Hiába támadott végig a Juventus, megint megalázták, és csúfosan kiesett a BL-ből

fbl Horizontal
Villarreal's Spanish defender Pau Torres (Rear C) celebrates after scoring during the UEFA Champions League round of 16 second leg football match between Juventus and Villareal on March 16, 2022 at the Juventus stadium in Turin. (Photo by Marco BERTORELLO / AFP)
Vágólapra másolva!
Szerda este a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágó mérkőzésén a Juventus sok helyzetet dolgozott ki az első félidőben, de nem tudott gólt lőni a szinte végig védekező Villarrealnak. A második félidőben viszont teljesen összeomlott a torinói csapat, amely 3-0-ra kikapott, így megint csúfosan kiesett. A játéknap másik meccsén a BL-címvédő Chelsea-re egy 11-esből szerzett góllal ráijesztett a Lille, de az angol csapat fordított és összességében magabiztosan jutott tovább a legjobb nyolc közé.

Juventus-Villarreal

Massimiliano Allegri együttese három hete a mérkőzés legelején előnybe került a Villarreal otthonában, ám az Európa-liga-címvédő spanyol csapat döntetlenre mentette az összecsapást, így a torinói visszavágóra maradt a döntés. Az olaszok jó eredményekkel a hátuk mögött várhatták a szerdai meccset, legutóbb január 12-én szenvedtek vereséget. Az elmúlt két kiírásban egyaránt a nyolcaddöntő jelentette a végállomást a Juventus számára a BL-ben, mindkétszer az idegenbeli gólok szabálya okozta a vesztét, ezt azonban erre az idényre eltörölték.

A Juventus vezetőedzője a meccs előtt elmondta: ismét játékra alkalmas Giorgio Chiellini, Federico Bernardeschi és Paulo Dybala, ám sérülésük után egyikük sincs olyan állapotban, hogy 90 percig a pályán legyen. A rutinos Leonardo Bonuccira, valamint Alex Sandróra, Winston McKennie-re, Denis Zakariára és a korábban súlyos térdsérülést szenvedő Federico Chiesára sem számíthatott az olasz tréner, aki az Álvaro Morata-Dusan Vlahovic csatársortól várhatta elsősorban a gólokat.

A spanyol bajnokságban jelenleg csak hetedik helyen álló, a BL-indulás eléréséről álmodozó Villarreal együtteséből Paco Alcácer és Alberto Moreno hiányzott, így Unai Emery majdnem a legerősebb csapatát küldhette pályára Torinóban.

Lendületes játékkal kezdődött a mérkőzés, a 7. percben a védők közül kilépő Morata kerülhetett volna helyzetbe, de a jobb szélre kihúzódó Vlahovic beadása hosszú volt a spanyol csatárnak. A 11. percben megint Morata volt a főszereplő, ám közeli fejesét nagy bravúrral védte Geronimo Rulli kapus.

Juve-fölényt hozott a meccs a továbbiakban is, nem sokkal később Vlahovic lőhetett volna kapura, de az utolsó pillanatban mentett előle a Villarreal védelme. A 20. percben ismét az első meccsen gólt szerző szerb csatár kísérletezett, ezúttal távolról, ám Rulli megint a helyén volt.

Egy perccel később a rendkívül veszélyesen futballozó Vlahovic kiválóan érkezett a rövid oldalon egy beadásra, és a felső lécet találta telibe,

érett a Juventus vezető gólja. A túloldalon Giovanni Lo Celso villant, de okos tekerése éppenhogy elkerülte a jobb alsó sarkot.

A félidő felétől a Villarreal is aktívabban játszott, a 31. percben Serge Aurier lőhetett 16 méterről kapura, ám életerős lökete nem volt pontos.

A 35. percben megint a Juve legveszélyesebb játékosa, Vlahovic került helyzetbe, de ezúttal sem tudta mattolni Rullit.

Vlahovic az első félidőben nem tudott túljárni a kiválóan védő Rulli eszén Forrás: AFP/Marco Bertorello

Az első félidő hajrájában a spanyol csapat igyekezett megbecsülni a labdát, a szünetben gól nélküli döntetlent mutatott az eredményjelző, és továbbra sem dőlt el semmi, összesítésben 1-1-re állt a párharc.

A második játékrészt is aktívabban kezdte a Juventus, de a Villarreal védelme állta a sarat, benne volt a meccsben a hosszabbítás lehetősége. Az 58. percben Adrien Rabiot távolról próbálkozott egy átlövéssel, de a középre tartó lövést védte Rulli, majd ismét a francia játékos kísérletezett.

Eseménytelenebb játékot hozott a második félidő, a Juventus birtokolta a labdát és próbálta feltörni a Villarreal masszív védelmét, amely nem tűnt egyszerű feladatnak, a spanyolok szinte csak a védekezéssel törődtek.

A 77. percben óriási lehetőséghez jutott a defenzív Villarreal, az addig szinte hibátlanul játszó Daniele Rugani szabálytalankodott a 16-oson belül, így 11-est kaptak a spanyolok.

