Vágólapra másolva!
Mindig is akadtak olyan játékosok a futballpályákon, akik brutális szabálytalanságaikkal és elvetemült megmozdulásaikkal hívták fel magukra a figyelmet. Nem rettentek vissza attól sem, hogy esetleg komoly sérülést okozhatnak az ellenfeleiknek. A keménységükről vagy épp alattomosságukról elhíresült játékosokból összeállítottuk a futballtörténelem legrettegettebb álomcsapatát. Mindez persze szubjektív – az Origo mindenesetre megpróbálta összegyűjteni azt a 11-et, akik durva belépőikről lettek megbélyegezve.

A labdarúgásban igen gyakori jelenség a szabálytalanság. Ám óriási különbség van holmi taktikai fault és az alattomosan, már-már szándékosan elkövetett szabálytalanságok között. Tény, hogy nem lehet mindenki Paolo Maldini, Alessandro Nesta vagy épp Javier Zanetti, és nem feltétlenül kell elegánsan játszania ahhoz, hogy eredményes legyen, de ez a cikk nem is erről szól. Mivel ez egy szubjektív lista, valószínűleg lesznek, akik nem értenek majd egyet vele, de az kétségtelen, hogy a felsorolt játékosok alapos okot adtak arra, hogy az álomcsapat tagjai lehessenek. Íme, tehát a labdarúgás legkeményebb tizenegye.

Oliver Kahn

Egyesek csodálatos adottságú bravúrkapust, mások őrjöngő őrültet láttak benne. Manuel Neuer előtt Oliver Kahn volt a Bayern München és a német válogatott első számú kapusa. Neuer és Kahn abban a tekintetben hasonlít, hogy mindketten klasszisok a posztjukon, azonban személyiségben szöges ellentétei egymásnak. A német rekordbajnok legendás kapusa vélhetően a hatalmas győzni akarása miatt gyakran elveszítette a fejét,

agresszív stílusa miatt pedig többször is konfliktusba keveredett az ellenfelekkel, sőt olykor még a saját csapattársaival is.

Heves természete miatt Oliver Kahnt gyakran a csapattársaknak kellett lefogni Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Az egyik leghíresebb ilyen jelent az volt, amikor 1996-ban szándékosan ütötte teljes erőből hátba Andreas Herzogot, amiért hibázott. De természetesen az ellenfelekkel jóval kegyetlenebb volt. 1999-ben egy Dortmund-Bayern rangadón előbb Heiko Herrlichhez rohant oda vicsorogva, hogy megfélemlítse picit a dortmundi csatárt. Majd néhány perccel később Bruce Lee filmekben látott mozdulattal, nyújtott lábbal repült ki a kapujából Stéphane Chapuisat irányába. Kahn stoplisa nagyjából két centire volt a támadótól. Nem csoda, hogy mindenki rettegett tőle a pályán.

Pepe

Alighanem Pepe helye megkérdőjelezhetetlen a listán. A portugál védőről évek óta köztudott, hogy nem megy a szomszédba egy kis durvaságért. Éppen ezért nehéz lenne minden egyes alattomos szabálytalanságát szemügyre venni, de néhányat kiemeltünk a sok közül. Alighanem a Real Madrid korábbi játékosa

2009-ben követte el a legundorítóbb akcióját, amikor a földön fekvő ellenfelének előbb a bokájába, majd a hátába rúgott egy nagyot.

A legelképesztőbb mégis az, hogy az eset után nem értette, miért kapott piros lapot. Megmutatjuk!

Aztán 2012-ben a Barcelona elleni spanyol Király Kupa negyeddöntőjében kezdett ámokfutásba, amikor a mérkőzés hajrájában megtaposta a földön fekvő Lionel Messi kezét. A felvételeken jól látható, hogy szándékosan tette mindezt Pepe, ugyanis az eset előtt jól megnézte, hova lép, nehogy eltévessze.

A portugál védőnek azóta sem igazán sikerült lehiggadnia, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a tavalyi megmozdulása, amikor a Manchester City Eb-ezüstérmes támadóját, Raheem Sterlinget fegyelmezte meg a pályán a Bajnokok Ligája csoportkörében. A Porto rutinos játékosa a kemény belépője után még mellkason is térdelte Sterlinget.

Sergio Ramos

Pepe egykori csapattársát, Sergio Ramost sem kell senkinek bemutatni. A világbajnok és kétszeres Európa-bajnok, valamint négyszeres Bajnokok Ligája-győztes labdarúgó a játékstílusa miatt igencsak megosztó, van, aki szereti, és van, aki szemében egyenesen közellenségnek számít, mert néha bizony minden eszközt bevet, ha a győzelemről van szó. Így tett a 2018-as BL-döntőben is, amikor keményen szabálytalankodott a Liverpool támadójával, Mohamed Szalah-val szemben.

