Vágólapra másolva!
Nem sok labdarúgó mondhatja el magáról, hogy korábbi csapatának tulajdonosa. Egy hónappal ezelőtt a brazil legenda, Ronaldo megvásárolta nevelőegyesületét, Brazília egyik legpatinásabb csapatát, a Cruzeirót, amelynek színeiben mutatkozott be a profik között 1993-ban, mindössze 16 évesen. A hír nagy szenzációt keltett, még úgy is, hogy a csődközeli állapotba került klub már két éve a másodosztályban szenved. A kétszeres aranylabdás klasszisnak most élete egyik legnagyobb kihívásával kell megbirkóznia.

Soha nem látott mélységekbe süllyedt Brazília egyik legnagyobb csapata

Alig néhány évvel ezelőtt még egy ilyen klubvásárlási projekt teljességgel elképzelhetetlen lett volna Brazíliában. Bár vannak brazil klubok, amelyek vállalkozásként működnek, erre talán a legjobb példa a három magyar válogatott labdarúgót is foglalkoztató RB Leipzig „kistestvére", a Red Bull Bragantino. Az osztrák vállalat által 2019-ben megvásárolt klub célja, hogy fiatal brazil játékosokat neveljen ki a lipcsei együttes számára. Sokáig a legtöbb csapat azonban hagyományosan vett non-profit vállalkozásként működött. Ezeknek a sportkluboknak az elnökeit a vezetőség választja. Ez pedig sok esetbe azt eredményezi, hogy alkalmatlan emberek kerülnek hatalomra, akik pusztán saját érdekeiket szem előtt tartva gyakran többet költenek, mint amennyit lehetne, ezáltal pedig a csőd szélére sodorják klubjaikat. Tavaly a Série A húsz klubjának együttes adóssága rendkívüli méretűre duzzadt.

A brazil labdarúgás élvonalának klubjai közül 19 fellázadt amiatt, hogy a „túlzott hatalomkoncentrációt" megteremtő Brazil Labdarúgó-szövetség (CBF) teljesen elidegenedett a brazil profi futballt támogató kluboktól és nem hagyott kellő beleszólást a döntésekbe.

Kiváló példa erre a kétszeres Libertadores-kupa-győztes Cruzeiro, amely a brazil labdarúgás egyik legnagyobb csapatának számított a közelmúltig. A Belo Horizonte-i csapat 2013-ban és 2014-ben még bajnok volt, 2017-ben, illetve 2018-ban pedig Brazil Kupát nyert. A felelőtlen gazdálkodás miatt viszont az adósságok spirálszerűen növekedtek és az igazán nagy gondok csak ezt követően jöttek. 2019 májusában a klubvezetés korrupciós botrányba keveredett, emiatt a vezetőség számos tagját letartóztatták pénzmosás vádjával. Az adósság mértéke meghaladta az egymilliárd reált, az pedig már csak pont volt az i-re, hogy a szezon végén a csapat története során először esett ki az első osztályból.

A kiesés a Palmeiras ellen dőlt el az utolsó fordulóban, a mérkőzést viszont végig sem játszották a csapatok, mivel a patinás klub feldühödött szurkolói a 84. percben bekapott második gól után székeket kezdtek dobálni a pályára és a rendőrökkel is összecsaptak a lelátón.

Nehezen viselték a kiesést a szurkolók Forrás: AFP/Douglas Magno

A Cruzeiro a CSA, a Chapecoense és az Avai társaságában szégyenszemre távozott a másodosztályba, ahonnan korábban olyan nagy múltú csapatok is kikecmeregtek már mint a Vasco de Gama, a Corinthians, a Fluminense vagy az Internacional. A nehéz helyzetbe került klubnak viszont ez máig nem jött össze, az előző szezonban ráadásul a csalódást keltő 14. helyen zárt az együttes a Serie B-ben.

Világklasszis focistából sikeres üzletember

Tavaly augusztusban aztán felcsillant egy halovány reménysugár. A brazil kormány ugyanis új törvényt fogadott el, amely immáron lehetővé teszi, hogy cégek közreműködésével külső befektetők is részesedést szerezzenek a labdarúgó csapatokban. Optimista vélemények szerint ez a brazil futball minden problémájára gyógyírt jelenthet. A törvény ugyanis lehetővé teszi a klubok számára azt is, hogy bizonyos adósságokat újratárgyaljanak a brazil igazságszolgáltatáson keresztül.

