Vágólapra másolva!
Az olasz bajnokságban (Serie A) szereplő Napoli kiválóan kezdte a 2021/2022-es idényt. A szezon előtt kinevezett új edző, Luciano Spalletti vezetésével veretlenül vezeti a bajnokságot a dél-olaszországi csapat. A nápolyi klub csatára, Victor Osimhen kirobbanó formában játszott az ősszel, és a Napoli mindössze három gólt kapott tizenegy forduló alatt a bajnokságban. Nápolyban újra abban reménykedhetnek a szurkolók, hogy az egykoron Diego Maradona által vezetetett csapat az 1986/1987-es történelmi sikere után jövőre ismét bajnoki címet ünnepelhet.

Az elmúlt 30 évben a statisztikák szerint az olasz bajnokságban mindössze harmadszor fordult elő, hogy egy csapat legfeljebb három gólt kapjon az első tíz fordulóban. Az AS Roma csapatának ez korábban kétszer sikerült (a 2013/2014-es idényben egy gólt kapott, a 2003/2004-es szezonban hármat), ám a fővárosi klub egyszer sem tudta megnyerni a Serie A-t. A Napoli csapata szintén három gólt kapott tizenegy forduló alatt, de a bajnoki címig még hosszú az út Diego Maradona egykori klubjának.

A 2017-18-as idényben a Napoli a mostani idényhez hasonlóan 28 pontot szerzett az első tíz fordulóban,

de végül négy ponttal lemaradt a Juventus mögött a bajnokság végén.

Abban a szezonban Maurizio Sarri volt a nápolyiak edzője, de a bajnoki ezüstérem után távozott a klubtól, és őt Carlo Ancelotti követte a kispadon. A sokat tapasztalt Ancelotti nem tudta megvalósítani a terveit a nápolyi csapatnál, ezért a szezon felénél az AC Milan egykori középpályása, Gennaro Gattuso vette át a Napoli irányítását. A nápolyi klub felemás sikereket ért el az idényben:

a Napoli hetedik helyen végzett a bajnokságban, és sikerült megnyernie a Coppa Itáliát 2020-ban.

Gattuso első teljes szezonjában a megerősített keretű nápolyi csapatot rögtön a bajnokesélyesek közé sorolták. A szezon közben több sérülés is hátráltatta a csapatot,

így a Napoli, bár óriásit hajrázott, de az utolsó fordulóban lemaradt a BL-indulást jelentő bajnoki helyezésről.

A csapat játéka reménykeltő volt a következő idény előtt, de a klubelnök Aurelio De Laurentiis elégedetlen volt a játékkal, és sokszor nyilvánosan bírálta Gattusót. A helyzet annyira elmérgesedett, hogy az edző idény végén távozott a klubtól, hiába próbálták többen marasztalni a csapat körül.

A római sikerkorszak edzője érkezett Nápolyba

Gattuso utódja Luciano Spalletti lett, aki 2019 májusa óta nem dolgozott egyik csapatnál sem. A sokat tapasztalt Spalletti legutóbb 2017 és 2019 között az Inter csapatát irányította, de később Antonio Conte érkezésével továbbállt Milánóból.

Az olasz szakember az elmúlt két évet az olaszországi birtokán töltötte, Toszkána hegyei között. Az edző bort termelt, pihent, és sok időt töltött a Hófehérke nevű kacsájával.

Spalletti az AS Roma trénereként már dolgozott a Serie A-ban 2005 és 2009, illetve 2016 és 2017 között. A római kinevezése az olasz edzőnek elsősorban annak volt köszönhető a 2000-es évek közepén, hogy nagyszerű szakmai munkát végzett Udinében, ahol Bajnokok Ligája-indulást érő helyezést vívott ki csapatával. A rutinos tréner karrierje csúcsának az első római időszaka tekinthető,

amikor két Olasz Kupát nyert vele a csapat, őt pedig a 2005/2006-os és a 2006/2007-es idényt követően a Serie A legjobb edzőjének választották.

Lucianno Spalletti az AS Romát dirigálja Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

A klubfutballban ekkoriban jött divatba a hamis kilences pozíció, aminek népszerűségéhez leginkább Lionel Messi tett hozzá a Barcelonában.

A támadósorból a középpályára visszalépő csatár pedig már az Aranycsapatnál is megjelent, Hidegkuti Nándor hasonló stílusban futballozott az ötvenes években.

