Nőügyek, verekedés a pályán, ostoba nyilatkozatok: ezekért váltottak le csapatkapitányokat

fbl Horizontal
Arsenal's Swiss midfielder Granit Xhaka celebrates with Arsenal's Gabonese striker Pierre-Emerick Aubameyang (R) after scoring a goal during the English Premier League football match between Arsenal and Norwich City at the Emirates Stadium in London on July 1, 2020. (Photo by MIKE EGERTON / POOL / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
Nőügyek, ámokfutás, nyomásgyakorlás. Sok minden állhat a háttérben, ha egy edző úgy dönt, elveszi a kapitányi karszalagot a játékosától. Pierre-Emerick Aubameyang a legfrissebb áldozat, az ő lefokozásától hangos most a sportsajtó. A gaboni csatárral történtek apropóján összegyűjtöttünk pár ügyet, aminek az lett a vége, hogy megfosztották a csapatkapitányokat a karszalagjuktól.

A csapatkapitányokat mindig különleges aura lengte körül a labdarúgásban.

Óriási megtiszteltetés egy klub, egy csapat kapitányának lenni, még akkor is, ha hivatalosan nincs is óriási szerepe ennek a posztnak.

A pályán lényegében annyi a szerepe, hogy felvezesse a csapatot, a választást megelőzően döntsön, hogy fej vagy írás, hogy térfelet vagy a kezdést válasszon, illetve egy esetleges hosszabbítás vagy tizenegyespárbaj előtt van még hasonló szerepe. Édes teher, hogy ő emelheti először magasba a trófeát, ha a csapata nyer valamit, de azért ez sem szentírás. A szabálykönyv szerint „bizonyos mértékig felelős csapata magatartásáért".

A csapatkapitány, mint csapatának felelős képviselője, a játékvezetővel való kapcsolattartás terén tevékenykedhet. Kötelességei közé tartozik, hogy a játékvezető határozatainak csapattársai körében érvényt szerezzen.

Neki van joga egyedül, hogy kivételes esetekben udvariasan tájékoztatást kérjen a játékvezetőtől.

Amikor a játékvezető a rend és a nyugalom fenntartása érdekében rendkívüli intézkedést tart indokoltnak és azt igényli, akkor a pályaválasztó kapitánynak kell a szükséges lépéseket megtenni.
A csapatkapitányt legtöbbször az edzők és a játékosok közösen jelölik ki, a kapitány gyakran az edző meghosszabbított jobbkezeként működik a pályán, de előfordul, hogy a csapat legjobbja vagy a legtapasztaltabb játékosa lesz a csapatkapitány.

Sokan emlékezhetünk az utóbbi időkből legendás csapatkapitányokra, mint például Francesco Totti, Ryan Giggs, Paolo Maldini, Javier Zanetti, Carles Puyol, Tony Adams vagy éppen Roy Keane, de ez a cikk most nem róluk fog szólni, hanem olyanokról, akiktől valamiért elvették edzőik, klubjaik a csapatkapitányi karszalagot. Mivel a csapatkapitány olyan, mint egy nagy cég képviselője vagy hivatalos arca, ezért előfordul, hogy bizonyos cselekmények miatt a klub megvonja a bizalmát és lefokozza a kapitányát. Ilyen esetekből szedtünk össze néhányat. Az apropó pedig az, hogy nemrég az Arsenal csapatának kellett lépnie és elvette a karszalagot a gaboni csatártól, Pierre Emerick-Aubameyangtól.

Aubameyangtól és elődjétől is elvették a karszalagot

Pierre Emerick-Aubameyang 2019 őszén lett az Arsenal csapatkapitánya, amikor Unai Emery jelölte ki erre a feladatra. A gaboni játékos szép lassan játszotta ki magát ebből a szerepkörből, miután több fegyelmi vétséget is elkövetett, így Mikel Arteta előbb meccskeretekbe nem nevezte, majd el is vette tőle a karszalagot.

Már márciusban kikerül a keretből, amikor a legnagyobb rivális, a Tottenham elleni megbeszélésről késett, majd ősszel, amikor a koronavírus miatt lezárások voltak érvényben, ő tetováltatni ment,

ráadásul a külföldi túráról késve ért haza, ami azért sem mindegy, mert nagyon szigorú szabályok vonatkoznak az Angliába visszatérő emberekre a járvány miatt.

Előttem az utódóm - Xhaka és Aubameyang is hasonló utat jár be Forrás: AFP/Mike Egerton

Aubameyang 2020 szeptemberében kapott új szerződést, ami után heti 250 ezer fontot keres, de a teljesítményére ez fordított hatással volt, Arteta nem is zárta ki, hogy januárban távoznia kell. Kérdés, kinek kell ekkora fizetésért egy szinte semmit sem teljesítő játékos.