A csereként beálló Gerard Moreno értékesítette a büntetőt, és a továbbjutás küszöbére lőtte a vendég együttest.

Gerard Moreno 11-esből szerzett vezetést a Villarrealnak Forrás: AFP/Marco Bertorello

Allegri Paulo Dybalát és Federico Bernardeschit is behozta a hajrára, a Juventus nagy erőkkel támadott, de a Villarreal továbbra is fegyelmezetten védekezett és őrizte minimális előnyét.

A Villarreal a 85. percben újra sokkolta a Juvét, egy szöglet után a spanyol válogatott Pau Torres szerencsés mozdulattal talált a kapuba, és gyakorlatilag lehetetlen helyzetbe hozta olasz ellenfelét.

Allegri együttese az utolsó percekben már nem tudott csodát tenni, ráadásul a szinte végig védekező Villarreal a hosszabbításban Matthijs De Ligt kezezése miatt újabb tizenegyest kapott, amelyet Arnaut Danjuma belőtt, így a Villarreal 3-0-ra kiütötte a Juventust, és 4-1-es összesítéssel továbbjutott.

2. félidő
92Arnaut Danjuma
90Matthijs de Ligt
86Daniel Parejo
85Serge Aurier
85Alvaro Morata
85Pau Torres
83Manuel Locatelli
78Daniele Rugani
78Gerard Moreno
74Giovani Lo Celso
64Yeremi Pino
64Manuel Trigueros
Összeállítások
Juventus4-4-2
Villarreal4-4-2
Football Pálya
22
Federico
Chiesa
14
Weston
McKennie
19
Leonardo
Bonucci
28
Denis
Zakaria
4
Matthijs
de Ligt
24
Daniele
Rugani
7
Dusan
Vlahovic
9
Alvaro
Morata
1
Wojciech
Szczesny
6
2
Mattia
De Sciglio
5
Daniel
Parejo
6
Etienne
Capoue
13
Geronimo
Rulli
25
Serge
Aurier
3
Raul
Albiol
4
Pau
Torres
12
Pervis
Estupinan
21
Yeremi
Pino
14
Manuel
Trigueros
17
Giovani
Lo Celso
15
Arnaut
Danjuma

Juventus

Kezdők
22Federico Chiesa
14Weston McKennie
19Leonardo Bonucci
28Denis Zakaria
4Matthijs de Ligt
90
24Daniele Rugani
78
7Dusan Vlahovic
9Alvaro Morata
85
1Wojciech Szczesny
6Danilo
2Mattia De Sciglio
11Juan Cuadrado
27Manuel Locatelli
83
5Arthur
25Adrien Rabiot
23Carlo Pinsoglio
36Mattia Perin
3Giorgio Chiellini
10Paulo Dybala
17Luca Pellegrini
18Moise Kean
20Federico Bernardeschi
47Fabio Miretti
Cserék

Villarreal

Kezdők
5Daniel Parejo
86
6Etienne Capoue
13Geronimo Rulli
25Serge Aurier
85
3Raul Albiol
4Pau Torres
85
12Pervis Estupinan
21Yeremi Pino
64
14Manuel Trigueros
64
17Giovani Lo Celso
74
15Arnaut Danjuma
92
18Alberto Moreno
9Paco Alcacer
1Sergio Asenjo
2Mario Gaspar
7Gerard Moreno
78
8Juan Foyth
10Vicente Iborra
11Samuel Chukwueze
16Boulaye Dia
19Francis Coquelin
20Ruben Pena
22Aissa Mandi
23Moi Gomez
24Alfonso Pedraza
Cserék

Lille-Chelsea

Kétgólos előnye tudatában, ám a klub körül kialakult helyzet miatt korántsem zavartalan felkészülés után utazott Franciaországba a címvédő Chelsea. A klubot 2003 óta birtokló Roman Abramovics vagyoneszközeit ugyanis a brit kormány Oroszország ukrajnai háborúja miatt befagyasztotta, a bizonytalanság pedig aligha tesz jót a Premier League-ben harmadik helyen álló együttesnek. A kiváló forma viszont Thomas Tuchel vezetőedző együttese mellett szólt: legutóbbi 11 tétmérkőzésén 10 győzelem és egy vereség volt a Lőw Zsoltot másodedzőként foglalkoztató angol sztárcsapat mérlege, amely a hazai pályán megszerzett kétgólos előnye birtokában a továbbjutás abszolút esélyeseként léphetett pályára a Pierre Mauroy Stadionban.

Az ellenfél formája ugyanakkor hullámzó, az előző idényben francia bajnok Lille együttese a mostani szezonban jelenleg csak a hatodik helyen áll a Ligue 1-ben, ráadásul egyik legjobbja, Renato Sanches sérülés miatt nem játszhatott a világsztároktól hemzsegő londoniak ellen. A csapat korábban egyébként csak egyszer jutott el a nyolcaddöntőig a legrangosabb európai kupasorozatban: 2007-ben szintén angol ellenfél, a Manchester United ejtette ki kettős győzelemmel.