Spalletti meccsnyerő taktikája is ezen az elven működött a 2006/2007-es olasz bajnoki idényben a 4-1-4-1-ben felálló AS Románál: az olasz edző Francesco Tottit úgy használta a támadások során,

hogy az irányító a csatársorból visszalépett a középpályára, és a védőket kicsalogatva felszabadította a területeket, ahova a támadó középpályások ezt követően szabadon betörhettek.

Így sokszor szinte elmosódtak a határok a csapatrészek között, és gyakorlatilag 4-1-5-ös, támadó szellemű felállásban játszott a fővárosi csapat.

Francesco Totti sokat köszönhet Spallettinek Forrás: NurPhoto via AFP/Silvia Lore/NurPhoto/Silvia Lore

Abban az időszakban az AS Roma Európa legszebb fociját játszotta a minden idők egyik legnagyobb olasz játékosa, Francesco Totti irányításával.

Totti a 2006/2007-es idényben 26 gólt rúgott minden versenysorozatot figyelembe véve,

és megkapta az Európai Aranycipőt, ami a legjobb góllövőnek járt.

Az AS Roma csapata azonban nem volt képes kiegyensúlyozott játékot produkálni sem a hazai, sem pedig a nemzetközi porondon.

Spalletti csak ezüstérmet tudott nyerni mindkét római időszakában az olasz bajnokságban.

Az edző Olaszországon kívül csak a szentpétervári Zenitnél vállalt munkát 2009 és 2014 között, ahol az orosz válogatott Alekszandr Kerzsakovot használta hamis kilencesnek. Az olasz edző a csapatával megnyerte az Orosz Kupát, két Szuperkupát és két bajnoki címet.

A magyar válogatott Huszti Szabolcs is a játékosa volt az olasz mesternek.

Koulibaly jobb, mint Totti

Spalletti érkezésével a korább edző, Gattuso egyik kedvenc játékosának is mennie kellett a Nápolyból. Tiemoue Bakayoko visszatért a Chelsea-be, de a BL-győztes angol klub szinte azonnal kölcsönadta az AC Milan csapatának a francia középpályást. A sokáig biztos pontnak számító albán jobbhátvéd, Elseid Hysaj a Maurizio Sarri vezette Lazióhoz igazolt ingyen.

Luciano Spalletti nagyon heves szokott lenni az oldalvonal mellett Forrás: NurPhoto via AFP/Carmelo Imbesi/LiveMedia/NurPhoto/Carmelo Imbesi

Az újonnan kinevezett Spalletti vezetésével a Napoli remekül kezdte a 2021/2022-es olasz bajnokságot, és az AC Milan csapatával együtt eddig még veretlenek a Serie A-ban. A milánói csapat viszont több mint háromszor annyi gólt kapott 11 forduló alatt, mint a Napoli.

- Spalletti így dicsérte október elején a szenegáli középhátvédet, akinek az olasz edző szerint nagy szerepe van a remek bajnoki rajtban.

Kalidou Koulibaly sebessége is nagyon jó a pályán Forrás: NurPhoto via AFP/Franco Romano/NurPhoto/Franco Romano

A szezon elején a Napoli történetének legeredményesebb gólszerzője, a belga Dries Mertens is sérült volt, de a csapat nélküle is eredményes tudott lenni. A Mertens nélküli időszakban tíz Napoli-játékos is gólt rúgott a bajnoki fordulók alatt,

a nigériai csatár, Victor Osimhen pedig egyedül hét találatot szerzett ősszel.

A Napoli csapata még 2020 júliusában igazolta le a francia Lille csapatától a nigériai Victor Osimhent. A válogatott csatárt 70 millió euróért vette meg a dél-olaszországi klub,

és ezzel a Napoli történetének legdrágább igazolása lett a 22 éves támadó.

A francia bajnokságban (Ligue 1) mindössze egy idényt töltött, ahol 27 meccsen 13 gólt rúgott, és 4 gólpasszt adott.

Victor Osimhen kiváló volt az ősszel Forrás: NurPhoto via AFP/Giuseppe Maffia/NurPhoto/Giuseppe Maffia

Osimhen eddig lubickol a nápolyi csapatban, mivel a Spalletti által játszott gyors kontrajáték nagyon jól illeszkedik az ő stílusához és képességeihez. A nigériai játékos a mélységi indításokon kívül kifejezetten jól érkezik a beadásokra, akár fejjel, akár lábbal. A védők rossz tisztázásait is jó százalékkal fülelte le és váltotta gólra.

