Vágólapra másolva!
A végső győzelemre is esélyesnek tartott Paris Saint-Germain Kylian Mbappé utolsó pillanatban szerzett góljával 1-0-ra legyőzte a Real Madridot. A másik mérkőzésen a Manchester City gyakorlatilag már az első meccsen eldöntötte a továbbjutás kérdését, miután 5-0-ra ütötte ki a portugál Sporting Lisboa csapatát. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a keddi BL-nyolcaddöntők további érdekességei.

Messinek nem ment, Mbappé a végén villant, előnyben a PSG

A nyolcaddöntő nyitó játéknapjának rangadóján a PSG hazai pályán fogadta a 13-szoros BEK-, illetve BL-győztes Real Madridot. Mindkét oldalon bizakodásra adhatott okot, hogy kulcsjátékosok épültek fel a sérüléseikből: a spanyol bajnoknál Karim Benzema egy, míg a franciáknál Neymar két hónap kihagyás után térhetett vissza.

A francia sztárcsapatnak azonban ezúttal is nélkülöznie kellett a világ- és kétszeres Eb-győztes Sergio Ramost, aki vádlisérülés miatt nem állhatott Mauricio Pochettino rendelkezésére. A spanyol védő a lelátóról figyelte jelenlegi és egykori klubjának összecsapását.

A Paris Saint-Germain rutinos védője, Sergio Ramos nem játszott volt csapata ellen Forrás: AFP/Franck Fife

Benzema a 100. BL-meccsén lépett pályára a Real Madrid színeiben, ezzel beérte Cristiano Ronaldót, ám a visszatérése nem sikerült fényesen, ugyanis a csapata enervált játékán ő sem tudott igazán segíteni.

Mi sem bizonyítja jobban, hogy a spanyol bajnokság listavezetőjének egyetlen kapura lövési kísérlete volt a szünetig, ilyen legutóbb 2014-ben egy Borussia Dortmund elleni összecsapáson fordult elő a csapattal.

Benzema visszatért, de a két francia támadó közül csak Mbappénak volt oka az örömre Forrás: AFP/Franck Fife

A játék képe a második félidőre sem változott, a PSG hatalmas fölényben játszott, a Real pedig jobbára csak védekezett, Courtois-nak többször is bravúrt kellett bemutatnia. A PSG aztán megszerezhette volna a vezetést,

az önmagához képest haloványan játszó Lionel Messi tizenegyesét kivédte Courtois. A hétszeres aranylabdás klasszis 23-szor végezhetett el büntetőt a Bajnokok Ligájában, és ötödször hibázott, a PSG-színeiben először.

Lionel Messinek ezúttal sem ment a gólszerzés a Real Madrid ellen Forrás: AFP/Franck Fife

Az utolsó húsz percre pályára lépett Neymar, aki a végén eldönthette volna a mérkőzést, de ziccert hibázott. Ennek ellenére fontos szerepet vállalt a PSG-góljában, ugyanis ő adta a gólpasszt Kylian Mbappénak, aki az utolsó pillanatban megnyerte a meccset csapatának. A világbajnok csatár elképesztő formában van, a legutóbbi 13 BL-meccsén 13 gólt szerzett.

A Real a 2003/2004-es szezon óta most próbálkozott a legkevesebb kapura lövéssel, csupán három kísérletet jegyezhettünk fel, de egy sem talált kaput. Ezzel szemben a Paris Saint-Germain 21-szer vette célba ellenfele kapuját. Ez abszolút negatív csúcs, ugyanis a spanyol csapat történetében korábban még soha nem volt ekkora arányú különbség a próbálkozásokat tekintve.

Ha Pochettino együttese élesebb lett volna, akár nagyobb arányú győzelem is születhetett volna, ettől függetlenül megérdemelten nyerte meg az első meccset. A párizsi gárda félelmetes mutatóval bír otthon, ugyanis a legutóbbi 65 hazai meccséből mindössze hatot veszített el, 42-t pedig megnyert.

"Nagyon elégedett vagyok. A csapat remekül teljesített. Jobbak voltunk a Realnál, így véleményem szerint megérdemelten nyertünk. Már a középpályán kellő nyomás alá tudtuk helyezni a Realt, ezzel többször is hibára tudtuk kényszeríteni őket a passzoknál. Keményen dolgoztunk, hogy megállítsuk őket. Minél magasabban szerettünk volna labdát szerezni, ez 90 percen keresztül sikerült is, hiszen nagyon kevés helyzetet tudtak csak teremteni" – dicsérte Mauricio Pochettino a játékosait.

