Vágólapra másolva!
Szabics Imrét február közepén menesztette a MOL Fehérvár FC csapata, miután zsinórban három meccset is elveszített a tavalyi bronzérmes csapat vezetőedzőjeként. A Fehérvár 11, illetve 12 pontra volt ekkor a dobogós csapatoktól, ami szinte behozhatatlannak tűnik a maradék 12 forduló alatt. Fehérváron pedig kimondva is az a cél, hogy a csapat minimum versenyben legyen a bajnoki címért a Ferencvárossal, erre pedig az elmúlt két szezonban nem volt reális esély. Szabics Imrét sokan megváltóként várták a fehérvári kispadon, de kellemetlen vége lett az alig tíz hónapos kalandnak.

Meggyőző életrajz után érkezett a fehérvári ajánlat - nem lehetett nem kipróbálni

Szabics Imre pályafutását játékosként nem kell különösebben bemutatni senkinek, de a fiatalabb olvasóink kedvéért most megtesszük. Szabics Imre Szegeden kezdett focizni, de hamar a Ferencvárosohoz került, ahol tinédzserként olyan teljesítménnyel robbant be az NB I mezőnyébe, hogy lecsapott rá az osztrák Sturm Graz. 17 évesen Niyilasi Tibor küldte pályára, 12 gólt szerzett a magyar bajnokságban. Az a Sturm, amely akkor elvitte Szabicsot, kultikus csapata volt az ezredfordulónak. Az Ivica Osim vezette csapat folyamatos versenyben volt a bajnoki címért, 1998-ban már hét fordulóval a bajnokság vége előtt bajnok lett.

Szabics Imre ugrik a manchesteri Gary Neville mellett Forrás: AFP/Gerry Penny

Ide csatlakozott egy évvel később Szabics, amikor már a bajnokság mellett a kupában is címvédő volt a Sturm. Olyan csapattársai voltak, mint Mario Haas, Hannes Reinmayr vagy Ivica Vastic. A Sturm már ekkor szerepelt a BL csoportkörében, majd a következő szezonban is csoportkörös volt. A Dinamo Zagreb, Olympique Marseille, Manchester United hármas ellen még nem lépett pályára Szabics, de a következő szezonban is csoportkörös volt a Sturm, így

a magyar csatár olyan csapatok ellen futballozhatott, mint a Rangers, a Monaco vagy a Valencia, ráadásul ezt a csoportot meg is nyerte a Sturm. Akkoriban újabb csoportkör következett a BL-ben, ahol a Panathinaikosz, a Valencia és a Manchester United hármasa várt még rá.

Szabics 2003-ban Németországba igazolt és 2005-ig a Vfb Stuttgart csatára volt. 49 Bundesliga-meccsen lőtt 14 gólt és adott hat gólpasszt. Újra szerepelhetett a Bajnokok Ligájában, emlékezetes meccse volt a Manchester United elleni, ahol gólt lőtt és gólpasszt is adott a csoportkörben.

2005-ben a Köln focistája lett, itt 11 bajnokin egy gólt szerzett, majd egy év múlva a Mainz csatáraként újabb 20 Bundesliga-meccs és két gól, valamint egy gólpassz jutott neki. Egy év után újra váltott, az Augsburg játékosaként a Bundesliga 2-ben is volt 54 meccse, ahol nyolc gólt szerzett, de itt már sokszor volt sérült. Végül 2010-ben újra a Sturm Graz játékosa lett.

Az első három szezonja remekül sikerült régi új csapatában, 78 bajnokin 19 gólt szerzett és adott 13 gólpasszt, nyert bajnoki címet és játszhatott az Európa-liga csoportkörében, BL-selejtezőben pedig a Vidinek is lőtt gólt.

Szabics Imre Stuttgartban volt pályafutása csúcsán Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Bernd Weissbrod

Utolsó szezonjában már csak öt bajnokin tudott pályára lépni, majd kissé váratlanul, mindössze 32 évesen visszavonult. 2013 szeptemberében Gerhard Goldbrich, a Sturm Graz igazgatója kijelentette: a csapatnál nem számolnak már Szabics Imrével. A klub természetesen nem akarta visszavonultatni a 36-szorosválogatott csatárt, ezt a döntést ő hozta meg.

