Vágólapra másolva!
Szerda este a labdarúgó Bajnokok Ligájában két nyolcaddöntős párharcának első felvonását rendezték. A játéknap rangadóján a Liverpool kétgólos győzelmet aratott az Interanzionale vendégeként, ám a legnagyobb meglepetést a Bayern München okozta, ugyanis a német rekordbajnok 1–1-es döntetlent játszott a Red Bull Salzburg otthonában. Ráadásul az osztrákok közel 70 percen át vezettek, a bajorok csak az utolsó pillanatban tudtak egyenlíteni Kingsley Coman góljával. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a játéknap további érdekességei.

Igazságtalan Inter-vereség, Klopp dörzsölheti a tenyerét

A szerdai játéknap rangadóját Milánóban rendezték, ugyanis az olasz bajnok Internazionale hazai pályán fogadta a Liverpoolt, amely százszázalékos teljesítménnyel abszolválta a csoportkört. Szép futball helyett óriási taktikai harc és küzdelem dominált a pályán, sokáig kaput eltaláló lövést sem láthattak a szurkolók. Végül Jürgen Klopp csapata a hajrában Roberto Firmino fejesével, majd Mohamed Szalah lövésével döntötte el az összecsapást. Az angol csapatnak csupán ez a két próbálkozása ment kapura az egész mérkőzés alatt, de így is nagy lépést tett a továbbjutás felé.

Mohamed Szalah döntötte el az összecsapást a hajrában, kényelmes előnyben a Liverpool Forrás: AFP/Filippo Monteforte

A legrangosabb európai kupasorozat egyenes kieséses szakaszába tíz év után visszatérő Internél érthető módon nem voltak elégedettek.

"Nehéz egy ilyen vereség után megszólalni. Büszke vagyok a srácokra, mivel jó munkát végeztek Európa egyik legjobb csapata ellen.

De a mai teljesítményünk erőt kell, hogy adjon a folytatásra. A San Siro fantasztikus volt ezen az estén is, az első perctől éreztük a szurkolói támogatást, nagyon sajnálom, hogy nem tudtuk győzelemmel meghálálni. Ugyanakkor még egyszer mondom, szerintem a tavaszi szezon talán legjobb teljesítményét nyújtottuk, ami az ellenfél ismeretében nagy fegyvertény" – mondta Simone Inzaghi, az Inter vezetőedzője.

Simone Inzaghi, az Inter vezetőedzője dühöng a Liverpool elleni rangadón Forrás: NurPhoto via AFP/Giuseppe Maffia/NurPhoto/Giuseppe Maffia

"Jól kezdtük a találkozót, aztán később feljött az Inter is a közvetlen játékával. Ezt nem védekeztük le túl jól, a hátvédjeink egyedül voltak az egy egy elleni szituációkban. Egy ilyen meccsen többet kell tartani a labdát, ez nem történt meg. Nem volt ragyogó napunk, de elég volt ahhoz, hogy megérdemelten győzzünk, mert két csodálatos gólt szereztünk. Mindennel elégedett vagyok, kivéve, hogy Diogo Jota sérülés miatt kiesett" – mondta a találkozó után Jürgen Klopp, aki pályafutása 50. győzelmét aratta vezetőedzőként a legrangosabb európai kupasorozatban, ezzel ő lett a nyolcadik edző, aki elérte ezt a mérföldkövet.

A visszavágón is a végsőkig fogunk próbálkozni. Ez nem pozitív eredmény számunkra, de majd meglátjuk, mit hoz a jövő" – fogalmazott csalódottan az Inter bosnyák csatára, Edin Dzeko.

"Ahhoz, hogy biztosan ott lehessünk a nyolc között, a visszavágón ennél sokkal jobban kell játszanunk, de a kétgólos előny megnyugtató. Ha az Anfielden nem adunk bele anyait-apait, akkor nem jutunk tovább – nyilatkozta cseppet kritikusan a beIN SPORTS-nak Andy Robertson, aki a gólpasszt jegyezte Roberto Firmino vezetőgóljánál.

Stefan de Vrij és Dzeko méltatlankodik, nem sok okuk volt az örömre a Liverpool ellen Forrás: AFP/Filippo Monteforte

"A Bajnokok Ligájában apróságok döntenek. Sokat harcoltunk, próbáltunk helyzeteket kialakítani, de gólt nem sikerült szereznünk. Bizonyos szempontból domináltunk, de végül ez semmit sem ért. Ha nem szerzünk gólt az ilyen csapatok ellen, akkor az első adandó lehetőségükből megbüntetnek, ugyanez volt a Real Madrid ellen a csoportkörben.

mondta az Inter védője, Milan Skriniar.

