A magyar focista különleges pályafutása a Bundesligában

103091514 Horizontal PORTRAIT FOOTBALL MATCH KNEELING JOY SHOUTING
RESTRICTIONS / EMBARGO - ONLINE CLIENTS MAY USE UP TO SIX IMAGES DURING EACH MATCH WITHOUT THE AUTHORISATION OF THE DFL. NO MOBILE USE DURING THE MATCH AND FOR A FURTHER TWO HOURS AFTERWARDS IS PERMITTED WITHOUT THE AUTHORISATION OF THE DFL. Mainz' Hungarian striker Adam Szalai celebrates after scoring the winning goal during the German first division Bundesliga football match between Wolfsburg and Mainz 05 in Wolfsburg August 28, 2010. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL (Photo by JOHN MACDOUGALL / AFP)
Vágólapra másolva!
A 34 éves Szalai Ádám az átigazolási időszak talán utolsó utáni pillanatában a Mainz csapatától a svájci Baselhez igazolt. Szalai Ádám topligás karrierje ezzel minden bizonnyal véget ért, de a Basellel még minden esélye megvan arra, hogy folyamatosan játsszon, akár rangos, nemzetközi kupameccseket is, a Bajnokok Ligájában vagy az Európa-ligában. Az biztos, hogy neki a legfontosabb az, hogy játékban legyen és szerepelhessen a magyar válogatottban, hiszen csapatkapitányként ez a szívügye. Szalai a Bundesligában már minden bizonnyal nem lett volna kezdő csatár, ezt felismerve Svájcban küzd tovább a játéklehetőségért. Szalai az a játékos, akinek pályafutásán nem érdemes keseregni. Olyan karriert futott be a Bundesligában, amilyen más magyar csatárnak még nem sikerült, hosszú éveket húzott le a világ egyik legerősebb bajnokságában, a legtöbb kínálkozó lehetőséget megragadta, a válogatottal pedig két Európa-bajnokságon is ott lehetett. A klubváltása kapcsán felidézzük Szalai eddigi pályafutásának mérföldköveit.

Szalai Ádám 22 éves volt, amikor első góljait lőtte a magyar felnőttválogatottban. San Marino ellen Európa-bajnoki selejtezőt játszott a magyar válogatott 2010 októberében. A fiatal támadó ekkor már a német élvonalban szereplő Mainz játékosa volt, a nagyválogatottban ez volt a negyedik meccse, ezt három góllal tette emlékezetessé. Első gólját fejjel szerezte, majd Gera Zoltán passza után a kapunak háttal álló Szalai jobb külsővel felpörgette magának a labdát és 30 méterről, ballal, kapásból, félfordulattal a kapujából kint álló Simoncini fölött a léc alá lőtt. A harmadik gólját jobbal szerezte, így lett teljes a mesterhármas minden szempontból, a mieink egyébként 8-0-ra nyertek.

Szalai a meccset követően emlékezett vissza addigi pályafutására a Nemzeti Sportnak adott interjújában. „Pesterzsébeten nőttem fel, még óvodás voltam, amikor nagyapám levitt az ESMTK-pályára, egy előkészítő csoportba, de igazolt futballista már Kispesten lettem. A Kispest kiesett, így ificsapatai sem vehettek részt a korosztályos első osztályú bajnokságokban, ez pedig visszalépés lett volna a szakmai fejlődésben" – mondta Szalai, aki végül Újpestre került.

„A Városliget közelében, az Ajtósi Dürer soron található Teleki Blanka Gimnáziumba jártam biológia szakra. Hajnalban elindultam Erzsébetről, busszal a Határ útra, metróval a Népligetig, egyes villamossal a suliig. Ebédelni mindig elszaladtam a nagymamámhoz, az Árpád híd útba esett, onnan metróval ki Újpestre, edzés után a metróval Határ út, este kilenc körül értem haza. Sokat kellett utazni, de megérte, Véber Györgytől, Dudar Györgytől sokat tanultam, és hálás vagyok, hogy az Újpest nem akadályozta meg, hogy külföldre menjek."

Szalai Ádámot egy ország szerette meg a San Marinónak lőtt mesterhármasa után Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Az Újpest legendás játékosa, Véber György később így emlékezett vissza az első találkozásokra Szalai Ádámmal.

