Az UEFA és az Europol együtt küzd a fogadási csalások ellen

775788783 fbl Horizontal CHAMPIONS LEAGUE FOOTBALL, Thibaut Courtois, Real Madrid, Chelsea
Real Madrid's Belgian goalkeeper Thibaut Courtois dives to stop the ball during the UEFA Champions League Quarter-final first leg football match between Chelsea and Real Madrid at Stamford Bridge stadium in London, on April 6, 2022. (Photo by Adrian DENNIS / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) egyesíti erőit az Európai Unió (EU) rendőrségi együttműködési szervezetével, az Europollal a korrupció és a fogadási csalások elleni küzdelemben.

A kedden Hágában rendezett konferencián 49 ország bűnüldöző hatóságai, igazságügyi szervei és labdarúgó-szövetségei képviseltették magukat. A résztvevők a sportág tisztaságának védelme érdekében arról tárgyaltak, hogyan dolgozhatnak ki új módszereket a korrupció és az eredmények jogellenes befolyásolása elleni harcban.

Burkhard Mühl, az európai pénzügyi és gazdasági bűnözés elleni központ (EFECC) vezetője szerint a szervezett bűnözés igyekszik kihasználni, hogy sok labdarúgóklubot komoly anyagi veszteségek értek a koronavírus-járvány idején.

Az UEFA és az Europol együtt küzd a fogadási csalások ellen (illusztráció) Forrás: AFP/Adrian Dennis

"Amikor kevesebb pénz áll rendelkezésre, a játékosok, az edzők, a játékvezetők, sőt még a klubvezetők is kiszolgáltatottabbak a manipulációval szemben" - magyarázta.

Az év elején megjelent UEFA-tanulmány kimutatta, hogy a világjárvány miatt két szezon során körülbelül hétmilliárd eurós veszteséget kellett elkönyvelniük az európai kluboknak, legfőképpen a zárt kapus mérkőzések és az átigazolási bevételek csökkenése miatt.