A felvételen jól látható, ahogy összeakaszkodnak, Ramos átkulcsolja az egyiptomi karját, majd a földre viszi. Szalah vállsérülést szenvedett, az eset pedig igencsak nagy felháborodást váltott ki a szurkolókból, akik azzal vádolták Ramost, hogy szándékosan okozott sérülést az ellenfelének.
A spanyol védőt egyébként pályafutása során eddig 26 alkalommal állították ki, ami már önmagában elég ahhoz, hogy bekerüljön az álomcsapatba.

Sergio Ramos tavaly februárban a Manchester City elleni BL-meccsen beállította a piros lapok rekordját Forrás: AFP/Oscar Del Pozo

Andoni Goikoetxea

A 1980-as évek egyik legbrutálisabb védőjének számított Andoni Goikoetxea, aki pályafutása nagy részét az Athletic Bilbaónál töltötte. Az egykori spanyol védő a rendkívül agresszív játékstílusáról volt híres, emiatt pedig kiérdemelte ki "Bilbao hentese" becenevet is. Goikoetxea a legemlékezetesebb szabálytalanságát 1983. szeptember 24-én követte el, amikor eltörte Diego Maradona lábát. A védő hátulról, durván és szándékosan csúszott rá az argentin legenda bokájára. Maradonának több mint négy hónapot kellett kihagynia, Goikoetxeát pedig 18 mérkőzésre eltiltották.

Azonban nem Maradona volt az egyetlen Barcelona-játékos, akinek eltörte a lábát, 1981-ben ugyanis Bernd Schuster esett áldozatául, akinek későbbi teljesítményére döntő hatással volt az eset.

Hector Moreno

Ha már lábtörés, akkor Hector Moreno neve mellett nem lehet elmenni szó nélkül. A mexikói védő pontosan tudja, milyen érzés egy lábtörés, hiszen a 2014-es vb-n maga is átélte Hollandia ellen. Ennek ellenére egy évvel később Moreno két játékosnak is kis híján ketté törte a karrierjét.

Luke Shaw-nak hosszú időbe telt, mire felépült a Moreno okozta kettős lábtöréséből Forrás: AFP/John Thys

Előbb a manchesteri Luke Shaw-nak törte el mindkét lábát egy rosszul sikerült szereléssel, majd pár nappal később a Heracles támadójának, Oussama Tannanénak lépett oda brutálisan. Érdekesség, hogy a két eset között alig telt el egy hét.

Gerardo Bedoya

Egy másik dél-amerikai játékos, Gerardo Bedoya helye szintén megkérdőjelezhetetlen, hiszen a kolumbiai középpályás köztudottan a világ egyik legdurvább játékosa volt. Kis túlzással az eddig felsorolt játékosok együttvéve sem érnek fel a nyomába, ugyanis

20 éves pályafutása alatt rekordot jelentő 46 alkalommal állították ki.

Nem véletlenül kapta meg tehát a „Szörnyeteg" gúnynevet. Az egyik legdurvább szabálytalanságát egy 2012-es Santa Fé–Millonarios mérkőzésen követte el, amikor alattomosan lekönyökölte a fejelni készülő ellenfelét, majd biztos, ami biztos még bele is rúgott a földön fekvő játékos fejébe. Mindezért 15 meccses eltiltást kapott.

Gerardo Bedoya minden létező módszert bevetett, hogy megállítsa ellenfeleit Forrás: AFP/Guillermo Legaria

Roy Keane

Az ír középpályás majd' egy évtizeden át volt a Manchester United vezére a pályán, ám egyes vélemények szerint fegyelmezetlenségi problémái miatt nem volt való a futballpályára. Amikor 2001 szeptemberében a Newcastle United ellen kiállították, maga is elismerte: ha egyszer leszáll rá a vörös köd, akkor ötvenezer ember sem tudja megállítani, hogy dühe kitörjön.

Ugyanebben az évben a városi rivális Manchester City elleni rangadón is elgurult a gyógyszere a legendás játékosnak, amikor Erling Haaland apja, Alf-Inge ellen követett el szándékosan súlyos szabálytalanságot. Megtorlás volt a javából, ugyanis a norvég korábban még a Leeds United játékosaként lekönyökölte Keane-t, majd a földön fekvő játékost leköpte. A MU egykori csapatkapitánya nem felejtette el az esetet és brutálisan visszaadta a kölcsönt: nyújtott lábbal széttörte Haaland térdét. A norvég játékos sérülése annyira komoly volt, hogy nem sokkal később be kellett fejeznie a profi karrierjét. Keane a piros lapja mellett ötmeccses eltiltást és pénzbüntetést is kapott, de az eset nem igazán hatotta meg, pályafutása végéig maradt ugyanolyan agresszív, amilyen volt.

