22 tizenegyes után a Liverpool nyerte az angol Ligakupát - videó

775776183 fbl Horizontal
Liverpool's Irish goalkeeper Caoimhin Kelleher (R) watches as Chelsea's Spanish goalkeeper Kepa Arrizabalaga's (L) penalty goes above the bar in a penalty shoot-out during the English League Cup final football match between Chelsea and Liverpool at Wembley Stadium, north-west London on February 27, 2022. - Liverpool won the match 11-10 on penalties after extra time. (Photo by Glyn KIRK / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
A Liverpool nyerte az angol Ligakupát, miután a döntőben 0–0-s rendes játékidő, majd hosszabbítás után, tizenegyesekkel 11–10-re legyőzte a Chelsea csapatát. A sors iróniája, hogy éppen a büntetőpárbajra beküldött kapus, Kepa Arrizabalaga volt az egyetlen, aki kihagyta a tizenegyesét.

A Premier League-ben harmadik helyen álló Chelsea és a második Liverpool csapott össze a Ligakupa döntőjében. A londoniak az elődöntőben kettős győzelemmel ejtették ki a Tottenhamet, míg a Liverpool az Arsenallal szemben jutott be a fináléba.

A két együttes az idei szezonban eddig kétszer találkozott egymással, mindkétszer döntetlenre végeztek.

Thomas Tuchellel és Löw Zsolttal a Chelsea eddig négyszer játszott különböző versenysorozatok döntőjében, a Bajnokok Ligájában, az európai Szuperkupában és a klubvilágbajnokságon győzött, ugyanakkor a német edző Angliában még nem szerzett trófeát.

A két német edző közül ezúttal Jürgen Klopp örülhetett a végén Forrás: AFP/Glyn Kirk

A Liverpool számára nem indult jól a finálé, ugyanis Thiago lesérült a bemelegítés közben, így helyette Keita kezdett. A spanyol középpályáson kívül csak Roberto Firmino volt sérült a Liverpoolnál, míg a londoniaknál Ziyech és Ben Chilwell játékára nem számíthatott Thomas Tuchel.

A Chelsea a Mendy - Chalobah, Thiago Silva, Rüdiger – Azpilicueta, Kanté, Kovacic, Marcos Alonso – Mount, Havertz, Pulisic tizeneggyel kezdett, míg Jürgen Klopp a Kelleher – Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk, Robertson – Henderson, Fabinho, Keita – Szalah, Mané, Luis Díaz összeállításban küldte pályára a Liverpoolt,

amely nyolcszor nyerte meg eddig a sorozatot, utoljára 2012-ben, a Cardiff City ellen. Azonban a Liverpool a legutóbbi öt meccsét elveszítette a Wembley-ben.

Nagy iramban kezdődött a találkozó, rögtön a mérkőzés elején Pulisic került ziccerbe Azpilicueta passza után, ám a Chelsea amerikai válogatott szélsője hat méterről a kapusba lőtte a labdát. Nem sokat kellett várni a Liverpool első helyzetére sem, a 11. percben Díaz lőhetett ígéretes helyzetből, de pechjére a csapattársát, Keitát találta el.

A folytatásban a Chelsea irányított, több helyzetet is dolgozott ki, a harmincadik percben mégis a Liverpool előtt adódott óriási lehetőség: Keita távoli bombáját vetődve mentette Mendy, majd Mané lőhetett öt méterről, de elképesztően nagyot védett a visszavetődő szenegáli kapus.

Sadio Mané sem hitte el, mit hagyott ki Forrás: AFP/Glyn Kirk

A szünet előtt még a Chelsea-nek volt lehetősége megszerezni a vezetést, de végül gól nélküli döntetlennel vonultak szünetre a csapatok.

A második félidőben Thomas Tuchelnek kényszerűségből kellett cserélnie, a megsérült Azpilicuetát Reece James váltotta a londoniak védelmében.

A következő percekben egyre inkább érett a fölényben játszó Liverpool gólja, a 64. percben Thiago Silva a gólvonalról mentette Szalah lövését, majd két perccel később az egyiptomi támadó szabadrúgása után Matip fejelt a léc alá. Úgy tűnt a Liverpool ezzel a találattal megszerzi a vezetést, ám a játékvezető szabálytalannak látna Virgil van Dijkot, ezért a videobíró segítségével visszanézte az esetet és úgy döntött, érvényteleníti a találatot.

Nem sokkal később a Chelsea is betalált, de Havertz hiába fejelt a kapu bal sarkába, les miatt nem adták meg.

Jürgen Klopp hármas cserével igyekezett frissíteni csapatán, Henderson, Mané és Keita helyére érkezett Harvey Elliot, James Milner és Diogo Jota. A hajrában sorra dolgozta ki a nagyobbnál nagyobb helyzeteket a Liverpool, de a rendes játékidő hátralévő részében nem született gól, így jöhetett a kétszer tizenöt perces hosszabbítás.

A második félidőben közelebb járt a gólhoz a Liverpool, de Mendy hatalmas bravúrokat mutatott be Forrás: AFP/Justin Tallis

A ráadásban a Chelsea kétszer is betalált, ám a 98. percben előbb Lukakut, majd a 109.percben Havertzet látta lesen a játékvezető, így végül következhettek a tizenegyesek.

A büntetőpárbaj a tizenegyedik körben dőlt el azzal, hogy a Chelsea csereként beállt spanyol kapusa, Kepa kihagyta a tizenegyesét. A Liverpool kilencedik alkalommal hódította el a Ligakupát, míg Jürgen Klopp az első német edző lett, aki sikerre vezette csapatát a sorozatban.

Angol Ligakupa döntő
Chelsea–Liverpool 0-0 – 11-esekkel: 10-11