"Szerintem jól játszottunk. Végig keményen küzdöttünk, jól zártuk a területeket, de nehéz volt nyomás alatt játszani. Sajnos a végén kétszer is lehetőséget adtunk nekik, de a 2-0 nem igazságos eredmény" – gyűrte le keserűségét Denzel Dumfries, az Inter holland válogatott támadója.

Szép játék helyett óriási harc dominált a pályán Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Az osztrák bajnok ráijesztett a német rekordbajnokra

A játéknap másik meccsén a Bayern München Salzburgban kezdte meg a BL egyenes kieséses szakaszát. Amikor kiderült, hogy a német rekordbajnok ellenfele a Salzburg lesz a nyolcaddöntőben, alighanem inkább az osztrákok eshettek kétségbe, ugyanis a Bayern a legutóbbi tíz európai kupapárharcából mindössze egyet veszített el, ráadásul osztrák csapattal szemben 55 éve nem kapott ki. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy a Salzburg fantasztikus formában, az idei szezonban csupán egyszer kaptak ki és 14 ponttal vezetik az osztrák Bundesligát.

A papírforma alapján sima Bayern-győzelmet ígért a találkozó, még úgyis, hogy Julian Naglesmann sérülés miatt több kulcsemberére sem számíthatott, többek között Manuel Neuerre, akit ezúttal is Sven Ulreich helyettesített a kapuban.

A Bayern München kezdőjében hét olyan játékos van volt (Tolisso (9), Kimmich (10), Gnabry (11), Coman (12) , Sané (15), Müller (50) és Lewandowski (82), aki legalább annyi gólt szerzett már a BL-ben, mint amennyit a Salzburg összesen, ami szám szerint kilenc.

A sima győzelemre készülő Bayernt meglepte a végig bátran játszó Salzburg Forrás: AFP/Kerstin Joensson

Az esélytelenek nyugalmával pályára lépő Salzburg aztán meglepte ellenfelét bátor játékával és megszerezte a vezetést a 21. percben Chikwubuike Adamu révén, aki pár perccel a gólja előtt állt be a megsérült Okafor helyére. Thierry Henry 2005-ös Sparta Praha elleni gólja óta ez a BL-történetének legkorábbi találata, amit egy cserejátékos szerzett.

"Hihetetlen, hogy gólt tudtam szerezni, pontosan erről álmodtam előző éjjel.

Nagyszerű csapatunk van. Ez a párharc még nem dőlt el, mindent bele fogunk adni a visszavágón. Nagyon büszke vagyok, úgyhogy hasonló szellemben kell folytatnunk. Még nincs vége. Kicsit elfáradtunk a végére, elfogyott az erőnk, de végig nagyszerűen küzdöttünk" – nyilatkozta az UEFA oldalán Adamu, aki mindössze a negyedik osztrák játékos, aki gólt szerzett a Bajnokok Ligája kieséses szakaszában Marcel Sabitzer, David Alaba és Christian Fuchs után.

Chikwubuike Adamu csereként beállt, majd gólt lőtt a Bayern Münchennek Forrás: AFP/Kerstin Joensson

A hazaiak a folytatásban sem álltak be védekezni, és méltó ellenfelei tudtak lenni a hatszoros BEK/BL-győztes csapatnak, de végül Kingsley Coman a 90. percben gondoskodott róla, hogy ne hátrányban várja a visszavágót a Bayern, így végül 1-1-es döntetlennel ért véget a meccs, amivel inkább az osztrákok lehettek elégedettebbek. Már csak azért is, mert

az egyenes kieséses szakaszban először érdekelt osztrák csapat ebben a szezonban 16 hazai mérkőzéséből egyszer sem kapott egynél több gólt.

Úgy hiszem végül igazságos eredmény született. Remek meccs volt, mindent beleadtunk. Az első félidő pontosan úgy alakult, ahogy előzetesen szerettünk volna, de a második már kevésbé" – mondta Matthias Jaissle, a Salzburg edzője a Sky Austria-nak, ám nem minden salzburgi játékos volt boldog a bravúros eredménnyel

– tekintett bizakodva a jövőbe Karim Adeyemi, a Salzburg csatára.

Kingsley Coman volt a Bayern megmentője Forrás: AFP/Kerstin Joensson

Hiába vezeti magabiztosan a Bundesligát a Bayern, a hétvégi váratlan Bochum elleni vereség, és a mostani kínos döntetlen nem minden legenda elégedett a bajorok játékával.

"A Bayern már nem sorolható a favoritok közé.

Talán majd Neuer és Davies visszatérésével javulni fognak, de azok után, amit ma láttunk nem nevezhetjük őket esélyesnek. A Mancheser City és a Liverpool jóval előrébb jár" – fogalmazott meg éles kritikát korábbi csapatával szemben Owen Hargreaves, aki 2000 és 2007 között erősítette a Bayern Münchent.

