ben
Chilwell
20
Callum
Hudson-Odoi
18
Ross
Barkley
16
Edouard
Mendy
24
Reece
James
6
Thiago
Silva
2
Antonio
Ruediger
3
Marcos
Alonso
12
Ruben
Loftus-Cheek
7
N'Golo
Kante
8
Mateo
Kovacic

Real Madrid

Kezdők
3Eder Militao
7Eden Hazard
1Thibaut Courtois
2Daniel Carvajal
118
6Nacho Fernandez
88
4David Alaba
23Ferland Mendy
78
10Luka Modric
80
14Casemiro
78
8Toni Kroos
73
15Federico Valverde
68
9Karim Benzema
96
37
20Vinicius Junior
115
96
22Isco
5Jesus Vallejo
35Miguel Gutierrez
13Andriy Lunin
40Toni Fuidias
11Marco Asensio
12Marcelo
16Luka Jovic
17Lucas Vazquez
18Gareth Bale
19Daniel Ceballos
21Rodrygo
80
24Mariano Diaz
25Eduardo Camavinga
91
41Rafa Marin
Cserék

Chelsea

Kezdők
21Ben Chilwell
20Callum Hudson-Odoi
18Ross Barkley
16Edouard Mendy
24Reece James
10
6Thiago Silva
2Antonio Ruediger
51
3Marcos Alonso
62
12Ruben Loftus-Cheek
106
7N'Golo Kante
100
8Mateo Kovacic
106
19Mason Mount
51
15
29Kai Havertz
109
11Timo Werner
83
75
15
9Romelu Lukaku
1Kepa Arrizabalaga
13Marcus Bettinelli
4Andreas Christensen
5Jorginho
10Christian Pulisic
14Trevoh Chalobah
17Saul Niguez
22Hakim Ziyech
102
28Cesar Azpilicueta
113
31Malang Sarr
68Harvey Vale
Cserék

Bayern München - Villarreal

A másik keddi mérkőzésen a Bayern München fogadta az Európa-liga-címvédő Villarrealt, amely az első mérkőzésen óriási meglepetésre 1-0-ra nyert, véget vetve ezzel a bajorok 22 meccses idegenbeli veretlenségi sorozatának a BL-ben.

A Bayern 2015 óta első alkalommal várt hátrányból egy egyenes kieséses visszavágót a Bajnokok Ligájában, és rossz előjelnek tűnt számára, hogy a legutóbbi 13 ilyen párharcából 10-et elbukott összesítésben.

Julian Nagelsmann rendkívül támadó felfogásban küldte pályára csapatát, bár Serge Gnabry ezúttal csak a cserepadon kapott lehetőséget. Robert Lewandowski mögött ott volt Thomas Müller és Jamal Musiala, míg két támadó szellemű szélső, Kingsley Coman és Leroy Sané is bekerült a kezdőbe.

Unai Emery nem változtatott a győztes csapatán, ugyanabban az összeállításban küldte pályára az együttest, mint legutóbb, így helyet kapott a kezdőben a spanyolországi meccs egyetlen gólszerzője, Arnaut Danjuma.

Nagy lendülettel kezdte a meccset a Bayern, hamar beszorította saját kapuja elé a Villarrealt, azonban veszélyes helyzeteket nem tudott kidolgozni a bajor sztárcsapat az első negyedórában.

A spanyol együttes nagyszerűen zárta le a területeket, a németek támadói nem igazán találták a rést a vendégek fegyelmezett védelmén.

A 29. percben Musiala fejelhetett egy beadás után 10 méterről, de nem tudott jól célozni, Geronimo Rulli kapus könnyéden fogta a középre tartó labdát.

A Bayern gyakorlatilag végigtámadta az első félidőt, a Villarreal csak elvétve lépte át a felezővonalat, de őrizte egygólos előnyét a párharcban, a szünetben még mindig Emery csapata állt továbbjutásra.

