Vágólapra másolva!
Botrányba keveredett Georges Leekens, a magyar labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya. A belga edző a sporza.be állítása szerint 2011-ben azért hívta be a Lokeren focistáját a belga válogatottba, hogy ne kelljen visszafizetnie egy 200 ezer eurós adósságot a Lokeren elnökének.

Tshimanga 2011-es válogatottbeli bemutatkozása kreatív módja volt annak, hogy Leekens szívességet tegyen a Lokeren elnökének, Roger Lambrechtnek.

Egy évvel korábban Leekens alig néhány héttel érkezése után távozott a Lokerentől, mert elvállalta a belga válogatott irányítását. Lambrecht 200 ezer eurós előleget fizetett Leekensnek, aki nem akarta visszaadni az összeget, helyette viszont más módon tett szívességet Lambrechtnek, mégpedig azzal, hogy a Lokeren egyik játékosát behívta a válogatottba. Leekens ezzel növelte a játékos piaci értékét, ami után a Lokeren nyereséggel tudta őt továbbértékesíteni.

Roger Lambrecht, a Lokeren elnöke és Georges Leekens Forrás: @photonews

2010 októberében aztán egy Szlovénia elleni felkészülési meccsen a Lokeren védője, Derrick Tshimanga a 86. percben pályára lépett, ettől kezdve pedig ott szerepelt az önéletrajzában, hogy belga válogatott labdarúgó.

Néhány hónap múlva a Lokeren 2,5 millió euróért eladta Tshimangát a KRC Genknek, Leekens pedig soha nem fizette vissza a 200 ezer eurót a klub elnökének, aki így remek üzletet tudott kötni.

A belga portál kereste az üggyel kapcsolatban Georges Leekenst, de nem kívánt nyilatkozni.