Vágólapra másolva!
A labdarúgókra általában példaképekként és hősökként tekintünk, ám ők is csak emberek, így olykor velük is előfordul, hogy hibát követnek el. Most éppen a Manchester United fiatal sztárja, Mason Greenwood körül dagad a botrány, aki könnyen lehet, hogy börtönbe kerül nemi erőszak miatt. Azonban nem csupán a 20 éves angol válogatott támadó az egyetlen focista, aki rossz magaviselet miatt került kínos helyzetbe. Ennek kapcsán összegyűjtöttük a sztárfocisták botrányait.

A napokban bombaként robbant a botrány, miszerint a Manchester United labdarúgója bántalmazta barátnőjét, Harriet Robsont. A fiatal nő az Instagram-oldalán osztott meg sokkoló képeket a sérüléseiről, azt állítva, hogy ezeket az angol válogatott támadó okozta. Robson képei mellé még egy hangfájlt is feltöltött a közösségi médiába, amin egy férfi hangja hallható, ahogy durva hangnemben közösülésre szólítja fel a nőt.

A bejegyzést ugyan törölték, de a rendőrség elkezdett nyomozni az ügyben, Greenwoodot pedig klubja határozatlan időre felfüggesztette.

– nyilatkozta a United szóvivője.

A kirobbant botrány Mason Greenwood pályafutásába kerülhet Forrás: AFP/Paul Ellis

Közvetlenül az MU bejelentése után a rendőrség letartóztatta Greenwoodot nemi erőszak és testi sértés gyanúja miatt.

Az egyelőre kérdéses, hogy a 20 éves támadónak börtönbe kell-e vonulnia, és ha igen, akkor mennyi időre, az azonban szinte borítékolható, hogy a botrány derékba töri majd ígéretesen induló karrierjét.

Mi sem bizonyítja jobban, minthogy a szurkolók már most ellene fordultak.

"Undorodom Mason Greenwood viselkedésétől. Rengeteg problémát szül a férfiak mérgező kultúrája, amellyel foglalkozni kell.

– írta a Twitteren Steven Cliff Bartlett brit üzletember és televíziós személyiség.

A szurkolók mellett a szponzor cégek is kihátrálhatnak a játékos mögül, a Nike már közleményben jelezte, hogy kiemelt figyelemmel kíséri a helyzet alakulását.

– nyilatkozta a The Athleticnek a Nike szóvivője.

Greenwood 2019 márciusában mutatkozott be a klub felnőtt csapatában, tavaly februárban pedig négy évvel hosszabbította meg a szerződését az angol rekordbajnokkal. Eddig 130 alkalommal lépett pályára a klub színeiben, és 36 gólt szerzett.

A Manchester United már felfüggesztette Greenwoodot, aki könnyen lehet, hogy börtönbe kerül Forrás: AFP/Paul Ellis

A Manchester United saját nevelésű játékosának nem ez az első botránya. Két éve az angol válogatott újoncaként csapattársával, Phil Fodennel együtt lányokat hívtak a szobájukba az Izland elleni Nemzetek Ligája-mérkőzés után, miközben szigorú előírásokat kellett volna betartaniuk a koronavírus miatt. A két fiatal focista akkor megúszta fegyelmi tárgyalással.

Azonban nem Greenwood az első nagy nevű labdarúgó, akit nemi erőszak gyanújával vádoltak és tartóztattak le. Tavaly nyáron a másik manchesteri csapat, a City világbajnok francia védőjét, Benjamin Mendyt tartóztatták le ugyancsak nemi erőszak vádjával. A 27 éves játékos ügye azóta sem tisztázódott, sőt

nemrég újabb nemi erőszakkal vádolták meg, így már nyolc ügy miatt kell felelnie, közöttük hét nemi erőszak szerepel, amelyek négy különböző nőhöz köthetők.

Hazaengedték a Manchester City nemi erőszakkal vádolt világbajnok focistáját, de az ügye még nem zárult le Forrás: AFP/Oli Scarff

A címvédő City nyáron felfüggesztette a focistát, aki augusztus 26-a óta volt előzetes letartóztatásban, ahol összesen 134 napot töltött. Mendyt idén januárban a tárgyalása előtt, óvadék ellenében hazaengedték, a tárgyalására legkorábban június 27-én kerülhet sor. Ha már Manchester,

a United ötszörös aranylabdás klasszisának, Cristiano Ronaldónak szintén szembe kellett néznie hasonló vádakkal a pályafutása elején.

Az amerikai Kathryn Mayorga 2018-ban nemi erőszak vádjával beperelte Ronaldót, azt állítva, hogy 2009-ben egy Las Vegas-i hotelszobában megerőszakolta őt a portugál világsztár. A modellből lett tanárnő azt állította, hogy 375 ezer dollárt (jelenlegi árfolyamon mintegy 120 millió forint) kapott egy évvel később a hallgatásáért cserébe. Az ügy egészen sokáig elhúzódott, ám a portugál sztárnak sikerült tisztáznia a nevét, mivel a hölgy nem tudta bizonyítani az állításait. Ronaldo természetesen tagadta a vádakat, bizonyíték hiányában pedig a rendőrség nem emelt vádat.

