Vágólapra másolva!
Az NB I hétvégi fordulójában a Címvédő Ferencváros a Mezőkövesd csapatát fogadta az NB I-ben. A hazaiak 1-0-ra nyertek, de lehetett volna nagyobb is a különbség, ha a videobíró nem veszi el a Fradi második gólját és bajba is kerülhetett volna a Ferencváros, ha a pályán született rossz döntés után egyenlített volna a Mezőkövesd.

Tokmac már a 3. percben megszerezte a Ferencváros, mint később kiderült győztes gólját. A 32. percben Kristoffer Zachariassen is betalált a kapuba, de a partjelző beintette a lest, mert szerinte a gólpasszt adó Zubkov lesen kapta a labdát.

Az eset után hosszasan videózott a személyzet. Azt az összefoglalóban is látni lehet, hogy 31:00-t jelzett a tévés óra, amikor a kapuba jutott a labda, majd 35:17-et mutatott, amikor Bogár Gergő végleges döntést hozott.

Az eset azért is érdekes, mert több, mint négy perc kellett ahhoz, hogy a VAR-szobában ülők berajzolják a vonalakat és meghozzák a döntést, miszerint Zubkov lesen volt.

Természetesen nem tudjuk, milyen technológia áll rendelkezésre a VAR-szobában, de a játékosok adottak, a vonalak adottak, így azt gondolnánk, csak le kell olvasni a végeredményt a képernyőről.

A képen is látszik, nem volt könnyű a helyzet, sokszori megnézésre sem lehet biztosat állítani, nincs is szögben a kamera, de a megfelelő technikával, elvileg ez nem okozhatna gondot.

Ha a vonalak jó helyen vannak, akkor nem millimétereken múlott a les Forrás: MLSZ/youtube

A négy perc rengeteg. Nézőnek a helyszínen vagy a képernyők előtt, de a játékosoknak is, akik nem tudják, hogy ünnepléshez készülődjenek vagy védekezni. A hideg időben pedig a sérülésveszély sem elhanyagolható.

Azt még érdemes megjegyezni, hogy az első félidő végén négy percet hosszabbított a játékvezető, ami még a VAR munkáját sem fedezhette, és akkor a többi játékmegszakításról nem is beszéltünk.

Volt még egy érdekes jelenet a meccs hajrájában. A 87. percben Dibusz fogott meg egy mezőkövesdi játékosról elé pattanó labdát, amit Bogár játékvezető szándékos hazadásnak ítélt. A VAR itt nem avatkozhatott közben, mert a szabályok világosan szólnak arról, milyen esetekben szólhat bele a meccsbe a videobíró, ez pedig nem olyan volt. A Kövesd így közvetett szabadrúgással jöhetett a tizenhatoson belül, de végül csúnyán elpuskázták ezt a lehetőséget.

A vasárnapi Paks-Debrecen bajnokin is hosszú percekig állt a játék a hosszabbítás perceiben. Bényei Ágoston kiugratása után ütközött Szélpál Norberttel, mire a játékvezető, Andó-Szabó Sándor kiállította a hazai játékost.

A videobíró természetesen ellenőrizte az esetet, de egyértelmű következtetés nem érkezett a VAR-szobából, ezért Andó-Szabó is visszanézte az esetet. A szabálytalannak vélt esetnél 90:45-öt mutatott az óra, majd 94:37-et, amikor újra játékba került a labda. A kettő között a játékvezető várt, mit mondanak a fülére, majd maga is visszanézte az esetet, és arra jutott, hogy Szélpál piros lapját törli, és úgy látta, hogy még szabálytalanság sem történt az esetnél, ezért játékvezetői labdával folytatódott a meccs.

Andó-Szabó legalább a hosszabbításhoz hozzáadta ezt a négy percet, ameddig állt a játék, de az biztos, hogy a döntéshozóknak kicsit fel kell pörgetniük az ítéletek meghozatalát.