„Korábbi csapattársam, Kozma István szólt, hogy van egy srác Kispesten, el kellene hozni. Jött egy langaléta srác, akkora volt, mint ma, lógott keze-lába, na, mondtuk, ebből mi lesz? Volt, aki megjegyezte: mit akartok ezzel a sovány gyerekkel? Minden lesz belőle, csak labdarúgó nem. Aztán elkezdte rugdalni a gólokat, bekerült a korosztályos válogatottba. Amire emlékszem: remek alany volt, mindent megcsinált, amit mondtunk neki, tanulni, fejlődni akart. Egyszer az U17-es csapat edzőjeként azt a feladatot kaptam, hogy a negyvenes keretet szűkítsem huszonkettesre.

aztán sokat fejlődött, fél szezon alatt tizenkilenc gólig jutott. Amikor aztán Stuttgartba szerződött, az a bizonyos jó szemű vezető megkérdezte: melyik játékost vitték el a németek? Az Ákombákomot, mondtam én. Utólag látható, abban a csapatban ötmilliárd forint értékű labdarúgó szerepelt, hiszen Stieber Zoltán is tőlünk került nyugatra."

Szalai Ádám folyamatosan fejlődött, az utánpótláscsapatokban rendületlenül szerezte a gólokat, erre figyelt fel a VfB Stuttgart is.

„Tudtuk, hogy nehéz lesz, kérdeztem a fiam: biztos akarod? Vállalod? Láttam benne az elszántságot, és azért akkoriban nem volt itthon ennyi műfüves pálya, régebben előfordult, hogy a kissrácok a parkolóban edzettek. Tudtuk, a váltás egyúttal előrelépés, de azért nem volt könnyű: amikor elköszöntünk a fiunktól odakint, az édesanyja Stuttgarttól Erzsébetig végigsírta mellettem az utat a kocsiban" – mondta a korábbi elválásról a focista édesapja, Szalai Csaba.

Szalai Adám 2004 nyarán került Stuttgartba, egy lengyelországi korosztályos tornán figyeltek fel rá, majd háromnapos próbajáték után szerződtették. Előbb a németeknél is az ificsapatban szerepelt, ahol bajnokságot nyert, majd később felkerült a klub harmadosztályban szereplő amatőr felnőttcsapatához. 2006 nyarától szerepelt a felnőttek között. 19 évesen előbb csereként kapott lehetőséget, majd szép lassan bejátszotta magát a kezdőbe. A harmadosztályú csapat folyamatosan az első öt hely valamelyikén volt a szezonban, Szalai végül öt góllal zárta azt az idényt.

Ami talán ennél is fontosabb, hogy Szalaira nem akármelyik csapat, hanem a Real Madrid játékosmegfigyelői hálózata figyelt fel.

A két klub hosszasan tárgyalt egymással, korábban a Stuttgart is profi szerződést kínált a 19 éves labdarúgónak, de Szalai akkor azt nem fogadta el. 2008 nyarán két lehetősége maradt. Irány Madrid vagy marad a Stuttgartban az amatőrök között. A madridiak többször is látták a magyar futballistát a stuttgarti amatőrök között és az U20-as válogatottban is.

Szalai Ádám a Real Madrid Castilla mezében Forrás: Origo

„Ádám fiatal kora ellenére elismert labdarúgónak számít, bár úgy látom, Magyarországon kevésbé ismerik, mint külföldön. Ha a Real dűlőre jut a németekkel, akkor szerintem élnie kell ezzel a lehetőséggel, hiszen ilyen ritkán adódik egy labdarúgó életében. Nem lehet kiszámítani, milyen jövő várna rá Madridban. Nyilván nem Ruud van Nistelrooy helyére szerződtetnék azonnal, de előbb-utóbb szerephez juthatna a csapatban" – mondta 2007-ben a játékos akkori menedzsere, ifjabb Laczkó Mihály.

A két klub végül megállapodott egymással, a Real Madrid 500 ezer eurót sem sajnált Szalaiért. A spanyolok ugyan profi szerződést adtak a csatárnak, de a harmadik ligában szereplő B-csapatba, a Castillába szerződtették. A Nemzeti Sport a klubváltás után arról írt, hogy „lassan azért elkezdhetünk gondolkodni azon, mi lesz Van Nistelrooy sorsa", a játékos korábbi stuttgarti edzője, Rainer Adrion reálisabban értékelt. „Kissé szomorú vagyok. Szerettem volna, ha Szalai Ádám kitölti nálunk 2008-ig érvényes szerződését. Remek játékosról van szó, Ádám továbbra is fejlődőképes, de lehet, túl nagy ugrás számára a Real. Igaz, egy ilyen ajánlatot nem szabad visszautasítani."

