Várhidi Péter szerint a dél-amerikaiaké lehet ez a világbajnokság

Lionel Messi Neymar argentin válogatott brazil válogatott
Argentina's Lionel Messi (L) and Brazil's Neymar smile during the Conmebol 2021 Copa America football tournament final match at the Maracana Stadium in Rio de Janeiro, Brazil, on July 10, 2021. (Photo by MAURO PIMENTEL / AFP)
Vágólapra másolva!
Kisorsolták a 2022-es, novemberi-decemberi katari labdarúgó-világbajnokság csoportjait. Az Origo Sportnak Várhidi Péter, a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya értékelte a látottakat. Várhidi szerint az első kalapos csapatoknak nincs sok félnivalója, de úgy érzi, Dél-Amerikából érkezhet majd egy kiugró eredmény.

„A különböző selejtezőzónák miatti megkötésekkel annyira volt irányított a sorsolás, hogy nagyon nehéz csoport nem alakult ki. Ami talán nem annyira egyértelmű, az a spanyol, német, japán csoport. Utóbbi mindig kiszámíthatatlan. A japán focisták fürgék, nehéz ellenük játszani, talán ott lehet kiélezett küzdelem. A többi négyesben inkább a második-harmadik helyért várok nagyobb küzdelmeket. Sem az ázsiai, sem az afrikai országok nem tudnak most már évtizedek óta nagy meglepetést okozni. Egy Európa-bajnoki sorsolás vagy egy európai összecsapás sokkal nehezebb, mint akár a vb-n eljutni a legjobb nyolc csapatba.

de mindig kérdés az aktuális forma, hogy ott és akkor éppen ki milyen napot fog ki. Elsőre a hollandok csoportja tűnik sétagaloppnak, de az angolok sem panaszkodhatnak" – mondta Várhidi Péter.

A dél-amerikaiak vb-je lehet a 2022-es? Forrás: AFP/Mauro Pimentel

A szakember szerint Argentína szereplése lehet még érdekes, mert nem annyira kiegyensúlyozott a válogatott, és viszonylag sok az idősebb játékosuk. Kérdés mi lesz addig Messivel vagy éppen Di Maria milyen formában lesz. Várhidi szerint ugyanakkor nem elképzelhetetlen, hogy a csúcsra is dél-amerikai csapat jut majd fel.

„A csoportban szerintem a brazilokat és talán az argentinokat sem fenyegeti veszély. Uruguay Portugália mellett kiegyensúlyozottabb csoportba került. Rengeteg a dél-amerikai sztár, őket ritkábban látjuk a válogatottakban, de Messi, Suárez, Neymar és a többi légiós szinte ellepte Európát. Nem tartom kizártnak, hogy egy dél-amerikai válogatott döbbenti majd meg a világot, pozitív értelemben."

Várhidi Péter esetében adta magát a kérdés, hogy megemésztette-e már, hogy az olaszok nem lesznek ott sorozatban második világbajnokságukon sem.

Az olaszok kiesését még mindig nehéz megemészteni Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

„Nem csak én, ezt senki nem tudja megemészteni, főleg azt, ahogy kiestek. A csoportkörben kétszer is Jorginho lábában volt a továbbjutás, amikor tizenegyest rúghatott. A pótselejtezőben Észak-Macedónia sem volt éppen világverő válogatott, de ellenük sem volt jó a válogatott teljesítménye. Meglepő, hogy mennyire kitartanak az olaszok Roberto Mancini mellett. Szép dolog természetesen, hogy megbecsülik, de én nem láttam elég színesnek ezt a csapatot, nagyon egysíkúvá vált. Meccs közben sem váltottak, nem vállaltak semmi kockázat, ami azért volt megdöbbentő, mert ez egy erős csapat, amit az Eb-n is láttunk. Volt ott szerencséjük is, de egy Eb-győzelmet nem lehet elvenni. Az Eb-n nyíltabb csapatok ellen tudtak jól focizni, most kijött, hogy a zártabban védekező csapatok ellen nem igazán tudtak mit kezdeni és persze Chiesa is hiányzott. Az északmacedónok ellen kevés volt az igazán nagy helyzet, nem véletlen, hogy Mancini három csatárát is levette a pályáról, pedig ők az Eb-n meghatározóak voltak. Az olaszok saját magukat verték ki a selejtezőkből. Ha pechjük lett volna, akkor jobban bosszankodna az ember, de az, hogy a sorozatot így játszották le, az megdöbbentő volt."