Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Kétségtelen, hogy Antonio Conte az elmúlt 15 év egyik legjobb futballedzője, hiszen nem sűrűn fordult elő vele, hogy sikerek nélkül távozott volna aktuális klubjától. Az olasz szakember az előző szezonban tizenegy év után újra bajnoki címig vezette az Internazionalét, most azonban pályafutása talán legnagyobb kihívására készül, ugyanis a régóta nagy trófeákra váró Tottenhamet kell sikerre vezetnie.

Bár a Manchester United nyerte a Tottenham elleni csatát az angol labdarúgó-bajnokság 10. fordulójában, könnyen lehet, hogy a „háború" a londoni csapaté lesz. Az utóbbi hetekben ugyanis igencsak megingott a manchesteri kispadja Ole Gunnar Solskjaer alatt, a norvég edző végül maradhatott. Nem úgy Nuno Espirito Santo, akit a 3-0-s hazai vereség után kirúgott a Tottenham vezetősége, és helyére kinevezte a Manchester Uniteddel is hírbe hozott Antonio Contét.

Az olasz szakember már nyáron is képben volt a londoni együttesnél, de akkor a Spurs nem volt hajlandó teljesíteni Conte követeléseit, így megszakadtak a tárgyalások.

Az 52 éves szakember állítólag a tervezettnél több pénzt szeretett volna kapni a csapat megerősítésére, Daniel Levynak, a klub elnökének viszont teljesen más elképzelési voltak, ugyanis azt szerette volna, hogy Conte több fiatal tehetséget építsen be a csapatba.

A manchesteri zakó egyértelmű jelzés volt, hogy változtatásokra van szükség, ugyanis hiába kezdte Santóval jól a szezont a Tottenham, a portugál edző tizenhét meccséből csak nyolcat tudott megnyerni és hetet elveszített, két döntetlen mellett.

Nuno Espirito Santo mindössze négy hónapig volt a Tottenham edzője Forrás: AFP/Glyn Kirk

Ahol Conte járt, ott győzött

Antonio Conte már játékosként is heves és szenvedélyes temperamentumáról volt híres. Bár kiváló rúgóképessége volt, soha nem tartozott a meccseket eldöntő játékosok közé. Contét a személyisége és a mentalitása tette igazán jó futballistává. Az egykori középpályás 13 évig, 1991 és 2004 között játszott a Juventusban, és klubszinten mindent megnyert, amit csak lehetett. Többek között 5 bajnoki címet és egy Bajnokok Ligáját is nyert a torinói klubbal, de az olasz válogatottal az 1994-es világbajnokságon, aztán a 2000-es Eb-n is csak ezüstéremig jutott.

Edzői pályafutása azonban nem indult ennyire sikeresen. Vezetőedzőként először a AC Arezzo kispadjára ült le 2006 nyarán, de már októberben kirúgták. Később még visszatért a másodosztályú klubhoz, amellyel végül nem tudta elkerülni a kiesést. Ezt követően a Bari szerződtette, az első év meglehetősen küzdelmesre sikerült, de a másodikban Conte megnyerte a másodosztályt a csapattal. Később az Atalanta edzője lett és jól rajtolt a bergamói csapattal, azonban amint jöttek a rossz eredmények, kezdett elmérgesedni a viszony közte és a szurkolók között, végül viharos körülmények között távozott. Viszont nem maradt sokáig munka nélkül, a másodosztályba zuhanó Sienát egyből visszajuttatta az élvonalba, ez pedig megnyitotta számára a kaput a Juventus előtt. Ugyan már korábban is szeretett volna imádott csapata kispadjára leülni, de végül erre 2011-ben került sor.

A Juventus győztes ciklusa egyértelműen Contéval kezdődött, ugyanis sorozatban három bajnoki címet nyert a torinóiakkal és újra felrakta európai futball térképére a klubot. A zebramezes alakulat zsinórban 9 megnyert bajnoki címet szerzett, ám ez a fantasztikus sorozat az előző idényben éppen Antonio Conte miatt szakadt meg, aki tizenegy ínséges esztendő után újra bajnoki címig vezette az Internazionalét.

