Messi, Ronaldo vagy végre Lewandowski - vagy egyik sem?

fbl Horizontal, Lionel Messi, Aranylabda
Barcelona's Argentinian forward Lionel Messi reacts after winning the Ballon d'Or France Football 2019 trophy at the Chatelet Theatre in Paris on December 2, 2019. - Lionel Messi won a record-breaking sixth Ballon d'Or on Monday after another sublime year for the Argentinian, whose familiar brilliance remained undimmed even through difficult times for club and country. (Photo by FRANCK FIFE / AFP)
Vágólapra másolva!
A France Football október 8-án nyilvánosságra hozta az Aranylabdára esélyes labdarúgók névsorát. A díjátadó csak november végén lesz, addig mi csak tanakodhatunk, vajon mi alapján döntenek majd az erre érdemes újságírók, valamint a válogatottak szövetségi kapitányai és csapatkapitányai. Az elmúlt években olyan focista nyerte a legrangosabb egyéni díjat, aki a válogatottal nyert valamit abban az évben, de egy év kihagyás után sokak szerint Lewandowski érdemelné meg igazán a díjat. Lássuk, mi alapján lehet(ne) majd dönteni.

Messi és Ronaldo

Ha a világ legjobbjait keresnénk, akkor megszokásból jöhet is a szavazat a két zsenire, az ötszörös győztes Cristiano Ronaldóra és a hatszoros első Lionel Messire. A díj egyébként hivatalosan nem azért jött létre, hogy a világ legjobb focistája vigye haza minden évben a trófeát, hanem az, aki az adott évben volt a legjobb, a kettő pedig nem mindig egyezik, ugyanis a legjobbaknak is lehetnek gyengébb szezonjaik. Lássuk, hogy teljesített 2021-ben a két GOAT.

Kezdjük Ronaldóval, aki 2017 óta nem nyert Aranylabdát, de 2011 óta minden alkalommal legalább a dobogón ott volt. A portugál a 2020-21-es szezont a Juventus csapatában fejezte be, 29 bajnoki góllal gólkirály lett, megnyerte az Olasz Kupát, így

az összes jelentős trófeát megnyerte Angliában, Olaszországban és Spanyolországban is, ez korábban még senkinek sem sikerült. Ahogy az sem, hogy mindhárom országban gólkirály legyen valaki.

A portugál válogatottban nyáron öt gólt szerzett az Európa-bajnokságon, de csak a nyolcaddöntőig jutott. Ő lett minden idők legeredményesebb Európa-bajnoki gólszerzője és egyedüliként szerzett gólt eddig öt Eb-n.

Cristiano Ronaldo újra a Manchester United csapatában rúgja a gólokat Forrás: AFP/Oli Scarff

A cikk születéséig 181 válogatott meccsen 112 gólt szerzett, mindkettővel rekordot döntött, ő lett minden idők legeredményesebb válogatott gólszerzője és a legtöbb válogatottsággal rendelkező európai focista. Ronaldo ősszel visszatért a Manchester United csapatához, ahol első két meccsén négy gólt szerzett és a Premier League-ben szeptemberben a hónap játékosa lett. Egy átlagos évben ez elég lehetne egy Aranylabdához, de 2021-ben lehet kevés lesz.

Lionel Messi a Copa America trófeájával Forrás: AFP/Carl De Souza

Lionel Messi Cristiano Ronaldóhoz hasonlóan nyáron klubot váltott, mindezt ő is egy kupagyőzelemmel és egy gólkirályi címmel tette meg.

Messi 35 trófeával a háta mögött intett búcsút addigi egyetlen felnőtt klubjának, a Barcelonának.

