Barcelonában és Münchenben is megbukott, angol kiscsapatba menekült a világsztár

fbl Horizontal
Aston Villa's Brazilian midfielder Philippe Coutinho gestures to supporters after the English Premier League football match between Aston Villa and Manchester Utd at Villa Park in Birmingham, central England on January 15, 2022. - The game finished 2-2. (Photo by Lindsey Parnaby / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
Philippe Coutinho egy barcelonai, majd egy müncheni kitérőt követően visszatért korábbi sikerei helyszínére, az angol Premier League-be. A brazil támadó minden idők egyik legdrágább igazolásaként került a Liverpooltól Barcelonába, de nem igazán jöttek be a számításai. Lionel Messi mellett nem találta meg a helyét a csapatban egyik vezetőedző sem, és a Bayern Münchennél töltött idő sem pályafutása legszebb időszakaként vonul majd be az önéletrajzába. Coutinho most régi csapattársa, Steven Gerrard irányítása alatt születhet újjá, az Aston Villa csapatánál.

Nehéz kezdetek

Philippe Coutinho Correia a család harmadik, legfiatalabb fiúgyermekeként született 1992-ben, Rio de Janieróban. Egy helyi betonpályán kezdett focizni, természetesen a család idősebb fiúgyermekei nyújtották a szükséges inspirációt. Philippe később futsalozni kezdett, és ahogy ez ilyenkor lenni szokott, hamar jobb lett benne, mint idősebb testvérei, Cristiano és Leandro.

„Hatéves koromban kezdtem futsalozni, majd hétévesen már a Vasco da Gama csapatában játszottam. Tizenegy éves koromig futsaloztam, utána váltottam a nagypályára, de a futsal adta meg az alapokat. Ott minden sokkal gyorsabb, sokkal technikásabb. Kisebb a terület, a sebesség nagyobb, technikásnak kell lenned, ha sikert akarsz elérni" – mondta korábban az akkor még Philippinho néven sportoló klasszis.

A fiatal játékos és Neymar útja gyakran keresztezte egymást, mindenki azt találgatta, melyikük viszi majd többre. 2008-ban, a 17 éven aluliak brazil kupájában Coutinho Vascója kiejtette a Neymar vezette Santost, majd az olasz Internazionale lecsapott a fiatal brazil játékjogára. Az olaszok négymillió eurót fizettek érte, de még két szezont játszott a brazil klubcsapatban és 2010 nyarán érkezett az Interhez. Az olaszok korábban José Mourinhóval tripláztak, a brazil többször is beszélt a Special One-nal, várta a közös munkát, de végül Rafa Benítez fogadta már az Internél.

Benítez rögtön számított a 29-es mezben szereplő brazilra, de nem lett alapember a sztároktól hemzsegő Interben.

A máig emlékezetes őszi Bajnokok Ligája-csoportmeccsen figyeltek fel sokan a játékára. A Tottenham elleni, 4-3-ra megnyert meccs Gareth Bale miatt marad örökre emlékezetes, ugyanis a walesi három gólt szerzett, neki ez volt az igazi európai bemutatkozása, de Coutinho is kitett magért, a négy gólból kettőben is kulcsszerepe volt.

Philippe Coutinho az Inter játékosaként Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A jó kezdés után jött a visszaesés, a brazil megsérült, Benítezt pedig elküldték a csapattól. Végül 13 bajnokin és hat BL-meccsen kapott szerepet, ezeken egy gólja és két gólpassza volt.

A következő szezont még az Internél kezdte, de elvétve kapott lehetőséget, így télen

kölcsönadták az Espanyolnak, ahol akkor Mauricio Pochettino volt a csapat vezetőedzője. Ott egy félszezon alatt 16 bajnokin léphetett pályára, ezeken öt gólt szerzett.

A barcelonai csapat meg is tartotta volna, Pochettino az új Messit látta benne, de az Inter természetesen ezt már nem engedte. Andrea Stramaccioni, a csapat akkori csodaedzője főleg csereként játszatta, így is 19 alkalommal kapott szerepet fél év alatt. Januárban aztán a milánói szurkolók nagy bánatára a klub eladta, mindössze 8 millió fontért a Liverpoolnak.

