Vágólapra másolva!
Kevés sikert hozott a német Bundesliga 22. fordulója a magyar játékosok csapatai számára. A három magyar válogatottat foglalkoztató RB Leipzig otthon aratott fontos győzelmet. Az autóbalesete miatt fejvédőben játszó Szalai Ádám csapata, a Mainz nem bírt a Sallai Ronalddal felálló Freiburggal. Schäfer András bemutakozott a német élvonalban, de az Union Berlin simán kikapott a Borussia Dortmundtól. Dárdai Márton a hétvégén nem kapott lehetőséget a csapatában.

Bemutatkozott a 42. magyar játékos a Bundesligában. Ráadásul ebben a szezonban Schäfer András a nyolcadik, ami önmagában is örömteli a magyar foci számára.

A nyári Európa-bajnokságon Németország ellen Münchenben vezetést (és majdnem továbbjutást érő gólt) szerző Schäfer a téli átigazolási időszak végén szerződött a berlini Unionhoz. Amely az ősszel a Konferencialigában indult, pedig mindenki kiesőnek várta. A nemzetközi kupában nem sikerült a továbbjutás, ám a Bundesligában a hetedik helyen volt féltávnál. Egy pontra a Bajnokok Ligája indulást érő negyedik pozíciótól.

A csapattól eligazolt a télen legjobbja, Max Kruse. Ő volt a szíve-lelke a gárdának, pozícióját tekintve a középpályáról indulva támadott. Ezt a posztot tökéletesen örökölhetné tőle a magyar játékos.
Amikor Berlinbe igazolt, akkor a korábban a magyar U19-es válogatott szövetségi edzőjeként ténykedő Marcus Jahnt megkérdezte a német média, aki a következőképpen jellemezte:
"Ő volt a kapitányom akkoriban.

Az Union családias hangulatával ez egy sikeresegyüttműködés lesz. Gratulálok az Unionnak, hogy egy ilyen gyöngyszem, egy ilyen kiváló középső középpályás a csapatot választotta."

Preisinger Sándor az U21-es válogatottnál edzette őt, és elmondta, hogy nagyon technikás fiatal volt, de akkor még nem tűnt úgy, hogy fizikailag megállhatja a helyét egy erősebb bajnokságban. Ilyen téren jót tett neki, hogy a szlovák pontvadászatban erősödhetett az utóbbi időkben.

Schäfer András nem akármilyen mérkőzésen mutatkozhatott be a Bundesligában. Ugyanis a Borussia Dortmund ellen debütált.

Sajnos csak akkor, a 78. percben érkezett csereként, amikor már eldőlt a találkozó, mert a BVB 3-0-ra vezetett. A névjegyét pedig másodpercek alatt letette, ugyanis első labdaérintésével kapura lőtt. Nem lett gól, de a pályán töltött negyedóra alatt is bizonyította, hogy van olyan focista, mint azok, akik nagyjából vele azonos poszton szerepelnek: Becker, Prömel, Öztunali, Ujah, Möhwald, Behren.

Schäfer András bemutatkozott, de az Union simán kikapott Forrás: Twitter

Most még a cserén kívül csak azzal került be a jegyzőkönyvbe, hogy a 95. percben sárga lapot kapott. Ezt fogjuk fel túláradó lelkesedésnek, biztos, hogy szerepel majd a neve idén tavasszal a góllövők között is.

Schäfer vasárnap debütált a Bundesligában, egy nappal korábban a Freiburg-Mainzon akár reménykedhettünk is magyar gólban, hiszen a hazai csapat magyar játékosa, Sallai Roland, és a vendégé, Szalai Ádám is támadó. Ám csak előbbi töltött hosszabb időt a pályán. Sallai tagja volt a freiburgi kezdőcsapatnak, és a 67. percig játszott. 1-0-ra vezetett a Mainz, amikor edzője, Christian Streich szokásos támadótrió-cseréje során lehozta. Érdekes, hogy két perc alatt eredményt hozott ez a változtatás, mert az érkező hármas egyike, Nils Petersen, aki a 2016-os riói olimpián elbukta az aranyérmet Németországnak, most pontot mentett. Szalai Ádám, akárcsak egy héttel korábban, most is néhány percre szállt be a hajrában. Enyhének gondolt, de váratlanul súlyosnak bizonyuló decemberi sérülése úgy tűnik már a múlté, harcolhat azért, hogy visszakapja helyét a kezdő11-ben. Bár oda most csatárposzton nem könnyű bekerülni, de Ádám már több, mint 12 éve játszik a német pontvadászatban.

Tíz találkozó választja el attól, hogy ő legyen a legtöbb Bundesliga1-es meccsen szereplő magyar.

Csak zárójelben: ebben a bajnokságban még 12 mérkőzést játszanak.

Szalai Ádám ezúttal csereként lépett pályára Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Torsten Silz

Azokon a találkozókon (ha sérülés vagy betegség nem szól közbe) akkor bizonyára pályára lép a Leipzigban a magyar kapus Gulácsi Péter, és a védő Willi Orban. Ebben a fordulóban a Köln elleni találkozót is végigjátszotta a két játékos. A tőle megszokott magas színvonalon. Mióta új edzője van a Leipzignek a fiatal Domenico Tedesco személyében, azóta ismét olyan megbízhatóan védekezik a szász csapat, mint Julian Nagelsmann idején. Nyilván a múlt heti, müncheni kirándulás nem mérvadó, de ezúttal a Köln ellen ismét rendben volt minden. Bár nyilván nem szomorkodtak Lipcsében, hogy a kecskések francia gólfelelőse, Anthony Modeste betegség miatt hiányzott. A szászok Olmo-Silva-Nkunku támadótriója remekül működött, Tedesco a meggyógyult spanyol játékost, Danile Olmot mostanában előtérbe helyezi Szoboszlai Dominikkal. Ami nem aggasztó, mert a támadókat úgyis minden meccsen cserélik az edzők. Az említett hármas tagjai most remek formában vannak, de ez majd változik. Pénteken a 70. percben érkezett Szoboszlai, addigra már eldöntötte a találkozót az RB, de ne feledjük, hogy a csapat még három színtéren érdekelt ( a bajnokság mellett a Német Kupában és az Európa-ligában), vagyis nemcsak 12 meccse van még ebben a szezonban. És mind a három fronton szeretne jól teljesíteni, hisz a Német Kupa mezőnye most olyan, hogy ott simán nyerhet. Vagyis megszerezheti első komoly trófeáját. Ehhez pedig Gulácsin és Orbanon kívül Szoboszlaira is nagy szükség lesz.

Nagyon fontos meccset nyert a Lipcse a hétvégén Forrás: AFP/Ronny Hartmann

Az biztos, hogy az RB Leipzig olyan magaslatra ért a hétvégén, ahol ebben a szezonban még nem járt. Ugyanis fellépett a negyedik helyre, ami Bajnokok Ligája főtáblát ér Németországban.