A címvédő Chelsea esélyt sem adott a francia bajnoknak a BL-ben

fbl Horizontal CHAMPIONS LEAGUE FOOTBALL
Chelsea's US midfielder Christian Pulisic celebrates after scoring a goal during the UEFA Champions League round of 16 first leg football match between Chelsea and Lille (LOSC) at Stamford Bridge stadium, in London, on February 22, 2022. (Photo by JUSTIN TALLIS / AFP)
Vágólapra másolva!
A címvédő Chelsea a 2-0-ra legyőzte hazai pályán a francia bajnoki címvédő a Lille-t a Bajnokok Ligája nyolcaddöntős párharcának első, kedd esti mérkőzésén. A Juventus ezzel szemben 1-1-es döntetlent játszott az Európa-liga előző kiírásában győztes Villarreal otthonában.

A Lőw Zsoltot másodedzőként foglalkoztató Chelsea remek formában várhatta az összecsapást, ugyanis másfél hete megnyerte a klubvilágbajnokságot, szombaton pedig, ha nehezen is, de legyőzte idegenben a Crystal Palace együttesét a Premier League-ben. Így már hat összecsapás óta veretlenek, és jó eséllyel tovább nyújtják ezt a sorozatot, a Lille ugyanis a francia bajnokságában sem nyújt túlságosan acélos teljesítményt, csak 11. a Ligue 1 tabelláján.

A Chelsea sikeréhez sokat tehet hozzá a kapus Edouard Mendy, aki a csoportkörben hat összecsapásból négyen nem kapott gólt, a mostani szezonban pedig összességében 17 találkozóból 13-at hozott le kapott találat nélkül. Ehhez természetesen a kiválóan működő védelem is hozzájárul, és Thomas Tuchel vezetőedzőnek meg is van a lehetősége arra, hogy ütőképes hátsó alakzatot állítson össze a meccsre, a védők közül ugyanis csak Ben Chilwellre nem számíthat térdsérülés miatt.

Romelu Lukaku csak csereként kezdett a Lille ellen Forrás: AFP/Justin Tallis

A Lille eddig kétszer találkozott a Chelsea-vel, mégpedig a 2019-2020-as BL-kiírás csoportkörében, és akkor mindkét mérkőzést a londoniak nyerték 2-1-re.

A francia együttesnél Jocelyn Gourvennec vezetőedzőnek nem kellett aggódnia a sérültek miatt, de hiába állította össze legerősebb kezdő tizenegyét, a papírforma így is minden szempontból a Chelsea mellett szólt.

Thomas Tuchel némi meglepetésre kihagyta Romelu Lukakut és Jorginhót a kezdbőből, így

a londoniak a Mendy – Christensen, Silva, Rüdiger – Azpilicueta, Kanté, Kovacic, Alsonso – Ziyech, Havertz - Pulisic összeállításban kezdtek, míg a Lille a Jardim – Celik, Fonte, Botman, Djaló – Onana, Xeka, André – Sanches, David, Bamba tizeneggyel vágott neki az összecsapásnak.

Remekül kezdte a mérkőzést a Chelsea, Kai Havertz két kihagyott helyzet után a harmadikból már megszerezte a vezetést a londoniaknak. A nyolcadik percben egy bal oldali szögletet követően Fonte és Botman között öt méterről fejelt a német támadó a jobb felső sarokba. Havertz a legutóbbi 5 gólját 5 különböző sorozatban szerezte, a válogatottat is beleértve.

Kai Havertz gólját ünneplik a Chelsea játékosai Forrás: AFP/Justin Tallis
  • A Chelsea már a negyedik gólját lőtte szögletből az idei BL-szezonban, ennél többet egyetlen csapat sem szerzett még.

A korai gól igencsak megnyugtatta a Chelsea-t, amely ezt követően meglehetősen visszavett a nyomásból, a Lille azonban nem tudott mit kezdeni a londoniak masszív védelmével, így hiába próbálkozott az első félidőben kilenc lövéssel, csupán egyszer találta el a kaput.

A Chelsea kezdett jobban, de a Lille előtt adódott több lehetőség Forrás: AFP/Justin Tallis

Nagy iramban kezdődött a második félidő, érezhetően a fordulás után igyekezett nyomás alatt tartani ellenfelét Thomas Tuchel csapata. Előbb Ziyech lövését blokkolta Botman, majd Alonso közeli lövését mentette szögletre Celik.

Ezt követően Thomas Tuchelnek kényszerűségből kétszer is cserénie kellett, előbb Kovacicot váltotta Ruben Loftus-Cheek, majd a megsérült Ziyech helyére Saúl Niguez állt be a 60. percben.

Aztán a 62. percben a Chelsea egy nagyszerű ellentámadás végén megduplázta előnyét. Kanté tette ki a labdát bal oldalra Pulisicnek, aki öt méterről, estében lőtt a bal alsóba.

Christian Pulisic ünnepli a gólját Forrás: AFP/Justin Tallis

A hajrához érve mindkét vezetőedző kettős cserével igyekezett frissíteni csapatán.