A hatszoros aranylabdás argentin zseni rekordjait hosszasan lehetne sorolni, de az elmúlt két szezonja nem sikerült éppen tökéletesre Barcelonában. Nem véletlen, hogy 2020-ban ő akart menni, majd egy évvel később a Barca volt már képtelen megtartani. Július elsején Messi szabadon igazolhatóvá vált, a klub anyagi helyzete pedig nem tette lehetővé, hogy új szerződést kapjon. Messi augusztusban csatlakozott a Paris Saint-Germain csapatához, a BL-ben a Manchester City ellen lőtte eddigi egyetlen gólját a PSG-ben. Komoly adu lehet az argentin kezében, hogy

nyáron végre nyert valamit Argentínával, ugyanis csapatkapitányként emelhette magasba a Copa América trófeáját.

Hét meccsen rúgott négy gólt és adott öt gólpasszt. Időközben argentin válogatottsági rekorder lett, valamint Pelét megelőzve a legeredményesebb dél-amerikai válogatott góllövő lett.

A tavalyi „győztes"

Szinte biztos, hogy a Bayern München lengyel csatára, Robert Lewandowski nyerte volna az Aranylabdát, ha a France Footballnál nem döntöttek volna úgy, hogy a koronavírus-járvány miatt megrövidült szezonban nem osztják ki a díjat. Lewandowski 2020-ban Bajnokok Ligáját, bajnokságot, kupát, Európai Szuperkupát nyert a Bayernnel, 10 BL-meccsen 15 gólja és hat gólpassza volt, miközben a Bundesligában 34 góllal és négy gólpasszal zárt, minden sorozatot figyelembe véve 47 meccsen 55 gólt szerzett.

Egy Aranylabdával biztosan kevesebb van Lewandowski vitrinjében Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Daniel Karmann

2021-ben sem fogta vissza magát a lengyel támadó, megdöntötte Gerd Müller rekordját, 41 bajnoki góllal zárt, övé lett az Aranycipő is, a szezonban 40 meccsen 48 gólt szerzett. 2021 őszén újabb rekordot döntött azzal, hogy zsinórban 16 meccsen szerzett gólt a Bayernben. A lengyel válogatottban gólt szerzett a nyári Európa-bajnokságon, ezzel Lewandowski lett az első lengyel focista, aki sorozatban három Eb-n is gólt tudott szerezni.

Akik a legnagyobb eséllyel szólhatnak még bele a végső sorrendbe

Mint tudjuk, elég sokat számít, ha valaki a válogatottjával sikert ér el az aktuális világ- vagy Európa-bajnokságon. A 2021-re halasztott kontinenstornát megnyert olasz válogatottból öt játékost jelöltek a 30-as listára. Ott van a legjobbak között az Inter játékosa, Nicolo Barella, a védelem és a Juventus oszlopai, Leonardo Bonucci és Giorgio Chiellini, valamint az Eb legjobbjának választott Gianluigi Donnarumma, aki ma már a PSG kapusa és a Chelsea középpályása, Jorginho.

Jorginho egy egyéni díjat már nyert, az UEFA-nál az év játékosa lett Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Szintén öten vannak a listán azok, akik Bajnokok Ligáját nyertek a Chelsea-vel. Cesar Azpilicueta, valamint Mason Mount, a világbajnok N'Golo Kanté, az Európa-bajnok Jorginho és Romelu Lukaku, aki tavasszal még az Interrel lett bajnok Olaszországban.

A két fenti halmaz metszetét jelenti Jorginho, azaz ő az egyetlen, aki nyert Bajnokok Ligáját és az év legnagyobb válogatott tornáját, az Európa-bajnokságot is megnyerte.

A brazil származású olasz középpályás kalandos életéről már írtunk korábban. Még Maurizio Sarri vitte Angliába, majd Frank Lampard nem nagyon találta a helyét, de Thomas Tuchel téli érkezése után alapembere lett a BL-győztes londoni csapatnak. 2016-ban Cristiano Ronaldónak Aranylabdát ért a fenti dupla, Jorginho nyáron még megnyerte a Szuperkupát is, majd az UEFA nekiadta a szezon legjobb játékosa díjat, a következő lépcsőfok már az Aranylabda lehetne.

