Egy új csodacsapat, amely a Bajnokok Ligája titkos esélyese lehet

Soccer Champions League / Borussia Dortmund - Ajax Amsterdam 1: 3. 2022 ball sports enthusiasm BVB 2021 cl database emotion 22 bvb09 emotions European competition international men football game action season 2021 satisfaction satisfied CLUB DRESS club je
final jubilation Team Ajax, team, left to right Sebastien HALLER (Ajax), Dusan TADIC (Ajax), Daley BLIND (Ajax), Lisandro MARTINEZ (Ajax), Davy KLAASSEN (Ajax) Soccer Champions League, preliminary round 4th matchday, Borussia Dortmund (DO) - Ajax Amsterdam 1: 3, on November 3rd, 2021 in Dortmund / Germany. Â (Photo by Anke Waelischmiller/SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Bizonyára sokan emlékeznek még arra az Ajaxra, amely a 90-es években Európa legjobbjai közé tartozott, sorra nyerte a bajnoki címeket és 1995-ben a Bajnokok Ligájában is a csúcsra ért. (Sőt, a hetvenes években is a világ egyik legjobb csapata volt.) A fiatal tehetségeket bátran szerepeltető Ajax látványosan, közönségszórakoztatóan focizott és színfoltja volt a nemzetközi labdarúgásnak. Nem állítjuk, hogy a mostani együttes van olyan jó, mint az a legendás csapat, de ebben az idényben a szokásosnál is eredményesebben és szebben futballozik. Az Ajax a BL-ben oda-vissza megverte a Dortmundot, négy forduló után már továbbjutott és a holland bajnokságot is félelmetes a gólkülönbséggel vezeti. Jelenlegi teljesítménye alapján az amszterdami klub akár a Bajnokok Ligája titkos esélyese is lehet.

Az Ajax az 1990-es évek egyik legmeghatározóbb és legszebb támadófocit játszó klubcsapata volt. A zseniális Dennis Bergkamp - aki aztán később az Arsenalban lett igazi legenda - elengedése után az akkori edző, Louis Van Gaal a Milannal sikert sikerre halmozó Frank Rijkaardot visszahozta és lehetőséget adott az ígéretes fiatal akadémistáknak is. Edwin Van Der Sar, Frank és Ronald De Boer, Edgar Davids, Clarence Seedorf, Patrick Kluivert voltak a legnagyobb tehetségek, akik olyan kiváló légiósokkal egészültek ki, mint Jari Litmanen vagy Nwankwo Kanu. Van Gaal nagyszerű csapatot épített, amely az 1960-as évek után először ünnepelhetett zsinórban 3 bajnoki címet 1993 és 1996 között.

Ebben az érában a klub legsikeresebb éve az 1995-ös esztendő volt, amikor az Ajax első holland csapatként lett veretlenül bajnok, valamint megnyerte a Bajnokok Ligáját is, amely azelőtt legutóbb a Johan Cruyff fémjelezte szupercsapatnak sikerült az 1970-es években.

Az Ajax legutóbb 1995-ben nyerte meg a Bajnokok Ligáját Forrás: daswunderkind.net

A hollandok 1996-ban is bejutottak a BL-döntőbe, de kikaptak a Juventustól, majd a sztárok nagy része elhagyta a csapatot, amely az évek során szétesett.

A 2000-es években is kiváló játékosok kerültek ki az Ajax akadémiájáról, mint például az Interrel 2010-ben BL-győztes Wesley Sneijder vagy a Real Madridban és a Tottenhamben is megforduló Rafael Van Der Vaart, és akadtak eredményes periódusai (zsinórban 4 bajnoki cím 2011 és 2014 között), de a Bajnokok Ligájában sokáig nem ért el jelentős sikereket. A 2018/2019-es idény fantasztikusan sikerült, mert a klub Hollandiában bajnok és kupagyőztes lett, és karnyújtásnyira volt a BL-döntőbe jutástól, ám végül az egy hajszálon múlt.

A Tottenham elleni elődöntő visszavágóján az élete meccsét játszó, három gólt szerző Lucas Moura a 96. percben akadályozta meg abban az amszterdamiakat, hogy újra történelmi siker küszöbére léphessenek.

