Vágólapra másolva!
Komoly rangadók nélkül folytatódtak kedd este a Bajnokok Ligája küzdelmei. A címvédő Chelsea a francia bajnok Lille-t fogadta, míg az Európa-liga előző kiírásában győztes Villarreal és a Juventus történetük során először csapott össze tétmérkőzésen. Thomas Tuchel csapata magabiztos, 2-0-s győzelmet aratott, így nagy lépést tett a továbbjutás felé. Ezzel szemben a Juventus hiába szerzett vezetést már a 32. másodpercben Dusan Vlahovic góljával, egy óriási védelmi hibának köszönhetően elszórakozta a győzelmet. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a keddi játéknap további érdekességei.

Gól nélkül nem lehet nyerni, a Chelsea fél gőzzel is győzött

Bár a címvédő Chelsea csak csoportja második helyén jutott tovább a legjobb 16 közé, a Lille elleni párharcnak így is esélyeseként vágott neki. A találkozó előtt a Chelsea három játékosa, Ben Chilwell, Callum Hudson-Odoi és Reece James fokozta a hangulatot a stadionban azzal, hogy a klubvilágbajnokságon másfél hete elhódított trófeát körbemutogatta a hazai publikumnak.

A legnagyobb meglepetést talán az szolgáltatta, hogy Jorginho és Romelu Lukaku is kimaradt a kezdőcsapatból, ám a Lőw Zsoltot másodedzőként foglalkoztató londoni együttes ennek ellenére fantasztikusan kezdte a találkozót. Kai Havertz révén gyorsan vezetéshez jutott a Chelsea, majd az erős kezdés után némileg visszavett az angol együttes, de a második félidő közepén Christian Pulisic kétgólosra növelte a londoniak előnyét. A francia bajnok Lille kevés veszélyt tudott kialakítani, 15 próbálkozásból mindössze két lövés talált kaput. Ugyan a Chelsea sztárkapusának, Edouard Mendynek nem sok dolga akadt a találkozón, így is érdemes megemlíteni, ugyanis

az idei BL-kiírásban hét összecsapásból ötön nem kapott gólt, a mostani szezonban pedig összességében 18 találkozóból 14-et hozott le kapott találat nélkül.

A Chelsea kapusa, Edouard Mendy ismét megúszta kapott gól nélkül Forrás: AFP/Glyn Kirk

A címvédő Chelsea immáron egymást követő hetedik mérkőzését nyerte, mostani sikerével pedig nagy lépést lett a továbbjutás felé, így érthetően elégedettek voltak a londoniak a lefújást követően.

Összességében nehéz mérkőzés volt, mert a Lille egy masszív csapat. A szünetben változtattunk a taktikán, átálltunk ötvédős rendszerre. Ennek meg is lett az eredménye, helyzeteket alakítottunk ki és gólt is szereztünk, de aztán túlságosan passzívak lettünk és magunkra húztuk az ellenfelet. A mérkőzés ezen szakaszában egy kicsit szenvedtünk. Kantéval nagyon elégedett voltam, óriási akarással és lendülettel játszott az elmúlt meccseken is, szóval jó volt látni, hogy ma feljebb lépett a támadásokkal. Látható, milyen nagy hatással van rá, ha jó formában játszik" - értékelt Thomas Tuchel, a Chelsea menedzsere a BT Sportnak.

A Chelsea vezető gólját szerző Kai Havertz mindig fontos pillanatokban szokott betalálni, elég csak a BL-döntőre, a klubvilágbajnokság fináléjára vagy a Ligakupa elődöntőjére gondolni.

A német támadó a legutóbbi 5 gólját 5 különböző sorozatban szerezte, a válogatottat is beleértve.

Kai Havertz révén gyorsan vezetéshez jutott a címvédő Chelsea Forrás: AFP/Justin Tallis

"Pontosan tudtuk, hogy nehéz mérkőzés vár ránk. Az első félidő gyors volt és fizikálisan nehéz. Voltak nehéz időszakaink, akár a saját kapunk előtt is, de ezt a mérkőzést is letudtuk és már készülünk a következő összecsapásra. Mindig a legjobbamat próbálom nyújtani és segíteni a csapatot, néha ez sikerül, van amikor nem. Van, hogy betalálok és van, hogy nem, ez teljesen véletlen. Talán jót tesz a csapatnak, hogy időnként van egy kis változás és más szerepkörben is megmutathatom, hogy mit tudok, de minden poszton élvezem a játékot. Még nem játszottuk a legjobb játékunkat, nem tudtuk most azt az agresszivitást nyújtani, amit az elmúlt hetekben láthattak tőlünk a szurkolóink, de 2-0-ra nyertünk és ez a legfontosabb" - mondta Havertz a lefújást követően.

