Vágólapra másolva!
A magyar élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (OTP Bank Liga) szereplő Újpest FC tulajdonosa, Roderick Duchatelet megszólalt a lehetséges újpesti tulajdonosváltásról. A belga üzletember szerint az utóbbi időben felerősödtek a távozásáról szóló hírek, de ettől ezek még „nem lesznek konkrétabbak". Ezzel együtt úgy tudni, a színfalak mögött zajlanak az egyeztetések.

"Ezek a pletykák már szinte attól a perctől kezdve keringenek, hogy az Újpest FC tulajdonosa lettem, és még ha ezek közül

a legutóbbi valóban erőteljesebb, „hangosabb" is, mint a többi, ettől még nem lesz konkrétabb. Legyünk realisták: ha az említett háttér valóban megvolna, akkor a tulajdonosváltás már több mint hat hónapja megtörtént volna"

- árulta el az nso.hu-nak Roderick Duchatelet.

Roderick Duchatelet még az Újpest tulajdonosa, de ha hinni lehet a híreknek, hamarosan eladhatja a klubot Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az Újpest FC szurkolóit már régóta mindennél jobban foglalkoztatja a klub tulajdonosi háttere – nos, ezen a téren a lap szerint

nincs előrelépés az egy hónappal ezelőtti állapotokhoz képest.

„Ilyen közel még sosem voltunk ahhoz, hogy végre megegyezés szülessen" – nyilatkozta december elején a Nemzeti Sportnak Móring József Attila fideszes országgyűlési képviselő, aki közvetítői szerepet játszik az Újpest FC jelenlegi tulajdonosa, a belga Roderick Duchatelet és a klubot megvásárolni szándékozó magyar vállalkozók között. A képviselő azonban azt már akkor leszögezte, türelmet kérnek a szurkolóktól, mert úgy szeretnék lezárni az adásvételi folyamatot, hogy ne legyenek később a szekrényből kihulló csontvázak.

Az egyeztetések azóta is tartanak a felek között, de érdemi előrelépés nem történt, és Móring József Attila nem is kívánt újra megszólalni az ügyben.

A lap értesülései szerint a több üzletágban is érdekelt befektetői páros, Cseke István és Németh János tárgyal Roderick Duchatelet-vel az Újpest FC megvásárlásáról,

de ezt az információt a politikus korábban sem cáfolni sem megerősíteni nem kívánta. Az Újpest FC sajtóhírekre nem reagál, de úgy tudják, hogy a klubot tíz éve irányító belga vezető most elsősorban arra vár, hogy

a vevőjelölt a több millió eurós vételár meghatározott hányadát képező előleget letegye, s ha ez megtörténik, akkor engedne beleszólást a napi ügyekbe a lehetséges új vezetőségnek.

Az újpesti szurkolók már nagyon várják Roderick Duchatelet távozását Forrás: MTI/Kovács Attila

Amíg azonban ez nem történik meg, addig nincs változás a klub menedzsmentjében, és az is kérdéses, meddig irányítja a szakmai munkát a megbízott vezetőedzővé előlépő Víg Péter.

A december 31-én bejelentett edzőváltás kapcsán érdemes megjegyezni, a tulajdonos állítólag már korábban megegyezett Micahel Oenninggel abban, hogy sikertelen szereplés esetén a télen közös megegyezéssel elválnak útjaik, márpedig az őszi tizedik helyezés (négy győzelem, öt döntetlen, nyolc vereség) nem nevezhető sikertörténetnek.

A Nemzeti Sport értesülése szerint

továbbra is jó esély van arra, hogy megtörténjen a tulajdonosváltás Újpesten. Egy tíz évnél is tovább tartó korszak zárulhat le a Megyeri úton

– ha Roderick Duchatelet valóban megválik az Újpest FC-től. A belga üzletember 2011. októberében vásárolt 95 százalékos tulajdonrészt a futballcsapatot működtető gazdasági társaságban, és bár az elmúlt években többször is felvetődött, hogy eladja a klubot, ez mindmáig nem történt meg.