Szabics korábban úgy állapodott meg klubjával, hogy ha labdarúgó-pályafutása véget ér, sportvezetőként marad a Sturmnál.

A szegedi származású csatár másfél évtizedet profiskodott külföldön, a válogatottban is sok mindent átélt.

2006 októbere, a Máltától elszenvedett vereség után legközelebb csaknem öt évvel később, 2011 júniusában húzhatta fel újra a címeres mezt. Persze győztes góllal tért vissza (1-0 Luxemburgban), a következő meccsén gólt fejelt San Marinóban (3-0-ra győztünk), majd a svédek ellen Szabics Imre szenzációs emelésével és Rudolf Gergely találatával tudtunk győzni.

Szabics Imre a svédek elleni Eb-selejtezőn 2011-ben Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

2013 októberben még az osztrák szakértők is találgattak, mi történt, hogy egy 32 éves focista visszavonul. „Még sohasem hallottam a labdarúgásban rejtélyesebb történetet" - magyarázta a kamerák előtt a korábbi 68-szoros osztrák válogatott, a Sky Sport Austria szakértője, Heribert Weber. Egy másik televíziós szakértő, Walter Schachner is értetlenkedett, hogy valaki ebben a korban a menedzsmentet választja, „hisz még kivezethette volna Magyarországot a világbajnokságra."

Egy szó mint száz, Szabics Imre a nyugati futballkultúra alapos ismeretével a háta mögött a Sturmnál kezdett dolgozni visszavonulása után. Egy darabig játékosmegfigyeléssel és a fiatalok koordinálásával is foglalkozott, de emellett arra is volt ideje, hogy segíteni próbáljon a magyar labdarúgáson.

Van alapja és van csúcsa, csak végre kellene hajtani. Ennél mélyebben egyelőre nem érdemes elmerülni ebben a témában, legfeljebb annyit jegyeznék meg, hogy amit kértek tőlünk, megtettük. Most várjuk a fejleményeket" – mondta Dárdai Pál még 2014-ben. Arra most nem térünk ki, mennyi valósulhatott meg ebből a programból, de tény, hogy a ma már legmagasabban jegyzett magyar szakemberek között bukkant fel Szabics Imre neve is, aki ekkor csak 34 éves volt.

Szabics Imre a Videoton elleni BL-selejtezőben 2011-ben Forrás: AFP/Ferenc Isza

Ezek után annyira talán nem is meglepő, hogy amikor Dárdai Pál 2014 őszén a magyar válogatott szövetségi kapitánya lett, többek között Szabics Imre is a szakmai stáb tagja lett. Szabics maradt a Sturm Graz alkalmazottja, a megfigyelőhálózat vezetője és a sportigazgatóság munkatársaként, de fontos feladatokat kapott a válogatott mellett is. Edzéseket vezényelt, külön foglalkozott a csatárokkal vagy az éppen sérülésből lábadozó játékosokkal.

Szabics Dárdai távozása után, Bernd Storck mellett is maradt a stábban, de 2015 októberében véget ért a közös munka. „Bernd Storck hívott, hogy megköszöni a munkámat. Nem személyes okai vannak, de nem számít rám a folytatásban. A pótselejtezőnek saját stábbal szeretne nekivágni, én pedig sok sikert kívántam neki.

a srácok rengeteget dolgoztak, hogy kvalifikáljuk magunkat az Eb-re, megérdemelnék a kijutást." Nos az a bizonyos siker már a német stábbal, többek között Andy Möllerrel jött össze, de a norvégok elleni sikert a korábbi stábtagok is a pályán ünnepelhették.

2016 márciusától Szabics a Sturm szakmai stábjában kapott helyet, mint pályaedző, de a játékosmegfigyelők vezetőjeként is dolgozott, valamint az utánpótlás korosztályoknál zajló egyéni képzésért is felelős volt.

Bernd Storck távozása után Szabics neve is benne volt a pakliban, sokan abban bíztak, hogy egy újhullámos, fiatal edző veszi majd át a kispadot, bízva a Dárdai-féle siker folytatásában.