A Lille a szépítés érdekében az utolsó percekig próbálkozott, de még a becsületgól sem jött össze. Thomas Tuchel csapata sorozatban hetedik győzelmét aratta, rááadásul az ötödik egymás utáni hazai BL-meccsét hozta le kapott gól nélkül, márpedig a kétszeres győztes londoni együttesnek korábban ilyen sorozata még soha nem volt a legrangosabb európai kupasorozatban.

1. félidő
8Kai Havertz
8Hakim Ziyech
2. félidő
87Hatem Ben Arfa
83Ruben Loftus-Cheek
81Renato Sanches
81Jonathan David
80Christian Pulisic
80Marcos Alonso
76Tiago Djalo
65Amadou Onana
63Christian Pulisic
63N'Golo Kante
60Hakim Ziyech
51Mateo Kovacic
Összeállítások
Chelsea3-4-2-1
Lille4-2-3-1
Football Pálya
8
18
Renato
Sanches
7
Jonathan
Bamba
9
Jonathan
David
30
Leo
Jardim
2
Mehmet
Zeki Celik
6
Jose
Fonte
4
Sven
Botman
3
Tiago
Djalo
21
Benjamin
Andre
24
Amadou
Onana

Chelsea

Kezdők
4Andreas Christensen
6Thiago Silva
2Antonio Ruediger
7N'Golo Kante
63
8Mateo Kovacic
51
10Christian Pulisic
80
63
29Kai Havertz
8
16Edouard Mendy
28Cesar Azpilicueta
3Marcos Alonso
80
22Hakim Ziyech
60
8
21Ben Chilwell
24Reece James
20Callum Hudson-Odoi
1Kepa Arrizabalaga
13Marcus Bettinelli
5Jorginho
9Romelu Lukaku
11Timo Werner
12Ruben Loftus-Cheek
83
14Trevoh Chalobah
17Saul Niguez
19Mason Mount
23Kenedy
31Malang Sarr
68Harvey Vale
Cserék

Lille

Kezdők
8Xeka
18Renato Sanches
81
7Jonathan Bamba
9Jonathan David
81
30Leo Jardim
2Mehmet Zeki Celik
6Jose Fonte
4Sven Botman
3Tiago Djalo
76
21Benjamin Andre
24Amadou Onana
65
26Jeremy Pied
1Ivo Grbic
5Gabriel Gudmundsson
11Hatem Ben Arfa
87
19Isaac Lihadji
20Angel Gomes
22Timothy Weah
23Edon Zhegrova
29Domagoj Bradaric
40Jules Raux
Cserék

A másik kedd esti nyolcaddöntős meccsen a Juventus a Villarreal otthonában lépett pályára. Érdekesség, hogy a két csapat korábban soha nem találkozott egymással tétmérkőzésen. A spanyolok kimondottan jó formában várhatták a találkozót, ugyanis december 21. óta nem kaptak ki saját közönségük előtt, és ebben az időszakban döntetlent tudtak játszani a La Ligában címvédő Atlético Madriddal, valamint a listavezető Real Madriddal.

A Serie A negyedik helyén álló Juventus ezzel szemben többször is döntetlenre végzett az elmúlt időszakban, a spanyol együttes viszont magabiztos sikerrel melegített a BL-összecsapásra, szombaton ugyanis 4-1-re verte idegenben a Granada együttesét.

A Juventus játékosai bemelegítés közben Forrás: AFP/Jose Jordan

Mindkét oldalon akadtak sérültek, Unai Emery nem számíthatott Francis Coquelin és Ruben Pena játékára, ám Gerard Moreno felépült a sérüléséből és a kezdőben kapott helyett. A másik oldalon Massimiliano Allegrinek komolyabb gondjai akadtak az összeállítást illetően, ugyanis Paulo Dybala, Federico Chiesa, Luca Pellegrini, Daniele Rugani, valamint Federico Bernardeschi és Giorgio Chiellini sem volt bevethető, így

a Juventus a Szczesny – De Sciglio, Danilo, De Ligt, Alex Sandro – Cuadrado, Locatelli, Rabiot, McKennie – Morata, Vlahovic kezdővel állt fel, míg a Villarreal a Rulli – Foyth, Albiol, Pau Torres, Pedraza – Chukwueze, Dani Parejo, Capoue, Alberto Moreno – Lo Celso, Danjuma összeállításban kezdett.

Álomszerűen indult a Juventus számára a mérkőzés ugyanis az első percben a télen igazolt Dusan Vlahovic pályafutása első BL-meccsén, az első megmozdulásából rögtön gólt szerzett.

A szerb csatár Danilo passzát remekül vette át, majd két védő mellől, mintegy 11 méterről a hosszú alsó sarokba bombázta.

