Vágólapra másolva!
Komoly futballháború kezd kibontakozni a klubcsapatok és a nemzeti válogatottak között a jövő évi katari világbajnokság kapcsán. A topbajnokságok közül a német, az angol és a francia liga is bejelentette már a jövő évi menetrendjét, ami alapján az ott játszó válogatott játékosoknak mindössze néhány napjuk marad felkészülni a kontinenstornára. Az egészen őrületes helyzetről egy korábbi labdarúgó, egy edző, egy gazdasági szakember és egy tévés szerkesztő nyilatkozott lapunknak.

Különleges menetrendre számíthatunk az európai topbajnokságokban a jövő évi labdarúgó-világbajnokság miatt. Ennek alapján például a Bundesligában, a Premier League-ben és a Ligue 1-ben is rendeznek még fordulókat 2022. november 11-13. között. A világ legnézettebb ligái nem akarnak hetekkel a vb kezdete előtt leállni, ez viszont komoly problémákhoz vezethet, mivel a katari világbajnokság november 21-én rajtol.

Jelenleg két lehetséges opció létezik. Az angol, a német és a francia bajnokságokban szereplő focisták csak hét nappal a vb kezdete előtt csatlakoznak hazájuk nemzeti együtteséhez, vagy a futballisták már korábban elhagyják a csapataikat, ebben az esetben viszont a klubcsapatok teljesen más kerettel játsszák le a vb előtti utolsó bajnoki mérkőzéseiket.

Jövő novemberben 32 ország ismét harcba száll a labdarúgás egyik legértékesebb trófeájáért Forrás: AFP/Kurt Schorrer

A soha nem látott kaotikus helyzet miatt komoly futballháború robbanhat ki a klubcsapatok és a nemzeti válogatottak között. Bárhogy is lesz, valamelyik fél vesztesként fog kijönni ebből a helyzetből.

A klubcsapatok és a válogatottak mellett leginkább a játékosokat sújthatja a feszes menetrend, ugyanis egy év múlva ilyenkor soha nem látott terhelés alatt állnak majd a világ legjobb futballistái. Ennek kapcsán interjút készítettünk a Premier League-et és a Bundesligát is megjárt 108-szoros magyar válogatott Király Gáborral, a magyar labdarúgó-válogatott egykori szövetségi kapitányával, Várhidi Péterrel, Szabados Gábor sportközgazdásszal, valamint a Hír TV sportfőszerkesztőjével, Vobeczky Zoltánnal, hogy minden szemszögből megvizsgáljuk ezt az igencsak szokatlan helyzetet.

Várhatóan novemberre már megfelelő formába lendül mindenki, ráadásul a tornára pont egy hosszabb pihenő előtt kerül sor, hiszen decemberben, Angliát kivéve, általában a legtöbb országban leáll a bajnokság néhány hétre. A tömény program miatt a játékosok fizikai és mentális terhelése biztos, hogy a maximumon lesz majd, így a teljesítmény mellett az is célja lesz majd mindenkinek, hogy minél kevesebb sérüléssel járjon az erőltetett menet" – mondta Király Gábor.

Lionel Messi az utolsó nagy dobására készül az argentin válogatottal Forrás: AFP/Juan Mabromata

A magyar válogatottsági rekorder kapus a sűrű program kapcsán arról is beszélt, hogy pályafutása
alatt többször is megesett: három nap alatt két mérkőzést kellett játszania.

Ilyenkor a lefújás után nem sokkal, sokszor a válogatott találkozók utáni hajnalon, visszaindultam a klubomhoz, hogy minél előbb megkezdhessem a felkészülést a következő bajnokira. Nekünk, profi focistáknak az volt a feladatunk, és ebben semmilyen változás nem történt azóta sem, hogy mérkőzéseket játsszunk. Teljesen mindegy, hogy a válogatottban, a Premier League-ben, a Bundesligában vagy más bajnokságban lép pályára az ember, mindig a maximumot kell nyújtania.

Persze, emberek vagyunk, velem is előfordult, hogy fáradtabbnak éreztem magam, de ez sohasem akadályozott meg abban, hogy ott legyek a válogatottnál, vagy aktuális klubcsapatom rendelkezésére álljak. Megítélésem szerint a helyes hozzáállás az, ha mindenki a saját feladatára koncentrál. A nemzetközi szövetség dolga, hogy minden körülményt, szempontot figyelembe véve a
legmegfelelőbb menetrendet állítsa össze, míg a játékos feladata, hogy ehhez alkalmazkodjon, és tudása, felkészültsége maximumát nyújtva álljon a válogatott és klubja rendelkezésére - mondta Király Gábor.