„Csak 18 éves volt, amikor leigazoltuk Brazíliából. Benítez érkezésével magasak voltak az elvárások. Az edző a szélen számított rá, de nem játszott túl sokat, ezért eladtuk. Szeretem látni, ahogy a fiatal játékosok kiteljesednek a klubnál, de szomorú vagyok, ha más klubokban szerepelnek" – kesergett később az Inter igazgatója, Piero Ausilio.

Az Inter bánata a Liverpool öröme

Coutinho - többek között a korábbi edző, Benítez ajánlására is érkezett - rögtön megkapta a 10-es mezt Liverpoolban, Brendan Rodgers, a csapat menedzsere pedig nem sokat teketóriázott, februártól szinte állandó kezdő lett a csapatban, első meccsén kezdőként gólt is szerzett. Luis Suárez és Daniel Sturridge mögött tette a dolgát a brazil, aki először az Interhez hasonlóan a baloldalról indult, majd szép lassan a középpálya közepére került. A Liverpool gyakorlatilag egy kész játékost kapott, Coutinho 13 bajnokin három gólt szerzett és adott hét gólpasszt is a világ egyik legkeményebb bajnokságában 2013 tavaszán.

Coutinho egy Tottenham elleni bajnokin Forrás: AFP/Paul Ellis

A következő szezonban két különböző arcát mutatta a csapat és a játékos is. Az első felében kiegyensúlyozatlanul szerepelt, a másodikban pedig szinte megállíthatatlan volt. Coutinho folyamatosan fejlődött Liverpoolban, egyre komolyabb szerep hárult rá. A 2014-15-ös szezon végén a Liverpool legjobb játékosának szavazták meg, a Premier League-ben jelölték az Év játékosa és az Év fiatal játékosa címre is.

2015 októberében érkezett Jürgen Klopp a csapathoz, ami jót tett Coutinhónak is. A német szép lassan találta meg a csapata felállását, ahogy a brazilnak is a tökéletes helyét a csapatban. Klopp 2016-17-es csapatában, amikor már többször is 4-3-3-as felállásban játszott a Liverpool, Coutinho lett a baloldali támadó. Mané és Firmino mellett remek szezont futott, 31 bajnokin 13 gólja és 8 gólpassza is volt.

Ahogy telt az idő, úgy lett Coutinho egyre frusztráltabb, miután semmit nem tudott nyerni klubcsapatával. Azzal viszont ekkor még nem lehetett vádolni, hogy ne tett volna meg mindent a klubért. A 2015-16-os szezonban 43 meccsen 12, míg a rákövetkező idényben 36 meccsen 14 gólt szerzett, azaz egyértelműen a csapat vezére volt. A Liverpool 2017 januárjában ugyan újabb két évvel meghosszabbította a szerződését, de ekkor már sejteni lehetett, hogy nem sokáig marad a klubnál a brazil.

Philippe Coutinho szép lassan a Liverpool vezére lett Forrás: DPPI via AFP/Kieran Mcmanus

2017 augusztusában már konkrét ajánlatot tett érte a Barcelona, de a 72 millió fontot a klub visszautasította, ahogy a következő két újabb ajánlatot is. A Liverpool azonban már nem bírta sokáig megtartani a brazilt, akit 2018 telén megvett a Barcelona. Utolsó félszezonjában 20 meccsen 12 gól és 9 gólpassz volt a mérlege.

A Vörösök mezében végül 201 meccsen 54 gólt szerzett és adott 45 gólpasszt is, ez azt jelenti, hogy majdnem minden második meccsén benne volt csapata egy-egy góljában. Összesen 19 gólt szerzett a tizenhatoson kívülről az angol bajnokságban. Ennél többet csak Steven Gerrard, korábbi csapatkapitánya és jelenlegi edzője szerzett, összesen 33-at.

Rekordigazolás és óriási bukás Barcelonában

A kérők közül 2017 nyarán már csak a Barcelona volt pályán, mindenki tudomásul vette, hogy a brazil ott folytatja, különösen Neymar távozása után. „Ez egy állásajánlat volt, és ahogy az életben olykor előfordul, az embert érdeklik bizonyos ajánlatok, mások meg nem. Ami engem illet, mindenki tudja, hogy engem ez érdekel, ahogy a családomat is" – mondta Coutinho 2017 szeptemberében, aki ekkor már nyílt lapokkal játszott.

