Akár kétmilliárd forintot is érhet Maradona meze, amit karrierje legemlékezetesebb meccsén viselt

Horizontal SPORT-ACTION GENERAL VIEW GRANDSTAND WORLD CUP MATCH FOOTBALL QUARTER-FINAL GOALKEEPER GOAL
Argentinian forward Diego Armando Maradona (3rd L) runs past English defender Terry Butcher (L) on his way to dribbling goalkeeper Peter Shilton (R) and scoring his second goal, or goal of the century, during the World Cup quarterfinal soccer match between Argentina and England on June 22, 1986 in Mexico City. Argentina advanced to the semifinals with a 2-1 victory. (Photo by STAFF / AFP)
Vágólapra másolva!
Az angol Sotheby's aukciós ház április 20-án nyilvános árverésre bocsátja Diego Maradonának az 1986-os labdarúgó világbajnokság Anglia-Argentína negyeddöntős mérkőzésen viselt mezét.

Szakértők és az aukciós ház is legalább 4 millió font (kb. 1,8 milliárd forint) leütési értékre számít a május 4-ig tartó online licitálás végén, amivel bekerül minden idők legértékesebb sport relikviái közé.

Maradona a mezt az 1986-os mexikói világbajnokság Argentína-Anglia negyeddöntős mérkőzésén viselte, amely a tornák és labdarúgás történetének egyik legtöbbet emlegetett mérkőzése lett, jelentős részben az argentin zseni két góljának köszönhetően.

A későbbi világbajnok argentinok által 2-1-re megnyert meccsen Maradona mielőtt a fél angol védelmet kicselezve megszerezte volna az "évszázad gólját" (egy 2002-es internetes szavazáson választották meg a 20. század legszebb góljának a szurkolók), előbb még a kissé tétován kifutó Peter Shilton elől kézel ütötte be a labdát az angol kapuba.

Az "Isten keze" gól nem születhetett volna meg, ha előtt az angol védő, Steve Hodge nem húzza rossz helyre a labdát, éppen Maradona keze ügyébe. Viszont a lefújás után Maradona talán együttérzése jeléül éppen az angol védőnek adta oda a mezét, aki azóta is becsülettel őrizte azt - egészen mostanáig.

"Maradona mezének nagyon mély kulturális jelentése van a futball világában, úgy Argentínában, mint Angliában. Számomra különleges megtiszteltetés volt, hogy játszhattam minden idők egyik legjobb futballistája ellen" - idézi a Guardian Hodge-t.

A Sotheby's munkatársa, Brahm Wachter is hasonlóan magasztosan nyilatkozott a mezről.

Nem sokkal a falklandi háború után messze túlmutatott labdarúgáson, könyveket, filmeket és dokumentumfilmeket inspirálva. Maradonára minden idők egyik legnagyobb játékosaként emlékszünk, ez a mérkőzés pedig alapvető jelentőségű az örökségében."