"Mindig jó érzés gólt szerezni. Amikor N'Golo így megiramodik a pályán, csak az a kérdés, hogy lépést tudok-e tartani vele. Szerencsére ez most sikerült és góllal fejeztem be az akciót.

Jó helyzetben vagyunk, de tudjuk, hogy nem lesz könnyű a visszavágó. Ennél sokkal többet kell dolgoznunk, hogy dominálni tudjunk. Viszont remekül védekeztünk ma, és ez nagyon fontos volt" – nyilatkozta a Chelsea második gólját szerző Christian Pulisic.

Christian Pulisic is betalált, kényelmes előnyben a Chelsea Forrás: AFP/Justin Tallis

"Jó meccs volt és sikerült jó eredményt elérnünk. Szerencsénk volt az elején, hogy gyorsan gólt tudtunk szerezni, utána jóval nehezebb lett a helyzet, de a második gól sokat segített. Az első gól után a Lille letámadott és volt is néhány terület, ahol zavarba hozták a védelmünket. Voltak lehetőségeik, de végig kézben tartottuk a meccset, és a végén megérdemelten nyertünk. Ha jól emlékszem, Thiago Silvától kaptam egy remek labdát, megfordultam és szabad terület nyílt előttem, Kai a jobb oldalon futott, Christian pedig a balon. Odapasszoltam a labdát Christianhoz, ő pedig szerencsére belőtte, így magabiztos előnyt szereztünk. Viszont még nincs vége. Nagyon fontos, hogy a visszavágón is jól játsszunk és nyerjünk" – értékelt az UEFA hivatalos oldalán N'Golo Kanté, akit a meccs legjobb játékosának választottak meg.

A L'Equipe éles kritikával illette a mérkőzés után a francia csapatot, azt írta, a Lille „leckét kapott" a Chelsea-től, ugyanis hiába próbált mindent megtenni, nem tudott felnőni a feladathoz, hogy legyőzze Góliátot"

- olvasható a francia sportnapilap honlapján.

"Ezen a szinten nem lehet ilyen könnyű gólokat kapni. Meccsben voltunk a Chelsea-vel, megvoltak a helyzeteink, de gól nélkül nem lehet nyerni.

Sokkal agresszívebbnek és eredményesebbnek kell lennünk, ha nálunk van a labda. Tisztában vagyunk a két csapat közti különbséggel. A Chelsea-nek volt két helyzete és mindkettőből gólt szerzett. Rendkívül kritikus helyeken veszítettünk el labdákat. Amikor pedig ez megtörténik, nagyon nehéz elkerülni, hogy gólt kapjunk. Meg kell néznünk, miben tudunk javulni a visszavágóra. A második meccsen a saját szurkolóink előtt léphetünk pályára, és megvan a csapat minősége ahhoz, hogy meglepetést okozzunk. Nehéz lesz, de ma este megmutattuk, hogy képesek lehetünk rá" – nyilatkozta önbizalommal telve a Lille csapatkapitánya, José Fonte a Canal+-nak.

A Lille Európa-bajnok focistája, Renato Sanchez próbálja megtartani a labdát Marcos Alonsóval szemben Forrás: AFP/Glyn Kirk

"Tudtuk, hogy nehéz lesz, hiszen ők a Bajnokok Ligája címvédői. A Chelsea megmutatta, hogy elképesztően minőségi csapat, hiszen amikor lehetőségük volt rá, akkor egyből gólt szereztek.

Hiányzott a kreativitás és a minőség az utolsó passzainkból, és ez sokba került. Ha a legmagasabb szinten követsz el hibákat, akkor drágán megfizetsz értük. Most is ez történt.

Voltak jó lehetőségeink, ha pontosabban tudtunk volna játszani, akkor akár még gólt is szerezhettünk volna. A visszavágón minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni, hogy büszkévé tegyük a szurkolóinkat" – mondta a LOSC támadója, Jonathan David, aki a Twitteren is megosztotta gondolatait a vereségről.

Vlahovic a BL-ben is letette a névjegyét, a Villarreal felnőtt a feladathoz

A másik kedd esti nyolcaddöntős meccsen a Juventus hiába vezetett már 32 másodperc elteltével, végül 1-1-es döntetlent ért el a Villarreal otthonában, a két csapat első egymás elleni tétmérkőzésén.
Massimiliano Allegrinek komoly gondokat okozhatott a kezdőcsapat kijelölése, ugyanis több kulcsemberére sem számíthatott sérülés miatt, többek között Paulo Dybala, Federico Chiesa, Luca Pellegrini, Daniele Rugani, Giorgio Chiellini, valamint Federico Bernardeschi sem volt bevethető. Ennek ellenére álomszerűen kezdett a torinói együttes, ugyanis a januárban szerződtetett Dusan Vlahovicnak révén villámgyorsan előnybe került.