Kisebb ráutaló célzások előfordultak, például, amikor hátfájással nem tudott pályára lépni a klubjában, a brazil válogatottban viszont csodadoktorok dolgozhattak, mert két vb-selejtezőn is szerepelt ebben az időszakban. Az olykor már kínossá váló helyzetet Coutinho a klubvezetésnek írt levelekkel tetézte, amelyekben hangot adott annak, hogy minden álma Barcelonában focizni. Miután kikerült a világhálóra egy a Coutinho nevével ellátott Barcelona-mez, már csak idő kérdése volt, hogy mikor lesz hivatalos a klubváltás. Január 6-án végre pont került az ügy végére, és egy boldog, látványosan felszabadult Coutinhót mutathatott be az FC Barcelona a Camp Nouban.

Az álom valóra vált Forrás: DPPI via AFP/Andres Garcia

„Az utolsó pillanatig mindent megtettünk azért, hogy Phil nálunk maradjon, de végül nem volt más opciónk, mint elengedni" – mondta az átigazolás után Jürgen Klopp.

Azt mondta, hogy a 25 éves támadó középpályás álma volt, hogy a Barcelona játékosa legyen, és bár a végsőkig győzködték, harcoltak érte, azt nem akarta, hogy az idény második felében csalódottan maradjon a Liverpoolnál.

de kihoztuk az üzletből a maximumot" - utalt Klopp arra, hogy 120 millió eurós vételárával, ami a bónuszokkal 160 millióra nőhet, a futballtörténelem harmadik legdrágább játékosa lett a brazil, akinek az árából ráadásul pont kijött Alisson és Van Dijk szerződtetése, így pedig máris más megvilágításba kerül a transzfer.

A Barcelonában eltöltött ideje alatt a legszimbolikusabb góljait éppen a Barcelona ellen szerezte.

Nem elírás, Coutinho barcelonai pályafutása ugyanis olyannyira nem sikerült jól, hogy a 2019-2020-as szezont kölcsönben a Bayern Münchennél töltötte. Philippe Coutinho a Bayern mezében két gólt szerzett azon az elhíresült 8-2-es meccsen a Bajnokok Ligájában 2020 augusztusában. Az a meccs gyakorlatilag az elmúlt évek nagy Barcelonájának végét jelentette.

Coutinho barcelonai pályafutása nem tűnne mérhetetlenül katasztrofálisnak, ha nem néznénk, mennyit fizettek érte. A brazil 106 meccsen lőtt 26 gólt és adott 14 gólpasszt is. Az első évében gólt lőtt a Real Madrid elleni 5-1-re megnyert el Clásicón, a Király-kupa elődöntőjében is gólt szerzett, majd a döntőben is, ahol gólpasszt is adott, első szezonjában rögtön duplázott, azaz bajnokságot és kupát is nyert. Rómában nem lépett pályára, amikor a Barca atomjaira hullott és kiesett a BL-ből, így azt sem lehet a nyakába varrni.

Mégis, Coutinho szimbólummá vált Barcelonában, méghozzá az előző vezetés szimbólumává, amely ennyi pénzt áldozott rá (és még másokra is), amivel szó szerint is öngólt lőtt, ahogy Coutinho saját csapata ellen talált be a Bayern játékosaként. A németekkel egyébként triplázni tudott a brazil egyetlen szezonja alatt.

A Barcelona valaha volt legdrágább igazolása ingyen ment az Aston Villához (nyáron opciós joggal még fizethetnek érte az angolok), mert mennie kellett, ugyanis az átigazolási díja mellett a fizetése is csillagászati volt. Az előző vezetés és a koronavírus-járvány együtt vitte csődközeli állapotba a Barcelonát, ezért azóta is szabadulni próbál az óriási fizetésű sztároktól a katalán csapat.

Coutinho többek között Xavi, Neymar és Ronaldinho szerint is passzolt a Barcelona játékához és mentalitásához, de előbbi már a csapat vezetőedzőjeként sem tudott mit tenni a játékosért, pedig jól indultak a dolgok.

Első tavaszán 22 meccsen kilenc gól, hét gólpassz volt a mérlege. A bajnoki cím szinte zsebben volt már télen, az nem rajta múlt, de a BL-ben nem szerepelhetett, nem segíthetett a már említett Roma elleni meccseken, ahol a 4-1-es előny sem volt elég a csapatnak a visszavágóra.