  • Vlahovic ezzel a BL-történetének leggyorsabb gólját lőtte debütálóként, eddig Andreas Möller tartotta a rekordot, amikor 1995-ben a Dortmund játékosaként talált be az első BL-meccsén.
Dusan Vlahovic első BL-meccsén az első labdaérintéséből gólt lőtt Forrás: AFP/Jose Jordan

A gól után az olaszok birtokolták többet a labdát, ám komoly helyzet sokáig nem alakult ki egyik oldalon sem. Aztán a 13. percben kis híján egyenlített a Villarreal, Lo Celso lövése azonban a kapufán csattant, majd Danjuma háttal a kapunak sarokkal próbált gólt szerezni, Szczesny kezéből elsőre kicsúszott a labda, de végül megfogta.

A kezdeti lendület után visszaállt a Juventus, a Villarreal átvette az irányítást, de helyzetekben ez nem nyilvánult meg. Az első félidő végén Morata egy felugrásnál eltalálta Lo Celso állát a kezével, de a spanyol csatár megúszta sárga lap nélkül az esetet.

Komoly Juve-helyzettel kezdődött a második játékrész, a jobb oldali beadást követően Morata mintegy 12 méterről lőtt nem sokkal kapu mellé. Majd a túloldalon Moreno előtt adódott ígéretes lehetőség, ám a spanyol támadó rosszul találta el a labdát, így Szczesnynek nem okozott gondot.

A Villarreal holland támadója, Arnaut Danjuma Groeneveld vezeti rá a labdát honfitársára, Matthijs De Ligtre Forrás: AFP/Jose Jordan

A folytatásban kicsivel többet birtokolta a labdát ugyan a hazai együttes, de a játék képe nem változott: magabiztosan őrizte előnyét a torinói csapat.

A Juventus nagyon magára húzta a Villarealt, amely a 66 percben kiegyenlített. Parejo maradt teljesen üresen, majd egy balról érkező labdát a hosszú oldalról a kapuba lőtte.

Daniel Parejo góljával egyenlített a Villarreal Forrás: AFP/Jose Jordan

A hajrában Vlahovic dönthette volna el a mérkőzést, ám a szerb csatár kapu közepébe tartó lövését fogta a kapus.

A hátralévő időben újabb gól már nem esett, így a két csapat első tétmérkőzése 1-1-es döntetlennel zárult, ami inkább a Juventusnak kedvezhet.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, első mérkőzések:
Chelsea (angol)-Lille (francia) 2-0 (1-0)
gól: Havertz (8.), Pulisic (63.)

Villarreal (spanyol)-Juventus (olasz) 1-1 (0-1)
gól: Vlahovic (1.), illetve Parejo (66.)

1. félidő
1Dusan Vlahovic
1Danilo
2. félidő
90Samuel Chukwueze
90Arnaut Danjuma
87Mattia De Sciglio
81Weston McKennie
79Alberto Moreno
79Alfonso Pedraza
73Geronimo Rulli
73Adrien Rabiot
71Manuel Locatelli
66Daniel Parejo
66Etienne Capoue
46Alex Sandro
Összeállítások
Villarreal4-4-2
Juventus3-5-2
Football Pálya
13
Geronimo
Rulli
8
Juan
Foyth
3
Raul
Albiol
4
Pau
Torres
24
Alfonso
Pedraza
11
Samuel
Chukwueze
6
Etienne
Capoue
5
Daniel
Parejo
18
Alberto
Moreno
17
Giovani
Lo Celso
15
Arnaut
Danjuma
4
Matthijs
de Ligt
12
Alex
Sandro
7
Dusan
Vlahovic
9
Alvaro
Morata
1
Wojciech
Szczesny
6
11
Juan
Cuadrado
14
Weston
McKennie
27
Manuel
Locatelli
25
Adrien
Rabiot
2
Mattia
De Sciglio

Villarreal

Kezdők
13Geronimo Rulli
73
8Juan Foyth
3Raul Albiol
4Pau Torres
24Alfonso Pedraza
79
11Samuel Chukwueze
90
6Etienne Capoue
66
5Daniel Parejo
66
18Alberto Moreno
79
17Giovani Lo Celso
15Arnaut Danjuma
90
7Gerard Moreno
19Francis Coquelin
20Ruben Pena
1Sergio Asenjo
35Filip Joergensen
2Mario Gaspar
10Vicente Iborra
12Pervis Estupinan
14Manuel Trigueros
16Boulaye Dia
21Yeremi Pino
22Aissa Mandi
23Moi Gomez
25Serge Aurier
Cserék

Juventus

Kezdők
4Matthijs de Ligt
12Alex Sandro
46
7Dusan Vlahovic
1
9Alvaro Morata
1Wojciech Szczesny
6Danilo
1
11Juan Cuadrado
14Weston McKennie
81
27Manuel Locatelli
71
25Adrien Rabiot
73
2Mattia De Sciglio
87
22Federico Chiesa
3Giorgio Chiellini
10Paulo Dybala
24Daniele Rugani
20Federico Bernardeschi
23Carlo Pinsoglio
36Mattia Perin
5Arthur
17Luca Pellegrini
18Moise Kean
19Leonardo Bonucci
28Denis Zakaria
46Matias Soule
Cserék