Mbappé a 94. percben döntött a rangadón Forrás: AFP/Alain Jocard

Hiába a Messi, Neymar, Mbappé álomtrió, a párizsiak az idei szezonban már sokadszorra csak az utolsó pillanatban tudták kicsikarni a győzelmet. Múlt pénteken Mbappé a 92. percben szerzett győztes gólt a Rennes elleni bajnokin, most a 94. percben volt eredményes éppen az a csapat ellen, ahová a hírek szerint a nyáron igazolhat.

"Azért álmodozunk és készülünk folyamatosan, hogy ilyen meccseken játszhassunk. Mindig nyerni akarunk. Nagyon örülök attól függetlenül, hogy minimális csupán az előnyünk. Mint mindenki a csapatban, úgy én is a lehető legjobb formámat igyekeztem nyújtani, hogy támadásban és védekezésben is eredményesek tudjunk lenni. Boldog vagyok, hogy megjutalmazott a sors ezzel a góllal. Az ilyen meccseken mindig nagy az iram, folyamatosan figyelni kell, hogy mikor adódik lehetőség" – értékelt a francia világbajnok csatár, akit a mérkőzés emberének választottak meg.

A PSG játékosai ünneplik Mbappé utolsó pillanatban szerzett gólját Forrás: AFP/Geoffroy Van Der Hasselt

"Már most levontunk néhány tanulságot, de a visszavágó egy teljesen más meccs lesz. Szeretnék köszönetet mondani a szurkolóknak. Tudjuk, hogy az elmúlt hetekben nem voltak elégedettek a teljesítményünkkel. Teljesen jogosan, igazuk volt. Ennek megvoltak az okai. Viszont ma nem éreztem, hogy ellenünk lennének a szurkolók. Az egész meccs alatt biztattak bennünket. Nagyon örültünk ennek, és igyekszünk a folytatásban is boldoggá tenni őket" – mondta Mbappé az UEFA hivatalos oldalán.

"Az, hogy hátrányba kerültünk nem sokat változtat a célunkon: nyernünk kell a visszavágón, hogy továbbjussunk. Remélhetőleg a szurkolóinkkal a hátunk mögött ez sikerülni is fog. Kapusként az ember tisztában van vele, hogy sok dolga lesz az ilyen típusú meccseken. Sokat tanulmányoztam Messi büntetőit, és megpróbáltam túljárni az eszén a tizenegyesnél. Néha nekem is lehet egy kis szerencsém" – fogalmazott a Real Madrid belga kapusa, Thibaut Courtois.

Thibaut Courtois hiába védte ki Lionel Messi tizenegyesét, kikapott a Real Madrid Forrás: AFP/Franck Fife

"Jó meccs volt. Tudtuk, hogy nem lesz egyszerű, mert a támadóik képesek nagy nyomás alá helyezni a védelmet. Sajnos most hiányzott az átütőerő a játékunkból és a jó passzok, így nem tudtunk olyan kontratámadásokat vezetni, amilyeneket előzetesen szerettünk volna" – indokolta a vereséget Casemiro, a Real brazil középpályása.

"A PSG magasan védekezett. Ezt nagyon jól csinálták, mivel emiatt nehézségekbe ütköztünk. A sok rossz passz miatt nem tudtuk kihozni a labdát a térfelünkről. Hátrányba kerültünk, de nincs még veszve semmi. A visszavágón sokkal jobban kell nyomnunk és sokkal jobban meg kell becsülnünk a labdát, mert ez ma sajnos nem sikerült" – utalt Carlo Ancelotti arra, hogy csapata 85 százalékos pontossággal passzolt a meccsen, míg a PSG-nél ez a mutató 91% volt.

Történelmet írt a megállíthatatlan City

A játéknap másik meccsén az angol bajnok és listavezető Manchester City egyetlen félidő alatt gyakorlatilag eldöntötte a továbbjutást, miután a szünetben már négy góllal vezetett.

A Bajnokok Ligája történetében a Manchester City lett az első csapat, amely idegenben négygólos előnyt harcolt ki az első félidő alatt a kieséses szakaszban.

A City végül Mahrez, Foden, Sterling és Bernardo Silva két góljának köszönhetően 5-0-ra ütötte ki a portugálokat. A mérkőzés emberének éppen az angol sztárcsapat portugál karmesterét választották, aki Cristiano Ronaldo után a második portugál labdarúgó lett, aki duplázni tudott portugál csapat ellen a legrangosabb európai kupasorozatban.

"Elképesztő teljesítményt nyújtottunk. Ettől függetlenül őszintén úgy gondolom, hogy az első félidőben azért nem voltunk annyira jók, hogy 4-0-ra vezessünk. Néha kicsit hanyagok voltunk, de a kevés helyzetünket kihasználtuk. Korábban játszottunk már jobban is a mostani első félidőnél, mégis 0-0-val mentünk szünetre. Szerintem mindig van hová fejlődni és ennél is tudunk jobban teljesíteni, de idegenben 5-0-ra nyerni az egy nagyon szép eredmény" – nyilatkozta a Manchester City középpályása, Bernardo Silva a BT Sportnak.

