Vágólapra másolva!
A német labdarúgó-bajnokságban szereplő Borussia Mönchengladbach sportigazgatója, Max Eberl tizenhárom év után kimerültségre hivatkozva lemondott a posztjáról. A Bundesliga egyik legelismertebb sportvezetője könnyek között jelentette be, hogy befejezi a munkát a sok problémával küzdő klub élén. Eberl soha többé nem akar már a labdarúgásban tevékenykedni, mert a német szakember szerint a labdarúgás beteggé tette az utóbbi években.

A Bundesligában szereplő klubot Eberl játékosként majd később sportvezetőként több mint két évtizeden keresztül szolgálta. A német sportsajtóban szinte földrengést okozott a Csikók (Die Fohlen) becenevű csapat sportigazgatójának nyilatkozata a lemondásával kapcsolatban. Az újságíróknak Eberl elmondta, hogy az egészsége érdekében mondott le a pozíciójáról.

– mondta a 48 éves szakember.

A sajtótájékoztatón a könnyeivel küszködött a sportigazgató Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / Borussia Mv?nchengladbach/vi/Borussia Mv?Nchengladbach

A Mönchengladbach sportigazhatójának szerződését alig két évvel ezelőtt hosszabbították meg.

– mondta el a könnyeivel küszködve Max Eberl a sajtótájékoztatón.

Jobbhátvédből vált sportigazgatóvá

Max Eberl gladbachi sikerkorszaka 1999 elején kezdődött. A Greuter Fürth jobbhátvédjét ugyanis ekkor szerződtette a Borussia Mönchengladbach csapata. Az egykori német utánpótlás-válogatott futballista korábban a Bochum csapatával kétszer is megnyerte a német másodosztályú bajnokságot, és ez jó ajánlólevélnek bizonyult a klubnál.

Nagy munkabírású játékos volt a Gladbach volt sportigazgatója Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / firo/Firo

Eberl egészen a 2003/2004-es szezonig játszott az első csapatban. Az utolsó idényében egyre többet segített a második számú csapatnál folyó munkában, ámbár edző nem szeretett volna lenni. 2005-ben aztán a visszavonult focistát kinevezték az akadémia igazgatójának,

majd három év múlva már a sportigazgatói szerepkörében segíthette a Borussia Mönchengladbachot.

A német szakember sportszakmai döntései egyre jobban meglátszottak a csapat teljesítményén. A sportvezető számára mindig nagyon fontos volt a klub költségvetésének alacsony szinten tartása. Eberl kezdeti éveiben a kiesés elkerüléséért harcolt a csapat. Később Lucien Favre edzősége alatt bronzérmesek lettek a bajnokságban, és a nemzetközi kupaszereplést is sikerült elérni a Gladbachnak. A német sportigazgató remek átigazolásokat bonyolított le a Mönchengladbachnál, és a klub szinte mindig pluszban zárta a játékostranzakciókat.

A Mönchengladbach mindig is a szíve csücske volt Max Eberlnek Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / firo Sportphoto/Firo/Sebastian El-Saqqa

A brazil Raphael a Dinamo Kijevtől ötmillió euróért érkezett a Gladbachoz 2013-ban, majd hét éven át a szurkolók egyik kedvencévé vált. A támadó középpályás 201 meccsen 71 gólt és 35 gólpasszt szerzett a csapatban. A hihetetlenül jó bal lábáról ismert venezuelai csatár, Juan Arango 2009-től öt éven át varázsolt a Mönchengladbachban. A Dortmundnál túl gyengének tartott Marco Reus szintén 2009-ben érkezett a másodosztályban szereplő Mönchengladbachoz. A fiatal játékosért csupán egymilliót fizetett a klub,

de három évvel később Eberl már 17,1 millió euróért adta el a támadót a dortmundi nevelőegyesületének.

Max Eberl nagyon jó igazolásokat ütött nyélbe a Gladbach számára Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / firo Sportphoto/Firo Sportphoto/Jurgen Fromme

A svájci kapus, Yann Sommer 2014-ben érkezett a fekete-fehérekhez, és azóta is a Bundesliga egyik legjobb kapusaként tartják számon. Eberl talán legnagyobb üzlete a svájci középpályás, Granit Xhaka volt.

A svájci válogatott csapatkapitánya még 2012-ben érkezett 8,5 millió euróért a klubhoz, majd 140 mérkőzés után 45 millió euróért elvitte a Premier League-ben szereplő Arsenal.

A Mönchengladbach 4 millió eurót fizetett 2015-ben a középhátvéd Elvediért, aki azóta is a védelem legbiztosabb pontjainak egyike. Még ugyanebben az évben Thorgan Hazardért 9,5 millió eurót fizetett a német klub a Chelsea csapatának. Négy év múlva a Borussia Dortmund 25,5 millió euróért igazolta le a belgák kiváló támadóját.