Cristiano Ronaldónak sikerült tisztáznia a nevét, így elkerülte a börtönt Forrás: AFP/Lluis Gene

Maradva a Premier League-nél, a Manchester City és a Sunderland korábbi játékosának botrányára talán még sokan emlékeznek a közelmúltból. Adam Johnsont 2016-ban tartóztatták le, mivel egy 16 éven aluli lánnyal létesített szexuális kapcsolatot. Az eset miatt a korábbi angol válogatott játékost menesztette akkori klubja, a Sunderland. Johnson végül a hatéves börtönbüntetésének felét töltötte csak le, 2019-ben szabadult. Az ügy teljesen beárnyékolta a karrierjét, a most 34 éves Johnson kénytelen volt felhagyni profi pályafutásával.

Alighanem kevés olyan labdarúgó van, akinek akkora mélyrepülést vett a pályafutása, mint Robinhoé. A Real Madrid egykori támadóját hatalmas tehetségnek tartották, mi sem bizonyítja jobban, minthogy Pelé az utódját látta benne, ám végül a közelébe sem ért a háromszoros világbajnoknak. A 100-szoros brazil válogatott támadó később a Manchester Cityben és az AC Milanban is játszott, ám az utóbbi években már csak botrányaival hívta fel magára a figyelmet. Robinhónak most azért kell börtönbe vonulnia, mert a vádak szerint 2013-ban több társával együtt megerőszakolt egy 23 éves nőt. A futballistát 2017-ben bűnösnek találták, ám de tagadta a vádakat, ezért fellebbezett a bíróságon.

Idén januárban az olasz legfelsőbb bíróság a korábbi ítéletet helybenhagyva végül kilenc év börtönbüntetéssel sújtotta a 38 éves játékost, akinek így rács mögé kell vonulnia.

Robinhónak egy korábbi ügye miatt kell rács mögé vonulnia Forrás: Anadolu Agency via AFP/2019 Anadolu Agency/Elif Ozturk

A Birmingham City és a Wigan egykori csatárát, Marlon Kinget 2009-ben ítélték 18 hónapos börtönbüntetésre testi sértés és szexuális erőszak miatt. A csatárnak számtalan kihágása, szabály- és törvénysértése volt, több eljárás is indult ellene csalásért, ittas vezetésért, gyorshajtásért, orgazdaságért és súlyos testi sértésért. Először 2002 májusában ítélték el 18 hónapra, ezt később kilencre csökkentették, végül 5 hónap elteltével feltételesen szabadlábra helyezték.

King az esetből nem sokat tanult, 2008 decemberében egy londoni bárban szexuálisan zaklatott, majd súlyosan bántalmazott egy húszéves egyetemista lányt.

Ittas vezetés miatt 2014-ben újra börtönbe került 18 hónapra, három évre pedig eltiltották a vezetéstől. A korábbi jamaicai válogatott támadó szabadulása után felhagyott a labdarúgással és családjával együtt Zambiába költözött.

Marlon King érkezik a tárgyalására 2009 februárjában Forrás: AFP/Shaun Curry

Lee Hughes élete egyik pillanatról a másikra változott meg,

a West Bromwich Albion egykori kiváló csatára 2003 novemberében halálos balesetet okozott: autójával nekiütközött egy másik autónak, amelynek utasa, egy háromgyermekes családapa a helyszínen életét veszítette.

Súlyosbította a dolgot, hogy Hughes cserbenhagyta áldozatát, és csak másnap adta fel magát a rendőrségen. A bíróság 2004 augusztusában hatéves börtönbüntetést szabott ki rá. A 2007-ben szabadult csatár később még alacsonyabb szintű kluboknál játszott, jelenleg 45 évesen is aktív, a Midland Football League első osztályában szereplő Stourport Swifts játékosa.

Szintén ittas vezetés miatt került bajba a Liverpool egykori dán védője, Jan Mölby, aki 1988 októberében egy éjszakai szórakozóhely előtt fejre állt a kocsijával. Óvatlan vezetés vádjával került bíróság elé, és három hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték, amely idő alatt klubja végig támogatta őt, így Mölby 1989 januárjában vissza is tért a csapatba.

Ugyancsak az alkohol miatt került börtönbe az Arsenal legendás hátvédje, Tony Adams, aki 1988-ban, 21 esztendősen a csapatkapitányi karszalagot is megkapta az Ágyúsoknál. A védő már akkoriban is az éjszakai balhéiról volt híres, 1990. május 6-án pedig kocsijával egy falnak ütközött, és az alkoholteszt a megengedett mennyiség négyszeresét mutatta ki a szervezetében. Adams 57 napot töltött a chelmsfordi börtönben, szabadulás után azt állította, hogy a rács mögött semmi hasznosat nem tanult az alkoholfüggőséggel kapcsolatban.

Tony Adamsnek nincsenek jó emlékei a börtönben töltött napokról Forrás: AFP/Adrian Dennis

– nyilatkozta korábban Adams.