Cruzeiro tavaly novemberben az elsők között kezdte árulni a részvényeit, pár héttel később, december 18-án pedig bejelentette, hogy korábbi játékosa, Ronaldo Luis Nazário de Lima vagy egyszerűen csak Ronaldo megszerezte a klub részvényeinek 90%-át. A volt világklasszis labdarúgó cége, a Tara Sports a brazil XP befektetési bank segítségével vette meg a két éve másodosztályban szenvedő csapatot.

A 45 éves üzletember 400 millió reált (22,75 milliárd forintot) fizetett korábbi klubjáért, amelynek színeiben mutatkozott be a profik között 1993 májusában.

Ronaldo a Cruzeiro csapatában tűnt fel először Forrás: Twitter

A nemzetközi szövetségnél háromszor az év legjobbjának választott Ronaldo Luís Nazário de Lima pályafutása során hat idényt töltött játékosként a spanyol bajnokságban: az 1996/97-es szezonban a Barcelonában, majd 2002 és 2007 között a Real Madridban futballozott.

A Brazíliában szenzációnak felérő bejelentés után Rodrigo Capelo brazil sportközgazdász úgy fogalmazott: "a Cruzeiro-szurkolóinak végre van okuk reménykedni". A helyzet azonban nem ennyire egyszerű, és ezzel valószínűleg maga Ronaldo is tisztában van, hiszen tapasztalt klubtulajdonosként vágott bele a projektbe. A játékosként kétszeres világbajnok 2018-ban mintegy 30 millió euróért 51 százalékos tulajdonrészt vásárolt a spanyol Real Valladolidban, jelenleg pedig már a részvények 82 százalékát birtokolja.

Ronaldo 2018-ban lett a spanyol Real Valladolid többségi tulajdonosa Forrás: AFP/Oscar Del Pozo

Ronaldóval az elmúlt években jelentősen nőtt a klub értéke, annak köszönhetően, hogy 25 millió eurónyi adósságot törlesztett vissza, felújíttatta a stadiont, és sikerült profitot termelnie a fiatal játékosok eladásából. Azonban nem ment minden ennyire zökkenőmentesen. Az előző idényben a Valladolid kiesett a spanyol élvonalból, a szurkolók pedig fellázadtak Ronaldo ellen, amiért a kiesés napján meg sem jelent a stadionban. A Valladolid előtt pedig Ronaldo kisebbségi tulajdonosa volt a Fort Lauderdale Strikers nevezetű floridai csapatnak, amely 2017-ben csődbe ment.

Minden bizonnyal Ronaldo az elmúlt években elegendő tapasztalatot gyűjtött klubtulajdonosként ahhoz, hogy elkerülje a hasonló kudarcokat. Az viszont egészen biztos, hogy most a korábbiaknál nagyobb fába vágta a fejszéjét és sokkal nagyobb kihívás lesz visszajuttatni a Belo Horizonte-i klubot az élvonalba. Hiszen míg a Valladolid csupán egy 520 ezres város klubja, ráadásul története során folyamatosan ingázott az első és a másodosztály között, addig a Cruzeiro nemzetközi viszonylatban nézve óriásnak számít a maga kilencmilliós szurkolótáborával és a dicsőséges múltja miatt. A kétszeres Libertadores-kupa-győztes csapat hívei joggal várják, hogy az együttes a legnagyobb trófeákért harcoljon, nem pedig a másodosztályban.

Ronaldo többségi tulajdont vásárolt nevelőegyesületében Forrás: AFP/-

Ronaldón kétségkívül nagy lesz a nyomás, már csak azért is, mert a Cruzeiro szurkolói hamar fellázadnak, ha nem tetszik nekik az, amit a klubnál tapasztalnak.

A brazil ikon bemutatkozása új szerepkörében nem is indult zökkenőmentesen, ugyanis a rajongók január elején a klub edzőpályája mellett fejezték ki nemtetszésüket amiatt, hogy Ronaldo hagyja távozni a csapat egyik kulcsemberét, Fabiót, aki 2005 óta 976 alkalommal viselte a csapat mezét.

– skandálták a méltatlankodó drukkerek.