A szerb csatár élete első BL-meccsén történelmet írt, ugyanis nála gyorsabban még senki nem szerzett gólt debütáló mérkőzésén a legrangosabb európai kupasorozatban.

A Juve új sztárja, Dusan Vlahovic BL-történelmet írt, miután 32 másodperc után betalált a Villarrealnak Forrás: AFP/Jose Jordan

Nem véletlenül emlegetik Alessandro Del Piero utódjaként a 22 éves csatárt, a Juve színeiben pályára lépő játékosok közül csak a korábbi olasz támadókiválóság szerzett fiatalabban (20 évesen és 308 naposan) gólt az első BL-meccsén.

mert nem nyertük meg a meccset. Keményen kell dolgoznunk tovább. Jól játszottunk, és akár nyerhettünk is volna. Igyekeztünk a második félidőben is jól játszani, de néha előfordul, hogy az ellenfél nem engedi, hogy azt csináld, amit szeretnél. Gratulálok a Villarrealnak. Van bennem némi hiányérzet, de személy szerint már el is felejtettem ezt a meccset, és már a következőre koncentrálok" – mondta Dusan Vlahovic a rá jellemző arroganciával.

Vlahovic révén villámgyorsan előnybe került a Juve, mégsem tudott nyerni Forrás: AFP/Jose Jordan

Vlahovic gólja után a Villarreal veszélyesebben játszott, ám csak kapufáig jutott, így a Juve az első félidőben megőrizte előnyét. A második félidőben

a torinói játékosok pontatlanná és könnyelművé váltak, ami egy óriási védelmi hiba után megbosszulta magát,

ugyanis Daniel Parejo egyenlített, így a továbbjutás kérdése teljesen nyílt maradt. Számmisztikailag mindenképpen érdekesség, hogy a mérkőzés második gólja 2022. 02. 22-én, magyar idő szerint 22 óra 22 perckor született.

Unai Emery csapata ezzel megőrizte veretlenségi sorozatát, így már hét mérkőzés óta, vagyis december 21. óta nem kapott ki saját közönsége előtt. Ezzel szemben a Juventus a legutóbbi hat meccséből négyen is döntetlenre végzett, sorozatban a legutóbbi három találkozón 1-1-es döntetlen született.

"Sajnálom, hogy nem sikerült, pedig a helyzeteink alapján megnyerhettük volna ezt a meccset. Tudtuk, hogy a Villarreal erős csapat, az Európa-liga címvédője. Komoly fizikális csata folyt a pályán, de továbbra is minden kérdés nyitott. Kicsit elfáradtunk az utolsó percekben, de ez normális, mert megpróbáltunk mindent beleadni az elejétől a végéig" – mondta a Juventus spanyol válogatott támadója, Álvaro Morata.

Hiába Vlahovic korai gólja, elszórakozta a győzelmet a Juventus Forrás: AFP/Jose Jordan

A játék képe alaposan megváltozott, amikor a Juventus játékosai az utolsó fél órára visszább vettek a nyomásból, így a csalódást keltő második félidővel érthető módon nem volt elégedett a torinóiak vezetőedzője, Massimiliano Allegri.

Ezt leszámítva összességében jól játszottunk, elégedett vagyok a csapat teljesítményével. Vlahovic parádésan játszott – soha nem könnyű olyan védővel szembenézni, mint Raúl Albiol. Nyilván szerettem volna, ha 3-0-ra nyerünk, de higgyék el nekem, ez nem egyszerű. A második félidőben kicsit könnyelműen játszottunk és nem helyeztünk akkora nyomást a Villarrealra, amely aztán egyenlített. A Villarreal végig kényelmesen futballozott, csak a meccs vége felé szenvedtünk egy kicsit, amikor már elfáradtunk.

Az egyenlítő góljuk egészen hihetetlen volt, szerintem még ők sem hitték el, milyen ajándékot adtunk nekik.

A továbbjutás kérdése továbbra is nyitott. Bízom benne, hogy a visszavágóra már felépül néhány kulcsjátékosunk" – értékelt a lefújást követően Allegri.