Végül Georges Leeknes lett a befutó, de Szabics sem maradt válogatott megbizatás nélkül, 2018-tól Franco Fodát nevezté ki az osztrák válogatott szövetségi kapitányának, a német szakember munkáját pedig Szabics Imre is segítette.

Szabics Imre az osztrák válogatott mellett is dolgozott Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Christian Charisius

Összesen 33 meccsen segédkezett a sógoroknál, amíg be nem futott a Fehérvár ajánlata, amire már nem mondhatott nemet az akkor még mindig csak 40 éves szakember.

Magabiztosan érkezett, de hamar jöttek a pofonok

Amit a magyar válogatottnál nem mertek meghúzni, azt meghúzta a Fehérvár vezetősége. Februárban bejelentették, hogy április 1-étől Szabics Imre lesz a csapat vezetőedzője, a stábhoz vele együtt csatlakozott a Vidi kétszeres bajnoka, Juhász Roland, valamint egy másik korábbi közönségkedvenc, a 42-szeres válogatott Torghelle Sándor is. Az új vezetőedző szerződése az eredeti tervek szerint 2024. június 30-ig szólt.

„Szeretnék köszönetet mondani a vezetőségnek, hiszen minden követ megmozgattak azért, hogy az osztrák szövetség elengedjen és én legyek a Vidi következő vezetőedzője. Tudom, hogy ez nem volt egyszerű feladat, mert azt szerették volna, hogy maradjak. Köszönöm szépen a családom támogatását is, hiszen nem könnyű feladat négy gyönyörű hölgyet, a feleségemet és a kislányaimat Grazban hagyni, de

ők pedig majd követnek engem, hiszen nem szeretnék sokáig ilyen távolságban élni tőlük. A tárgyalások során nagyon tisztességes megbeszéléseket folytattunk a klub vezetőivel, és meg tudtak győzni arról, hogy a Vidivel komoly célokért küzdhetünk közösen a jövőben. Természetesen máshonnan is igyekeztem információkat gyűjteni a körülményekről, és mindenhonnan hihetetlenül jó visszajelzéseket kaptam, ez is megerősített abban, hogy a Vidi egy komoly klub. Nagyon sokat köszönhetek szakmailag annak, hogy tagja voltam Dárdai Pál, Bernd Storck és Franco Foda stábjának, de Szabics Imre Szabics Imre elképzeléseit szeretné valóra váltani a csapatával. Egy Európa-bajnoki részvételt és egy valószínűsíthető világbajnoki szereplést nem volt könnyű feladni, de tudatosan építettem eddig is a karrieremet, és úgy érzem, most jött el az idő arra, hogy vezetőedzőként dolgozzak. Ami a stábot illeti, azért szeretném, hogy Juhász Roland és Torghelle Sándor is csatlakozzon hozzánk, mert nagyon régóta ismerem őket, és olyan karakterekről van szó, akikkel mind emberi, mind szakmai kvalitásaik miatt Európa bármelyik kispadjára nyugodt szívvel ülnék le" – mondta a kinevezése bejelentésekor Szabics Imre.

Szabics Imre mellett Juhász Roland és Torghelle Sándor is csatlakozott a szakmai stábhoz Forrás: molfehervarfc.hu

Utólag okos az ember, de aki kicsit is ismeri a magyar viszonyokat, az tudja, mekkora felelőtlenség évekről, akár évtizedes távlatról beszélni a kinevezéskor, és ma már azt is tudjuk, hogy érdemes volt-e az Európa-bajnoki, valamint egy még mindig lehetséges világbajnoki szereplést feladnia a szakembernek. Erre ma már talán ő is nemmel válaszolna. De ne szaladjunk ennyire előre.

Szabics Imre a harmadik helyen vette át a fehérvári csapatot, de ekkor már 21 pont hátránya volt a Fradival szemben, amit természetesen lehetetlen volt ledolgozni.

„Nagyon örülök, hogy végre el tudtuk kezdeni a közös munkát. Nagyon jó benyomásokat szereztünk a csapatról" – mondta Szabics Imre, aki nem titkolta, nem volt könnyű meghozni a döntést, hogy elhagyja az osztrák válogatottat, ahogy az sem volt könnyű, hogy már két helyre figyeljen egyszerre.

