Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok női labdarúgó elitligájában szereplő Washington Spirit 19 éves focistája valósággal berobbant a köztudatba, pedig alig egy éve játszik a profik között. Történetesen ő az egykori NBA-sztár, Dennis Rodman lánya, Trinity, aki az első szezonjában bajnoki címre vezette csapatát. Mind a férfi, mind a női fociban hihetetlenül ritka, hogy egy fiatal játékos ilyen rövid idő alatt ekkora hatást érjen el. Vajon hogyan lett egy ötszörös NBA-bajnok kosárlabdázó lányából minden idők legjobban kereső női focistája? A cikk végére kiderül.

Nem esett messze az alma a fájától

Bár az egykori NBA-sztár, Dennis Rodman az apja az amerikai női labdarúgás új csillagának, a tavalyi évig sokáig nem igazán lehetett róla hallani. Ennek oka, hogy Trinity Rodmant az anyja nevelte fel Kaliforniában, a korábbi balhés kosarassal pedig soha nem volt közeli kapcsolatban. Talán emiatt sem lépett apja nyomdokaiba, ugyanis a kosárlabda helyett a labdarúgást választotta. Trinity négy éves korában kezdett el focizni, tíz évesen pedig a dél-kaliforniai SoCal Blues-hoz igazolt, ahol már ifjúsági csapatokban szerepelt és komoly sikereket ért el.

A tehetsége megkérdőjelezhetetlen volt, ugyanis szemlátomást örökölte apja labdaérzékét.

Csapatával négyszer nyerte meg a legmagasabb osztályú országos utánpótlás ligát, az ECNL-t (Elite Clubs National League), emellett öt kupa- és számos utánpótlás tornagyőzelemmel hívta fel magára a figyelmet. Rodmannal az együttes öt éven keresztül verhetetlen volt.

Trinity Rodman alig egy év alatt berobbant a női fociba Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Tim Nwachukwu

Két évvel ezelőtt számos egyetem érdeklődött a fiatal lány iránt, kezdetben úgy tűnt Kaliforniában marad és a UCLA Bruins csapatában fog játszani, ám végül bátyját követve inkább a Washington State Egyetemre jelentkezett. Pechjére azonban a koronavírus-járvány miatt törölték az elsőéves szezonját, így egyetlen meccsen sem léphetett pályára. Ezt követően az egyetemi sportolók válaszút elé érkeztek: vagy megtartják egyetemi jogosultságukat, vagy megpróbálnak bekerülni a profik közé. A legtöbben a tanulmányaikat választották, ám Rodman úgy döntött, kihagyja az iskolát és egyből profinak áll. Így

egyetlen egy egyetemi mérkőzés nélkül jelentkezett a draftra, ahol minden idők legfiatalabb játékosaként, mindössze 18 évesen a második helyen választotta ki magának az Egyesült Államok felnőtt női labdarúgó-bajnokságában (NWSL) szereplő Washington Spirit.

"Az egyetemen nem tudták kihozni belőlem a maximumot. Sokszor csalódott voltam, mert úgy éreztem, megrekedtem. Tudtam, hogy hiába edzünk, a szünet miatt hónapokig nem léphetek pályára. Nyilván utólag már látom, hogy helyes döntést hoztam azzal, hogy profivá váltam, mert így gyorsabban fejlődhetek játékosként" - nyilatkozta Rodman az ECNL oldalán.

Fiatal kora ellenére Trinity Rodman vezére volt a bajnoki címet szerző Washington Spiritnek Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Tim Nwachukwu

Annak ellenére, hogy már a főiskola előtt is szép sikereket ért el, ráadásul utánpótlás válogatott is volt, a szakértők egy része megkérdőjelezte tehetségét, mondván, csupán az apja ismertsége miatt érte el mindezt.

Az örökség

Trinity 2002. május 20-án született Kaliforniában, ám a Rodman név addigra már igazi örökség lett az amerikai sporttörténelemben. Aki a kilencvenes években nyomon követte az NBA-t, vagy csak látta a Last Dance című dokumentumfilm-sorozatot, az tudja, hogy Dennis Rodman élete hihetetlen sikerek, sztorik és tragédiák elképesztő elegye. A kétszeres NBA All Star-játékos ötször nyert bajnoki címet. A Detroit Pistonsnál és a Chicago Bullsnál eltöltött húsz évnyi profi karrier után pedig bekerült az NBA Hírességek Csarnokába, 2006-ban minden idők egyik legjobb védekező játékosaként vonult vissza. Az egykori lepattanókirályról hosszú sorokat lehetne még írni, ám ez a cikk most nem róla, hanem fiatalabb lányáról, Trinity Rodmanről szól.

Kétségtelen, hogy egy legendás sportoló gyermekének sokkal nehezebb helytállnia profi sportolóként, mivel akarva-akaratlanul is jóval magasabbak az elvárások vele szemben. A hírnévvel együtt járó terheket azonban nem viselte nehezen, sőt, inkább motiválták. Bizonyítani akart a kétkedőknek, hogy

a Rodman név nem csak a kosárlabdában, hanem a női fociban is csúcsra juthat.

Szemlátomást Trinity megjelenése merőben eltér apja extravagáns külsejétől Forrás: Instagram/trinity_rodman

"Nyilvánvalóan nagyszerű sportoló volt, és tőle örököltem ezeket a géneket, de szeretném, ha Trinity Rodmanként ismernének, és nem csupán Dennis Rodman lányaként.