A lap információja szerint folyamatosan zajlanak a tárgyalások, mi több, jó úton haladnak az egyeztetések, így csakugyan van rá esély, hogy

előbb-utóbb megköttetik a megállapodás. Annál is inkább, mert úgy tudják, Roderick Duchatelet hajlik arra, hogy eladja az Újpestet, a befektetői körnek pedig feltett szándéka a megvétele.

Azt ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy egy ekkora horderejű üzletben a legkisebb részletnek is jelentősége van, ami kívülről csupán apróságnak tűnik, azt is tisztázni kell. Már csak azért is, mert az új tulajdonosok nem akarnak úgy járni, ahogyan Roderick Duchatelet, amikor az előző tulajdonosi körtől megvette a klubot: az átadás-átvétel után dőltek ki a csontvázak a szekrényből, vagyis akkor derült fény korábban nem ismert részletekre – a történet utóbb a bíróságon folytatódott.

ezen a téren ugyanis nem a pillanatnyi helyzetet, hanem az összképet kell nézni. A vevőnek az a legfontosabb, hogy mekkora potenciál van a klubban. A szurkolóknál maradva például nem az számít, hogy most hány néző van a hazai meccseken, hanem az, hogy hány drukker mozgósítható, ha fut a szekér. Ez a fajta „szenvedélyérték" az Újpestnél magas, azt pedig mindenki tudja, hogy a központi támogatáson keresztül nagy bevételek érkeznek a magyar klubokhoz, ennek köszönhetően

ma már jóval könnyebb fenntartani az egyesületeket, mint tíz évvel ezelőtt. Ez szintén nem elhanyagolható szempont. Ráadásul most konkrét, magyar tulajdonosi csoport jelentkezett megfelelő kapcsolatrendszerrel"

– mondta a Nemzeti Sportnak Szabados Gábor, sportközgazdász.

Szabados Gábor sportközgazdász szerint az Újpest kelendő portéka Forrás: nepszava.hu

Érthető, hogy az új befektetői kör körültekintően jár el, de azt is meg kell jegyezni, hogy – értesülésük szerint – a belga üzletember is mindenben partner. Igaz ez még akkor is, ha szinte mindenkit váratlanul ért a minapi edzőváltás, azt azonban nem árt leszögezni, hogy amíg ő a tulajdonos, addig joga van ahhoz is, hogy megköszönje a vezetőedző, jelen esetben Michael Oenning munkáját.

Úgy tudni, az új tulajdonosok korábban azzal szerettek volna nyitni, hogy visszaállítják a régi címert, és ugyan erről a tervükről nem tettek le

(sőt, amint tehetik, rendezik ezt a kérdést), Michael Oenning távozása miatt gyorsan gondoskodniuk kell új vezetőedzőről – már ha Roderick Duchatelet nem teszi meg. Jelöltekről is hallani, a szerb Milos Milojevics és a Magyarországon jól ismert, az U19-es és az U21-es válogatottnál, majd az MTK-nál is dolgozó Michael Boris neve is felvetődött.

Michael Boris neve is felvetődött Újpesten Forrás: Zádor Péter/mtkbudapest.hu

Amennyiben az adásvétel megtörténik, korábbi közönségkedvencek is visszatérhetnek, a Nemzeti Sport

Kovács Zoltán, Szélesi Zoltán és Fehér Csaba esetleges szerepvállalásáról is tud.

Roderick Duchatalet a lapnak hosszasan beszélt Michael Oenning menesztéséről, illetve elárulta, hogy jelenleg több jelölttel is tárgyalnak az edzői poszta. A belga üzletember ozzátette terveik szerint elköszönnek néhány játékostól, akik a jelenlegi helyzetben nem tudják megfelelő mértékben segíteni a csapatot, és elsősorban a védekező pozíciókba szeretnének igazolni.