2019-ben nagyon közel került a BL-döntőhöz az Ajax, de elbukott Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Azt nem állítjuk, hogy a mostani Ajax olyan minőséget képvisel, mint a 90-es évek sztárcsapata, vagy akár a két évvel ezelőtti együttes, de a Bajnokok Ligája csoportkörében nyújtott teljesítménye egészen kivételes, és a bajnokságot is 37-2-es gólkülönbséggel vezeti, ami nem mindennapi. A szurkolók évek óta ki vannak éhezve a nemzetközi sikerre, és egy csodálatos tavaszi szerepléssel az Ajax komoly meglepetést okozhat az európai sztárcsapatokkal szemben.

Szárnyalnak a BL-ben

Holland bajnokként a főtábláról indulva kezdte a mostani sorozatot az Ajax, amely a Borussia Dortmund, a Sporting Lisszabon és a Besiktas mellé került a C csoportba.

A jelenlegi szezon elején akadt némi ellentét a holland klub és az UEFA között, ugyanis az Európai Labdarúgó Szövetség nem engedélyezte, hogy a csapat használja a harmadik számú mezét, amely a jamaicai Bob Marley előtt tiszteleg. A fekete mezen ott vannak a jamaicai színek, a tarkó alatti részen pedig három madár látható, ezzel is utalva Bob Marley világhírű slágerére, a Three Little Birdsre.

hangzott az amszterdami klub közleménye.

Az Ajax felülemelkedett a tiltáson és "válaszként" négy győzelemmel kezdte a csoportkört, és négy forduló után már továbbjutott az egyenes kieséses szakaszba, gyakorlatilag a csoportelsősége is borítékolható. Erik Ten Hag csapata 12 ponttal vezet, mögötte a Dortmund és Sporting 6-6, míg a Besiktas 0 ponttal áll.

A holland klub története során először nyerte meg az első négy mérkőzését egy BL-idényben. Az eddigi legjobb rajtja az 1995/1996-os évadban volt, amikor - címvédőként - az első három összecsapásán egyaránt győzött. 1995 őszén az Ajax 1-0-ra megverte a Real Madridot, 5-1-re kiütötte a Ferencvárost, majd 3-0-ra legyőzte a Grasshopperst.

Erik Ten Hag együttese idén kiegyensúlyozott csoportba került, amelyben a Dortmund nála papíron esélyesebbnek számít, mégis mindkét alkalommal simán legyőzte a német sztárcsapatot.

A Johan Cruyff Arénában az Ajax 4-0-ra kiütötte a németeket, pedig azon a meccsen Erling Haaland, Marco Reus, Jude Bellingham és Mats Hummels is kezdő volt.

A két héttel később lejátszott németországi mérkőzés nehezebben indult, mert a Dortmund emberhátrányban is vezetést szerzett, de az Ajax a hajrában bedarálta ellenfelét, fordított, és végül 3-1-re nyert.

A meccs után a kapufára a férfiasságával rácsúszó Dusan Tadic egy humoros poszttal jelezte, hogy elismerésre méltó dolog Dortmundban nyerni. Az egyenlítő gólt szerző szerb játékosnak nem lett baja, másnap egy gipszpéniszt kötött a nadrágja elé.

írta Tadic a közösségi oldalára a meccs után.

A németek elleni magabiztos győzelmek mellett az Ajax a Sporting elleni 5-1-es idegenbeli kiütéssel kezdte a csoportkört, a Besiktast pedig 2-0-ra verte meg odahaza. A látványos támadójáték mellett a védekezése is nagyon masszív a csapatnak, négy forduló után 14-2-es gólkülönbséggel áll a csoportja élén. A gólokért elsősorban az elefántcsontparti Sebastien Haller felel, akit klubrekordot jelentő 22,5 millió euróért szerződtettek a West Hamtől.

A 27 éves csatár igyekezett gyorsan bebizonyítani, hogy jó vétel volt, élete első BL-meccsén mindjárt négy gólt szerzett.

Haller a Bajnokok Ligája/BEK történetének második olyan játékosa lett, aki az első meccsén rögtön négy gólt lőtt, korábban csak a legendás Marco Van Basten volt képes erre.

Az elefántcsontparti támadó a Besiktas ellen is betalált, és ezzel rekordot döntött: ő lett az első játékos a Bajnokok Ligája történetében, aki első két mérkőzésén öt gólt szerzett.

Haller jelenleg 7 találatnál jár, csak a Bayern München világklasszisa, a góllövőlistát 8 góllal vezető Robert Lewandowski előzi meg.