Szalai természetesen nem is utasította vissza a lehetőséget. „Ha nem hinném el magamról, hogy felkerülhetek a felnőttek közé, nem vágnék bele ebbe a kalandba.

Sokat nem tudok a Real B-ről, mindenesetre biztató, hogy Raúl pályafutása is itt kezdődött el" – mondta a szerződtetése után Szalai Ádám. Természetesen visszautasíthatatlan volt az ajánlat és nemcsak azért, mert Raúl, Butragueno, Guti vagy éppen Iker Casillas is innen indult, hanem a körülmények miatt is.

A felnőttcsapat kapui elvileg nyitva állnak a tartalékok előtt, a gyakorlatban azért is nagy harcot kell vívni, hogy valaki a második csapatban a kezdők közé kerüljön. A Castillához akkor is majdnem kétkeretnyi játékos tartozott, az edzéseken is óriási harc volt a játékosok között, Szalai azonban hamar bekerült a csapatba. A második fordulóban már kezdő volt, az ötödik körben pedig győztes gólt szerzett a San Isidro elleni bajnokin. Szalai végül 79 meccsen szerepelt a Castillában, ezeken 23 gólt szerzett. A statisztikai mutatókon kívül fontos még megemlíteni, hogy Szalai igencsak megerősödött Madridban, nyolc kiló izmot pakoltak rá.

A magyar szövetségi kapitány, Erwin Koeman is felfigyelt a 2008 őszén jó formában játszó csatárra, és az északírek elleni barátságos meccsre beválogatta a keretbe, de a debütálására végül 2009 februárjában, Izrael ellen került sor, amikor Szalai csereként állt be az utolsó percekre. 2009 februárjában Szalai is bekerült a Real BL-keretébe, de az első csapatban végül nem mutatkozhatott be, sem a nemzetközi kupában, sem a spanyol bajnokságban.

„Annak ellenére, hogy jól játszott, jó passzban volt, nem ütötte meg azt a szintet, ami elég lett volna ahhoz, hogy felvigyék. A legnehezebb az utolsó lépést megtenni, ez nemcsak Ádámnak, sok más játékosnak sem sikerült" - nyilatkozta a Sport TV-nek Lopetegui, a korábbi edzője arról, hogy Szalainak miért nem jutott több annál, hogy időnként a nagycsapat sztárjaival edzett. 2009 decemberében a csatár már úgy nyilatkozott az Origónak, hogy nagyon menne a Realból, mivel szeretne a harmadosztály helyett az élvonalban játszani, és erre 2010 tavaszán meg is kapta a lehetőséget, mert a német Mainz kölcsönvette januárban, ráadásul nyáron opciós joggal meg is vásárolhatta.

Szalai gyakorlatilag végigjátszotta a tavaszt a Mainz színeiben, egy gólt szerzett, a Borussia Dortmund ellen talált be, ami győztes gólnak bizonyult. Szalai a tizenhatos vonalánál erőszakosan megtartotta a labdát, kibújt a védők közül, egy finom lövőcsellel összerogyasztotta Mats Hummelst, majd miután áttette a labdát a jobb lábára, hajszálpontos lövéssel a jobb alsó sarokba vágta. Az azóta már Bajnokok Ligája-győztes edző, Thomas Tuchel ekkoriban kezdte el Szalait és csatártársát egyszerre szerepeltetni.

Szalai Ádám a Dortmund ellen szerezte első gólját a Bundesligában Forrás: ddp images via AFP/Torsten Silz

„Gyönyörű gól volt, valósággal felvillanyozott, bár én akkor is örültem volna neki, ha a füléről pattan be a labda a kapuba. Ádi megérdemelte már ezt a gólt, mert becsületesen dolgozik, és nagyon sokat tett már eddig is a csapat sikerességéért" – mondta a gólról Lőw Zsolt, aki akkor még Szalai csapattársa volt, manapság pedig ugye éppen Tuchel jobbkezeként dolgozik a Chelsea-nél. Az ellenfélnél pedig pályán volt a Dortmundban a ma már a Ferencváros sportmenedzsereként dolgozó Hajnal Tamás is.