Conte 11 év után vezette bajnoki címre az Intert Forrás: AFP/Miguel Medina

Ezt követően viszont lemondott és várt a megfelelő ajánlatra, amelyet végül a Tottenham tett elé november elején. A döntése kissé meglepő, mivel a korábban azt nyilatkozta, hogy idény közben nem kíván átvenni edzői megbízást. Vélhetően ebben nagy szerepe volt a sportigazgatónak, Fabio Paraticinek, aki korábban dolgozott már együtt Contéval, amikor a Juventusnál töltött be hasonló pozíciót.

Kockázat nélkül nincs győzelem

A Spurs új edzőjének nem lesz ismeretlen a Premier League, hiszen 2016 és 2018 között a Chelsea trénereként meglehetősen sikeres időszakot töltött Angliában, és már az első szezonjában bajnoki címet nyert a londoni kékekkel, a második szezonjában pedig az FA-kupát.

Azonban meglehetősen érdekes ez a páros, ugyanis Conte szinte minden csapatánál sikereket ért el, ezzel szemben a Tottenham a legutóbbi trófeáját 13 évvel ezelőtt nyerte meg, amikor elhódította az angol Ligakupát.

A sikertelenség miatt az utóbbi bő tíz évben rengeteg edző megbukott a Tottenhamnél, többek között André Villas-Boas, Mauricio Pochettino, José Mourinho vagy épp a nem rég menesztett Nuno Espírito Santo.

2019 óta Conte már az ötödik menedzser, aki átveszi a londoni együttes irányítását.

Bár a Tottenhamben több kiváló futballista is szerepel, mégis kockázatos Conte szerepvállalása, hiszen a londoniakkal sokkal nehezebb lesz bajnoki címet nyernie, mint tette azt a Juventusszal vagy az Interrel, de még a Chelsea PL-győzelemre vezetése sem jelentett akkora kihívást, mint ami most rá vár. Ettől függetlenül az olasz szakember már bizonyította, hogy taktikai felkészültsége miatt mindig számolni kell az éppen aktuális csapatával.

Pályafutása legnagyobb kihívására készül Antonio Conte Forrás: NurPhoto via AFP/MI News/NurPhoto/Mi News

Conte a 3-5-2-es játékrendszerről vált híressé, és ezzel a hadrenddel érte el a sikerei nagy részét. Ám a Tottenham kerete nem ehhez a felálláshoz lett kialakítva, így érdekes lesz látni, hogy a játékosok miként tudnak alkalmazkodni az új edző filozófiájához. Persze, az is elképzelhető, hogy Conte a rendelkezésére álló futballistákhoz igazítja a taktikáját. A Tottenham eddig négy védős rendszerben játszott, és lehet, hogy Conte úgy dönt, nem változtat, legalábbis kezdetben.

Várhatóan a védelem tengelyében az Eric Dier, Davinson Sánchez és Cristian Romero alkotta trió szerepelhet. Utóbbi az előző szezonban a Serie A egyik legjobb védője volt, Conte irányítása alatt pedig még magasabb szintre léphet. Emerson Royal pedig olyasmi szerepkört tölthet be, mint Conte Chelsea-jében Cesar Azpilicueta. Az szinte biztosra vehető, hogy

Conte irányításával a Spurs védekezőbb felfogásban fog futballozni, de jelentősen többet fog kapura lőni, mint tette azt Nuno Espirito Santo alatt.

