Idegenben jutott tovább a Barcelona a Napoli ellen

fbl Horizontal
Barcelona's players celebrate the opening goal during the UEFA Europa League knockout round play-off second leg football match between SSC Napoli and FC Barcelona at the Diego Armando Maradona Stadium in Naples on February 24, 2022. (Photo by ANDREAS SOLARO / AFP)
Vágólapra másolva!
A hazai pályán szereplő Napoli a nyolcaddöntőbe jutásért játszott az Európa-ligában az FC Barcelona ellen. Az első félidőben Jordi Alba, Frenkie de Jong, és Piqué góljaival a vendégek szerezték meg a vezetést. A nápolyiak Insigne tizenegyesével szépíteni tudtak. A második félidőben még Aubameyang is betalált, a Napoli részéről pedig Politano volt eredményes. A magabiztos játékot bemutató Barcelona idegenben győzte le a Napoli csapatát, és továbbjutott.

Az első találkozón a Camp Nouban 1–1-es döntetlen született. A Napoli középpályása, Piotr Zielinski góljára tizenegyesből válaszolt Ferran Torres. A nápolyiak hat tétmeccs óta veretlenek, viszont a legutóbbi három mérkőzésük egyaránt 1–1-es döntetlennel zárult. A Barca öt meccse nem kapott ki, viszont a legutóbbi három meccsén csak döntetlent játszottak Xavi tanítványai.

A Napoli a Meret – Di Lorenzo, Koulibaly, Rrahmani, Mário Rui – Fabián, Demme – Elmasz, Zielinski, Insigne – Osimhen kezdő tizeneggyel vágott neki az összecsapásnak. A Barcelona pedig Ter Stegen – Dest, Araújo, Piqué, Jordi Alba – , Busquets, F. de Jong, Pedri – A. Traoré, Aubameyang, Ferran Torres felállásban kezdte el a találkozót.

Már a meccs elején letámadta a Napolit a Barcelona, és nemsokára megszerezte a vezetést is a jóval lendületesebben játszó vendégcsapat: a nápolyiak végeztek el egy szögletet a 8. percben, de a Barcelona védői kifejelték a labdát. A labda Aubameyanghoz került, aki remek ütemben indította a középen kilépő Traorét. A spanyol szélső lefutott két védőt, majd a jobboldalon érkező Jordi Albához passzolt.

A balhátvéd pedig egy jobblábas lövés után megszerezte a vezetést a Barcelonának.

Jordi Alba lőtte az első gólt Forrás: AFP/Andreas Solaro

A 13. percben Ferran Torres sarkazta vissza Ter Stegen ötvenméteres indítását a csapattárs Frenkie de Jong elé.

A holland középpályás tizennyolc méterről, kissé lágyan alányesve lőtte be a labdát a Napoli kapujának bal felső sarkába.

Meretnek esélye sem volt hárítani a kísérletet.

Frenkie De Jong szép gólt lőtt Forrás: AFP/Andreas Solaro

A 23. percben tizenegyeshez jut a Napoli: Osimhennel szemben szabálytalankodott a vendégek kapusa, Ter Stegen a tizenhatoson belül. A bíró tizenegyest ítélt. A megítélt büntetőt Insigne végezte el, és a Napoli támadója remekül helyezve a jobb alsó sarokba lőtte a labdát.

Nagyon sok támadást vezetett mindkét csapat,

de a Barcelona akció jóval több veszélyt tartogatttak a Napoli kapujára.

A 45. percben a középhátvéd Piqué is betalált: a spanyol játékos a tizenhatoson belül felpörgette a labdát magának, majd ballal remekül helyezte el a labdát a kapu bal oldalába. Az első félidőben több találat nem született.

Gerard Pique a félidő végén talált be Forrás: AFP/Andreas Solaro

A második félidő elején egyik csapat sem tudott kialakítani nagyobb helyzeteket. Az 59. percben aztán megtört a jég, és valószínűleg a mérkőzés is: Traoré passzolta keresztbe a labdát a Napoli tizenhatosa előtt De Jong irányába. A holland középpályás azonban átlépte azt, megtévesztve ezzel a hazai védőket. A labda Aubameyang elé került, és a Barcelona csatára jobb lábbal kapásból a bal felső sarokba lőtt.

A Napoli játékosain látszott, hogy teljesen elkedvtelenítette őket az újabb kapott gól. A Barcelona pedig nem erőltette a támadásokat az előnye birtokában.

A 86. percben Politano egy szerzett labdát követően egy szép lövéssel talált be a vendégek kapujába,

így már csak két gól volt a különbség a két csapat között. A hátralévő időben azonban már nem esett több találat, így a Barcelona idegenben győzte le a Napoli csapatát, és jutott be az Európa-Liga nyolcaddöntőjébe.

A Borussia Dortmund viszont kiesett, mert hazai veresége után döntetlent játszott a Glasgow Rangers otthonában. A nyolcaddöntő sorsolását pénteken 13 órakor tartják, a sorozat fináléját pedig május 18-án Sevillában játsszák.

Európa-liga, nyolcaddöntőbe jutásért, visszavágók:


SSC Napoli (olasz)-FC Barcelona (spanyol) 2-4 (1-3)
gól: Insigne (23., 11-esből), Politano (87.), illetve Alba (8.), de Jong (13.), Pique (45.), Aubameyang (59.)
Továbbjutott: az FC Barcelona 5-3-as összesítéssel.

Real Betis (spanyol)-Zenit (orosz) 0-0
Továbbjutott: a Real Betis 3-2-es összesítéssel.

Glasgow Rangers (skót)-Borussia Dortmund (német) 2-2 (1-2)
gól: Tavernier (22., 57., előbbit 11-esből), illetve Bellingham (31.), Malen (42.)
Továbbjutott: a Glasgow rangers 6-4-es összesítéssel.

Braga (portugál)-Sheriff Tiraspol (moldovai) 2-0 (2-0)
gól: Medeiros (17.), Horta (43.)
Továbbjutott: a Braga büntetők után, 3-2-es összesítéssel.

korábban:
Dinamo Zagreb (horvát)-Sevilla (spanyol) 1-0 (0-0)
g: Orsic (65., 11-esből)
piros lap: Delaney (91., Sevilla)
Továbbjutott: a Sevilla 3-2-es összesítéssel.

Olimpiakosz (görög)-Atalanta (olasz) 0-3 (0-1)
g: Maehle (40.), Malinovszkij (67., 69.)
Továbbjutott: az Atalanta kettős győzelemmel, 5-1-es összesítéssel.

Real Sociedad (spanyol)-RB Leipzig (német) 1-3 (0-1)
g: Zubimendi (67.), illetve Orbán (39.), André Silva (59.), Forsberg (89., 11-esből)
Továbbjutott: az RB Leipzig 5-3-as összesítéssel.

SS Lazio (olasz)-FC Porto (portugál) 2-2 (1-1)
g: Immobile (19.), Cataldi (95.), illetve Taremi (31., 11-esből), Uribe (68.)
Továbbjutott: az FC Porto 4-3-as összesítéssel.