Szalai nyáron rossz hírt kapott, kiderült, hogy egy korábbi sérülését félrekezelték, ezért felvetődött egy műtét és akár félévnyi kihagyás lehetősége is. Szalait ennek ellenére végleg megvásárolta a Mainz, és hároméves szerződést kötött vele. A németek 600 ezer eurót fizettek Szalaiért, akit végül nem kellett megműteni, egy tizenhárom hetes rehabilitációs program várt rá a nyár folyamán, miután a Mainz, a Real Madrid, a Bayern München orvosa és Knoll Zsolt, a magyar válogatott specialistája is megvizsgálta.

Az őszt félelmetes formában kezdte a Mainz. Zsinórban hét meccsen győzött, Szalai pedig három góllal vette ki a részét a menetelésből. A Wolfsburg ellen idegenben szerezte a győztes gólt egy 4-3-as meccsen a második fordulóban, majd a hatodik fordulóban, a Bayern ellen is az ő gólja döntött.

A Hoffenheim ellen gólt lőtt és gólpasszt is adott. Mainzban „megalakult a Bruchweg Boys" – így nevezték el Lewis Holtby, André Schürrle és Szalai trióját, akiknek lett egy közös gólörömük: kiszaladtak a szögletzászlóhoz, és egy gitár-dob-énekes felállású popcsapatot imitáltak.

Ezt követően jöttek az első gólok a válogatottban is, a már fent említett San Marino elleni találkozón, majd a következő, finnek elleni selejtezőn is betalált, de január 29-én sokminden megváltozott. Korábban már az Internazionale és a Liverpool érdeklődéséről cikkeztek a lapok, de mindössze nyolc percet töltött pályán a Kaiserslautern elleni meccsen, ütközött ugyanis Tobias Sippel kapussal, később kiderült, hogy az esetnél az elülső keresztszalagja és az oldalsó térdszalagja is elszakadt, így számára véget ért a szezon.

Mainzban a csúcson volt, amikor megsérült Forrás: AFP/John Macdougall

Szalai végül szinte napra pontosan egy évig nem focizhatott. A Mainzban 2012. január 11-én, egy felkészülési meccsen lépett újra pályára, a Mallorca ellen előbb gólt lőtt, majd gólpasszt adott. Pár nappal később a bajnokságban is újra pályára léphetett Thomas Tuchel csapatában. Az előző szezont a Szalai nélkül töltött tavasz után is az ötödik helyen zárta a Mainz, de a 2011-2012-es szezonban már szerényebbek voltak az elvárások, végül a 13. lett a csapat, Szalai három gólt tett bele a közösbe.

A 2012-2013-as szezonja remekül sikerült, a Német Kupában egy duplával, a válogatottban az Andorra elleni fejesgóllal kezdett. A Hoffenheim elleni 3-0-s győzelem alkalmával Szalai egyedül nyerte meg a meccset a Mainznak, és

első magyarként ért el mesterhármast a Bundesligában.

Harmincöt év után ez volt az első magyar tripla a topligákban, Szalai pedig a Kickernél és a Bundesliga hivatalos honlapján indított szavazáson is a forduló legjobbja lett.

Az idény hátralévő részében még öt gólt szerzett, így összesen tizenhárommal zárt, és ezzel ő lett az új csúcstartó, korábban Détári Lajos és Vasile Miriuta volt a legtermékenyebb magyar a német bajnokságban 11-11 góllal.

A remek szezonnak meg is lett az eredménye, a Schalke 8 millió eurót sem sajnált érte, és szétesett a nagy mainzi hármas, ugyanis Holtby a Tottenham, Schürrle a Chelsea játékosa lett. „Szalai Ádám az elmúlt három és fél évben nagyszerű teljesítményt nyújtott a klubnál, még hosszas sérülése sem hátráltatta a góltermelésben. A Mainz hálás neki mindenért, és sok sikert kíván a jövőben" – búcsúzott tőle a Mainz klubmenedzsere, Christian Heidel.

Szalai a holland Klaas-Jan Huntelaar mellé, mögé érkezett a csatársorba, és egészen parádésan kezdett új csapatában.

Első három bajnokiján két gólt szerzett, majd a Bajnokok Ligája selejtezőjében gyakorlatilag, ha ő nincs, akkor a Schalke sincs a csoportkörben.

A PAOK elleni, haza 1-1-es meccsen ő adta a gólpasszt, majd az idegenbeli visszavágón a 3-2-es sikerből két góllal vette ki a részét, ezzel kvázi törlesztette is a vételárát.