Király Gábor évekig védte a magyar válogatott kapuját, összesen 108 alkalommal viselte a címeres mezt Forrás: DPPI via AFP/Kieran Mcmanus

A Premier League-ben különösen nagy lesz a hajtás, ugyanis a brit labdarúgásban hagyománnyá vált a karácsonyi forduló, vagyis december 26-án már mérkőzéseket rendeznek. Mindezt úgy, hogy a katari világbajnokság december 18-án ér véget. Ennek értelmében azoknak a játékosoknak, akik hazájuk színeiben legalább az elődöntőig menetelnek, nem marad 8-9 napnál több idejük a pihenésre. A játékosok mellett pedig a szövetségi kapitányok helyzetét sem könnyíti meg, hogy csupán pár napjuk marad felkészülni a kontinenstornára. Ennek ellenére Várhidi Péter, a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya az Origónak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy a nemzeti csapatok edzői a korábbi tornákhoz képest jóval előnyösebb helyzetben lesznek, mivel nem „kifacsart" játékosokat fognak kapni.

Mivel a saját nevemben is mondhatom, hogy eddig mindig arra panaszkodtunk, hogy nyáron rendezik a nagy kontinenstornákat, ami azt jelenti, hogy a megterhelő szezon után úgy kell neki menni egy nemzetközi eseménynek, hogy a pihenő idő minimális és újra csúcsformába kell hozni a játékosokat. Ez borzasztóan megterhelő mindenkinek, és lehet, hogy ebből adódóan is próbálták meg így kialakítani a vb menetrendjét, mert november, december környékére kerülnek csúcsformába a játékosok. Ami gyakorlatilag könnyebbség.

Persze egy szövetségi kapitány számára az nem túl ideális, hogy csupán pár nappal előtte találkozik a csapattal, de legalább nem kell formába hoznia a játékosokat.

Ráadásul a komolyabb országok nemzeti csapatainál nem igazán a csapatjáték szokott dönteni. Sokkal inkább az egyéniségek. Egy szövetségi kapitánynak a csapatjáték kialakítására folyamatosan van ideje, hiszen hónapról hónapra azért találkoznak a válogatott tagjai a Nemzetek Ligájában, vagy selejtezőmérkőzéseken. Az újoncok számára jelenthet egyedül nehézséget, hogy nem lesz idejük a beilleszkedésre, de erre kevés esélyt látok, hacsak nem lesz sérüléshullám" – fogalmazott a szakember.

Hansi Flicknek szövetségi kapitányként az első nagy nemzetközi tornája lesz a katari vb a német válogatott élén Forrás: AFP/Ronny Hartmann

"A válogatott program szempontjából nincs jó megoldás. Ugyanakkor még egyszer mondom, mindig egy kellemesebb és szerencsésebb helyzetnek tartom ezt, mint a nyarat, amikor újra formába kell hozni a játékosokat. Akkor gyakorlatilag tényleg kifacsart játékosokkal kell belekezdeni a felkészülésbe. Elég, ha megnézzük a nyári Európa-bajnokságon milyen rossz formában voltak akár a franciák, akár a portugálok, akár a németek és még jó páran.

– jegyezte meg a korábbi szövetségi kapitány.

Az ötszörös aranylabdás portugál sztár, Cristiano Ronaldo az ötödik világbajnokságára készül Forrás: AFP/Carlos Costa

Ugyan azt már előre lehetett látni, hogy a bajnokságokból a válogatott felkészülésig sokkal feszesebb lesz az átmenet, de a helyzet gazdaságilag megmagyarázható. A témában Szabados Gábor sportközgazdász segítségével merültünk el részletesebben, aki szerint egyre inkább a klubfutball irányába tolódik el a nemzetközi labdarúgás.

"Talán megoldható lett volna előbb kezdeni nyáron a bajnokságokat, de kicsi volt a valószínűsége, hogy ezt olyan szinten meg tudják oldani, hogy legalább annyi idő jusson a felkészülésre, mint korábban.

Egyre inkább nő a klubok erőfölénye, ezáltal egyre kevesebb az az idő, amit a válogatottaknál tölthetnek a játékosok. Gyakorlatilag a focisták beesnek a nemzeti csapatokhoz, a mérkőzés előtt még együtt edzenek egyet, de most már a válogatottak teljesen más felkészülést folytatnak, mint korábban. Már nincs arra idő, hogy edzőtáborba menjen a csapat. Ennek nem csupán az az oka, hogy a naptár egyre feszesebb, de mindenki számára a klubérdek erősebb" - indokolta a helyzetet Szabados Gábor.