"Portugál vagyok, a város másik feléről jöttem. Édesanyám Sporting-, édesapám pedig Benfica-szurkoló. Különleges volt itt, a szülővárosomban gólt szerezni.

Természetesen motivált, hogy Lisszabonban játszunk fontos meccset, de Manchesterben még lesz dolgunk. Nagyszerű lett volna mesterhármast szerezni, de elégedett vagyok ezzel a két góllal is" – utalt arra Bernardo Silva, hogy a harmadik gólját a videózás után érvénytelenítették.

Bernardo Silva parádézott, a Manchester City hengerelt Lisszabonban Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

A nagyarányú győzelem ellenére a City vezetőedzője, Pep Guardiola nem volt felhőtlenül elégedett csapata teljesítményével.

A futballban egy szabály van: amikor nálad van a labda, próbáld meg nem elveszíteni. Ma sokszor adtuk el a labdát. Márpedig, ha ez Európa legjobb csapatai ellen történik meg, akkor lehetőséget adunk nekik az ellentámadásra. Ezen mindenképpen javítanunk kell. A Sporting fantasztikus csapat, portugál bajnok. Tudom, hogy mire képesek, és azt is, hogy jó csapatuk van. A hibák ellenére elégedett vagyok, mert óriási lépést tettünk a továbbjutás felé" – mondta Pep Guardiola a BT Sportnak.

A Manchester City szinte már a nyolc között, de Guardiola mégsem volt elégedett Forrás: NurPhoto via AFP/Pedro Fiuza/NurPhoto/Pedro Fiuza

Hosszabbítás

Végül jöjjenek a játéknap érdekességei:

  • A Manchester City a 14. csapat, amely 200 gólt szerzett az UEFA Bajnokok Ligájában, Pep Guardiola együttesének ehhez mindössze 97 meccsre volt szüksége, ami a legkevesebb.
  • Kylian Mbappé beállította a saját rekordját azzal, hogy az idei szezonban minden BL-meccsén hozzájárult legalább egy gólhoz (5 gól, 4 gólpassz), ugyanis ennél több találatban egyetlen francia játékos sem vette ki a részét.
  • Lionel Messi először hagyott ki tizenegyest a Real Madrid ellen (hét büntetőből hatszor volt eredményes).
  • A Real Madridnak mindössze két labdaszerzése volt az első félidőben a PSG ellen, ami a 2014-es Atlético Madrid elleni BL-döntő első 45 perce óta (2) a legkevesebb.
  • A Real Madrid Marco Asensióval a kezdőben mindössze a mérkőzései 46,2%-át tudta megnyerni, (6 győzelem, 3 döntetlen, 4 vereség), míg a spanyol támadó nélkül 66%-ban. Ugyanakkor a Bajnokok Ligája kieséses szakaszában még soha nem veszített a Real, ha Asensio a kezdőben kapott lehetőséget (5 győzelem, 3 döntetlen, 2 vereség).
    Marco Asensio csak küszködött, a Real Madrid támadójátéka enervált volt a PSG ellen Forrás: AFP/Alain Jocard
  • Minden sorozatot figyelembe véve Lionel Messi pályafutása során 17 meccsen 9 gólt rúgott Thibaut Courtois-nak (6-ot az Atlético ellen, 3-at a Chelsea ellen), de amióta a belga védi a Real Madrid kapuját, Messi egyetlen gólt sem tudott neki lőni.
  • A Real Madridnak mindössze egy kapura tartó lövése volt az első félidőben, legutóbb 2014-ben, a Dortmund ellen fordult elő, hogy ilyen kevésszer próbálkozott a királyi gárda az első félidőben.
  • Lionel Messi hét meccs óta gólképtelen a Real Madrid ellen, legutóbb 2018 májusában szerzett gólt még a Barcelona színeiben.
  • A Manchester City sorozatban hetedik mérkőzését nyerte meg a Bajnokok Ligájában, a legutóbbi 11 fellépésén pedig mindössze egy gólt kapott.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, első mérkőzések:
Paris Saint-Germain (francia) - Real Madrid (spanyol) 1-0 (0-0)
gól: Mbappé (94.)

Sporting Lisboa (portugál)-Manchester City (angol) 0-5 (0-4)
gól: Mahrez (7.), Bernardo Silva (17., 44.), Foden (32.), Sterling (58.)

A visszavágókat március 7-én rendezik.