Kiderült, mi okozza az erőszak terjedését az angol stadionokban

Horizontal
Leicester fans (L) clash with Napoli fans after the final whistle during the UEFA Europa League Group C football match between Leicester City and Napoli at the King Power Stadium in Leicester, central England on September 16, 2021. - The match ended 2-2. (Photo by Oli SCARFF / AFP)
Vágólapra másolva!
A labdarúgó Európa-bajnokság után indított vizsgálatok eredménye szerint a szurkolók között terjedő kokainhasználat az oka az angol stadionokban terjedő erőszaknak.

A tavaly nyári labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzésein, különösen a döntőben tapasztalt erőszakos szurkolói megnyilvánulások - több száz jegy nélküli részeg huligán tört be a Wembley-be, ahol aztán több verekedés is kirobbant - után a bajnoki és kupameccseken is látványosan megnőtt a szurkolói rendbontások száma.

A Telegraph című brit lap által közölt eredmények szerint az idei szezon első felében már 1400nál is több olyan esetet regisztráltak, amikor rendőri intézkedésre volt szükség, a letartóztatások száma pedig 50 százalékkal, 800 fölé nőtt. Mark Roberts főkaptiány szerint a letartóztatások során, valamint az elmúlt hónapok vizsgálatai nyomán nyilvánvalóvá vált, hogy a szurkolók között megnövekedett kokainhasználat áll az erőszakos cselekmények számának növekedése mögött, ami a futball-liga (EFL) valamennyi osztályában megfigyelhető, nem csupán a Premier League-ben.

A rendőrség ezért azt kéri egyrészt a kluboktól, hogy meccsnapokon az eddigieknél komolyabb rendőri erőket biztosítsanak a stadionok környékén (a kluboknak kell fizetniük a rendőri jelenlétért), alkalmazzanak több biztonsági embert a stadionban, olyanokat, akik felkészültebbek. Másrészt a törvényalkotókat is arra ösztönzik a jelentés elkészítői, hogy hozzanak olyan jogszabályokat, amelyek alapján hatékonyabban tudnak fellépni a kábítószert fogyasztó szurolókkal szemben.