A járvány keresztbe tett a klubnak

Max Eberl később megkérdőjelezhető döntéseket hozott. A klub pedig lelépett a sikerek felé vezető útról. A 2010-es évek második felében nagyot estek a Mönchengladbach bevételei, amire a koronavírus-járvány is rátett egy lapáttal. A legutóbbi két évben nem adott el senkit a klub, bár nem is igazán volt kereslet a Gladbach labdarúgói iránt a nemzetközi játékospiacon.

A Mönchengladbach az idei szezon előtt a BL-indulást jelentő helyeken szeretett volna végezni, de a klub vezetőségének minimális célkitűzése az európai kupaporondot érő helyezések elérése volt. A nyáron Marco Rose távozott a vezetőedzői posztról, és helyére érkezett Adi Hütter a Frankfurttól. A váltás azonban nem igazán jött be a csapatnak. Ősszel egy négyes vereség-sorozatba került a gárda,

és a négy meccsen 17 kapott gól gyorsan a kiesőzóna közelébe sodorta a Mönchengladbachot.

A legsúlyosabb kudarc a Freiburg elleni hazai pályán elszenvedett 6-0-s vereség volt. A korábbi kulcsemberek (Mathias Ginter, Marcus Thuram és Denis Zakaria) szörnyű teljesítményt nyújtottak.

Ráadásul a koronavírus járvány okozta stadionbezárások nagyon érzékenyen érintették a klub gazdasági hátterét. A Borussia Mönchengladbach stadionja, a Borussia-Park 2020 márciusa óta mindössze négy teltházas mérkőzésnek tudott otthont adni. A meccsnapi bevételek megcsappanása

két év alatt több mint 65 millió eurós veszteséget jelentett a klub kasszájában.

A német csapatnak csalódást keltő idénye van Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Firo Sportphoto/Jvorgen Fromme

A klubnál a játékosok eladásával próbáltak többletbevételre szert tenni. A téli átigazolási időszakban a svájci Denis Zakariát áron (8,6 millió euró) alul adta el a klub a Juventusnak. A középpályásnak lejárt volna a nyáron a szerződése, Zakaria ingyen távozhatott volna a csapattól. Így a játékos eladásával viszonylag jól járt a Gladbach. A csapat másik meghatározó játékosa, Matthias Ginterért viszont valószínűleg semmit nem fog kapni a klub, a német válogatott a nyáron ingyen hagyhatja el a Mönchengladbach csapatát.

Ráadásul az új televíziós szerződés miatt a Bundesliga csapatai 18 millió euróval kevesebbet kaptak, mint az előző szezonban.

Nem meglepő, hogy Max Eberl feje fölött egyre jobban összecsaptak a hullámok, amit a sportigazgató már nehezen tudott elviselni.

Beteggé tette a futball

– mondta el róla André Schubert, a német csapat korábbi edzője. A Real Madrid német válogatott középpályása, Toni Kroos a hír hallatán nem fogta vissza a dicséreteket.

mondta el a német klasszis. Schubert szerint a korábbi Bajnokok-Ligája szereplés nagyban Eberl sportigazgatói tevékenységének köszönhető. A Gladbach egykori edzője óriási dolognak tartja ezt, mivel olyan klubokkal kellett versenyeznie a csapatnak, mint a Bayern München, a Borussia Dortmund, az RB Leipzig, vagy a Leverkusen. Az infrastruktúra terén is jelentősen fejlődött a német a klub, több edzőpályát is felhúztak Eberl regnálása alatt.

Max Eberl nem akar már focival foglalkozni Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Anke Waelischmiller/Sven Simon

A lemondott sportigazgatót korábban összeboronálták a Bayern Münchennel illetve Szoboszlai Dominik, Gulácsi Péter, és Willi Orbán csapatával, az RB Leipziggel is.

– mondta el Eberl a pletykákra reagálva.

A német labdarúgás közelmúltjában Eberlhez hasonlóan több játékos és edző küzdött mentális problémákkal. A Bayern München korábbi középpályása, Sebastian Deisler 27 évesen hagyta abba a játékot a leküzdhetetlennek bizonyuló depressziója miatt. A Manchester United jelenlegi edzője, Ralf Rangnick még 2011-ben mondott le a Schalke csapatának vezetéséről, mivel krónikus fáradtsággal küzdött.

A német válogatott és a Hannover csapatának kapusa, Robert Enke öngyilkosságot követett el 2009-ben.

A bíró Babak Rafati két évvel ezelőtt öngyilkossági kísérletet követett el a rá háruló nagy nyomás miatt.