Ernesto Valverdének helyet kellett volna találnia Coutinhónak, de Messi mellé nem kellett egy másik, Messihez hasonló játékmester.

A második szezonja is jól indult, első tíz meccsén lőtt négy gólt és adott egy gólpasszt, de utána csak egy-egy gólt és gólpasszt jegyzett 26 bajnokin. A szurkolók kikezdték és a Manchester United elleni BL-negyeddöntős gól utáni fülfogós gólöröm sem segített a helyzetén. Ráadásul az elődöntőben jött a Liverpool elleni párharc, ahol újra háromgólos előnyt adott le a Barcelona, itt már Coutinho is játszott, korábbi csapata ellen.

Gólöröm a Manchester United ellen Forrás: AFP/Lluis Gene

A következő szezont tehát Münchenben töltötte, ahol triplázott, majd visszatért a Barcelonához. A bajoroknak 120 millió euróért elővásárlási joguk lett volna Coutinhóra, de köszönték, nem kérték. Ronald Koeman, a Barcelona új vezetőedzője számított a brazilra, a pályán Messi mögé tette, végre újra 10-est játszhatott. Újabb barcelonai korszakát megint jól kezdte, két gólpassz és egy gól az első három bajnokin, gól a BL-ben is, éppen a Ferencváros ellen, majd év végéig szinte semmi. Utána jöttek a sérülések, ami miatt 9 hónapot kellett kihagynia összesen.

A Barcelona elleni 8-2-es meccsen Forrás: AFP/Rafael Marchante

Barcelonában összesen 17 meccsen kapott lehetőséget az ősz folyamán, ezeken átlagban 37 percet kapott, de a háttérben azon dolgoztak, hogy eladják a játékost, hogy legalább a fizetését ne kelljen nyögnie a csapatnak. Coutinho hozzáállása sem volt példás, a Celta Vigo elleni őszi meccs második félidejében elküldték melegíteni Coutinhót, ő azonban azt mondta, hogy neki erre nincs szüksége beállás előtt. Ezt követően a megbízott vezetőedző, Sergi Barjuán nem cserélte be a brazil támadót.

Coutinhót eladni végül nem sikerült, de kölcsönadni igen.

A Steven Gerrard vezette Aston Villa ad neki egy lehetőséget, hogy megmutassa, van még benne potenciál. A kölcsönszerződése a szezon végéig szól, de utána végleg leigazolhatja őt a birminghami csapat sajtóhírek szerint 30-40 millió euróért.

Ha annyira jól megy neki a játék, mint az első meccsén, akkor biztosan él a lehetőséggel a Villa. Coutinho első meccsén a Manchester United ellen állt be csereként. Csapata 0-2-ről mentett pontot, Coutinho pedig a pontot érő, második gólt szerezte.

„Hiányoztak ezek a meccsek és a Premier League.

Voltak hullámhegyeim és völgyeim is, de ez már a múlt. Most itt vagyok és a feladatomra koncentrálok, a klubra és a menedzsere. Szeretnék segíteni a klubnak és a csapattársaimnak is" – mondta a United elleni meccs után Coutinho.

Még meg kell szoknunk az Aston Villa mezében a még mindig csak 29 éves játékost Forrás: AFP/Lindsey Parnaby

„Ha csak közel kerül a korábbi játékához, akkor jól járunk, mert a liga egyik legjobb játékosa volt. Hisz magában, én pedig hiszek benne, most csak ez fontos. A múltban történtekkel nem kell foglalkoznia. Lehet, hogy Barcelonában nem tudott állandó jó teljesítményt nyújtani, de nem könnyű oda beilleszkedni. Nem kétlem, hogy ki tudjuk hozni belőle, amit valójában tud" – tette hozzá Gerrard.

Coutinho megpróbálta megvalósítani az álmait Barcelonában, de nem járt maradéktalan sikerrel. Sokaknak a teljes kudarc jut eszébe a játékos elmúlt négy évéről, de Coutinho kétszeres spanyol bajnok, kétszeres kupagyőztes, német bajnok, Német Kupa-győztes és Bajnokok Ligája-győztes lett. Ahogy a Liverpool is bajnokságot és Bajnokok Ligáját nyert a távozása után, az érte kapott pénznek is köszönhetően.