Azzal, hogy Ronaldo bevásárolta magát a klubba, a Cruzeiro előtt hatalmas lehetőség nyílt, ám a hatalmas adósságok törlesztéséért most már a brazil sztár cége a felelős. A mélyen gyökerező pénzügyi problémák pedig aligha fognak varázsütésre megoldódni. Az adósságállomány mérséklése érdekében olyan drasztikus megoldásokat kell hoznia az új tulajdonosnak amelyekkel jelentősen tudja csökkenteni a költségeket.

A decemberben befektetett 400 millió reál bizonyos része ugyan az adósságok kifizetésére megy majd el, de a szezonvégi feljutás miatt a keret megerősítésére is kell költeni.

"Eljött az idő a visszatérésre. Nem hősként. Nincs szükség szuperképességre, hogy megváltoztassuk a jelent. Azonban ez óriási felelősséggel jár. Észszerű és fenntartható gazdálkodással hosszú távon fejlődőképesek lehetünk. Most új fejezet kezdődik a klub történetében. Visszatértem, mert hiszem, hogy a Cruzeiro is képes a visszatérésre! Visszatértem, hogy részese lehessek a brazil labdarúgás reformjának" - fogalmazott a bejelentés után hivatalos Instagram-oldalán a 45 éves üzletember.

Klubszeretet helyett szigorúan csak üzlet

Az egyelőre kérdéses, hogy Ronaldo képes lesz-e nevelőegyesületét kihúzni a mély gödörből. Azt azonban nehéz lenne elképzelni, hogy pusztán a klub iránti szeretet miatt vásárolta meg a nagy múltú csapatot.

– mondta a Fenoménnal kapcsolatban korábban Paulo Galvao brazil újságíró.

Ronaldo pályafutása legnagyobb sikereit a Real Madrid színeiben érte el Forrás: AFP/Str

Az egykori brazil támadó valójában profi pályafutása után több pénzt keresett, mint játékosként. Egy 2020-as kimutatás szerint a brazil klasszis vagyona nagyjából 300 millió dollárra tehető. A Nike-val életreszóló szerződése van, marketinges cége mellett sportolók menedzselésével foglalkozó ügynökséget is alapított, valamint az e-sportba is befektetett és most már két futballklubnak is a tulajdonosa.

Racionálisabbnak tűnik tehát, hogy Ronaldo csupán üzletként tekint a Cruzeiróra, amely januárban ünnepelte fennállása százegyedik évfordulóját. Azonban ahhoz, hogy jól működő lehessen az üzlet, előbb elegendő pénzt kell befektetnie.

Ronaldo 1994-ben hagyta el a Cruzeirót, most visszatért, hogy segíthessen a nehéz helyzetbe került klubnak Forrás: Instagram

Viszont a siker még akkor sem lesz garantált, hiszen előbb vonzóvá kell tennie a klubot, hogy még több befektetőt találhasson. Ehhez a Cruzeirót vissza kell juttatnia az élvonalba, az adósságokat törlesztenie kell, majd mindezek után meg kell próbálnia nyereségessé tenni a klubot.

Ronaldo célja egy kisebb futballbirodalom létrehozása lehet, ahogy tette azt a Manchester Cityt is működtető City Football Group, vagy a Red Bull.

Így a Cruzeiro nevelőklubként működhet, míg a Real Valladolid a Brazíliában felépített játékosok kirakatcsapata lehet Európában.

Az egykori világklasszis focista most klubtulajdonosként juttatná újra a csúcsra egykori csapatát Forrás: Instagram

Ronaldo októberben egy interjújában elárulta, hogy a spanyol csapat megvásárlása előtt közel állt hozzá, hogy egy angol csapat tulajdonosa legyen. A hírek szerint a nagy múltú Charlton Athletic és a jelenleg Premier League-ben szereplő Brentford csapatával is tárgyalt. Ez persze csak spekuláció, az azonban biztos, hogy Ronaldóra élete egyik legnagyobb kihívása vár. Ha abból indulunk ki, hogy mekkora figyelmet fordít a klubra hatalomra jutása óta, akkor jó eséllyel meg fogja tudni ugrani az előtte álló akadályokat.

Nos, ha a kudarcokkal teli időszak után valaki okot adhat az örömre a Cruzeiro szurkolóinak, akkor az a brazil labdarúgás egyik legnagyobb legendája. Viszont arra a kérdésre csak az idő adhat választ, hogy ez valóban sikerülni fog-e neki.