A Gladbach szurkolói köszönetet mondtak a sportigazgatónak Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Friso Gentsch

Eberl már tavaly ősszel tárgyalt a klubjával, hogy abba szeretné hagyni a munkát. Több hét szabadságot kapott a vezetőségtől, de már akkoriban voltak jelei annak, hogy képtelen folytatni a sportigazgatói tevékenységét.

A klub elnöke, Rolf Konigs elmondása szerint tiszteletben tartották Eberl döntését, de nehezen fogadták el.

Az elnök szerint a szakember döntése mögött csupán "egy rossz nap" állt. A német Bild némi élccel így fogalmazott: a Gladbach elnökének mondata annyira rideg volt, hogy akár megakadályozhatta volna a globális felmelegedést.

– árulta el Eberl a sajtótájékoztatón.

Eberl megpróbált erős maradni, de nem sikerült neki Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / Borussia Mv?nchengladbach/vi/Borussia Mv?Nchengladbach

A döntés mögött az is állhat, hogy a tavalyi év végén a német bulvársajtó sokat csámcsogott a sportigazgató új kapcsolatáról. A svájci Sedrina Schaller hat évig a Tele1 tévécsatornánál dolgozott riporterként és műsorvezetőként, majd később a Mönchengladbach csapatmenedzsere lett. Ekkor szövődött románc a férfi és a nő között. A kapcsolat már olyan komollyá vált, hogy a további pletykák elkerülése érdekében Sedrina télen otthagyta az állását. Max Eberl 21 éven keresztül volt házas, de gyermeke nem született.

– nyilatkozta a korábbi edző, Schubert.

Kevés embernek sikerült olyan sokáig a sportigazgató szerepében maradnia a Bundesligában, mint Max Eberlnek. A korábbi Aranylabdás hátvéd, Matthias Sammer nagyon sikeres időszakot töltött a Bayern München csapatának sportigazgatójaként, de ő is csak négy évig bírta a gyűrődést. Sammer 2016-ban lemondott a posztjáról.

– nyilatkozta Sammer a német Der Tagessspiegel lapnak.

A távozó Eberlt sokszor a Bayern München elnökéhez, Uli Hoenesshez hasonlították. Az adócsalásért elítélt Hoeness évtizedekig járt különböző német televíziós műsorokba, ahol hangzatos mondataival sokszor témát szolgáltatott az újságíróknak és a szurkolóknak.

A sportigazgató a meccseken is a játék közelében szeretett lenni Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / firo Sportphoto/Firo/Sebastian El-Saqqa

Eberl szintén szenvedélyesen tudott nyilatkozni a sajtónak és a médiának, és eme tulajdonságai sokat segítették a pályafutása alatt. A nagy kérdés mindig az volt, hogy ez fenntartható volt-e ez a szerep a német sportigazgató számára.

– mondta el Eberl, aki szerint a szeretett klubja nem vette észre, hogy mekkora küzdelmet vív önmagával. Más Bundesliga csapatok, mint a Borussia Dortmund, a Hertha Berlin, vagy a Mainz az elmúlt szezonokban megosztották a sportigazgatók feladatkörét a klubon belül. A Mönchengladbachnál is fontolóra vették ezt a dolgot, hogy egy ember helyett ketten figyeljenek a szakmai feladatokra.

– mondta el Rolf Konigs, a Gladbach elnöke. Az új sportigazgaztónak nem lesz könnyű dolga, mivel megannyi fontos döntést kell majd meghoznia a keret kialakításánál, hogy a Möchengladbach ne sodródjon még mélyebbre.

A német csapatnál több szerződés is lejár 2023-ban.

A német válogatott Jonas Hofmann mellett Lars Stindl és Yann Sommer is távozhat jövő nyáron. A klub egyik legnagyobb értékének számító Marcus Thuram, a tizenegyeseket remekül lövő Rami Bensebaini, a BL-ben szép gólokat szerző Alessane Plea, valamint a svájci válogatott középcsatár, Breel Embolo is elhagyhatja a Mönchengladbach csapatát.

Max Eberl nem bírta a nyomást a Gladbachnál Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Rene Traut/Sven Simon

Eberl hibájának azt lehetne felróni, hogy nem adta el a legjobb játékosait a megfelelő pillanatban, és a szintlépés reményében megpróbálta a csapat határait kitolni.

A klub túlköltekezett, az eredmények pedig nem jöttek.

Ha nem sikerül rendezni a klub körüli dolgokat, könnyen előfordulhat, hogy a Borussia Mönchengladbach csapata olyan gárdák sorsára juthat, mint a másodosztályban szereplő Werder Bremen, a Hamburg, vagy a Schalke. A csapat volt edzője, Schubert viszont abban bízik, hogy Eberl lemondása rávilágít a német focin belül lévő láthatatlan problémákra is.

– mondta el Schubert.