Lucas Moura gólját ünneplik a játékosok a Vitesse elleni Konferecia-liga-mérkőzésen Forrás: NurPhoto via AFP/MI News/NurPhoto/Mi News

A középpálya merőben függ attól, hogy milyen taktikát választ majd az olasz mester, aki a Juventusnál 3-5-2-t, a Chelsea-nél leginkább 3-4-3-as, majd az Internél újra 3-5-2-es felállást alkalmazott. Conte taktikájára tehát jellemző a három középső középpályás, ahol a legmélyebben lévő játékos stabilitást nyújt, és hosszú passzokkal látja el a támadókat. A Conte féle Chelsea-ben Jorginho töltötte be ezt a szerepet, a Tottenhamnél pedig jó eséllyel Pierre-Emile Hojbjerg lesz az irányító. Az előtte helyezkedő másik két középpályás feladata a helyzetek megteremtése lesz, erre Giovani Lo Celso és Tanguy Ndombele tűnik a legalkalmasabbnak a jelenlegi keretből.

Dele Alli pedig a Tottenham aduásza lehet.

Az angol középpályás Mauricio Pochettino irányítása alatt tündökölt, az argentin edző távozásával viszont lejtmenetet vett a karrierje. Conte képes lehet kihozni az utóbbi időben kegyvesztetté vált játékosból a maximumot, és ha ez sikerül, akkor Alli olyan szerepet tölthet be, mint Ivan Perisic az Interben.

A kegyvesztetté vált Dele Alli lehet a jolly joker a Tottenhamben Forrás: NurPhoto via AFP/MI News/NurPhoto/Mi News

Ami a támadó harmadot illeti, Conte a két csatáros felállás híve, láthattuk ezt korábban az Internél is, ahol Romelu Lukaku és Lautaro Martinez fantasztikus párost alkotott együtt. Korábban sokszor nevezték lustának a belga csatárt, de Conte volt az első edző, aki észre vette és kiaknázta a benne rejlő potenciált. Az olasz mester kezei alatt Lukaku játéka új szintre emelkedett. Hasonló feltámadásra lehet számítani Harry Kane-től, aki az idei szezonban csupán árnyéka önmagának. Az Eb-ezüstérmes csatár 9 bajnokin mindössze egy gólt lőtt. Ugyanakkor, ha van valaki, aki képes lehet összekapni a Tottenhamet és motiválni a játékosokat, akkor az Antonio Conte. Harry Kane partnere elől Szon lehet, ha pedig három támadóval rohamoznának a londoniak, akkor Lucas Moura játszhat a jobb szélen.

Képes lesz Antonio Conte kihozni a maximumot Harry Kane-ből? Forrás: NurPhoto via AFP/MI News/NurPhoto/Mi News

Új játékrendszer, biztató kezdet

Conte bemutatkozására nem kellett sokat várni, a holland Vitesse elleni Konferencia-liga-mérkőzésen irányította először a londoni együttest, amely 3-2-re győzött. Ugyan a Spurs három góllal is vezetett, mégis izgulnia kellett,

Conte pedig felállás-variációkkal próbálkozott, 4-4-1-gyel, majd később 5-3-1-gyel kereste a kiutat az ostromhelyzetből.

A mérkőzésen tehát előjöttek a csapat hiányosságai, és Conte szembesült azzal, mit vállalt el, amikor belevágott az angliai kalandba.

"Időre van szükségünk a munkához, ez az egyetlen, amitől félek. Szeretném, ha lenne időm, mert a csapatnak és nekem össze kell szoknunk, hogy megvalósíthassuk a taktikai elképzeléseimet. Türelmesnek kell lennem, a munkával sokat fejlődhetünk, hiszen ez egy fiatal és tehetséges csapat. Akik ismernek, tudják, hogy nem szeretem az ilyen őrült meccseket.

– mondta Conte.

Érdekesség, hogy korábban José Mourinho és Nuno Espirito Santo vezetőedzői időszakának elején is a dél-koreai Szon Hjung Min szerezte a Spurs első gólját, ahogyan ezúttal Conte első meccsén is.