Szalai parádésan kezdett a Schalke mezében Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Marius Becker

„Mérkőzés közben legalább egy évet öregedtem és vagy három kilót fogytam a hőségben. De megcsináltuk, és ezért nem lehetünk eléggé hálásak Szalai Ádámnak, aki fájdalmakkal dacolva nyújtott ragyogó teljesítményt" – mondta Horst Heldt, a Schalke klubigazgatója a meccs után.

A BL csoportkörében aztán a Chelsea, a Basel és a Steaua Bukarest mellől tovább is jutott. Az összes meccsen lehetőséget kapott Szalai, gólt azonban nem szerzett. Az egyenes kieséses körben a Real Madrid elleni párharcban 45 percet kapott, végül 9-2-es összesítéssel pottyant ki a gelsenkircheni csapat.

Szalainak a Schalkéban remekül ment a játék, de a válogatottban nem a legszebb időszakát élte. A hollandok elleni 1-8-at ugyan betegsége miatt kihagyta, de a meccs után sajtótájékoztatón fakadt ki.
Ebből jöjjön emlékeztetőül pár részlet.

„A bukaresti és a holland mérkőzéstől függetlenül a legjobban az fáj, hogy a szurkolókat hosszú évek óta átverjük. Sajnos olyan terveket szövünk az aktuális selejtezősorozatok előtt, amelyek egyszerűen nem reálisak. Ráadásul ezt ki is mondjuk, márpedig így a médián keresztül eljut minden futballt kedvelő emberhez, akik szegények így évről évre csodát várnak. A csapat abból áll össze, ami van... A mi labdarúgóink zömükben a másodosztályokban futballoznak, esetleg Hollandiában, Oroszországban vagy az NB I-ben. Ha nincsenek olyan játékosaink, akik a legjobb bajnokságokban futballoznának hétről hétre, ne várjunk csodát. Itt az én példám. Tizenhat évesen mentem ki külföldre, idehaza sorra rugdostam a gólokat, elhittem magamról, hogy milyen marha jó játékos vagyok, aztán amikor kikerültem Stuttgartba, rám néztek, és csak annyit kérdeztek: veled mi a gond, fiam?! Egy évig egy percet sem játszottam az ifibajnokságban, két esztendő kellett, mire szép fokozatosan elkezdtem játszani. Szerencsére mostanra eljutottam valahova. De ehhez az is kellett, hogy öt-hat éve folyamatosan mentális szakemberrel készülök. A mai labdarúgás már nem arról szól, hogy így rúgd meg, esetleg úgy tekerd meg a labdát, hanem fizikailag és mentálisan topon kell lenned. A saját bőrömön tapasztaltam annak idején, milyen az, amikor egyik pillanatról a másikra bedobják az embert a mély vízbe. Tudom, hogy mi zúdul ilyenkor az emberre.

A magyar edzőknek kutya kötelességük lenne megnézni, hogyan működik mindez a nyugati nagy kluboknál, nem pedig sértődötten azt mondani, hogy ezt már mi is tudjuk. Igenis voltak súrlódásaim Egervári Sándorral. Az őszinteségem miatt is, mert előfordult, hogy neki is kendőzetlenül elmondtam a véleményemet. Márpedig itt a magyar válogatottnál nem engedhetjük meg magunknak, hogy olyan kapitányunk legyen, aki elmondja, hogy nagyjából mit szeretnénk játszani, a másik felét pedig ránk bízza, mondván, profi játékosok vagyunk, oldjuk meg. Ilyen nincsen! Most egy olyan kapitányra lenne szükség, aki reggeltől estig a fejünkbe veri a profi futball kívánalmait, akinek olyan szakmai tudása van, amelyet Nyugaton már megtapasztaltam."

Szalai emlékezetes sajtótájékoztatón fakadt ki Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Guido Kirchner

Nos, ezt követően nem sokkal Pintér Attila lett a szövetségi kapitány, Szalai Ádám pedig nagyjából egy évig nem lett újra válogatott. Ezt követően minden kapitány számított rá, két Európa-bajnokságon vett részt, a 2021-esen már mint a csapat kapitánya. Mindkét tornán gólt is szerzett, Dzsudzsák Balázs mellőzése óta ő a válogatott kapitánya, egyben pedig a fiatalok mentora is. Eddigi 78 meccsén 25 gólt szerzett, és hogy mit jelent neki a magyar válogatott, azt jól mutatja az a videó, ami az Izland ellen, Európa-bajnoki pótselejtező előtt készült a koronavírus sújtotta 2020-as év végén.