A Napoli csatára robbanékony, és kiválóan tud helyezkedni a tizenhatoson belül.

A védők mögé való beindulásainak azonban még nincs meg a megfelelő ritmusa, ezért Osimhen gyakran lesre fut. A fiatal csatárnak a kapu előtti döntésválasztásaiban kell még fejlődnie, mivel viszonylag sok helyzetet kihagy. A Napolinál a védekezésben is sokat segít a középcsatárt játszó Osimhen, mivel a letámadásokban aktívan részt vesz. Spalletti nagyon bízik a támadóban.

– mondta edzőjéről a nigériai támadó.

Victor Osimhen bízik az edzőben Forrás: NurPhoto via AFP/Giuseppe Maffia/NurPhoto/Giuseppe Maffia

A 26 éves kameruni középpályás, André Zambo Anguissa pályafutása korábbi szakaszában inkább a támadások megállításért, a labdaszerzésért, és a védelem előtti területek biztosításáért felelt a középpályán, de a Fulham csapatától kölcsönbe érkezett játékos már más szerepkörben is helytáll az új csapatánál.

Anguissa a labdakihozatalokban is sokat segít a védőknek, és a labdás megindulásaival és pontos passzjátékával a támadókat is segíteni tudja.

A középpálya másik fontos embere, Fabián Ruiz a másik fontos eleme a Napoli középpályájának. A spanyol játékos kiváló periférikus látása révén pontos passzokkal találja meg a csapattársait.

Fabian Ruiz remek játékos Forrás: NurPhoto via AFP/Giuseppe Maffia/NurPhoto/Giuseppe Maffia

A spanyol középpályást sokszor a védelem előtt játszatja Spalletti,

ami nagyon hasonlít ahhoz a szerepkörhöz, amit David Pizzaro a 2000-es évek közepén az AS Románál, Marcelo Brozovic pedig a közelmúltban az Inter csapatánál töltött be.

Az olasz válogatottal Európa-bajnoki címet nyerő Lorenzo Insignét pedig gyakran hamis kilencesként játszik, éppen úgy, mint Totti tette másfél évtizeddel ezelőtt a római klubnál.

Nápoly kedvence

A Napoli egyik legfontosabb és talán legkedveltebb játékosa Lorenzo Insigne, aki Frattamaggiore nevű községben nőtt fel, Nápoly közelében. A Napoli támadó középpályása fiatalkorában minden hajnalban az apjának segített kinyitni a helyi piacon lévő standját. A családnak nem volt sok pénze,

de a fiatal Insigne könyörgött az apjának, hogy vegyenek egy olyan focicsukát, amelyben a brazil Ronaldo (ismertebb becenevén a Fenomén) játszott.

Amikor megkapta a cipőt, a kis Insigne óriási tiszteletben tartotta, és mindennap fényesre suvickolta.

Lorenzo Insigne a gólját ünnepli Forrás: AFP/Tiziana Fabi

A Napoli játékosa sokat focizott az utcán, és végül csak 15 évesen került a Napoli akadémiájára, ahol a híres cseh edző, Zdenek Zeman felfedezte őt. Insigne a Foggia, majd később a másodosztályban szereplő Pescara csapatában játszott,

utóbbinál a 2021-ben Eb-t nyerő olasz válogatott két kulcsembere, Marco Verratti és Ciro Immobile is a csapattársai voltak.

Az idei szezonban Insigne eddig négy gólt szerzett és három gólpasszt adott a bajnokságban.

Lorenzo Insigne kiválóan cselez Forrás: NurPhoto via AFP/Carmelo Imbesi/LiveMedia/NurPhoto/Carmelo Imbesi

A Napolinak eddig könnyebb volt a sorsolása, de év végéig igazi rangadók (Inter, Lazio, Sassuolo, Atalanta, AC Milan) várnak majd a bajnoki címre hajtó nápolyiakra.

A 62 éves Spalletti tudja, hogy a Serie A megnyerése a Napoli csapatával a legnagyobb sikerét jelentené a pályafutásának, és egy új szintre emelné őt is.

– nyilatkozta a bajnokság kezdetén Spalletti.