"Az első félidőben nagyon keveset nyújtottunk. Nem voltunk elég pontosak, sokat hibáztunk és folyamatosan veszélyes kontralehetőségeket adtunk a Salzburgnak. A szünet után már jobban nézett ki a játékunk, irányítottuk a meccset és nagyobb nyomás alá tudtuk helyezni a védelmüket. A végén szerencsére sikerült behúzni a döntetlent, ami nekünk jó" – értékelt a lefújást követően Joshua Kimmich.

A Bayern München szenvedve csikarta ki a döntetlent Salzburgban Forrás: AFP/Kerstin Joensson

"Vegyes érzéseink vannak. A Salzburg egy jó csapat, és csodálatos volt a hangulat is. A szurkolók élvezik az ilyen meccseket. A körülmények nagyszerűek voltak, ami még még úgy is szórakoztatóvá tette a meccset, hogy gyakorlatilag végig szenvedtünk. Le a kalappal a Salzburg előtt, amiért megtudott izzasztani bennünket" – nyilatkozta Thomas Müller, a Bayern támadója a DAZN-nak.

"Elég érdekes meccs volt, de a döntetlent teljesen megérdemelt, hiszen nem voltunk elég agresszívak, viszont a második félidőre sokat javultunk. Az első játékrészben hajlamosak voltunk hibázni. A védelmünk jobb oldala nem volt elég stabil, és különösen rosszul helyezkedtünk az első gólnál.

mert ma a lövéseink nem voltak elég pontosak – mondta Julian Nagelsmann, a Bayern München vezetőedzője a Bildnek.

Hosszabbítás:

Végül jöjjenek a játéknap érdekességei:

  • A Salzburg kezdőcsapatának átlagéletkora (23 év és 242 nap) az elmúlt 19 év legfiatalabb kezdője a BL egyenes kiesés szakaszában. Az Ajax 2003 áprilisában 22 év és 205 nap átlagéletkorú együttessel állt ki az AC Milan ellen.
  • Robert Lewandowski 2019 márciusa óta először játszott olyan BL-meccsen, amely nem végződött győzelemmel.
    Robert Lewandowskinek ezúttal nem ment a játék Forrás: AFP/Kerstin Joensson
  • A Bayern immáron tíz idegenbeli mérkőzés óta veretlen a nyolcaddöntős párharcokat tekintve (6 győzelem, 4 döntetlen). A sorozat ezen szakaszában legutóbb 2012 februárjában kapott ki 1-0-ra Bázelben.
  • Mohamed Szalah a Liverpool színeiben 50 BL-meccs alatt 33-szor volt eddig eredményes. Az egyiptomi támadónál csak Cristiano Ronaldo (51 gól a Real Madridban) és Robert Lewandowski (36 gól a Bayernben) szerzett több gólt egy adott klubnál az első 50 meccse alatt.
  • Az Inter 2012 márciusában szerepelt legutóbb a Bajnokok Ligája kieséses szakaszában, akkor a Marseille ejtette ki az olaszokat szintén a legjobb 16 között.
  • James Milner pályafutása 800. tétmérkőzésén lépett pályára, ebből 275 meccset a Liverpool, 203-at a Manchester City, 136-ot a Newcastle United, 126-ot az Aston Villa, 54-et a Leeds United, illetve 6-ot a Swindon Town színeiben játszott.
  • Mohamed Szalah a második olyan labdarúgó, aki gólt lőtt az AC Milan és az Inter ellen ugyanabban a BL-szezonban. Korábban ez csak Peter Crouch-nak sikerült, aki a Tottenham játékosaként volt eredményes a két milánói együttes ellen még a 2010–2011-es idényben.
  • A nem rég súlyos sérülésből visszatérő Harvey Elliott 18 évesen és 318 naposan a legfiatalabb Liverpool-kezdőjátékos lett a BL-történetében, amennyiben a selejtezőket nem vesszük figyelembe. A korábbi rekordot Trent Alexander-Arnold tartotta, aki 2017-ben 18 évesen és 354 naposan kezdett a Szpartak Moszkva ellen.
    Harvey Elliott kezdőbe jelölésével korrekordot döntött a Liverpool a BL-ben Forrás: AFP/Filippo Monteforte
  • A Liverpool a legutóbbi öt egyenes kieséses párharcából továbbjutott, amikor az első mérkőzést idegenben nyerte meg.
  • Mióta Jürgen Klopp a Liverpool vezetőedzője, Roberto Firmino 11-szer volt eredményes csereként, nála több gólt a kispadról beszállva egyetlen liverpooli játékos sem szerzett.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, első mérkőzések:
Internazionale (olasz)-Liverpool (olasz) 0-2 (0-0)
gól: Firmino (75.), Szalah (83.)

Salzburg (osztrák)-Bayern München (német) 1-1 (1-0)
gól: Adamu (21.), illetve Coman (91.)

A visszavágókat március 8-án rendezik fordított pályaválasztással.