Az Arsenal legendája 1996-ban vallotta be a nyilvánosság előtt, hogy alkoholfüggő, és ezt követően sikerült kigyógyulnia a betegségből - amihez az is kellett, hogy a londoni klub, illetve annak egykori edzője, Arsene Wenger végig kiálljon mellette.

Az Arsenal egy másik legendás labdarúgója, Ian Wright egészen másképp élte meg a börtönben töltött időszakot. Az angol támadó mindig őszintén beszélt az esetről, és arról, hogy ez hogyan változtatta meg őt emberként.

Az egykori csatár mindössze 19 éves volt, amikor nem volt hajlandó befizetni egy pénzbírságot, ezért 1982-ben két hétre elítélték.

Meglehet, hogy rövid időnek tűnik, amit Wright rács mögött töltött, ám ez is elegendő volt ahhoz, hogy rájöjjön, hogyan szeretné élni hátralévő életét.

– mondta 2016-ban az egykori csatár, aki pályafutása során 185 gólt szerzett az Arsenal színeiben.

Az Arsenal legendája, Ian Wright gyakran beszél a fiatal korában történt incidensről Forrás: Imaginechina via AFP/Stringer - Imaginechina/Stringer

A Liverpool korábbi szélsőjének, Jermaine Pennantnak 2005-ben 30 napot kellett a rács mögött töltenie ittas vezetés miatt: a focista eredetileg 90 napot kapott, mivel jogosítvány nélkül, részegen nekiment egy lámpaoszlopnak, ám végül egy hónapot követően kiengedték. Szabadulása után két hónapig egy elektronikus jelzőt kellett viselnie. Még akkor is, amikor a pályán volt.

Az angol labdarúgás egyik legnagyobb botrányhőse kétségkívül Joey Barton. A Newcastle United egykori középpályása a pályán és azon kívül is indulatosságáról volt híres. Bartont kétszer is elítélték verekedésért és erőszakért, az első esete az volt, amikor Liverpool belvárosában szándékosan elütött az autójával egy gyalogost, emiatt 77 napot töltött börtönben. Majd 2008-ban négy hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott, amiért korábbi Manchester City-s csapattársát, Osumane Dabót az egyik edzésen megtámadta: összeverekedtek, majd a középpályás hátulról belekapott a francia futballista szemébe, orrába és szájába, aki ennek következtében kórházi kezelésre szorult.

Joey Barton edzőként is ugyanolyan vehemens, mint játékosként volt Forrás: NurPhoto via AFP/MI News/NurPhoto/Mi News

Barton jelenleg az angol harmadosztályú Bristol Rovers menedzsere, de indulatosságát a mai napig nem tudta levetkőzni. A közelmúltban azért kellett magyarázkodnia, mert állítólag 2019-ben megtámadta a Barnsley korábbi vezetőedzőjét, Daniel Stendelt. Bizonyítékok hiányában Bartont nem találták bűnösnek az ügyben.

Bartonhoz hasonlóan az angol labdarúgó-bajnokságban szereplő Everton egykori játékosa, Duncan Ferguson is meglehetősen forrófejű volt. Ferguson ellen korábban négyszer is eljárás indult, többek között két taxisofőr és egy horgász ellen elkövetett súlyos testi sértés miatt. A négy esetből háromnál megúszta pénzbüntetéssel, 1994-ben viszont börtönbe kellett vonulnia. Az ok egészen rendkívüli volt abban a tekintetben, hogy az erőszakos cselekedetét a pályán követte el. Az egykori skót csatár még a Rangers színeiben lefejelte a Raith Rovers focistáját, John McStayt, és az ügy polgári bíróság elé került, amely három hónapos börtönbüntetésre ítélte Fergusont.

Duncan Ferguson fiatal korában többször is összetűzésbe került a törvénnyel Forrás: AFP/Anthony Devlin

A skorpiórúgásáról elhíresült René Higuita köztudottan jó viszonyt ápolt a híres kolumbiai drogbáróval, Pablo Escobarral. A kolumbiai kapus 1993-ban került börtönbe hét hónapra, mert részt vett egy emberrablásban.

Minden idők egyik legtehetségesebb és legimádottabb labdarúgója, Ronaldinho vétke ugyan eltörpül a fentebb említettekhez képest, ám a brazil sztár sem úszhatta meg a börtönt. A Barcelona egykori kiválósága fivérével együtt hamis okmányokkal próbált beutazni Paraguayba, ám a hatóságok lekapcsolták. A világbajnok labdarúgót letartóztatták és börtönbe zárták, így a 40. születésnapját rács mögött volt kénytelen ünnepelni, majd 1,6 millió dollár óvadék fejében házi őrizetbe került át egy asuncióni luxushotelbe. Öt hónap után szabadult, ám a botrányos időszak megviselte.

A hitemet azonban nem veszítettem el, rendszeresen imádkoztam azért, hogy jobbra forduljon a sorsom" – idézte a Goal.com a mindig mosolygós brazil klasszist.