A nemzetközi labdarúgás eltolódott a klubfutball irányába Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Alex Caparros - Uefa

Annyi a változás most, hogy a téli rendezés ráerősített a klubcsapatok és a nemzeti válogatottak közötti ellentétre, és arra, hogyan tudják elengedni a játékosokat. Elképzelhető, hogy ez felgyorsítja az eseményeket, és a 2024-es Eb-n ugyanaz lesz, amit majd Katarban fogunk látni. A koronavírus-járvány hasonlóan felgyorsított gazdasági szempontból olyan folyamatokat, amik lehet, hogy már nem fognak visszaállni. Viszont a járványtól függetlenül az egyébként is meglévő folyamatok és tendenciák egyszerűen most egyfajta gyorsítást kapnak emiatt az egyedi és különleges helyzet miatt" – nyilatkozta az Origónak a gazdasági szakértő.

Dánia hibátlan teljesítménnyel jutott ki a jövő évi katari vb-re Forrás: Imaginechina via AFP/Hu jinxi - Imaginechina/Hu Jinxi

Ha körbenézünk a nemzetközi labdarúgásban a topcsapatok háza táján, akkor azt láthatjuk, hogy

jelen pillanatban olyan sztárfutballisták bajlódnak sérüléssel, mint a Borussia Dortmund kiválósága, Erling Haaland, a Barcelonából Ousmane Dembélé, Pedri és Ansu Fati, de említhetnénk a Chelsea belga válogatott csatárát, Romelu Lukakut, vagy épp a Manchester United világbajnok kettősét, Raphael Varane-t és Paul Pogbát,

de még folytathatnánk a sort. Ha most kezdődne a világbajnokság, akkor ezek a játékosok nem lehetnének ott. A televíziók szemszögéből jókora kudarccal érne fel, ha a legnagyobb játékosok kihagynák a kontinensviadalt, többek között erről is beszélgettünk Vobeczky Zoltánnal, a Hír TV sportfőszerkesztőjével, aki szerint a jövőben akár szponzorok is elfordulhatnak a labdarúgástól, egy adott sztár hiánya miatt.

Az extra terhelés miatt még nagyobb lesz a sérülésveszély Forrás: AFP/Ben Stansall

"Az, hogy ennyire sok mérkőzést kell játszaniuk a játékosoknak, generálja magával azt a problémát, hogy a sérülésveszély sokkal fokozottabb. Mit veszíthetnek a tévénézők? A vb-re való pihentetés miatt fontos bajnoki meccseket hagyhatnak ki kulcsjátékosok, vagy a rosszabbik forgatókönyv az, hogyha megsérül valamelyik játékos, mert akkor nem fog tudni a világbajnokságon szerepelni hazája válogatottjában. Ez egy hatalmas probléma lenne az adott ország nemzeti csapatának. Emellett a televíziók szemszögéből nézve meg egy óriási kudarc, hiszen ha egy esetleges sérülés miatt a legnagyobb játékosok lemaradnak a vb-ről, azért az egy nagy csalódás lesz a tévénézők számára is. Innentől kezdve nagyon összetett a kérdés, mert ha ez egy reális veszély, akkor előfordulhat, hogy

a túlterheltség miatt túl sok lesz a sérült, márpedig ha kulcsjátékosok dőlnek ki, akkor nem lesznek annyira erősek a válogatottak, ezáltal kevésbé lehet érdekes a labdarúgó világbajnokság"

– fejezte ki aggályait a Hír TV sportfőszerkesztője.

Sztárjátékosok nélkül könnyen veszíthet az értékéből a világbajnokság Forrás: AFP/Sebastien Bozon

"Nyilván a tévénézőknek az a jó, ha minél több mérkőzés van. De alapvetően, ha mögé nézünk a helyzetnek, akkor azt láthatjuk, hogy nagyon durván túl vannak terhelve a játékosok. Az angol bajnokság gyakorlatilag csak napokra áll le, a világbajnokság keresztbe húzza az egészet, ráadásul sérül a felkészülési időszak. Itt most nem az a helyzet, hogy két-három hétig együtt készül a válogatott, elképzelhető, hogy lesznek olyan csapatok, amelyek megtehetik, de lesznek olyanok is, amelyek nem.

- mondta Vobeczky.

Nehéz megmondani, hogy ki lehet ennek a kaotikus helyzetnek a nyertese, és hogy mi lehet a megoldás. Ugyanakkor a téli rendezés miatti feszes menetrend kis túlzással jóformán mindenki számára nehézséget okozhat. Talán amikor meghozták a döntést, hogy Katarban rendezik a 2022-es világbajnokságot, akkor egy sokkal jobban átvilágított rendszeren keresztül kellett volna megvizsgálni a lehetséges következményeket és mérlegelni. Most már elsősorban a megoldásokra és a kompromisszumokra kellene törekedni, de ez nem lesz könnyű, pláne nem ilyen rövid idővel a világbajnokság kezdete előtt.