Massimiliano Allegri nem volt maradéktalanul elégedett a lefújást követően Forrás: AFP/Javier Soriano

A Villarreal a második félidőben nyújtott teljesítménye miatt abszolút rászolgált a döntetlenre, és ebben kulcsszerepe volt Daniel Parejónak, aki a gólja mellett vezére volt csapatának és kiválóan irányította a középpályát.

"Nagyon kemény mérkőzés volt. Nehéz visszajönni a meccsbe, amikor már az első percben minden felborul egy bekapott gól miatt. Ennek ellenére próbáltuk a saját játékunkat játszani. Azt hiszem, az első félidőben uraltuk is a meccset, de összességében a játék képe alapján szerintem mi voltunk a jobbak.

Nem vagyok tehát teljesen elégedett. Ha itt ma valamelyik csapat megérdemelte a győzelmet, az a Villarreal.

Tudtuk, hogy nagy nyomást fognak gyakorolni ránk, a góljuk után viszont úgy alakult a meccs, ahogy vártuk. Amikor ilyen csapatok és játékosok ellen játszol, még fél esélyt sem adhatsz nekik. Vlahovic nagyszerű gólt lőtt, de ezen a szinten ez történik, ha esélyt adunk" – mondta a Villarreal egyenlítő gólját szerző Daniel Parejo, akit a mérkőzés legjobb játékosának választottak.

Daniel Parejo gólt lőtt, a Juventus nem tudott nyerni Spanyolországban Forrás: AFP/Jose Jordan

"Nem ijedtünk meg, és fel tudtunk nőni a feladathoz. Akár már az első félidőt is döntetlennel zárhattuk volna, de a másodikban már megérdemelten egyenlítettünk. Az este legjobb része az volt, hogy megmutattuk, képesek vagyunk éretten futballozni. Kaptunk egy korai gólt, de a csapat visszajött a meccsbe és győzelemre játszott. Torinóban nyerni kell.

– vélekedett a Villarreal vezetőedzője, Unai Emery.

Hosszabbítás:

Végül jöjjenek a játéknap érdekességei:

  • A Chelsea-nek ez volt a negyedik gólja a BL-idényben szögletet követően, ennél egy csapat sem talált be többször ily módon.
  • A Chelsea 37 éves középhátvédje, Thiago Silva 12-szer szerzett labdát a Lille ellen, ez a legtöbb, amit valaha egy adott Bajnokok Ligája-mérkőzésen szerzett. A brazil játékos a 94. alkalommal lépett pályára a sorozatban.
    Thiago Silva 37 évesen is csapata húzóembere Forrás: AFP/Glyn Kirk
  • A Chelsea az első angol csapat az BEK/BL történetében, amely sorozatban öt hazai mérkőzését megnyerte kapott gól nélkül.
  • A Chelsea csak egyet veszített el a legutóbbi 11 hazai kupameccséből, amelyet francia csapat ellen vívott (6 győzelem, 3 döntetlen), még 2016 márciusában a PSG-től kapott ki 2-1-re a Stamford Bridge-en.
  • A Juventus 2018 februárja óta először maradt veretlen a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén. Akkor a Tottenham ellen játszott 2-2-es döntetlent, majd az azt követő három nyolcaddöntős párharc első találkozóján rendre kikapott.
  • Unai Emery 6 meccséből csak egyet nyert meg a Bajnokok Ligája kieséses szakaszában (1 döntetlen, 4 vereség). Emery háromszor jutott be aktuális csapatával a legjobb 16 közé és mindháromszor a nyolcaddöntőben búcsúzott – a Valenciával a 2010/11-es idényben, míg a PSG-vel a 2016/17-es, illetve a 2017/18-as szezonban.
  • Ez volt a második alkalom, hogy a Villarreal olasz csapattal találkozott a Bajnokok Ligája kieséses szakaszában. A spanyol együttes legutóbb az Interrel került össze a 2005/2006-os idényben , akkor a negyeddöntőben idegenben szerzett gólokkal (2–2-es összesítéssel) jutott tovább.
    A francia bajnok Lille-nek kimondottan rosszul megy a BL-ben, ezúttal a címvédő Chelsea-től kapott ki Forrás: AFP/Glyn Kirk
  • A Lille 23 idegenbeli meccséből 14-et elveszített a legrangosabb európai kupasorozatban, 4 döntetlen mellett mindössze 5 győzelem a mérlege a francia bajnoknak.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, első mérkőzések:
Chelsea FC (angol)-Lille OSC (francia) 2-0 (1-0)
gólszerzők: Havertz (8.), Pulisic (63.)

Villarreal (spanyol)-Juventus (olasz) 1-1 (0-1)
g.: Parejo (66.), illetve Vlahovic (1.)

A visszavágókat három hét múlva rendezik.