Vágólapra másolva!
Huszonöt éve ezen a napon lépett pályára a Premier League-ben szereplő Southampton csapatában Ali Dia, az angol élvonal, de talán az egész profi labdarúgás történetének legrosszabb játékosa.

A szenegáli származású focista francia, finn és német alacsonyabb osztályú csapatokban tett, legfeljebb féltucat meccs után kudarcba fulladó próbálkozások után Angliába tette át a székhelyét, ahol hasonlóan "sikeres" volt, egy huszárvágással mégis a Premier League-ben, a világ már akkor is egyik legerősebb bajnokságában kötött ki.

Egy volt egyetemi osztálytársa ugyanis úgy gondolta, hogy képes őt bejuttatni a Southampton csapatába. A tabella alsó régióiban küszködő csapatot november közepén azzal hívta föl a jóbarát, hogy ő az aranylabdás libériai sztár, George Weah, és beajánlaná a Paris Saint-Germainben játszó, 13-szoros válogatott unokaöccsét a Southamptonhoz.

Graeme Souness, a csapat akkori menedzsere megnézte, majd egy hónapos szerződést kötött az afrikai játékossal. Akinek isteni szerencséje volt: a Soton tartalékcsapatának november 23-i meccse ugyanis a pálya használhatatlansága miatt elmaradt, így leülhetett a kispadra az első csapat Leeds United elleni bajnokiján. És ha egy üzlet beindul! A csapat sztárját, Matt Le Tissier-t a 32. percben sérülés miatt le kellett cserélni, Souness pedig Ali Diát küldte a pályára. Aki egyik első labdaérintéséből majdnem rögtön gólt szerzett, ezt követően azonban minden mozdulatáról ordított, hogy végtelenül ügyetlen szegény. A 85. percben végül Souness lecserélte, majd 14 nappal szerződése aláírása után világgá zavarta az imposztort.

Dia ezt követően jó útra tért: felhagyott a focival, üzleti szakon szerzett diplomát a newcastle-i Northumbria Egyetemen, majd San Franciscóban megtoldotta még egy mesterképzéssel is. A focihoz ma annyi köze van, hogy Simon nevű fia a thaiföldi Ratchaburi Mitr Phol csapatában játszik.