Conte a tőle már megszokott óriási szenvedéllyel vetette bele magát a munkába Forrás: AFP/Oli Scarff

Ezt követően Conte gólnélküli döntetlennel tért vissza a Premier League-be. Ugyan Nuno Espirito Santo által alkalmazott négyvédős rendszert három középső védőre és szárnyvédős játékrendszerre cserélte az olasz, de az Everton elleni bajnokin kirajzolódott, hogy az új taktika begyakorolásához jóval több időre lesz szüksége a játékosainak.

A Serie A-ból érkezhet az erősítés

Az szinte biztosra vehető, hogy a régóta nagy trófea megnyeréséről ábrándozó Tottenhamnél nagy jövés-menés várható már a januári átigazolási időszakban. Elsősorban olyan játékosok érkezhetnek, akiket már jól ismer Conte, és akik egészen biztosan beleillenek a taktikájába. Olasz sajtóhírek szerint

150 millió fontot költhet majd új igazolásokra, vagyis ekkora összegből reálisan meg lehet erősíteni egy klub keretét.

A Chelsea csapatával pár éve angol bajnokságot begyűjtő mester állítólag hat Serie-A-játékosra tart igényt.

A Fiorentina tehetségét, Dusan Vlahovicot már a nyáron is hírbe hozták a Tottenhammel, Conte érkezésével pedig megnőtt az esélye, hogy a szerb támadó Londonban folytassa pályafutását. A firenzei klub vezetői, Joe Barone és Daniele Prade állítólag már találkoztak a Spurs vezetőségével, hogy megvitassák a lehetséges transzfert. Vlahovic remek formában van idén, ugyanis minden sorozatot figyelembe véve eddig 13 mérkőzésen 10 gólt lőtt és egy gólpasszt jegyzett.

Dusan Vlahovic komoly erősítést jelente a Tottenhamnek Forrás: NurPhoto via AFP/Massimiliano Ferraro/NurPhoto/Massimiliano Ferraro

Conte a korábbi csapatából, a címvédő Interből két játékost szemelt ki, Marcelo Brozovic és Stefan de Vrij szerepel a bevásárlólistáján. Conte terveiben Marcelo Brozovic kulcsfontosságú szerepet tölthet be, pontosan tudja, hogy mit várhat a horvát középpályástól, akivel szép sikereket értek el az Internél. Brozovic szerződése ráadásul jövő nyáron jár le a milánói csapatnál, így télen jóval olcsóbban lehetne megszerezni. Bár a Tottenham védelme a nyáron Cristian Romeróval erősödött, Conte továbbra is szeretné megerősíteni a hátsó alakzatot, erre pedig a holland Stefan de Vrijt szemelte ki.

Sajtóhírek szerint azonban három másik Serie A-sztárt is szeretne megszerezni az olasz mester, Franck Kessie-t, Manuel Lazzarit és Federico Chiesát. Bár Kessie szerződése az AC Milannál szintén jövő nyáron jár le – bár könnyen lehet, hogy az elefántcsontparti válogatott középpályás januárban még nem váltana klubot, mivel a milánói piros-feketéknek idén reális esélyük van a bajnoki címre.

Conténál a fegyelmezettség és a precizitás a kulcsa mindennek Forrás: Twitter/Tottenham Hotspur

Nos, az egyelőre még kérdéses, hogy mennyire elérhetőek ezek a játékosok a Tottenham számára, azonban az nyilvánvaló, hogy a londoni klubnál gyorsan szeretnének kézzelfogható eredményeket elérni a hosszú sikertelen időszak után. Erre Antonio Conte alighanem a legmegfelelőbb választás, ugyanis az ő neve garancia a trófeákra. Vélhetően Contéval visszatér az az intenzitás, amely Mauricio Pochettino alatt jellemezte a Tottenhamet. Lehet, hogy a jelenlegi játékosok nem olyan jók, mint öt évvel ezelőtt, amikor BL-döntőbe jutott a csapat, de az edző egészen biztosan világszínvonalú.

Mindent egy helyen az Eb-ről