Sokak látnák szívesen Aranylabdával a kezében a világbajnok, örökmozgó középpályást, N'Golo Kantét is. A Chelsea középpályájának motorja sorra gyűjtötte a meccs emberének járó díjakat a tavaszi BL-menetelés során, igazi kulcsembere volt a csapatnak, de ebben a mezőnyben aligha juthat majd az ötödik helynél előrébb.

Az élmezőnybe kerülhet még Karim Benzema,

aki Cristiano Ronaldo távozása óta cipeli a hátán a Real Madridot. Benzema 34 bajnokin 23 góllal és kilenc gólpasszal zárta az előző szezont, a BL-ben 10 meccsen hat gólt szerzett. Sergio Ramos távozása után csapatkapitány-helyettes lett Madridban, ráadásul az ő mesterhármasával tért vissza szeptemberben a Real a Bernabeuba. Az új szezonban elképesztő számokat produkál, nyolc bajnokin rúgott kilenc gólt és adott hét gólpasszt. Idén visszatérhetett a válogatottba is, az Európa-bajnokságon rúgott négy gólt, a Nemzetek Ligája négyes döntőjében gólt lőtt az elődöntőben és a fináléban is.

Öt játékos van a listán az angol bajnok Manchester Cityből, de reális esélye a végső győzelemre Kevin de Bruynének, Raheem Sterlingnek, Phil Fodennek, Ruben Diasnak és Rijad Mahreznek sincs.

Neymar és Kylian Mbappé talán majd akkor rúghat labdába, ha a korábbi győztesek már visszavonultak és a PSG nem csak a francia trófeákat szerzi majd meg. A listán ott van még Luka Modric is, aki talán csak a 2018-as siker nosztalgiája miatt kapott helyet. Üde színfolt és szép gesztus még a dán Simon Kjaer neve a listán, akinek könnyen lehet, hogy csapattársa Christian Eriksen az életét köszönheti.

Előbb-utóbb feljuthat majd a csúcsra a Dortmund norvég támadója, Erling Braut Haaland is, de ehhez az kellene, hogy olyan csapatban termelje ilyen tempóban a gólokat, ahol reális esélye van komoly trófeákért harcba szállni.

A lista Bruno Fernandes, Harry Kane, Lautaro Martinez, Gerard Moreno, Pedri, Mohamed Szalah és Luis Suárez nevével teljes.

Kinek adnák az érintettek?

Roberto Mancini, az olasz válogatott szövetségi kapitánya természetesen Jorginhónak.

„Az én véleményem szerint Jorginhónak kellene nyernie. Mindent megnyert, megérdemelné, nekem furcsa lenne, ha nem ő nyerne" – mondta Mancini és nem lenne teljes meglepetés, ha ő nyerne.
Messi is szívesen szavazna a saját csapattársaira.

„Két játékos van a PSG-ben, akikre könnyű szívvel szavaznék: Mbappé és Neymar" - mondta Messi. A támadó megemlítette még a Bayern München lengyel csatárkiválóságát, Robert Lewandowskit, a Real Madrid francia támadójáról, Karim Benzemáról pedig így nyilatkozott: "Csodálatos éve volt, ő is remekül játszott."

Karim Benzema élete formájába lendült Forrás: AFP/Lluis Gene

Megszólaltatták Robert Lewandowskit is, aki büszkén emelné a magasba az Aranylabdát.

„Nagyon sokat jelent a lehetősége annak, hogy én is nyerhetek. Büszke vagyok arra, amit elértem, nem csak ebben a szezonban, de az előzőben is, amikor lefújták az átadót. Nagyon sok trófeát nyertem és sok gólt szereztem. Sokat jelentene nyerni, megnyertem a Bajnokok Ligáját, a Szuperkupát, a klubvilágbajnokságot, megdöntöttem Gerd Müller 41 gólos rekordját, erre is nagyon büszke vagyok. Mindenki látja az eredményeimet és folytatom tovább"– mondta Lewandowski.

– mondta tömören Benzema, amikor az esélyeiről kérdezték.

A díjátadó november 29-én lesz, addig kell várnunk a győztes kilétére.