Ha már az Arsenalnál tartunk, akkor meg kell említeni Aubameyang elődjét, Granit Xhakát is. A svájcit még Arsene Wenger vitte a klubhoz és Unai Emery tette meg kapitánynak, miután a francia Laurent Koscielny csapatkapitányként kampányolt amellett, hogy engedjék el a Bordeaux csapatához. De térjünk vissza Xhakához.

Az albán származású középpályásnak érdekes módon nem az edzővel vagy a csapattársakkal, hanem a szurkolókkal gyűlt meg a baja.

A Crystal Palace elleni, 2020. októberi bajnokin nagyon nem ment neki a játék, a szurkolók pedig füttyszóval díjazták, amikor lecserélték. Xhaka, miközben sétált le a pályáról, még hangosabb véleményformálásra biztatta a szurkolókat, egy durva káromkodás is elhagyta a száját, majd az Arsenal-mezt is azonnal levette magáról.

Emery döntött, elvette tőle a karszalagot, amit Aubameyang kapott. Sokan azt hihették, Xhakának mennie kell, de Mikel Arteta csapatában újra magára talált, a karszalagot viszont egyelőre nem kapta vissza, az most Alexandre Lacazette karjára vándorolt.

John Terry, akit kétszer is leváltottak

Captain, leader, legend - azaz kapitány, vezető, legenda. Juthat eszébe mindenkinek (jogosan) ez a három szó a ma már visszavonult John Terry-ről, aki az elmúlt évtizedek egyik legjobb angol védője volt. John Terry-t a kisebb nagyobb botrányok sem kerülték el pályafutása során. A Chelsea-ben korábbi csapattársának, Wayne Bridge-nek exbarátnőjét csábította el, ami után akkorára dagadt a botrány, hogy 2010-ben a válogatott csapatkapitányi tisztségét is elvették tőle.

John Terry a Chelsea és Anton Ferdinand a QPR labdarúgója Forrás: AFP/Glyn Kirk

Miután később visszakapta a karszalagot, 2012-ben újra elveszítette azt, azt követően, hogy rasszista botrányba keveredett Rio Ferdinand testvérével, Anton Ferdinanddal.

A két játékos egy Queens Park Rangers-Chelsea meccsen esett egymásnak,

Ferdinand szerint rasszista megjegyzéseket tett rá a a Chelsea kapitánya. John Terryt ugyan a bíróság felmentette a vádak alól, de a szövetség négymeccses eltiltással és 220 ezer fontos pénzbüntetéssel sújtotta, valamint elvették tőle a csapatkapitányi karszalagot is. Terry ezt követően nem is vezethette már a háromoroszlános csapatot, Fabio Capello, akkori angol szövetségi kapitány pedig lemondott, mert úgy érezte, a feje fölött hoztak döntéseket.

Terryt az új kapitány, Roy Hogdson kivitte a 2012-es Eb-re, de a hátvéd utána lemondta a válogatottságot, mert úgy érezte, a bíróság döntése ellenére a szövetség nem támogatta.

Neymar

A legjobb játékosok nem mindig a legjobb csapatkapitányok, ez pedig igaz Neymarra is. Ahogy az argentinokat Lionel Messi, a portugálokat egyértelműen Cristiano Ronaldo vezeti, a braziloknál ez a szerep nem fekszik Neymarnak. A brazilok utóbbi időszakának legjobb játékosa ugyan a 2016-os, riói olimpián aranyérmes válogatottnak még a kapitánya volt, de a torna után ő jelentette ki, hogy nem akar tovább kapitány lenni.

Neymar csapatkapitányként nyert olimpiát hazai pályán Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Soeren Stache

A felnőttek között aztán Marcelo után, 2018-ban őt nevezte ki Tite kapitánynak, miután a csapat kiesett a világbajnokságról. Sokáig nem tartott a kinevezése, ugyanis a 2019-es Copa Américán már a veterán Dani Alves vezette a csapatot. A döntés hátterében pályán kívüli dolgok szerepeltek, hiszen az nem kérdés, hogy a Pelé és Ronaldo gólrekordját a későbbiekben vélhetően megdöntő játékosnak nem a képességeivel van a gond.

Neymar Franciaországban szurkolókkal balhézott, majd a Manchester United elleni Bajnokok Ligája-kiesés után a játékvezetőket szidta, így inkább eltekintettek a csapatkapitányságtól, ami egyébként Párizsban sem merült fel komolyabban, korábban Thomas Tuchel is elmondta, Neymar alkalmatlan a feladatra.

Samuel Eto'o

A ma már hazája labdarúgó-szövetségének elnökeként dolgozó korábbi csatár klubszinten mindent megnyert, egymás után tudott triplázni a Barcelona, majd az Internazionale csapatával, a válogatottal kétszer nyert Afrika-kupát, valamint egyszer olimpiát, de dicstelenül vonult vissza a nemzeti csapattól. A 2014-es világbajnokságra a csapat kapitányaként érkezett, de csak az első csoportmeccsen kapott szerepet. Végül nem szerepelt jól Kamerun, amit többek között Eto'o nyakába is varrtak.