Szabics arról is beszélt, hogy a MOL Fehérvár erejét és a magyar foci fejlődését jól mutatja, hogy el tudtak csábítani egy Európa-bajnokságra készülő válogatottól. A szakember reális célként tekintett arra, hogy csapatával akár a második helyet is elérje vagy megnyerje a Magyar Kupát, de a legfontosabb célnak azt tekintette, hogy épüljön a csapat, amivel a következő három évben legalább egy bajnoki címet tudna nyerni az irányításával a MOL Fehérvár.

Szabics a Kisvárda elleni gólnélküli meccsen mutatkozott be, majd az Újpest elleni 4-0-s sikerrel debütált hazai pályán is. Az MTK elleni 2-1-es siker a Magyar Kupában már döntőt ért, majd újabb bajnoki siker következett, egy 3-2 a Honvéd ellen, majd 3-1-es győzelem a Mezőkövesd ellen. Április 25-én jött az első vereség, a listavezető Ferencváros 2-1-re nyert Fehérváron.

„Megint bebizonyította a csapat, hogy az utolsó percig képes küzdeni, ha még tartott volna 10 percig a mérkőzés, biztos vagyok benne, hogy kiegyenlítünk és sikerül pontot menteni. Stressz alatt még nem biztos hogy nem hibázunk bele bizonyos szituációkba, de minden ember hibázik, én is fogok az én pozíciómban, bármelyik játékos is hibázhat, a lényeg, hogy utána kijavítsuk. Együtt sírunk, együtt nevetünk" – mondta Szabics a meccs után.

Szabics Imre első trófeája lehetett volna szakemberként a Magyar Kupa Forrás: molfehervarfc.hu

A szezon végén jött egy 3-1-es siker az MTK és egy 4-0 a DVTK ellen, de a kupadöntőben kikapott a Fehérvár az Újpesttől, 1-0-ra, így első, csonka szezonja végén trófea nélkül maradt Szabics a csapatával.

„Nagyon csalódottak vagyunk, de magunkban keressük a hibát. Tisztelettel győzünk, büszkén veszítünk. Van hiányérzetem, nagyon csalódottak vagyunk, hogy nem sikerült a kupagyőzelem, ezt most meg kell emésztenünk" – mondta Szabics, akinek így nem sikerült elérni a kitűzött céljait, nem lett kupagyőztes a csapata és a második helyre sem sikerült fellépnie a bajnokságban.

A bronzérem azt jelentette, hogy az új sorozatban, a Konferencia-ligában indulhat a Vidi, annak is az első selejtezőkörében. Az Ararat Jereván elleni párharcban jóval esélyesebbnek számított a magyar csapat, de egy hazai döntetlen után idegenben 2-0-ra kikapott a Vidi, így július 15-én be is fejezte a nemzetközi szereplését.

„Gratulálok az Ararat csapatának a győzelemhez és a továbbjutáshoz. Az történt a mérkőzésen, amit vártunk, de elmondtam a meccs előtt is, hogy a sikerhez százszázalékos teljesítményre lesz szükség, a határainkig kell elmennünk, ez sajnos nem történt meg. Azt terveztük, hogy többet birtokoljuk és nagy tempóban járatjuk a labdát, de lassan játszottunk. A probléma az volt, hogy nem tudtuk száz százalékig kontrollálni az ellentámadásban jó játékosokat, pedig ezekre a lehetőségekre számítottak végig. Az Ararat játékosain azt éreztem, hogy jobban akarják a továbbjutást és sikerrel jártak" – mondta akkor Szabics.

Óriási meglepetés volt a Fehérvár kiesése Forrás: MTI/Illyés Tibor

Ami az NB I-et illeti, ott sem kezdett a legjobban a Fehérvár, de két döntetlen után meglett az első siker is. Szeptember közepéig veretlen maradt a Szabics-csapat, majd jött a Ferencváros elleni meccs. A címvédő 1-0-ra nyert Fehérváron és hat forduló után már hat pontra volt az első helytől a Vidi.