Sebastien Haller bombaformában futballozik ebben a szezonban Forrás: AFP/Francois Walschaerts

Haller mellett többek között a remekül cselező, a BL-ben már öt gólpasszt kiosztó Antony, valamint a rendkívül technikás Ryan Gravenberch is nagy erőssége a csapatnak, amelynek a kerete a megszokott módon tele van sokra hivatott, tehetséges fiatal labdarúgóval. A négy forduló után már biztos továbbjutó Ajaxot hiba lenne lebecsülni a folytatásban, könnyen borsot törhet a gigászok orra alá, és akár nagy meglepetést is okozhat tavasszal.

Hollandiában agyonverték a legnagyobb riválist

Az Ajax nem csak a BL-ben, hanem hazája bajnokságában is remek formát mutat, igaz, jelenleg pontazonossággal, jobb gólkülönbségének köszönhetően vezet a közvetlen rivális PSV Eindhoven előtt.

A bajnoki címre esélyes két klub egyszer már játszott egymással, akkor Erik Ten Haag együttese lefocizta riválisát és 5-0-ra kiütötte.

12 forduló elteltével az Ajax lőtte a legtöbb gólt a ligában, szám szerint 37-et és mindössze 2-őt kapott, ami igazán elismerésre méltó. A nagyszerű támadójáték a Cambuur elleni mérkőzésen érte el a tetőpontját, amikor Tadicék 9-0-ra győztek.

A nagy gólarányú győzelmek mellett időnként azért becsúszik egy-egy meglepő botlás is, az amszterdami sztárcsapat utóbbi két bajnokija egyaránt 0-0-s eredménnyel ért véget. A szurkolók megkövetelik a látványos támadójátékot és hozzászoktak a győzelmekhez, ezért könnyen dühbe gurulnak, ha nem nyer kedvenc csapatuk. A Heracles elleni gól nélküli döntetlen alkalmával tömegverekedést robbantottak ki.

A meccs korántsem a magas színvonalról maradt emlékezetes, hanem arról, hogy az almelói csapat szurkolói összeverekedtek a stadionban az amszterdamiakkal, mert azok elvették egy drapériájukat.

A 34 fordulós Eredivisie legnagyobb esélyese ebben a szezonban is az Ajax, bár a PSV és a Feyenoord is erős csapat, a bajnokság korántsem tekinthető lefutottnak. A liga és a kupa megnyerése mindig örömteli, de valószínűleg a szurkolókat a helyi sikerek már nem hozzák annyira lázba, egyértelműen a Bajnokok Ligája jelenti a valódi izgalmakat számukra. Minden bizonnyal maguk a játékosok is sokkal motiváltabban lépnek pályára a Dortmund ellen a BL-ben, mint amikor a Heerenveen ellen kell játszani a bajnokságban.

Valóban elérhetetlen álom lenne a BL-döntő?

Ha a realitásokat és az ellenfeleket nézzük, az Ajax számára nemhogy a BL-győzelem, még a fináléba kerülés is óriási meglepetés lenne. A Porto 2004-es végső győzelme óta kivétel nélkül mindig klasszikus topklub nyerte meg a legrangosabb európai kupát. A sorozatnak természetesen jót tenne, ha újra egy meglepetéscsapat tudna csodát tenni, de a klubok közötti hatalmas pénzügyi különbségek miatt manapság ez szinte elképzelhetetlen.

Reménykedni viszont bőven van oka az Ajaxnak, amely két évvel ezelőtt nagyon közel állt a döntőbe jutáshoz, amelytől csak másodpercek választották el.

Az amszterdami együttes hosszú ideje nem tekinthető topcsapatnak Európában, fiatal tehetségeit azonnal megszerzik a nemzetközi gigászok. 2019-ben Matthijs De Ligtet 85 millió euróért szerződtette a Juventus, Frenkie De Jongért pedig 86 milliót fizetett a Barcelona. Ilyen ajánlatokra nem teheti meg a vezetőség, hogy nemet mondjon.

Az Ajax lehet az idei BL-szezon titkos esélyese Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SVEN SIMON/Anke Waelischmiller/Sven Simon

Az Ajaxnak viszont óriási erőssége, hogy mindig képes megújulni, a világ legjobb akadémiáját tudhatja magáénak, ahonnan özönlenek a tehetséges labdarúgók. Továbbá a fiatalok mellé jó érzékkel szerződtet tapasztaltabb vagy másutt sikertelen futballistákat, akik Amszterdamban új erőre kapnak. Tulajdonképpen 1995-ben is egy rakás tinédzserrel és néhány rutinos klasszissal nyerték meg a Bajnokok Ligáját.