Nigel de Jong

Amikor egy világbajnokság döntőjét több millió ember követi figyelemmel, nem biztos, hogy a legjobb ötlet kungfurúgással mellbe talpalni az ellenfelet. Márpedig a holland Nigel de Jong pontosan ezt tette a 2010-es vb fináléjában, amikor kőkeményen beleszállt Xabi Alonso mellkasába.

A holland mészáros becenéven elhíresült középpályás csodával határos módon a pályán maradhatott az eset után, ám végül mégsem örülhetett, mert Spanyolországé lett a trófea.

– mondta később De Jong, aki elárulta azt is, hogy gyerekkorában Roy Keane volt a példaképe.

De Jongnak köze sem volt a labdához, brutálisan letalpalta Xabi Alonsót Forrás: AFP/Lluis Gene

Alighanem így már érthető, honnan eredt a keménysége. A holland ezt követően többször is durva belépőkkel hívta fel magára a figyelmet, 2010 októberében egy Manchester City-Newcastle United meccsen eltörte Hatem Ben Arfa mindkét lábát, de az amerikai válogatott egykori reménységének tartott Darlington Nagbe is áldozatául esett 2016-ban. De Jong úgy beletalpalt Nagbe bokájába, hogy tolókocsiban tudta csak elhagyni a stadiont.

Luis Suárez

Csatárposzton alighanem Luis Suárez helye a legegyértelműbb, aki amellett, hogy zseniális csatár, már többször is bizonyította, hogy az egyik legalattomosabb játékos. A 2014-es vb egyik legemblematikusabb mozzanata volt, amikor az Olaszország-Uruguay csoportmérkőzésen Luis Suárez megharapta Giorgio Chiellinit. Az uruguayi támadó az eset után kilencmeccses eltiltást kapott, ráadásul a FIFA négy hónapra eltiltotta.

Azonban nem ez volt az első harapós balhéja, 2013-ban a Liverpool játékosaként a chelsea-s Braniszlav Ivanovics, míg korábban az Ajax színeiben Otman Bakkal vállába harapott bele. Az uruguayi vámpír becenevet viselő focistának az elmúlt időszakban is volt olyan megmozdulása, amivel nem szerzett jó pontot. Idén februárban a későbbi győztes Chelsea elleni BL-meccsen sem a játékával hívta fel magára a figyelmet, hanem azzal, hogy sunyi módon belecsípett ellenfele, Antonio Rüdiger combjába.

Zlatan Ibrahimovic

A svéd klasszis kétségtelenül korunk egyik legkiválóbb csatára, ám olykor a góljai mellett egészen brutális szabálytalanságaival is ki tud tűnni. A taekwondós múlttal bíró focista öklénél csak a rúgásai félelmetesebbek. Ibrától már megszokhattuk, hogy a pályán és azon kívül is szeret balhézni, és nem csak az ellenfelekkel.

Rafael van der Vaartnak egy Svédország elleni válogatott meccsen okozott sérülést, ami után elszakadt a holland bokaszalagja. A durva belépőt követően Ibrahimovic keményen odaszúrt egykori ajaxos csapattársának.

– fenyegetőzött a svéd csatár.

A svéd támadó gyakran csinált viccet abból, ahogy a csapattársaival szemben keménykedett. 2010-ben az AC Milan egyik edzésén Ibrahimovic összetűzésbe került Oguchi Onyewúval. A szóváltás tettlegességig fajult, Ibra pedig lefejelte az amerikai védőt, végül a csapattársaknak kellett közbeavatkozniuk. Egy évvel később pedig a meccs után éppen nyilatkozó Antonio Cassanót rúgta fejbe.

Eric Cantona

Hiába volt világklasszis játékos Cantona, vele kapcsolatban szinte mindenkinek elsőre a legendássá vált kungfurúgása jut először eszébe. Az eset 1995-ben történt, egy Crystal Palace elleni idegenbeli bajnokin a játékvezető kiállította a Manchester United támadót, miután szándékosan felrúgta az ellenfelét, majd a pályáról lefele menet nyújtott lábbal szállt bele az egyik hazai szurkolóba, aki sértegette.

Az egykori francia csatár egyébként már fiatalon is agresszív és kemény természetéről volt híres. Az egyik leghírhedtebb incidense az volt, amikor első csapatánál, az Auxerre-nél megütötte a saját csapattársát, Bruno Martinit, amiért három hónapra eltiltották. Majd egy évvel később, 1988-ban elképesztő repülőrúgással terítette le áldozatát, Michel Der Zakariant, majd az esetet követő dulakodásban kiosztott egy pofont is, amivel egyszerre két játékost talált el. Cantona a brutális belépő ellenére olcsón megúszta, ugyanis csak három meccsre szóló eltiltást kapott, amit később aztán kettőre csökkentettek.