Izgatott vagyok amiatt, hogy a saját utamat járhatom, miközben folyamatosan fejlődhetek. Édesapám hírneve nem nyomta teherként a vállamat, inkább inspirált" – mondta Rodman tavaly a Guardiannek.

A balhés kosaras tavaly novemberben hosszú évek után meglátogatta lányát, és a lelátóról nézte végig a North Carolina elleni meccsét. Természetesen mindez nagyon megérintette a fiatal csatárt.

– írta a meccs után Trinity Instagram-oldalán.

Azt gondolhatnánk, hogy tehetsége mellett az elszántságát is az apjától örökölte, azonban ez nem így van. Dennis Rodman ugyanis apaszerepben soha nem tudott eléggé felnőni a feladathoz, két házasságból három gyermeke is született, de egyikkel sem ápolt túl szoros kapcsolatot. A korábbi NBA-sztár meglehetősen viharos körülmények között hagyta el második feleségét, Michelle Moyert, akit rendszeresen vert, végül hivatalosan 2012-ben váltak el. Trinity emiatt sokkal inkább úgy látja, hogy botrányhős apja helyett édesanyjának köszönheti azt, ahová eljutott.

– jegyezte meg Rodman.

Egyik pillanatról a másikra lett sztár Amerikában

A 19 éves csodagyerek aztán valósággal berobbant a köztudatba.

Élete első profi meccsén csereként beállva rögtön gólt szerzett tavaly áprilisban, amivel a liga valaha volt legfiatalabb gólszerzője lett.

Az egyetemi futballról a profi ligára átállás azonban kezdetben nehéz volt számára, mivel a játék sokkal fizikálisabb az NWSL-ben. Ezt már az első bajnokiján megtapaszthatta, amikor a Racing Louisville korábbi védője, Brooke Hendrix kőkeményen szabálytalankodott vele szemben.

"Annyira új volt számomra ez az egész, hogy naivan megpróbáltam szembeszállni vele, mögé futottam, majd kaptam egy hatalmas ütést" – mondta Rodman a Just Women's Sportsnak.

Meg kellett szoknia az elitliga keménységét Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Tim Nwachukwu

A fiatal tehetség azonban gyorsan alkalmazkodott az új bajnoksághoz, és végül fantasztikus idényt zárt. A kétkedők, akik korábban csak Dennis Rodman lányaként emlegették Trinityt, szájtátva figyelhették, amint a női labdarúgás új csillagaként tündököl hétről hétre. Első profi szezonjában 11 gólt és hét gólpasszt jegyzett, amivel csapata legeredményesebb játékosa lett a tavalyi szezonban.

Rodman az egész tavalyi szezonban vezére volt a Washington Spiritnek, amely története során először nyerte meg a bajnokságot, így nem csoda, hogy őt választották meg az év felfedezettjének. Ezzel Trinity Rodman lett az első olyan játékos, aki NWSL-bajnokként kapta meg az év újonca díjat.

A washingtoni klubnál tisztában lehetnek vele, hogy hatalmas kincs van a birtokukban, mert idén februárban meghosszabbították a szerződését.

Rodman 1,1 millió dolláros szerződést írt alá négy plusz egy évre, amivel az NWSL történetének valaha volt legjobban fizetett játékosa lett.

Ez pedig azt is mutatja, hogy egyre nagyobb pénzek mozognak az amerikai női fociban.

Rodman népszerűségét jól mutatja, hogy az Adidas sportszergyártó céggel közösen kiadott egy gyerekeknek készült könyvet máricusban, amellyel reményei szerint ösztönözni tudja a fiatalokat arra, hogy hozzá hasonlóan vegyék észre a bennük rejlő tehetséget és használják ki a lehetsőgeiket.

A Spirit bravúrja egyébként már csak azért is lenyűgöző, mert szezonközben több botrány is kirobbant a csapat háza táján. Szexuális zaklatás vádja miatt kirúgták a csapat korábbi vezetőedzőjét, a klub tulajdonosai anyagi gondokkal küzdöttek, az együttes pedig kétszer is játék nélkül veszített el fontos pontokat, mivel a sok koronavírus-fertőzött miatt nem tudott kiállni.

A játékosok ennek ellenére a rájátszásra összeszedték magukat, a Chicago Red Stars elleni döntőben pedig magabiztos győzelmet arattak. A fináléban Rodman lényegében a hátán vitte csapatát, és a 97. percben az ő passza után szerezte meg Kelley O'Hara a győztes találatot.

Azonban hiába a fantasztikus szezon, Rodmant nem hívták be a felnőtt válogatottba.

"A nemzeti csapat egy teljesen más állatfaj"

– mondta az Egyesült Államok női labdarúgó-válogatottjának szövetségi kapitánya, Vlatko Andonovski arra a kérdésre, hogy miért hagyta ki Rodmant a februári SheBelieves-kupára készülő keretből.

Egy játékos sérülése miatt aztán végül megkapta a meghívót, így az U17-es és U20-as korosztályos válogatott után a felnőtt válogatottban is bemutatkozhatott. Csehország és Új-Zéland ellen is bő félórát kapott, azonban ismerve a négyszeres olimpiai- és világbajnok amerikai női fociválogatott erősségét ez nem tűnik meglepőnek.

Rodman már az amerikai válogatottban is bemutatkozhatott Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Ronald Martinez

Azonban Rodman még mindig nagyon fiatal, így időre lesz szüksége, hogy meghatározó tagja lehessen a csapatnak. Viszont, ha az első szezonjához hasonlóan folytatja a karrierjét, akkor érdemes lesz megjegyezni a Trinity Rodman nevet, mert sokat fogunk még hallani róla.