A következő hat meccsen csak egyszer kapott ki a Fehérvár, de becsúszott mellette két döntetlen is. Az az egy vereség azonban nagyon fájó volt, ugyanis

az addigi utolsó helyezett Újpest verte meg a Vidit, ráadásul úgy, hogy a Fehérvár a 13. perctől kezdve emberelőnyben focizhatott.

A meccs után volt talán először érezhető, hogy Szabics Imre nem ura a helyzetnek.

„A meccs előtt azt mondtam, a sebzett bokszoló nagyon veszélyes, nagyon-nagyot tud ütni. Sajnos a félelmem beigazolódott, és egy halott csapatot sikerült újraéleszteni. Borzalmasan gyalázatos teljesítményt nyújtottunk, de elsősegélynyújtásban tökéletes a teljesítmény."

Hozzátette, ez már a harmadik mérkőzésük az idényben, amin huzamosabb ideig emberelőnyben játszanak. Emiatt egyre nagyobb lett a nyomás a játékosokon, főleg amiatt, mert a tabella utolsó helyén álló csapat volt az ellenfél.

„Miután a múlt héten a Honvéd ellen nagyon jó teljesítményt nyújtottunk, a mai előtt érthetetlenül állok. Ezek után el kell gondolkodni azon, hogy nem-e ez a teljesítmény a realitás.

Az idény előtt elmondtuk, nem vagyunk esélyesek a bajnoki címre, de át kell gondolni azt is, hogy a második hely megszerzése reális cél-e" – mondta akkor a csalódott szakember.

A Fradi ellen szinte esélye sem volt a Fehérvárnak Forrás: MTI

Így jutottunk el az újabb fokmérőhöz, a Fradi elleni bajnokihoz. A Groupamában lejátszott meccset bántóan simán nyerte a Ferencváros, 3-0-ra. Ezt követően a játékvezetés is szóba került, de Szabics kénytelen volt elismerni, hogy a cél csak az lehet, hogy csökkenteni lehessen a különbséget az ország legjobb csapata és a Fehérvár között.

A következő négy bajnokijából hármat megnyert a Fehérvár, de az egy vereség megint fájó volt, ugyanis a tabellán a Fehérvár előtt álló Kisvárdától jött.

A szurkolók talán abban reménykedtek, hogy a téli szünetben rendezni tudja a sorokat a Szabics Imre vezette szakmai stáb, de a dolgok csak rosszabbra fordultak. A Puskás elleni 1-0-s vereséggel indult az év, majd a kiesés elől menekülő Debrecen vitte el a három pontot Fehérvárról.

A meccs után a szurkolók Szabics távozását követelték, miközben a szakember értetlenül állt csapata teljesítményét látva.

„Engem az zavar, hogy nem tudom megmagyarázni, hogyan veszítettük el ezt a mérkőzést. Meg kell néznem újra az összecsapást, de jelenleg értetlenül állok az előtt, hogy ez a meccs nem úgy zárult le, hogy nálunk maradt a három pont. Aki erre a szakmára adja a fejét, tisztában van vele, hogy vannak ilyen körülmények. Én hiszek abban, amit képviselek és hiszem, hogy három év alatt fel lehet építeni egy komoly dolgot. Addig csinálom ezt az egészet, amíg engedik" – mondta Szabics Imre a meccs után. Ekkor talán már ő is sejtette, hogy ebből valószínűleg nem tíz, de három év sem lesz a kispadon.

A koporsószöget a Honvéd elleni meccs jelentette, ahol 3-2-re kikapott a Fehérvár, amivel már a bajnoki dobogó is tíz pontra távolodott. A meccs után érezhetően kicsúszott a mester kezéből az irányítás.

„Úgy éreztem, hogy az első félidőben is közelebb álltunk a vezetéshez, aztán azt beszéltük meg, hogy továbbra is hasonló módon kell játszani, mint az első félidőben. A mérkőzés ide-oda eldőlhetett volna. Sikerült megszereznünk a mezőnyfölényből a vezetést, utána az volt az érzésem, hogy a csapat elkezdett félni attól, hogy megnyerhetjük ezt a mérkőzést. A Honvéd jött volna, le kellett volna őket kontrázni. Egyénileg sosem kritizálok senkit nyilvánosan, most sem fogom tenni, ezt megbeszéljük bent az öltözőben. Nagyon sajnálom, hogy ezt a mérkőzést nem sikerült megnyernünk, hiszen megérdemelte volna a csapat, mert sokat tesz annak érdekében, hogy megnyerjük a mérkőzéseket. Együtt nyerünk, együtt veszítünk, közös a felelősség" – mondta Szabics Imre, de talán beszédesebb volt a csapat egyik vezérének, Fiola Attilának a nyilatkozata.

