Vágólapra másolva!
Az Európa-bajnok olasz válogatott hazai pályán 1-0-ra kikapott Észak-Macedóniától a katari labdarúgó-világbajnokság európai pótselejtezőinek elődöntőjében, így Roberto Mancini együttese kiesett. Észak-Macedónia ellenfele a vb-szereplésért sorra kerülő keddi mérkőzésen az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo vezérelte Portugália lesz, amely otthon verte 3-1-re Törökországot.

A selejtezőben kétségtelenül a C ág küzdelmei ígérkeztek a legizgalmasabbnak, mivel ezen szerepel az előző két Európa-bajnok, azaz az Eb-címvédő Olaszország és a 2016-ban győztes Portugália.

A papírforma alapján az olaszokra nem várt különösebben nehéz feladat, mivel Észak-Macedónia válogatottját fogadták Palermóban. Az olaszok kezdőjében hét olyan játékos is szerepelt, aki a tavaly nyári Eb-döntőben is a kezdőben kapott helyett. Roberto Mancini a

Donnarumma – Florenzi, Mancini, Bastoni, Emerson – Barella, Jorginho, Verratti – Berardi, Immobile, Insigne tizenegynek szavazott bizalmat.

Hatalmas olasz mezőnyfölénnyel kezdődött a mérkőzés, ám a vendégek szervezett védekezésére nehezen találta az ellenszert Mancini csapata. Az olaszok jobbára távoli lövésekkel próbálkoztak, aztán a 30. percben Olaszország kis híján megszerezte a vezetést, Berardi lőhetett üres kapura, de nagyon gyengén találta el, a visszafutó kapus pedig még a gólvonal előtt megfogta a labdát. A folytatásban is komoly nyomás nehezedett a vendégek kapujára, de az eredmény kisebb meglepetésre a szünetig már nem változott.

A Fehérvár korábbi játékosa, Boban Nikolov mindent bevetett, hogy megállítsa Marco Verrattit Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

A fordulás után sem változott a játék képe, az olaszok gyakorlatilag „egykapuztak". Egyre inkább érett a hazaiak vezető találata, Berardi egymaga eldönthette volna a meccset, de kétszer is mellé lőtt ígéretes helyzetből. Ahogy telt az idő, úgy nőtt a feszültség.

Aztán a 92. percben jött a hidegzuhany: Trajkovszki vette mellre a labdát, majd mintegy 22 méterről előtte, a labda pedig az olasz kapu jobb alsó sarkában kötött ki.

Az utolsó pillanatban még megvolt az olaszoknak az esélye a gólszerzésre, de Florenzi lövése végül mellé ment, így óriási meglepetésre hazai pályán esett ki az Európa-bajnoki címvédő Olaszország, amely 32 kapura lövéssel próbálkozott, de egyetlen gólt sem tudott szerezni.

Ez lesz mindössze a negyedik alkalom, hogy az olasz válogatott lemarad a vb-ről, ráadásul az Azzurri sorozatban másodszor bukta el a pótselejtezőt.

Szintén negyedszer fordul elő, hogy az Európa-bajnoki címvédő együttes nem jut ki a vb-re: az 1976-ban kontinensbajnok csehszlovákok, az 1992-ben aranyérmes dánok és a 2004-ben diadalmaskodó görögök nem kvalifikálták magukat a soron következő vb-re.

Észak- Macedonia kiejtette az olaszokat Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

A C jelű ág másik mérkőzésén Portugália fogadta Törökországot. A hazaiak remekül kezdték a mérkőzést, és már az első negyedóra után megszerezték a vezetést.

Bernando Silva távoli bombáját még bravúrral ütötte ki Cakir, de a kipattanót Otávio a kapu jobb oldalába lőtte.

43. percben a luzitánok tovább növelték előnyüket. Otávio keresztlabdáját Diogo Jota a kapu jobb oldalába fejelte.

Cristiano Ronaldo gratulál Diogo Jota góljához Forrás: NurPhoto via AFP/Pedro Fiuza/NurPhoto/Pedro Fiuza

A 65. percben aztán szinte a semmiből szépítettek a törökök Burak Yilmaz révén. Ráadásul a hajrában akár az egyenlítés is összejöhetett volna, de a megítélt büntetőt Yilmaz kapu fölé rúgta. A portugálok viszont a ráadás perceiben megadták a kegyelemdöfést, így magabiztosan jutottak be a pótselejtező második fordulójába.

Mivel hatalmas meglepetésre Észak-Macedónia kiütötte az Eb-címvédőt, így a portugálok majd velük csapnak össze kedden a vb-részvételért.

Cardiffban a walesiek ünnepelhettek, miután elsősorban Gareth Bale góljainak köszönhetően 2-1-re legyőzték Ausztriát.

A walesiek ellenfele majd a skót-ukrán párharc továbbjutója lesz, Ukrajna azonban erre a meccsre a háborús helyzet miatt halasztást kért a FIFA-tól, így csak júniusban dől el, melyik együttes lesz az utolsó európai résztvevője a katari vb-nek.

A svédek a rendes játékidőben nem bírtak a csehekkel, a hosszabbítás második félidejében viszont sikerült feltörniük a rivális védelmét, s Robin Quaison góljával kiharcolni a továbbjutást. Svédország kedden Lengyelországgal találkozik, amely játék nélkül jutott tovább a második körbe, mivel első fordulós ellenfelét, az orosz nemzeti csapatot a nemzetközi szövetség (FIFA) az ukrajnai háború miatt kizárta minden versenysorozatból.

Vb-pótselejtezők, 1. forduló:
Olaszország - Észak-Macedónia 0-1 (0-0)
gól: Trajkovski (92.)

Portugália-Törökország 3-1 (2-0)
g: Otavio (15.), Diogo Jota (42.), Nunes (94.), illetve Yilmaz (65.)

Wales-Ausztria 2-1 (1-0)
g: Bale (25., 51.), illetve Davies (65., öngól)

Svédország-Csehország 1-0 (0-0, 0-0, 0-0) - hosszabbítás után
g: Quaison (110.)