Robert Lewandowskit szorosan fogták a Villarreal védői Forrás: AFP/Jose Jordan

A Bayern továbbra is nagy lendülettel támadt, és Lewandowski révén megszerezte a vezetést az 52. percben, így ledolgozta hátrányát.

A BL-góllövőlista éllovasa Müllertől kapott jó passzt, beforgatta védőjét és okosan helyezett a bal alsó sarokba.

A lengyel sztár a 13. gólját szerezte a Bajnokok Ligája mostani idényében.

A Bayern lendületben maradt és aktívan támadott, a Villarreal erejéből továbbra is inkább a védekezésre futotta. A 71. percben megfordíthatta volna a párharcot a Bayern, de Müller előrevetődve nagy helyzetben a kapu mellé fejelt.

A 82. percben az első mérkőzés hőse, Danjuma került váratlanul helyzetbe, de lövése elkerülte a jobb alsót.

A 88. percben viszont jött a hidegzuhany a Bayern számára, egy kontra után megindult a vendégcsapat, Gerard Moreno a hosszú oldalon érkező Samuel Chukwuezéhez passzolt, aki a léc alá lőtt.

A nigériai játékos nem a legtisztábban találta el a labdát, de az így is védhetetlen volt Manuel Neuer számára.

Samuel Chukwueze gólja padlóra küldte a Bayernt Forrás: AFP/Jose Jordan

A Bayern minden követ megmozgatott az újabb gólért, de nem tudott betalálni. A Villarreal Münchenben 1-1-es döntetlent harcolt ki, így 2-1-es összessítéssel hatalmas meglepetésre továbbjutott a legjobb négy közé, kiejtve a bajor sztárcsapatot.

1. félidő
33Robert Lewandowski
2. félidő
93Daniel Parejo
91Giovani Lo Celso
90Thomas Mueller
88Samuel Chukwueze
88Gerard Moreno
87Lucas Hernandez
84Francis Coquelin
84Arnaut Danjuma
82Jamal Musiala
59Juan Foyth
52Robert Lewandowski
52Thomas Mueller
Összeállítások
Bayern München3-2-4-1
Villarreal4-3-3
Football Pálya
7
Gerard
Moreno
15
Arnaut
Danjuma
13
Geronimo
Rulli
8
Juan
Foyth
3
Raul
Albiol
4
Pau
Torres
12
Pervis
Estupinan
6
Etienne
Capoue
5
Daniel
Parejo
19
Francis
Coquelin
17
Giovani
Lo Celso

Bayern München

Kezdők
24Corentin Tolisso
4Niklas Suele
20Bouna Sarr
1Manuel Neuer
5Benjamin Pavard
2Dayot Upamecano
21Lucas Hernandez
87
8Leon Goretzka
6Joshua Kimmich
10Leroy Sane
25Thomas Mueller
90
52
42Jamal Musiala
82
11Kingsley Coman
9Robert Lewandowski
52
33
26Sven Ulreich
3Omar Richards
7Serge Gnabry
13Eric Maxim Choupo-Moting
14Paul Wanner
18Marcel Sabitzer
19Alphonso Davies
22Marc Roca
23Tanguy Nianzou
38Gabriel Vidovic
40Malik Tillman
44Josip Stanisic
Cserék

Villarreal

Kezdők
7Gerard Moreno
88
15Arnaut Danjuma
84
13Geronimo Rulli
8Juan Foyth
59
3Raul Albiol
4Pau Torres
12Pervis Estupinan
6Etienne Capoue
5Daniel Parejo
93
19Francis Coquelin
84
17Giovani Lo Celso
91
18Alberto Moreno
16Boulaye Dia
1Sergio Asenjo
2Mario Gaspar
9Paco Alcacer
10Vicente Iborra
11Samuel Chukwueze
88
14Manuel Trigueros
20Ruben Pena
21Yeremi Pino
22Aissa Mandi
23Moi Gomez
24Alfonso Pedraza
25Serge Aurier
Cserék