A Chelsea-nél volt többet a labda a meccs elejétől kezdve, de a Lille előtt adódott az első lehetőség, ám a labdaszerzés után Burak Yilmaz jó helyről leadott lövését blokkolta a londoni védelem a 7. percben.

Hiába játszott mezőnyfölényben, leginkább szenvedett a meccsen a Chelsea, amely a 36. percben bajba került, mert 11-est kapott a Lille. Egy kavarodás után Jorginho a 16-oson belül kézzel ért hozzá a labdához,

a videobírós visszajátszást követően Davide Massa játékvezető megadta a büntetőt, Burak Yilmaz pedig kíméletlenül bevarrta a labdát a bal felső sarokba.

A bekapott gól után felpörgette a játékát a BL-címvédő, és az első félidő hosszabbításában megszerezte az egyenlítő találatot.

Gyakorlatilag az első helyzetét gólra váltotta a Chelsea, Christian Pulisic - aki a párharc elős meccsén is betalált - gyönyörűen helyezett a jobb alsó sarokba Jorginho kiváló passza után,

így összesítésben 3-1-re állt a párharcban a londoni sztárcsapat.

Christian Pulisic (jobbra) lőtte a Chelsea egyenlítő gólját Forrás: Belga via AFP/Virginie Lefour

Jobban kezdte a második félidőt a Chelsea, de a Lille előtt adódott az első helyzet, Yimaz fejese kerülte el kevéssel a jobb felső sarkot az 53. percben. A 62. percben megint majdnem gólt lőtt a francia csapat, Yilmaz beadását Xeka fejelte a jobb kapufára.

Hiába a Lille-helyzetek, újra a Chelsea talált be, és végleg eldöntötte a továbbjutást a 71. percben.

Mason Mount ívelt nagyszerűen középre a bal oldalról, és a hosszú saroknál érkező csapatkapitány, Cesar Azpilucueta megelőzte emberét, és közelről a rövid sarokba lőtt.

Cesar Azpilicueta gólja végleg lezárta a párharcot Forrás: Belga via AFP/Virginie Lefour

A folytatásban újabb gól már nem esett, a Chelsea 2-1-re győzött, és 4-1-es összesítéssel magabiztosan jutott tovább a legjobb nyolc közé.

1. félidő
43Gabriel Gudmundsson
34Trevoh Chalobah
33Andreas Christensen
2. félidő
94Jose Fonte
83Kai Havertz
77Jonathan David
77Gabriel Gudmundsson
77Jonathan Bamba
74Jorginho
74Christian Pulisic
71Cesar Azpilicueta
71Mason Mount
58Sven Botman
58Mehmet Zeki Celik
48Christian Pulisic
48Jorginho
46Mateo Kovacic
Összeállítások
Lille4-4-2
Chelsea3-5-2
Football Pálya
6
Jose
Fonte
4
Sven
Botman
9
Jonathan
David
30
Leo
Jardim
2
Mehmet
Zeki Celik
3
Tiago
Djalo
7
Jonathan
Bamba
21
Benjamin
Andre
8
5
Gabriel
Gudmundsson
18
Renato
Sanches
16
Edouard
Mendy
4
Andreas
Christensen
6
Thiago
Silva
2
Antonio
Ruediger
28
Cesar
Azpilicueta
7
N'Golo
Kante
5
8
Mateo
Kovacic
3
Marcos
Alonso
10
Christian
Pulisic
29
Kai
Havertz

Lille

Kezdők
6Jose Fonte
94
4Sven Botman
58
9Jonathan David
77
30Leo Jardim
2Mehmet Zeki Celik
58
3Tiago Djalo
7Jonathan Bamba
77
21Benjamin Andre
8Xeka
5Gabriel Gudmundsson
77
43
18Renato Sanches
1Ivo Grbic
11Hatem Ben Arfa
19Isaac Lihadji
20Angel Gomes
22Timothy Weah
23Edon Zhegrova
24Amadou Onana
29Domagoj Bradaric
40Jules Raux
Cserék

Chelsea

Kezdők
16Edouard Mendy
4Andreas Christensen
33
6Thiago Silva
2Antonio Ruediger
28Cesar Azpilicueta
71
7N'Golo Kante
5Jorginho
74
48
8Mateo Kovacic
46
3Marcos Alonso
10Christian Pulisic
74
48
29Kai Havertz
83
21Ben Chilwell
24Reece James
20Callum Hudson-Odoi
1Kepa Arrizabalaga
13Marcus Bettinelli
9Romelu Lukaku
11Timo Werner
12Ruben Loftus-Cheek
14Trevoh Chalobah
34
19Mason Mount
71
22Hakim Ziyech
23Kenedy
31Malang Sarr
68Harvey Vale
Cserék