Didier Deschamps is kiállt a négyévenkénti foci-vb mellett

Franciaország - Svájc, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2020, labdarúgás, nyolcaddöntő, Nemzeti Aréna, Bukarest, 2021.06.28.
BUCHAREST, ROMANIA - JUNE 28: Didier Deschamps, Head Coach of France looks on during the UEFA Euro 2020 Championship Round of 16 match between France and Switzerland at National Arena on June 28, 2021 in Bucharest, Romania. (Photo by Denis Doyle - UEFA/UEFA via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Didier Deschamps, a vb-címvédő francia válogatott szövetségi kapitánya is csatlakozott azokhoz, akik ellenzik, hogy 2026 után az eddigi négy helyett kétévenként rendezzenek futball-világbajnokságokat.

A sportág nemzetközi szövetsége (FIFA) nemrég állt elő azzal, hogy radikálisan átalakítja a versenynaptárat, s azt tervezi, bevezeti a kétévenkénti vb-ket.

Deschamps, aki játékosként világ- és Európa-bajnok volt a francia válogatottal, bírálta a FIFA javaslatát, mondván, hogy a nemzetközi szövetség az eddiginél gyakoribb rendezéssel "elbagatellizálná" a világbajnokság jelentőségét.

- idézte az 52 éves francia szakember véleményét az insidethegames.biz.

Didier Deschamps szerint is úgy jó a világbajnokság, ha négyévente rendezik meg Forrás: UEFA via Getty Images/Denis Doyle

Deschamp előtt legutóbb az európai klubokat tömörítő szervezet (ECA) szögezte le, hogy ellenzi a FIFA tervét, amely komoly aggodalmat keltett köreiben. Az éles hangú kritika szerint a FIFA a témában nem folytatott konzultációt az érdekeltekkel, és - az ECA megítélése szerint - hajlamos ilyen fajsúlyos kérdésben egyoldalú döntéseket meghozni.

A szervezet úgy látja: a FIFA-javaslat közvetlen és romboló hatást gyakorolna a klubfutballra, s az amúgy is túlterhelt játékosok egészségi állapotára is veszélyt jelent.

A kétévenkénti vb-rendezést a kontinentális szövetségek közül a két legerősebb, az európai és a dél-amerikai sem támogatja, sőt éles bírálatokat fogalmazott meg.
"FIFA-világbajnokság, négyévente!" - hangoztatta szeptember 20-i állásfoglalásában a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) is.

"Az MLSZ, csatlakozva a német, a portugál és a török szövetséghez, minden erejével támogatja az Európai Labdarúgó Szövetség törekvését, hogy a négyévenkénti FIFA-világbajnoki rendezések ciklusát tartsa meg" - szögezte le a kérdésben álláspontját a magyar szövetség.