Hivatalos: A Manchester United kirúgta Ole Gunnar Solskjaert

Horizontal
Manchester United's Norwegian manager Ole Gunnar Solskjaer looks on during the English Premier League football match between Newcastle United and Manchester United at St James's Park in Newcastle-upon-Tyne, north east England on October 6, 2019. (Photo by Paul ELLIS / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
Az angol élvonalbeli labdarúgó-bajokságban (Premier League) szereplő Manchester United bejelentette, hogy Ole Gunnar Solskjaer távozik a kispadról. Ideiglenesen Michael Carrick irányítja majd a csapatot.

- írta a manchesteri klub.

A Watford elleni 4-1-es vereséget követően a Manchester United vezetősége egy vészhelyzeti találkozót hívott össze. Akkor még nem született végleges döntés Solskjaer jövőjével kapcsolatban, azonban néhány órával később Fabrizio Romano arról írt Twitteren, hogy menesztik a norvég szakembert.

A felek éjszaka a szerződés felbontásának részleteiről és Solskjaer anyagi kompenzációjáról tárgyaltak a hírek szerint.

Vasárnap délelőtt pedig a hivatalos közlemény is megérkezett a manchesteri klubtól, hogy menesztették az edzőt.

Az MU a hivatalos honlapján arról is beszámolt, hogy

ideiglenesen Michael Carrick veszi át a csapatot, amíg a klub meg nem találja a megoldást, hogy az idény végéig ki irányítja majd az együttest.

"Ole mindig legenda marad a Manchester Unitednél, és

sajnálatos, hogy meg kellett hoznunk ezt a nehéz döntést. Bár az elmúlt hetek csalódást okoztak, nem szabad elfelejteni mindazt a munkát, amelyet az elmúlt három évben letett az asztalra a hosszú távú céljaink elérése érdekében"

- írt a klub a hivatalos közleményében.

"Őszinte köszönettel tartozunk a menedzserként végzett fáradhatatlan erőfeszítéseiért, és a legjobbakat kívánjuk neki a jövőre nézve. Beírta magát a klub történelemkönyvébe, nemcsak játékosként, hanem nagyszerű emberként és menedzserként is, aki sok nagyszerű pillanatot szerzett nekünk. Mindig a Manchester United családtagjaként fogjuk köszönteni az Old Traffordon" - tették hozzá.

Michael Carrick (balra) veszi át most a csapat irányítását Forrás: AFP/Anthony Devlin

- olvasható a klub honlapján.

Solskjaer játékosként a United-szurkolók egyik kedvence, összesen 126 gólt lőtt a vörös ördögök színeiben, így sokan szorítottak annak, hogy sikeres legyen az edzői karrierje is a csapat élén azt követően, hogy 2019 márciusában hároméves szerződést írt alá.

Első teljes szezonjában úgy is tűnt, hogy jó úton halad az együttes, sikerült megszerezni a harmadik helyet az angol bajnokságban. A következő szezonban már a dobogó második fokán végzett a United, az Európa-ligában pedig a döntőig menetelt, ahol a spanyol Villarrealtól szenvedett vereséget.

A komoly javulás miatt a vezetőség úgy döntött júniusban, hogy új, hároméves szerződést ad a norvég edzőnek, valamint komoly pénzügyi támogatásban is részesítették a nyári átigazolási szezonban, aminek köszönhetően sikerült megszerezni Raphael Varane-t, Jadon Sanchót és Cristiano Ronaldót is. Úgy tűnt, minden adott ahhoz, hogy a United ismét bajnok legyen.

Ole Gunnar Solskjaer nem tudta hozni az elvárt eredményeket az elmúlt hetekben Forrás: AFP/Oli Scarff

Az erős keret ellenére viszont csak négyszer tudtak idén nyerni az eddigi 12 mérkőzésen.

Az ősi rivális Liverpool elleni 5-0-s hazai vereség különösen fájó volt a United-szurkolóknak, de mégsem az a meccs jelentette Solskjaer regnálásának végét, hanem a szombati 4-1-es idegenbeli vereség a Watford ellen.

Edzői pályafutását a Manchester United utánpótlásánál kezdte, majd a norvég FK Molde és a walesi Cardiff City együttesét irányította. A United felnőtt csapatának kispadján 168 mérkőzésen ült, mérlege 91 győzelem, 37 döntetlen és 40 vereség.

Brendan Rodgers is ott van az esélyesek között Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jan Woitas

A The Athletic korábban úgy értesült, hogy

Brendan Rodgers, a Leicester City menedzsere az egyik esélyes a United edzői állására, ő viszont nemrég azt nyilatkozta, hogy boldog a csapatánál. Mauricio Pochettino neve is szóba került,

a PSG viszont már többször is leszögezte, hogy az edzőjük nem megy sehova. Gyakran merül fel Zinedine Zidane neve is, de az ő érkezésére meglehetősen kevés esély látszik, a Sevillát irányító Julen Lopetegui viszont már elképzelhetőbb lenne a lap szerint, akárcsak Laurent Blanc.