Vágólapra másolva!
Vasárnap este a Nemzetek Ligája négyesdöntőjének fináléjában a világbajnok francia válogatott 2-1-re legyőzte a spanyol csapatot a milánói Giuseppe Meazza Stadionban, ezzel Didier Deschamps együttese nyerte a sorozat második szezonját.

A találkozó esélyesei a világbajnok franciák voltak, akik minden bizonnyal önbizalomtól duzzadva várták a döntőt, mivel a belgák elleni elődöntőben kétgólos hátrányból sikerült fordítaniuk. Didier Deschamps-nak az okozott némi problémát, hogy a csapat középpályása, Adrian Rabiot szombaton pozitív koronavírustesztet produkált, így rá nem számíthatott a francia szövetségi kapitány.

Az aranylabdás portugál legenda, Luis Figo hozta meg a trófeát Forrás: AFP/Franck Fife

Persze, a spanyolok sem esélytelenül érkeztek a meccsre, hiszen Luis Enrique csapata a legutóbbi három meccsét megnyerte, az elődöntőben pedig az Európa-bajnok olasz válogatottat győzte le Ferrán Torres két góljával. A spanyol szövetségi kapitány két helyen változtatott az olaszok elleni meccshez képest. A középpályán Kokét Rodri váltotta, a védelem tengelyébe pedig Pau Torres helyére bekerült az FC Barcelona játékosa, a 20 éves Eric García, aki az idei szezonban rengeteg kritikát kapott, mert amióta a katalán csapatba igazolt, még nem volt jó mérkőzése.

A franciák kezdték jobban a meccset, és már a hatodik percben megszerezhették volna a vezetést.

Paul Pogba tökéletes ütemű kiugratásával Karim Benzema lépett ki ziccerben, megtolta kifelé a labdát a kivetődő Unai Simón mellett, de túlságosan kisodródott, így nem tudott kapura lőni. A 11. percben a spanyolok is kialakították az első helyzetüket. Pablo Sarabia kapott egy átadást, de a 10 méteres éles szögből leadott lövését Hugo Lloris könnyedén fogta.

Benzema kicselezte magát a gólhelyzetből Forrás: AFP/Franck Fife

A folytatásban a spanyolok jóval többet birtokolták a labdát, a szurkolóik folyamatosan olléztak a San Siróban, de a labdajáratás ellenére Luis Enrique csapata teljesen veszélytelen volt a francia kapura.

A 31. percben tizenegyest reklamáltak a spanyolok.

Rodri baloldali beadása levágódott Jules Koundé könyökéről, Anthony Taylor játékvezető azonban nem ítélt büntetőt, és bár a videobíró is vizsgálta az esetet, nem találta szabálytalannak a francia védő kezezését.

Raphael Varane-t az első félidő végén sérülés miatt le kellett cserélni Forrás: AFP/Franck Fife

A második félidő elején felpörgették a játékot a spanyolok, és beszorították a franciákat, akik alig tudták átlépni a félpályát. Ennek ellenére nagy helyzetek továbbra sem voltak a meccsen.

A 64. percben aztán felpörögtek az események.

Egy gyors francia kontratámadás végén Mbappé játszott középre, az érkező Theo Hernández pedig 11 méterről felső kapufát lőtt. A gólvonalra lepattanó labdát begyűjtötték a spanyolok, Sergio Busquets pedig kiugratta Mikel Oyarzabalt, aki kilenc méterről kilőtte a bal alsó sarkot.

Mikel Oyarzabal az első spanyol helyzetből gólt lőtt Forrás: AFP/Franck Fife

Sokáig azonban nem örülhettek a vezetésnek a spanyolok, ugyanis a 66. percben gyönyörű góllal egyenlítettek a franciák.

Karim Benzema kapott egy labdát a tizenhatos balsarkánál, cselezett egyet befelé, majd a bal felső sarokba tekert.

Karim Benzema óriási góllal egyenlített Forrás: AFP/Franck Fife

A 80. percben megfordították a meccset a franciák.

Theo Hernández kiugratása után Kylian Mbappé lépett ki ziccerben, egy lövőcsellel kibillentette Unai Simónt, majd 11 méterről hálóba lőtt.

A két francia gólszerző: Benzema és Mbappé Forrás: AFP/Franck Fife

A hajrában a spanyolok mentek előre az egyenlítésért, ami a 88. percben majdnem össze is jött nekik. Marcos Alonso hajszálpontos keresztlabdáját Oyarzabal lőtte el kapásból, Lloris azonban elképesztő bravúrral leért a jobb alsó sarokba tartó lövésre.

A hosszabbításban már a spanyolok kapusa, Unai Simón is felment fejelni, a 94. percben helyzetbe is került, de a továbbított labdáját Yéremi Pino lőtte kapura, amit Lloris újabb bravúrral védett, ezzel pedig a franciák megtartották az előnyüket, és megnyerték a Nemzetek Ligája második kiírását.

Nemzetek Ligája, döntő
Spanyolország-Franciaország 1-2 (0-0)
Milánó, Giuseppe Meazza Stadion
Játékvezető: Anthony Taylor (angol)
Spanyolország: Unai Simón - Azpilicueta, Laporte, Eric Garcia, Marcos Alonso - Gavi (Koke, 75.), Busquets, Rodri (Fornals, 84.) - Ferrán Torres (Merino (84.), Sarabia (Pino, 61.), Oyarzabal. Szövetségi kapitány: Luis Enrique
Franciaország: Lloris - Koundé, Varane (Upamecano, 43.), Kimpembe - Pavard (Dubois, 80.), Pogba, Tchouameni, T. Hernández - Griezmann (Veretout, 90+2.) - Benzema, Mbappé. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Gólszerzők: Oyarzabal (64.), ill. Benzema (66.), Mbappé (80.)
Sárga lap: Laportre (86.), ill., Pogba (46.), Koundé (55.), Mbappé (89.)