Szabics Imre, MOL Fehérvár FC edzőjeként Forrás: MTI/Vasvári Tamás

„Szarul játszottunk. Mindenki keresse magában a hibát, aztán talán a jövő héten mindenki úgy megy ki a pályára, hogy győzni akar, mert úgy néz ki, hogy sokan nem így tesznek. Három hete keressük a hibát, remélem, hogy a következő időszakban nem ezt a Videotont fogják látni, mert ez egyszerűen katasztrófa, szégyen, ahogy teljesít a csapat. Hozzáállás, a játékosok hozzáállása a hiba, nem lehet így pályára lépni és így játszani. Vezetünk 1-0-ra aztán sétálgattunk a pályán. Égetjük saját magunkat és a csapatot. Ez nem edzőkérdés, ez a játékoson múlik, fejben dől el. Vezetünk, aztán úgy játszunk, mint U15-ben. Kimegyünk a grundra, aztán rúgjuk a labdát, így nem lehet focizni. Sajnálom, hogy így játszottunk, bocsánatot szeretnék kérni a szurkolóktól, akik eljöttek a mérkőzésre, mert nem ezt érdemelték" – mondta az M4 Sportnak a lefújást követően Fiola Attila, ami alapján biztosak lehetünk benne, hogy nem volt minden rendben az öltözőben.

A meccs után nem sokkal megköszönték Szabics Imre és a stáb munkáját, Sallói István a Fehérvár sportigazgatója elmondta, „egy átalakulási és építkezési időszakban vagyunk, amelyben a klub egy fiatal magyar edzői stábnak adott lehetőséget. A tulajdonossal egyeztetve folyamatosan értékeltük a helyzetet, és abban állapodtunk meg, hogy ha már lehetőséget adtunk, akkor maradjunk türelmesek és ne kapkodjunk, hiszen számítottunk rá, hogy a csapat újraépítése nem lesz zökkenőmentes és rövidtávon az eredményesség rovására is mehet. A rosszul sikerült tavaszi rajt negatív hatással volt a játékosokra is, így sajnos a váltás elkerülhetetlen volt."

A csapat új edzője Michael Boris lett, de csodát egyelőre ő sem tudott tenni, és hogy mekkora mélyponton lehet a Fehérvár az Újpest elleni újabb vereséget követően, azt jól mutatja Nikolics Nemanja meccs utáni "nyilatkozata".

Egyelőre nem megy a nyugatról hazatérő szakembereknek

Szabics Imre sajnos egy egyre hosszabb sorba állt be azzal, hogy mindössze tíz hónapig lehetett a Fehérvár vezetőedzője. Valamiért nem megy azoknak a vezetőedzőknek, akik nyugat-európai topbajnokságokban komoly tapasztalatot szereztek játékosként, akár már a szakmai stábok tagjaiként is.

Az NB I-ben valamiért nem sikerül áttörni a falat a fiatal szakembereknek, akik a mienknél komolyabb futballközegben szedtek magukra rengeteget érő rutint.

A közelmúltból emlékezhetünk Bódog Tamásra, aki Németországban Jürgen Klopp segítője is volt, de a Diósgyőr, a Kisvárda és a Honvéd vezetőedzőjeként sem tudott maradandót alkotni. Huszti Szabolcs is veretes külföldi karrierrel vágott bele a Debrecen vezetésébe, de nem aratott túl sok sikert, 28 meccs jutott neki. Említhetnénk még Gera Zoltánt is, aki ugyan nem klubcsapatot vezet, de az U21-es válogatottnál egyelőre nem hoz kiugró eredményeket.

Ezt a sort hosszabbította most sajnos Szabics Imre is, aki hosszú évekre érkezett, de ebből végül egy teljes év sem lett Fehérváron.