De tréjünk vissza a klubkarrierjéhez.

Szalai 2014 tavaszán egyre kevesebb lehetőséget kapott a Schalke csapatában, nyáron váltott is, a Hoffenheim fizetett érte hatmillió eurót, és egy olyan csapatba került, amely a Tuchel-Klopp féle filozófiát követte Markus Gisdol vezetésével.

Hoffenheimben rögtön góllal debütált a bajnokságban az Augsburg ellen, majd később betalált korábbi csapata, a Schalke ellen is. A 12. fordulóban piros lapot kapott egy taposásért a Bayern ellen, amiért kétmeccses eltiltást is kapott. Első szezonjában négy bajnoki góllal zárt.

Hoffenheimben is lőtt fontos gólokat Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Uwe Anspach

A következő idényben Szalai körön kívül került Hoffenheimben, október közepén léphetett pályára először bajnoki meccsen, de összesen csak négyszer, nem is csoda, ha a klubja télen kölcsönadta, így tavasszal már a Hannover játékosa volt. Szalai rögtön a kezdőcsapatba került, de később megsérült, három meccset ki kellett hagynia. Ezt követően inkább csereként számítottak rá, 12 meccsen egy gólpasszig jutott.

2016 nyarán visszatért a Hoffenheim csapatához, ahol ekkor már Julian Nagelsmann volt az edző.

Szalai klasszikus cserecsatárnak számított, de így is kapott 22 alkalommal lehetőséget, ezeken szerzett nyolc gólt és adott egy gólpasszt is. A csapat meglepetésre a negyedik lett, így indulhatott a következő szezonban a Bajnokok Ligája selejtezőjében, de nem volt szerencséje, mert a Liverpool lett az ellenfél, az angolok pedig kettős sikerrel léptek tovább a csoportkörbe.

Szalai meg is sérült a szezon első meccsei után, novemberig pályára sem tudott lépni, az Európa-liga csoportkörében is csak egy meccs jutott neki, de a Braga ellen kiállították. Első bajnoki góljára januárig kellett várni, végül öt góllal zárt, a Hoffenheim pedig újra a negyedik lett, ezúttal indulhatott is a BL csoportkörében.

A Schalke után a Hoffenhiemmel is szerepelhetett a Bajnokok Ligájában Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Uwe Anspach

A 2018-2019-es idényt remekül kezdte Szalai, gólt lőtt a Bayernnek az első fordulóban, majd duplázott a Freiburg ellen. A 2012-2013-as mainzi szezonja után a második legtöbb percet lehetett a pályán, összesen 30 bajnokin kapott szerepet, hat gólja mellett volt öt gólpassza is. A Bajnokok Ligájában hatból öt csoportmeccsen játszhatott, a Manchester City elleni másodikon csak azért nem, mert a Sahtar ellen piros lapot kapott.

Szalai 2019-ben visszatért Mainzba, ahol még két és fél szezont focizott a Bundesligában. Egy-egy gól került még a neve mellé mindhárom szezonban, de klublegendaként távozott februárban Svájcba. A klub és a szurkolók sem feledik majd, mennyit tett a csapatért akkor, amikor az a kiesés ellen küzdött.

Christian Heidel, a Mainz sportigazgatója kiemelte, Szalai kérte, hogy engedjék el a Baselhez, rövid egyeztetés után úgy döntöttek, nem állnak Szalai útjába, és kiemelte, a magyar csatár sokat tett a csapatért, s ezt nem felejtik el neki.

Szalai Ádám összesen 12 évet töltött a Bundesligában, 276 meccsen 54 gólt és 26 gólpasszt szerzett, ezzel messze a legeredményesebb magyar játékos a Bundesligában. Minden klubjánál kiemelték profi hozzáállását, győztes mentalitását. Szalai Ádám nem a Messi-típusú, ösztönös zseni, keményen megdolgozott minden sikerért, amit a pályán elért. 12 évet nem lehet véletlenül a Bundesligában tölteni, ráadásul négy különböző csapatnál. Csak remélni tudjuk, hogy Baselben rendszeresen lehetőséget kap majd, és sokáig szerepelhet még a magyar válogatottban is.

A cikk megírásához az Arcanum Digitális Tudománytárát is felhasználtuk.