Samuel Eto'o egy meccsen játszhatott a 2014-es vb-n Forrás: AFP/Yuri Cortez

A tornát követően Stephane M'Biát nevezték ki csapatkapitánynak, Eto'ónak pedig nem kellett több, vissza is vonult a válogatottságtól, ahol 118 alkalommal lépett pályára.

William Gallas

Vissza az Arsenalhoz. A francia védő, aki manapság Zalaegerszegen foglalkozik a fiatal védők képzésével, korábban megfordult London legnagyobb klubjaiban. Játszott a Chelsea-ben, az Arsenalban, majd az ősellenség Tottenham Hotspur csapatában is. 2008-ban éppen az Arsenal focistája volt, amikor elvették tőle a karszalagot. Gallas egy interjúban beszélt arról, mekkora belső feszültség van a csapaton belül és élesen kritizálta a fiatalabb játékosok hozzáállását.

Gallas a Birmingham City ellen bajnokin, ami 2-2-e végződött, előbb leült a földre tüntetőleg, majd ezt követően adta az érzelmes nyilatkozatát. Wenger később megbüntette és a kapitányi karszalagot is elvette tőle.

Azt követően váltott le, hogy egy interjúban elmondott szavaimat kiforgatták a csapategységet illetően" – mondta az esetről Gallas.

Gallas 2010-ben a Tottenham játékosa lett, és itt is megkapta a karszalagot, nem is akármelyik meccsen.

„Tudtam, hogy nehéz lesz, ahogy a szurkolóknak, úgy nekem is. Előtte másfél éven át én voltam az Arsenal csapatkapitánya. A meccs előtt együtt reggeliztünk a White Hart Lane-en. Amikor megérkeztem, többen is egy újságot mutogattak, amelyben az állt, hogy valamelyik Arsenal-játékos nem fog majd velem kezet. Később Harry Redknapp is bejött hozzám az öltözőbe, és megkérdezte, hogy vagyok. Minden rendben van, feleltem.

Mindenki nagyon meglepődött, amikor látták, hogy én lépek ki elsőként a játékoskijáróból. Nagyon jól ment a futball, három kettőre nyertünk" – mondta az Arsenal elleni visszatéréséről a FourFourTwo-nak később.

Joey Barton

Az meglepőbbnek tűnik, hogy valaki kapitányi karszalagot ad Joey Bartonnak, mint az, hogy azt el is veszik tőle.

Joey Barton korábbi csapata, a Manchester City ellen rendezett ámokfutást a Queens Park Rangers csapatkapitányaként.

Előbb Carlos Tévezt könyökölte le, majd belerúgott Sergio Agüeróba és Kompanyt is lefejelte, ezeknek többségét már azután tette, hogy pirosat kapott.

2012-ben Barton ezzel hozzájárult korábbi csapata bajnoki címéhez is, ez volt az a találkozó, amin bebiztosította a City története első bajnoki címét a Premier League-ben. Ami pedig Bartont illeti, elvették tőle a karszalagot, sőt a következő szezonban egészen Marseille-ig küldték kölcsönbe.

Mauro Icardi

Az argentin Mauro Icardi 2013-ban igazolt az Interhez, 2015 nyarán lett a csapat kapitánya, de 2019 februárjában elvették tőle a posztot. A hír váratlannak tűnt, az ügy hátterében pedig Icardi szerződéshosszabbításával kapcsolatos tárgyalásokat sejtette a köznép. A játékos hírhedt felesége és ügynöke, Wanda Nara ügyeit ismerve, ez nem is annyira meglepő. Icardi kimaradt a következő meccskeretből is, a karszalagot pedig Samir Handanovic kapta meg.

Icardi és felesége, Wanda Nara mindig ad témát a bulvárlapoknak Forrás: NurPhoto via AFP/Giuseppe Cottini/NurPhoto/Giuseppe Cottini

Icrdira már egyszer korábban megharagudott a milánói publikum, amikor önéletrajzi könyvében írt a szurkolóknak nem tetsző részleteket, egyesek már akkor a kapitány leváltását követelték, de fontos góljaival visszanyerte a szurkolói bizalmat. Icardi végül 2020 nyarán igazolt a PSG-hez, ahol Wanda Nara továbbra is tesz róla, hogy hangos legyen a sajtó Icardi ügyei miatt, ha nem is a pályán, de azon kívül mindenképp.

Wesley Sneijder

Wesley Sneijdertől a holland válogatottnál vette el a karszalagot Louis van Gaal. Annak ellenére, hogy éppen ő volt az, aki korábban ki is nevezte őt. Sneijder sérülés miatt került ki a keretből, addig Robin van Persie helyettesítette, majd nála is maradt a becses darab.

Ennek ellenére el kellett fogadnom a kapitány döntését. Hatalmas csapás volt a számomra" – mondta akkor Galatasaray játékosa.