Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

David Beckham 20 éve rúgta élete legfontosabb gólját, most először meghallgatta a közvetítést - videó

WORLD CUP QUALIFING ENGLAND GREECE Horizontal MATCH FOOTBALL JOY
England's David Beckham (C) celebrates with Gary Neville (L) and Martin Keown (R) after scoring an injury-time equaliser against Greece during the World Cup qualifying match at Old Trafford in Manchester 06 October 2001. Beckham ensured England qualified for the World Cup finals with his late goal which salvaged a 2-2 draw to put England top of their group. AFP PHOTO: Gerald PENNY (Photo by GERALD PENNY / AFP)
Vágólapra másolva!
David Beckham szinte teljesen elérzékenyült, amikor életében először meghallgatta a 2001. október 6-i angol-görög vb-selejtező rádiós közvetítését, ami élete egyik legfontosabb meccse volt.

2001. október 6-án az angol válogatottnak egy pontra volt szüksége ahhoz, hogy egyenes ágon kijusson a következő évi japán-koreai labdarúgó világbajnokságra. Ezt a pontot az ellen a görög válogatott ellen kellett megszereznie, amelyiket négy hónappal korábban könnyedén vert idegenben 2-0-ra, és amelyik a tíz ponttal kevesebbet gyűjtve, mint Sven-Göran Erikson csapata, nem léphetett már előrébb a negyedik helyről a csoportban. Amit a 16 pontos angolok vezettek az ugyancsak 16 pontos németek előtt a jobb egymás elleni eredményüknek köszönhetően, hiszen míg a Wembley-ben ugyan 1-0-ra kikaptak, addig Münchenben 5-1-re verték a németeket, akik a csoport harmadik helyén álló finneket fogadták.

David Beckham (közéepn) ünnepli a gólját Gary Neville (balra) és Martin Keown (jobbra) társaságában Forrás: AFP/Gerald Penny

Az angol-görög meccset Manchesterben rendezték, azaz Beckham (és Gary Neville, Paus Scholes, Andy Cole és a pár hónappal korábban még szintén MU-játékos, Teddy Sheringham) is hazai pályán, az Old Traffordon futhatott ki a gyepre. A mérkőzés azonban nem a várt fiesztát hozta: a görögök Angelosz Hariszteasz révén vezetést szereztek a 36. percben, amit Sheringham ugyan a 68. percben kiegyenlített, de egy perccel később már újra a görögöknél volt az előny Nikolaidisz jóvoltából. A németek eközben 0-0-ra álltak otthon a finnek ellen, azaz ők álltak továbbjutásra. Ekkor jött a 90+3. perc, amivel Beckham beírta magát az angol futball történelmébe:

Ezt a felvételt a legtöbb futballszurkoló már látta-hallotta, ahogy maga Beckham is számtalanszor. A rádiós közvetítést viszont saját bevallása szerint életében először hallgatta meg, és nem sok híja van, hogy elsírta magát.

Anglia 17 ponttal csoportgyőztesként jutott ki a vb-re, míg a németek az Ukrajna ellen összesítésben 5-2-re megnyert pótselejtezővel váltották meg a repülőjegyüket. Azt a Távol-Keleten míg Beckhamék a negyeddöntőben búcsúztak (1-2 Brazília ellen), addig a németek döntőbe jutottak, ahol 2-0-ra kikaptak a braziloktól.

Mindent egy helyen az Eb-ről